Σαν σήμερα 9 Ιουλίου…

A STAR IS BORN

9 Ιουλίου 1946. Επέτειος 66 χρόνων από τη γέννηση της θρυλικής φωνής των AC/DC, του Ronald Belford “Bon” Scott, όπως είναι το πλήρες όνομα του. Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Σκωτία, μετακόμισε με τους γονείς του στην Αυστραλία σε ηλικία έξι ετών. Τέσσερα χρόνια μετά ξεκίνησε να μαθαίνει ντραμς. Τα εφηβικά του χρόνια μόνο ανέμελα δεν χαρακτηρίζονται, αφού τον απέβαλαν από το κολλέγιο τεχνών που φοιτούσε και πέρασε και σχεδόν ένα χρόνο σε ίδρυμα ανηλίκων. Τα πρώτα του βήματα στη μουσική τα κάνει με την πρώτη του μπάντα, τους The Spektors, το 1964, ως ντράμερ και τραγουδιστής. Οι Spektors στη συνέχεια συγχωνεύονται με άλλη τοπική μπάντα και μετονομάζονται σε Valentines με τους οποίους ηχογραφεί αρκετά κομμάτια και κυκλοφορεί και ένα single. Το γκρουπ όμως διαλύεται λόγω ενός σκανδάλου που ξεσπά για κατοχή ναρκωτικών. Η συνέχεια για εκείνον ακούει στο όνομα Fraternity,  μια rock – blues μπάντα, με την οποία κυκλοφορούν δύο άλμπουμ. Σύντομα αποφασίζουν πέρα από τις εντός συνόρων εμφανίσεις τους να δοκιμάσουν την τύχη τους και στην Ευρώπη, αλλά τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και επιστρέφουν σύντομα. Το κεφάλαιο με τους Fraternity κλείνει όταν ο καλλιτέχνης πέφτει για μήνες σε κόμμα μετά από τροχαίο με τη μηχανή του. Το 1974 ο Scott προσπαθώντας να βρει μια περιστασιακή δουλειά, δέχεται την πρόταση που του γίνεται για οδηγός της σχετικά νεοσύστατης τότε μπάντας, AC/DC. Το συγκρότημα εκείνη την εποχή βρίσκεται σε αναζήτηση νέου τραγουδιστή μετά το ναυάγιο της συνεργασίας με τον Dave Evans. Η λύση βρίσκεται στο πρόσωπο του Scott και κάπως έτσι μπαίνει το νερό στο αυλάκι… Με αυτόν στη σύνθεση τους η δημοτικότητα τους ολοένα και αυξάνεται ξεκινώντας από την Αυστραλία για να κατακτήσουν στη συνέχεια ολόκληρο τον κόσμο. Είναι αυτός που τους φέρνει στο προσκήνιο, μια μοναδική και χαρισματική προσωπικότητα, ικανός να ξεσηκώνει τα πλήθη κάνοντας μια απλή pub να μοιάζει με αρένα σταδίου. Έχοντας κυκλοφορήσει έξι ιδιαίτερα πετυχημένους δίσκους, το συγκρότημα αρχίζει να δουλεύει πάνω στο καινούριο του άλμπουμ, αυτό που έμελε να γίνει το αλησμόνευτο “Back in black”. Ο Bon Scott όμως δε θα ζούσε για αν δει το project αυτό τελειωμένο, αφού μετά από μια νύχτα υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνεύματος, χάνει τη ζωή του από αναρρόφηση ενώ κοιμάται μέσα στο αυτοκίνηστο μπροστά από το διαμέρισμα ενός φίλου του.  Η είδηση του θανάτου του 33χρονου τραγουδιστή πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία στο συγκρότημα, με τα εναπομείναντα μέλη να σκέφτονται να τα παρατήσουν, πράγμα που δε συμβαίνει τελικά αφού κάτι τέτοιο θεωρούν πως δε θα το επιθυμούσε ο εκλιπών. 

 

 

Σαν σήμερα, το 1975, γεννήθηκε ο πολυτάλαντος Jack White, γνωστός περισσότερο ως κιθαρίστας, πιανίστας και τραγουδιστής των White Stripes. Μικρότερος από τα εννιά αδέρφια του, ξεκίνησε σε ηλικία 6 ετών να μαθαίνει ντραμς. Όπως έχει πει σε συνέντευξή του είχε αποφασίσει ότι θα γίνει ιερέας αλλά τελευταία στιγμή το μετάνιωσε και προτίμησε να πάει σε δημόσιο σχολείο για να μην αναγκαστεί να αποχωριστεί τον καινούριο του ενισχυτή. Σε ηλικία 15 ετών σχηματίζει ένα γκρουπ με τον κολλητό του και ηχογραφούν μαζί και ένα άλμπουμ. Αργότερα παίρνει τη θέση του ντράμερ σε μια μπάντα του Detroit, τους Goober & the Peas. To 1997, σχηματίζει τους “White Stripes” με την Meg White και κυκλοφορούν μαζί έξι άλμπουμ σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία μέσα ιδίως με τα “White blood cells” και “Elephant”. Κατά τα άλλα ο μουσικός έχει διακριθεί ακόμη ως ιδρυτικό μέλος των “The Raconteurs”  και “The Dead Weather”. Συγκαταλέγεται στην 70η θέση της λίστας του περιοδικού Rolling Stones με τους 100 καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών και έχει συνεργαστεί και με μεγάλα ονόματα του χώρου όπως οι Rolling Stones, ο Bob Dylan, η Alicia Keys, ο Jeff Beck και άλλοι. 

 

 

 

47 ετών γίνεται σήμερα ο Ιταλο-Αμερικάνικης καταγωγής μπασίστας των Anthrax, Frank Bello. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Bronx της Ν. Υόρκης, ξεκίνησε σε ηλικία 12 ετών να μαθαίνει να παίζει πράγματα που είχαν σχέση με το μπάσο πάνω σε μια κιθάρα, έχοντας για είδωλα του μεγαθήρια το χώρου όπως οι Geddy Lee, Steve Harris and Geezer Butler. Συχνά μάλιστα βρισκόντουσαν με το θείο του, ντράμερ των Anthrax, Charlie Benante και έπαιζαν παρέα οι δυο τους. To 1985 ενσωματώθηκε στη σύνθεση της μπάντας και έγινε ο αντικαταστάτης του Dan Lilker, για την κυκλοφορία του Spreading the disease. To 2004 αποχώρησε από τους Anthrax  για να κάνει ένα σύντομο πέρασμα από μια άλλη ροκ μπάντα τους Helmet, ένα χρόνο αργότερα όμως επέστρεψε στα γνώριμα για αυτόν εδάφη. 

 

 

 

 

 

 

Τα 53 του χρόνια κλείνει σήμερα ο Σκωτσέζος μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής Jim Kerr, δημοφιλής από την επί χρόνια παρουσία του στους Simple Minds, συγκρότημα που γνώρισε μεγάλη παγκόσμια αναγνώριση από  τα μέσα της δεκαετίας του ’80 μέχρι τις αρχές του 1990. Από το 1979 ως σήμερα ο Kerr έχει συμβάλλει μεταξύ άλλων, στη δημιουργία πέντε δίσκων που άγγιξαν την κορυφή  στην Μ. Βρετανία. Το Μάιο του 2010 κυκλοφόρησε και την πρώτη σόλο δουλειά του για τις ανάγκες της οποίας περιόδευσε στην Ευρώπη. 

 

 

 

 

 

ALBUM ANNIVERSARY

 

 

 

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που οι Red Hot Chili Peppers κυκλοφόρησαν το όγδοο κατά σειρά άλμπουμ τους, “By the way”. Με ένα “Californication” που τους έχει ανεβάσει στην κορυφή του mainstream rock στερεώματος καλούνται να καταφέρουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και φαίνεται πως το καταφέρνουν, κάνοντας όχι μια επανάληψη αλλά μετουσιώνοντας σε μουσική αυτό που αισθάνονταν να κάνουν εκείνη τη χρονική στιγμή. Έτσι λοιπόν, εγκαταλείπουν αρκετά τα funky μονοπάτια των πρώτων ημερών, αφήνουν σε μεγάλο βαθμό εκτός τα punk στοιχεία και απλοποιούν τα πράγματα κινούμενοι προς μια περισσότερο ροκ κατεύθυνση. Πιο ώριμοι συνθετικά, κυκλοφορούν ένα άλμπουμ με κομμάτια φιλικά προς το ραδιόφωνο, μελωδικά, με δυνατά αρμονικά ρεφρέν και αρκετά πιο αισιόδοξο χαρακτήρα από ότι παλιότερα. Ένα προτέρημα του άλμπουμ είναι πως δεν πρόκειται για κάτι μονοδιάστατο, αφού μέσα περιέχονται κομμάτια σε ποικίλα στυλ, με άλλα να κυμαίνονται σε μια πιο μελαγχολική διάθεση και άλλα να περικλείουν περισσότερη ενέργεια μέσα τους. Ο Anthony Kiedis που πέρα από ερμηνευτικό κομμάτι έχει αναλάβει και το στιχουργικό, υιοθετεί εδώ, μια πιο ειλικρινή και στοχαστική προσέγγιση. Στίχοι  εν μέρει βιωματικοί, εμπνευσμένοι από την αγάπη και τον έρωτα, τα ναρκωτικά και τις επιπτώσεις τους. Το “By the way” έχει πουλήσει 13 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως, λιγότερα πάντως από την προηγούμενη δουλειά τους και οι κριτικές που έχει λάβει είναι ως επί το πλείστον θετικές. 

 

 

Για το RockOverdose: Χαρά Νέτη

Comments