Σαν σήμερα 10 Ιουλίου….

A STAR IS BORN

Σαν σήμερα, στις 10 Ιουλίου του 1942 ήρθε στη ζωή ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της heavy metal σκηνής, ο θρυλικός Ronnie James Dio. Ο Ronald James Padanova, όπως ήταν το πραγματικό όνομά του, γεννήθηκε στο Portsmouth από Ιταλούς γονείς αλλά στα πρώτα χρόνια της ζωής του η οικογένεια του μετακόμισε στο Cortland της Νέας Υόρκη. Έχοντας μια έντονη μουσική δραστηριότητα από το γυμνάσιο ακόμη, έτρεφε τόσο μεγάλη αγάπη για τη ροκ μουσική που αφενός διέκοψε τις σπουδές του στην Φαρμακολογία μετά από ένα χρόνο μαθημάτων, αφετέρου αρνήθηκε την υποτροφία για το Juilliard School of Music έχοντας έναν και μόνο σκοπό στη ζωή του: να γίνει ροκ σταρ. Ο Ronnie πήρε το όνομα «Dio» από ένα μέλος της μαφίας με όνομα «Johnny Dio». Το πρώτο σημαντικό βήμα στην καριέρα του γίνεται το 1967, όταν με τον κιθαρίστα Nick Pantas δημιουργούν ένα καινούριο γκρουπ με την ονομασία «Electric Elves», την οποία συντομεύουν σε Elf το 1969.  Λίγα χρόνια αργότερα, η ιστορία θέλει τον ο Ritchie Blackmore να είναι δυσαρεστημένος από τη μουσική κατεύθυνση που έχουν ακολουθήσει οι Deep Purple, οπότε αποφασίζει να τους αφήσει. Τα φωνητικά του Dio πέφτουν στην αντίληψη του κιθαρίστα και  έτσι επιστρατεύει τον Dio και άλλα μέλη των Elf για να δημιουργήσουν τους Rainbow. Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή. Το 1979 ο καλλιτέχνης αντικαθιστά τον Ozzy Osbourne στους Black Sabbath και μένει εκεί για τρία χρόνια όταν και αποφασίζει να σχηματίσει μαζί με τον Vinny Appice τους Dio, με τους οποίους κυκλοφορούν δέκα άλμπουμ, με τελευταίο το «Master of the Moon», που ηχογραφήθηκε το 2004. Τον Οκτώβριο του 2006, επιβεβαιώθηκε ότι ο καλλιτέχνης θα ενωνόταν με τους Tony Iommi, Geezer Butler και Vinny Appice, μέλη των Black Sabbath, για να κάνουν περιοδεία με το παρατσούκλι “Heaven and Hell". Μέχρι το 2008 το συγκρότημα είχε συμπληρώσει 98 ημέρες περιοδειών και είχε κυκλοφορήσει και ένα άλμπουμ. Στις 25 Νοεμβρίου του 2009 όμως,  η σύζυγός του ανακοινώνει πως ο Dio έπασχε από καρκίνο στο στομάχι. Ο «κοντός Θεός», όπως τον αποκαλούν συχνά οι εκατομμύρια οπαδοί του, πάλεψε για 6 μήνες και τελικά ξεψύχησε  το πρωί της 16ης Μαΐου του 2010. Φωνή αυθεντική, με χρώμα μοναδικό και εύρος απίστευτο, ο ένας και μοναδικός Ronnie James Dio έχει περάσει στο πάνθεον της ιστορίας και συνεχίζει να ζει στις καρδιές όλων μας μέσα από τις αξέχαστες ερμηνείες του. 

 

 

 

 

ALBUM ANNIVERSARY 

 

 

Έξι χρόνια ζωής σήμερα, για το “Allegiance” , το τέταρτο άλμπουμ των δικών μας παιδιών, των Firewind. Είναι η κυκλοφορία που δίνει τη μεγάλη ώθηση στην μπάντα να περάσει στο προσκήνιο. Για πρώτη φορά εμφανίζεται ο Apollo Papathanasio στα φωνητικά αντικαθιστώντας τον  Chitral Somapala ενώ έχουμε και την παρθενική  εμφάνιση του Mark Cross στα ντραμς. Χωρίς να γίνονται μεγάλες αλλαγές ή πρωτοτυπίες στη φιλοσοφία του ήχου του συγκροτήματος, το “Allegiance” είναι φτιαγμένο από απλή, ιδιαίτερα μελωδική metal μουσική, με περισσότερα power στοιχεία, που μπορεί να γίνει εύκολα αρεστή στο μέσο ακροατή. Η συνθετική αλλά και εκτελεστική ικανότητα του Gus G. γίνονται εμφανείς αφού τα κιθαριστικά riffs του είναι πιασάρικα σε heavy ύφος και τα σόλο του άφθονα, γρήγορα και με ακρίβεια παιγμένα. Η τραχύτητα και η βραχνάδα της φωνής του Apollo ταιριάζει στο στυλ των κομματιών μολονότι υπήρξαν και αρκετοί που αμφισβήτησαν την επιλογή του ηγέτη της μπάντας αλλά και τα φωνητικά χαρακτηριστικά του ερμηνευτή. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα έντονα τύμπανα, τα ατμοσφαιρικά πλήκτρα αλλά και το γεγονός ότι μέσα στο “Allegiance” συναντά κανείς και την μεγάλη επιτυχία των Firewind, “Falling to pieces”, καθιστούν το άλμπουμ αν μη τι άλλο ευχάριστο για ακρόαση και ιδιαίτερα σημαντικό για την μετέπειτα πορεία της μπάντας. 

 

 

 

 

Σαν σήμερα, έντεκα χρόνια νωρίτερα οι Αμερικάνοι Kamelot κυκλοφορούν το πέμπτο κατά σειρά άλμπουμ τους, με τίτλο “Karma”. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κράμα power και συμφωνικής metal μουσικής. Ο κιθαρίστας της μπάντας, Τhomas Youngblood, έχει συνθέσει ποικίλες  μελωδίες για το κάθε κομμάτι και το στυλ παιξίματός του διαφέρει επίσης από τραγούδι σε τραγούδι. Γενικότερα η ποικιλομορφία του άλμπουμ είναι δυνατό χαρακτηριστικό του όπως και το γεγονός ότι σφύζει από μελωδία. Τα φωνητικά του Roy Khan είναι πραγματικά υψηλού επιπέδου και οι τεράστιες ερμηνευτικές του δυνατότητες αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τα κομμάτια. Η εκτεταμένη χρήση πλήκτρων δε, προσδίδει  άφθονη ατμόσφαιρα και ορισμένες στιγμές δημιουργεί εικόνες μεσαιωνικού στυλ στον ακροατή. Η ποιοτική παραγωγή τέλος, συνδράμει επίσης στο συνολικό όμορφο αποτέλεσμα. Οι κριτικές που έλαβε το “Karma”  ήταν καλές και παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για την καλύτερη δουλειά  των Kamelot, σίγουρα περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία που θα αξιοποιήσει και θα εμπλουτίσει η μπάντα στα μετέπειτα αριστουργηματικά της άλμπουμ. 

 

 

Για το RockOverdose.gr:  Χαρά Νέτη

Comments