Συνέντευξη των 5 Sadows στο Ζήση Πετκανά

Μανώλη, είσαι ιδρυτικό μέλος μαζί με τον Γρηγόρη και ο κιθαρίστας των 5 Sadows. Πες μας από πότε υπάρχετε ως συγκρότημα, και πώς προέκυψε το όλο project του συγκροτήματος.

Οι 5 Sadows υπάρχουν από το 2003, το όλο project προέκυψε από το ανήσυχο μουσικό μυαλό του Γρηγόρη αρχικά, με την ιδέα ενός γκρουπ που δεν έχει ξαναβγεί από την Ελλάδα, κάτι με ξένο αέρα. Έτσι κάπως προστέθηκα κι εγώ στους 5 Sadows, αφού με τον Γρηγόρη μοιραζόμασταν πάντα αυτό το όνειρο για κάτι νέο, κάτι φρέσκο. Με τον καιρό μέσα σε αυτό το όνειρο προστέθηκε και ένα ακόμη άτομο.
Ο Ζώης (Μπάσο) λοιπόν, είναι ένα άτομο με πολλή όρεξη και πείσμα για τη πραγματοποίηση των ονείρων των 5 Sadows.

Πώς θα χαρακτήριζες τον ήχο των 5Sadows?

Καταρχάς, όπως ήδη θα γνωρίζεις, το είδος μας, τον όλο ήχο και το στιλ το έχουμε ονομάσει SentiMetal! Από κει και πέρα ο ήχος μας είναι δυνατός και ταυτόχρονα μελωδικός, αλλά από δίσκο σε δίσκο αυτό θα αλλάζει, διατηρώντας πάντα το ύφος μας διότι είμαστε μπάντα που μας αρέσει ο πειραματισμός, μας αρέσουν τα καινούργια πράγματα!

Υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία στους στίχους σας? Από πού τους εμπνέεστε και ποιός είναι ο κύριος συνθέτης - στιχουργός της μπάντας?

Η θεματολογία μας βασίζεται πάντα στα συναισθήματα και κυρίως στην αγάπη, κάτι το οποίο όλοι αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα στη ζωή μας. Από κει και πέρα, πλέον θα χρησιμοποιήσουμε πιο αλληγορικούς στίχους, με βαθύτερο νόημα. Θέλουμε δηλαδή, να προκαλέσουμε περισσότερο εσωστρέφεια στους ακροατές μας, να ψαχτούν περισσότερο μέσα τους. Τους στίχους τους γράφει αποκλειστικά ο Γρηγόρης, καθώς ασχολείται και με τη μελοποίησή τους. Όσο για τη μουσική, τη γράφουμε πάντα παρέα με τον Γρηγόρη και προσθέτουμε οποιαδήποτε πιθανή και καλή ιδέα άλλου μέλους.

Η πρώτη σας δουλεία είναι το Ominous Love, πες μας για αυτή την εμπειρία.

Το Ominous Love, το οποίο είναι η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά, ήταν ένα πραγματικά απίστευτο ταξίδι! Μάθαμε νέα πράγματα, αποκτήσαμε εμπειρία και ειδικά πάνω στη μουσική, παρά τις δυσκολίες. Υπήρξαν στιγμές που λέγαμε να τα σβήσουμε όλα και στιγμές που δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας. Δυσκολευτήκαμε πολύ,
δουλέψαμε σκληρά και προσπαθήσαμε να σταθούμε όσο πιο επαγγελματίες μπορούσαμε. Η αλήθεια είναι ότι τελικά δικαιωθήκαμε από το αποτέλεσμα!

Πόσο εύκολο είναι για ένα ελληνικό συγκρότημα να βρει την κατάλληλη δισκογραφική εταιρία και να προωθήσει ανάλογα τη δουλειά του?

Στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο έως ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ. Οι ελληνικές εταιρίες ειδικά, κοιτάνε συνήθως το πώς θα σε εξαπατήσουν. Δεν νοιάζονται για τη μουσική σου αλλά για το εισόδημά σου, σαν να είσαι ένα κινητό ΕΥΡΩ με μουσική παιδεία!
Όσον αφορά την προώθηση, καμία εταιρία δεν ασχολείται αν δεν έχεις μέσον. Θα πρέπει να το κάνεις μόνος σου. Στις μέρες μας, η πειρατεία δεν σκοτώνει τη μουσική. Τη μουσική την έχουν σκοτώσει ήδη οι κερδοσκόποι από τις δισκογραφικές εταιρίες.

Ποια είναι η απήχηση αυτού του άλμπουμ σας στο Ελληνικό κοινό?

Ικανοποιητική, αν και οι Έλληνες προτιμούν το τσιφτετέλι και το σκυλάδικο.
Αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμη και κάποιοι που προτιμούν το είδος του εναλλακτικού και είναι έτοιμοι να ακούσουν κάτι νέο.

Ετοιμάζετε νέα δουλειά? Αν ναι, ποιος είναι ο τίτλος της και που θα κυμαίνεται μουσικά?

Ετοιμάζουμε νέα δουλειά και μάλιστα πυρετωδώς! Έχουμε πολλές νέες ιδέες με μυστήριο στίχο και γι’ αυτό το λόγο ο τίτλος του νέου μας άλμπουμ είναι "DARK POETRY". Τα κομμάτια θα είναι πολύ πιο δυνατά και πιο ζωντανά, σε αντίθεση με το Ominous Love. Είμαστε έτοιμοι για μια διαφορετική εμπειρία!

Υπήρξαν κάποιες αλλαγές στη σύνθεση του γκρουπ?

Ναι υπήρξαν. Στο Ominous Love είχαμε άλλο drummer, αλλά μετά από την ηχογράφησή του αποχώρησε. Τη θέση του πήρε ο Ούρος και τα πάει πολύ καλά! Είναι πολύ καλός drummer και συνεπής στα θέλω μας!

Αυτή τη περίοδο έχετε προγραμματίσει κάποιες live εμφανίσεις ή επικεντρώνεστε στη δημιουργία του νέου σας άλμπουμ?

Αυτή την περίοδο είμαστε συγκεντρωμένοι στο νέο μας άλμπουμ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το CD για εμάς. Τουλάχιστον για μένα και τον Γρηγόρη αποτελεί
προσωπική υπόθεση και θέλουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας! Σκεφτόμαστε για lives κι έχουμε πολλές προτάσεις αλλά αναμένονται να πραγματοποιηθούν από Σεπτέμβρη!

Αν κάποιος ενδιαφέρεται να αποκτήσει το άλμπουμ σας, μπορεί να το βρει εύκολα και πώς μπορεί να το αποκτήσει?

Μπορεί να το βρει στα καταστήματα Metropolis και Public, όπως επίσης να το ζητήσει και στο δισκοπωλείο της γειτονιάς του, που πιθανόν να πάει κι εκεί σε μερικές μέρες. Επίσης μπορούν να απευθυνθούν και σε εμάς μέσω e-mail.

Υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα, αλλά πιστεύεις ότι μπορεί μια μπάντα να κάνει κάτι καλό εδώ, ή πρέπει να κοιτάξει και λίγο εκτός συνόρων?

Πρέπει να κοιτάξει αποκλειστικά εκτός! Η Ελλάδα έχει κάποια στερεότυπα πάνω στη μουσική σκηνή και δεν δέχεται εύκολα νέους καλλιτέχνες οι οποίοι ασχολούνται με κάποιο νέο είδος. Έτσι λοιπόν καταφεύγουν στο εξωτερικό όπου υπάρχουν περισσότερες προοπτικές για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Τέλος θα ήθελα να μας πεις τις κύριες επιρροές σας, αλλά και τα δικά σου αγαπημένα συγκροτήματα.

Οι κύριες επιρροές μας είναι οι HIM και οι IRON MAIDEN.
Το αγαπημένο μου συγκρότημα είναι οι Iron Maiden, γι’ αυτό και είναι μία από τις κύριες επιρροές μας. Αυτό φαίνεται κυρίως από τα solo μου και τα riffs που βάζω στα κομμάτια. Άλλα αγαπημένα μου συγκροτήματα είναι οι Metallica και οι Megadeth.

Κλείνοντας, τί μήνυμα θα ήθελες να αφήσεις στους φίλους του συγκροτήματος και αναγνώστες του site μας?

Να αγαπάνε πολύ και με ανιδιοτέλεια! Οι καιροί μας είναι περίεργοι και χρειαζόμαστε ανθρώπους δίπλα μας!

Μανώλη σε ευχαριστώ πολύ, εύχομαι καλή συνέχεια στο συγκρότημα και να συνεχίσετε με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να μας προσφέρετε την υπέροχη μουσική σας!

Κι εγώ σ’ ευχαριστώ Ζήση για όλη σου την υποστήριξη στη μπάντα μας και σου εύχομαι τα καλύτερα! Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Comments