Ανασκόπηση συναυλιακής χρονιάς 2016 – α’ μέρος!

2016, ένα έτος άκρως συναυλιακό και για όλα τα γούστα από κάθε άποψη φτάνει στο τέλος του και όπως κάθε χρονιά το RockOverdose κάνει μια ... ανασκόπηση των κυριότερων συναυλιακών στιγμών που ζήσαμε στην Ελλάδα.

Ας δούμε μαζί συγκεντρωμένες μερικές από τις συναυλίες που ξεχώρισαν φέτος ... και ας θυμηθούμε τις μοναδικές ίσως ευχάριστες μουσικές εμπειρίες που μας χάρισε η χρονιά που φεύγει! - α'μέρος

Enjoy!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

Τέλη Γενάρη η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη  υποδέχονται το Νορβηγό Abbath που μετά την αποχώρηση του από τους Ιmmortal δημιούργησε τη προσωπική του μπάντα και κυκλοφόρησε τον πρώτο ομότιτλο δίσκο τους! Ήταν μια άκρως επιβλητική εμφάνιση και από τα καλύτερα black metal live των τελευταίων  ετών, που κυριάρχησε ανελέητο σφυροκόπημα και άφησε ικανοποιημένους όσους το παρακολούθησαν!

Περισσότερα: Αθήνα: http://rockoverdose.gr/archives/149165

 

 

 

H πρώτη εμφάνιση στη χώρα μας δύο συγκροτημάτων εντελώς διαφορετικών ειδών. Οι TYR από τα Νησιά Φερόε οι οποίοι πρωτοστατούν τα τελευταία χρόνια στη folk metal σκηνή και είναι ιδιαίτερα αγαπητοί σε νεαρό κοινό κυρίως και οι Φινλανδοί Swallow The Sun με το ατμοσφαιρικό doom/death metal τους.Συναυλίες οι οποίες θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερες αν υπήρχε λίγος κόσμος περισσότερο. Ωστόσο, οι μπάντες δεν πτοήθηκαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Περισσότερα:  Αθήνα: http://rockoverdose.gr/archives/149258

                                                                                       Θεσ/νικη: http://rockoverdose.gr/archives/149258

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Η είδηση ότι οι πατέρες του Doom Metal, Candlemass, θα επισκεφτούν τη χώρα μας, σκορπάει πάντοτε χαμόγελα στο ελληνικό μεταλικό κοινό, μιας και το συγκεκριμένο συγκρότημα είναι ένα από τα αγαπημένα του και το τιμάνε σε κάθε τους εμφάνιση. Αυτή τη φορά,  οι Σουηδοί ήρθαν με τον εξαιρετικό τραγουδιστή Mats Levén και αυτό από μόνο του είναι κάτι που σε κάνει να αναμένεις τη βραδιά της συναυλίας με αγωνία. Μετά από μιάμιση ώρα, οι Candlemass μας άφησαν, έχοντας χαρίσει σε εμάς μία εξαιρετική εμφάνιση που θα συζητιέται για καιρό. Highlight: Η στιγμή που το κοινό - στο δεύτερο encore -τραγούδισε μόνο τουολόκληρη την εισαγωγή στο ΑΠΟΛΥΤΟ  doom τραγούδι  “Solitude”!

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/149475

Οι  συμπαθείς Σουηδοί AVATARIUM στην παρθενική τους εμφάνιση  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μοιράστηκαν  την σκηνή με τους εξίσου πρωτοεμφανιζόμενους The Slayerking του Ευθύμη Καραδήμα, και έβαλαν τα δυνατά τους, ώστε να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα την μουσική τους και τα κατάφεραν.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/149627

Οι DRACONIAN επίσης καθήλωσαν τους οπαδούς τους σε Αθήνα και Θεσ/νικη σε δύο άκρως doom – gothic – death  metal βραδυές! Ο Άγιος Βαλεντίνος ήρθε με πολύ ξεχωριστό τρόπο, αφού το Κύτταρο και το Eightball πλημμύρισαν πό μελαγχολία και κατάθλιψη, μιας και  οι Σουηδοί DRACONIAN, ένα από τα κορυφαία γκρουπ όλων των εποχών, εμφανίστηκαν στις 12 και 14Φλεβάρη σε Θεσ/νικη και Αθήνα αντίστοιχα καθηλώνοντας τους οπαδούς τους με τις μελωδικές doom / death /gothic μουσικές τους!

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/149457

Οι επίσης πρωτοεμφανιζόμενοι Diviner μας σφυροκόπησαν κυριολεκτικά με το debut album τους “Fallen Empires” και απέδειξαν πως ο δίσκος πραγματικά αναπνέει απίστευτα καλά και επί σκηνής.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/149666

Up The Hammers Festival XI (26-27/2/2016)

Ημέρα 1η: Virgin Steele, Lethal, Vardis κ.α. http://rockoverdose.gr/archives/149784

Ημέρα 2η: Heathens From The North, Heir Apparent, Ruthless κ.α. http://rockoverdose.gr/archives/149785

Ότι και να πει κανείς γι αυτόν τον θεσμό είναι πολύ λίγο μπροστά σ’ αυτό που πραγματικά γίνεται. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς σε κάποιον που δεν το έχει ζήσει το κλίμα, την χαρά, την αγάπη για το heavy metal, το ολοήμερο πάρτυ που διεξάγεται για δύο (γι άλλους και τρεις) μέρες στην Αθήνα. Όλοι όσοι παρακολουθούν το Up The Hammers βιώνουν πραγματικά μια εμπειρία ζωής, κάθε οπαδός του heavy metal πρέπει να το παρακολουθήσει έστω μια φορά! Μέχρι το επόμενο απλά περιμένουμε λοιπόν… Up The Hammers & Down The Nails!

 

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ήταν ώρα των Ελλήνων SEPTICFLESH να παρουσιάσουν τα κοjμμάτια του “Titan” στο κοινό τους μαζί με το νέο ντράμερ τους. Σάββατο 5 του μήνα και ένα death metal ολοκαύτωμα λαμβάνει χώρα στο Fuzz όπου νέα και –όχι τόσο- παλιά κομμάτια δημιουργούν πανικό στους οπαδούς τους.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/149892

 

 

 

 

 

 

Το γεγονός ό,τι ο UDO θα εμφανιζόταν 11 χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στη χώρα μας  για να τραγουδίσει ACCEPT, ήταν από μόνο του άκρως δελεαστικό, ειδικά για το νεαρότερο metal κοινό που δεν είχε την τύχη να ζήσει τις πλέον ιστορικές εποχές των ACCEPT με Udo, αλλά και των παλαιοτέρων που έχουν αναμνήσεις από τις ένδοξες εκείνες δεκαετίες! Επιπλέον,η προσθήκη των Καναδών Anvil στο line up αλλά και των έταιρων Γερμανών Palace ήρθε για να βεβαιώσει πως πρόκειται για μια πολλά υποσχόμενη συναυλία που κανείς λάτρης του καθαρόαιμου old school metal δεν έπρεπε να χάσει! Φορέσαμε λοιπόν τα ... στρατιωτικά μας και φύγαμε για μιά ακόμη metal μάχη! ο τεράστιος ... κοντός "γέμισε" τη σκηνή με την επιβλητική του παρουσία, σε ένα χορταστικότατο 2ωρο set, με πολύ καλή απόδοση τόσο από τον Στρατηγό όσο και από την μπάντα που τον συνόδευε. Οι μεγαλύτερης ηλικίας παρόντες (που ήταν η πλειοψηφία) ... ακόμα μαζεύουν τα κόκκαλά τους!

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/151333

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Με το έμπα του μήνα ήρθε και το πρώτο συνταρακτικό live. Οι MONSTER MAGNET στην Ελλάδα παίζοντας τραγούδια αποκλειστικά από τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν από την Α&Μ. Παροξυσμός, τρέλα. Ένα setlist λουκούμι και απόδοση συγκροτήματος για μεγάλα πράγματα. 14 ύμνοι σε μια βραδιά όνειρο που έμεινε χαραγμένη σε όλους.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/152686

22 του μήνα και σειρά των NIGHTSTALKER να δονήσουν τα τείχη του Κυττάρου. Το “Just a Burn” παίκτηκε ολόκληρο συνοδευόμενο και από ένα best-of setlist ξεκινώντας με το “Use” για να κλείσει η συναυλία με τον καθιερωμένο τρόπο. "Children of the Sun" και το Κύτταρο να τραγουδά με τον Αργύρη αγκαλιά. Νωρίτερα, οι Half Gramme of Soma ζέσταναν το θερμό κοινό με τα τραγούδια τους.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/154711

ΜΑΪΟΣ

Ίσως η καλύτερη συναυλία της χρονιάς έλαβε χώρα στις 5 του μήνα στο Θέατρο Badminton. O STEVEN WILSON προσέφερε ένα μουσικό (και όχι μόνο) υπερθέαμα των έργων του. Ένα άκρως επαγγελματικό βράδυ από έναν τεράστιο καλλιτέχνη του σήμερα με πάνω από 3 ώρες από πανέμορφους ήχους και χρώματα. Οι πατεράδες μας είχαν τους Yes, Genesis, Pink Floyd, Gentle Giant και E.L.P ως δάσκαλους του progressive rock και όχι άδικα. Έχοντας τον, ίσως καλύτερο δίσκο του 2015 και ένα φοβερό ΕΡ, ο πάντα σεμνός και ταπεινός Steven μαζί με 4 λαμπρούς μουσικούς να τον συνοδεύουν μας προσέφερε απλόχερα μια 3ωρη μουσική παράσταση ου θα μνημονεύεται για καιρό.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/155906

Το μεγαλύτερο συναυλιακό γεγονός στη συμπρωτεύουσα για τον μήνα Μάιο ήταν  αναμφισβήτητα ήταν η εμφάνιση των MANILLA ROAD στο Eightball στις 26/05. Αυθεντικό underground heavy metal παιγμένο άψογα και με επαγγελματισμό, σε ένα live το οποίο κράτησε για 2 ώρες και προσέφερε χαμόγελα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Περισσότερα:  http://rockoverdose.gr/archives/157821

 

 

 

ΙΟΥΝΙΟΣ


GRAVEYARD λεγόταν το συναυλιακό highlight του Ιουνίου, “Innocence & Decadence” o δίσκος που προωθούσαν, ε δεν ήθελε και πολύ. Ποιος θα το έλεγε στο ελληνικό κοινό ότι αυτή θα ήταν η τελευταία(;) φορά που θα έβλεπε αυτό το σπουδαίο συγκρότημα εν δράσει καθώς λίγο καιρό μετά ανακοίνωσαν την οριστική διάλυσή τους. Η 25η του Ιούνη προλόγιζε τον καυτό (από κάθε άποψη) μήνα που ερχόταν.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/159712

 

 

 

 

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

To ημερολόγιο δείχνει 5/7, MEGADETH, “Dystopia”. Στο άκουσμα και μόνο τρελαίνεσαι. Με ήχο μπετόν-αρμέ και setlist-ονείρωξη το thrash είχε την τιμητική του. Ο Dave και η παρέα του αντί να μας ρίξουν μια στάλα δροσιάς μας πότισαν καυτό ατσάλι.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/160522

SCORPIONS λεγόταν το κυρίως μενού του Ιουλίου για τους φίλους του αυθεντικού hard rock. Το τεράστιο αυτό γερμανικό συγκρότημα, που τόσο έχει αγαπηθεί στην Ελλάδα, έκανε επίδειξη δύναμης για μια ακόμη φορά,   εκλεκτοί καλεσμένοι τους οι δικοί μας Firewind οι οποίοι επέστρεψαν με νέο τραγουδιστή και σε λίγο καιρο και με νέο album .

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/161435

 

 

Σε μια Πλατεία Νερού που διασκέδασε με την ψυχή της παίχτηκε η προτελευταία σκηνή του Ιουλίου…διότι οι 30.000 ψυχές που είδαν τους MUSE ζωντανά σαν headliners του Ejekt 2016 έμειναν με το στόμα ανοικτό. Πλήθος κόσμου σε καιρούς δύσκολους ταρακούνησε το Π. Φάληρο ζώντας ένα όνειρο ζωής. Δεν είναι δα και λίγο να βλέπεις ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα παγκοσμίως εν έτει 2016 στη χώρα μας.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/161785

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To πιο rock/metal festival της χώρας φέτος ... μεταφέρθηκε νότια και συγκεκριμένα στα Χανιά. Το Chania RockFestival αποτέλεσε πόλο έλξης για οπαδούς που συνδίασαν μίνι διακοπές με συναυλίες από συγκροτήματα για όλα τα γούστα! Από τη σκηνή μέσα στον προμαχώνα Σαν Σαλβατόρε παρήλασαν μερικά από τα πιο σπουδαία συγκροτήματα της διεθνούς rock/metal σκηνής όπως οι: Kreator, Rotting Christ, Therapy?, Tyketto,Praying Mantis,Cutting Crew, Mystic Prophecy, Crazy Lixx, Exarsis, Diviner, Υπόγεια Ρεύματα κ.ά..  καλύπτοντας όλα τα γούστα και αναβαθμίζοντας το θεσμό του φεστιβαλ!

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/161666

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Έπρεπε να φτάσουμε τέλη του μήνα και συγκεκριμένα στις 24/8 προκειμένου να δούμε και να υποδεχθούμε τους CLUTCH και Tuber στην Ιερά Οδό. Ποιοτικότατοι και οι 2 για ακόμη μια φορά, με τους πολύπειρους Αμερικάνους να εντυπωσιάζουν με το φρέσκο “Psychic Warfare”.

Περισσότερα:  http://rockoverdose.gr/archives/164095

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ολιγοήμερο διάλειμμα για μερικές βουτιές και πάλι πίσω στην Αθήνα. Ο λόγος; MASTODON στο Piraeus Academy στις 30/8. Με όσο το δυνατόν καλύτερο ήχο και με ελάχιστα προβλήματα εισπράξαμε τα χρωστούμενα του 2015 και με το παραπάνω. Ευχάριστο καλοκαιρινό κλείσιμο για φέτος.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/164667

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μεγαλύτερο συναυλιακό γεγονός στην συμπρωτεύουσα για το καλοκαίρι έλαβε χώρα στο Eightball στις 5 Αυγούστου. Οι Αμερικάνοι DYING FETUS έφτιαξαν ένα πολύ καλό setlist, δίνοντας την ευκαιρία στους οπαδούς που παρευρέθηκαν στη συναυλία, να ακούσουν υλικό από όλη την δισκογραφία της μπάντας.

Περισσότερα: http://rockoverdose.gr/archives/162789

 

 

 

Συνέχεια στο β' μέρος....

Comments