Σαν σήμερα 48 χρόνια πριν,η αλλαγή του μουσικού χάρτη από την πρώτη πτήση του αερόστατου είναι γεγονός! LED ZEPPELIN!

Μπορεί το 1969 που κυκλοφόρησε να έγινε στόχος πολλών αρνητικών κριτικών, σήμερα όμως θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ντεμπούτα άλμπουμ όλων των εποχών. Ο λόγος για το Led Zeppelin, το ντεμπούτο της θρυλικής μπάντας, που σήμερα συμπληρώνει 48 χρόνια από την κυκλοφορία του.  Είχε προηγηθεί η διάλυση των Yardbirds έναν χρόνο νωρίτερα και η ολοκλήρωση των χρωστούμενων εμφανίσεων τους με τον Jimmy Page στο τιμόνι, ως The New Yardbirds.

Με την προσθήκη και των άλλων τριών τεράστιων μουσικών προσωπικοτήτων και γνωρίζοντας πως με κουβαλώντας την ετικέτα των Yardbirds δε θα προχώραγαν, αποφασίζουν να αλλάξουν όνομα. Την ιδέα τους τη δίνει ο Keith Moon και ένα ξέμπαρκο σχόλιο που πετάει, με το οποίο ισχυρίζεται ότι το γκρουπ που ετοίμαζε ο Page  θα βούλιαζε σαν «lead zeppelin».Το “a” βγαίνει για λόγους ευφωνίας και η μπάντα κλείνει δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία Atlantic, εισπράττοντας προκαταβολή 200.000 δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ για καινούριο συγκρότημα. Με το υλικό να είναι προετοιμασμένο από την εποχή των The Yardbirds, οι Led Zeppelin χρειάστηκαν μόλις 35 ώρες στο στούντιο, για να φέρουν την επανάσταση στη ροκ μουσική, με έναν ήχο ιδιαίτερα καινοτόμο για την εποχή του.

Οι συνθέσεις του δίσκου ήταν ένα μείγμα από blues, folk, rock στοιχεία και δυτικές επιρροές και ο ήχος σηματοδότησε τις εξελίξεις στη hard rock και heavy metal μουσική. Βαριές, παραμορφωμένες ηλεκτρικές κιθάρες, αξέχαστα riff, τύμπανα καθηλωτικά και ερμηνείες που ανατριχιάζουν ως το κόκκαλο, συντέλεσαν στη δημιουργία ενός ήχου μαγευτικού και ισχυρού, που αποτέλεσε σήμα κατατεθέν της ροκ. Μέσα από εναλλασσόμενες δυναμικές στον ήχο και το ρυθμό, η μπάντα έδειξε πως είχε την ικανότητα να δημιουργήσει μια μουσική πολυεπίπεδη, βάζοντας τα θεμέλια και δίνοντας τις ενδείξεις για τα όσα ακολούθησαν. Ο έμπειρος Jimmy Page που ανέλαβε την παραγωγή, εφαρμόζοντας νέες μεθόδους στην τοποθέτηση των μικροφώνων και τεχνικές που έμαθε στη δεκαετία του ’60, ως παραγωγός, καταφέρνει να πρωτοπορήσει όσον αφορά την ηχογράφηση του ατμοσφαιρικού ήχου μιας μπάντας.

Το Led Zeppelin, όπως και γενικότερα η μουσική των Βρετανών, δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια κατηγορία. Αυτό μπορεί να είναι ένα βασικό στοιχείο της γοητείας τους, ήταν όμως και κάτι που δεν άντεξαν οι διάφοροι κριτικοί της εποχής, με το άλμπουμ να δέχεται τα αρνητικά πυρά τους στην αρχή τουλάχιστον. Στον κόσμο όμως άρεσε και αυτό ήταν που μέτραγε για το συγκρότημα και του έδινε την ώθηση να συνεχίσει αποφασιστικά. Όσο βέβαια ο καιρός πέρναγε, τόσο ο δίσκος κατακτούσε υψηλές θέσεις σε λίστες με τις σημαντικότερες κυκλοφορίες όλων των εποχών και κέρδιζε τη μέγιστη αναγνώριση. Ο χρόνος όχι μόνο δεν το έφθειρε, αλλά λειτούργησε ως σύμμαχος του, αναδεικνύοντας με το πέρασμα του την ανεκτίμητη αξία του. Η επιρροή του δε, για τις μελλοντικές γενιές των μουσικών είναι απίστευτη

. Εφόσον 48 χρόνια μετά μπορεί και ακούγεται τόσο επίκαιρο και να προκαλεί δέος με τις συνθέσεις του, δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως όσο θα υπάρχουμε σ’ αυτόν τον πλανήτη, το “Led Zeppelin” θα έχει μια θέση σε κάθε μουσική συλλογή.

Comments