Σαν σήμερα (23/7): 20 χρόνια πριν, οι ICED EARTH κυκλοφόρησαν ‘The Dark Saga’!

 

Το ημερολόγιο δείχνει Ιανουάριος του 1996. Οι Iced Earth μπαίνουν στο studio για να ηχογραφήσουν το τέταρτο album τους , το οποίο και έμελλε να αλλάξει την μέχρι τότε πορεία της μπάντας. Ας πάμε λίγο πιο πίσω όμως.

 

Έχοντας τελειώσει τον σκοτεινότερο και ίσως και τον καλύτερο για μερικούς δίσκο της καριέρας τους ένα χρόνο πριν, ο λόγος φυσικά για το "Burnt Offerings", οι  Iced Earth ξεπερνάνε τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν μέχρι τότε με την δισκογραφική τους εταιρία, δυσκολίες που όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Jon Schaffer σε συνέντευξή του, τους έφτασαν σχεδόν μέχρι την διάλυση. Με ανανεωμένη διάθεση και αναπτερωμένο ηθικό βλέπουν το μέλλον τους με αισιοδοξία και ξεκινούν να γράψουν το πιο αμφιλεγόμενο  album τους.

 

Έχοντας ακούσει τις μέχρι τότε φήμες για την μεταφορά του ήρωα της Image Comics Spawn στην μεγάλη οθόνη, όπως και την δημιουργία μιας animation σειράς, γεννιέται η ιδέα ενός concept album στο μυαλό του Schaffer, καθότι φαν του χαρακτήρα και ο ίδιος. Η ιδέα αυτή τον φέρνει σε ένα συνέδριο comics στην Atlanta όπου βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Al Simmons, συνεργάτη του δημιουργού του Spawn και ιδρυτή της Image Comics, Todd McFarlane. Λέγοντάς του απλά το ότι θέλει να γράψει μουσική για τον χαρακτήρα, όπως είπε και ο ίδιος παλιότερα, ξεκινάει μια διαδικασία επικοινωνίας με τον ίδιο τον McFarlane που καταλήγει πέρα από την άδεια για την χρήση της ιστορίας του ήρωα στον δίσκο των Earth, το ίδιο το εξώφυλλο να σχεδιαστεί από τον τελευταίο. Προς απογοήτευση του Jon Schaffer, η μουσική του τελικά δεν κόσμησε ποτέ την ταινία ούτε την σειρά.

 

Βάζοντας τον Mark Prator πίσω από τα τύμπανα στην θέση του Rodney Beasley και με το υπόλοιπο line up σταθερό, οι Iced Earth μέσα σε ένα μόνο μήνα τελειώνουν τις ηχογραφήσεις. Κάπου εκεί ξεκινάει το μπέρδεμα. Στις φωτογραφίες του δίσκου συναντάμε ένα εντελώς διαφορετικό line up, χωρίς την παρουσία drummer, με τον κόσμο να αναρωτιέται για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Μετά το τέλος των ηχογραφήσεων, ο μέχρι τότε μπασίστας τους Dave Abell αποχωρεί, με την μπάντα να προσλαμβάνει τον Keith Menser σαν αντικαταστάτη για τις περιοδείες, ο οποίος εμφανίζεται μεν στις φωτογραφίες (γιατί η Century Media ήθελε το line up του tour στα inlays), δεν παίζει ποτέ όμως νότα με την μπάντα δε, και αντικαθίσταται από τον James MacDonough. Η απουσία του drummer παραμένει μυστήριο μέχρι σήμερα, με μοναδικό γεγονός την αντικατάσταση του Mark Prator από τον Brent Smedley.

 

13840650_10208862983565337_1865993087_o

 

Το The Dark Saga βγαίνει στις αγορές στις 23 Ιουλίου 1996, με αξιοσημείωτο το γεγονός πως λόγω του εξωφύλλου μπαίνει και σε comic stores, με τον τύπο καθώς και τους φαν να διχάζονται. Με μεγάλη πλέον αλλαγή στον ήχο και την κατεύθυνση, καθώς  οι συνθέσεις πλέον είναι πολύ πιο απλοϊκές και εμπορικές, μικρότερες σε διάρκεια και σε χαμηλότερες ταχύτητες, πολλοί μιλούν για τέλος εποχής, αδιάφορες συνθέσεις  και άλλοι για ξεπούλημα της μπάντας. Ο Randall Shawver που αποχώρισε και ο ίδιος λίγο καιρό αργότερα, σε συνέντευξή του παλιότερα στο Rock Overdose δήλωσε πως δεν τον εξέφραζε καθόλου η μουσική κατεύθυνση του album. Η άλλη όψη βέβαια του νομίσματος, γιατί πάντα υπάρχει και άλλη οπτική, μιλάει για τον πιο επιτυχημένο δίσκο της καριέρας τους, με διάφορα περιοδικά να αποθεώνουν τα κομμάτια και την ατμόσφαιρα, την κιθαριστική συνεργασία των Schaffer – Shawver, όπως και την ερμηνεία του Mat Barlow. Σε ερώτηση που έγινε στον Schaffer για την εν λόγω αλλαγή η απάντησή του ήταν πως προτιμάει να είναι Aggressive παρά Progressive. Ο δίσκος κατά πλειοψηφία αποδείχθηκε εμπορικά επιτυχημένος, με το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να τον εξυμνεί. Ήταν με την παράλληλη περιοδεία του The Dark Saga και του Days Of Purgatory, που βγήκε μερικούς μήνες αργότερα, που μας επισκέφτηκαν την Άνοιξη του 1997 στο Ρόδον Club σε ένα χαοτικό live, με highlight της βραδιάς το “απροβάριστο” όπως το αποκάλεσαν “Creator Failure”.

 

20 χρόνια μετά και το The Dark Saga όχι απλώς άντεξε στο πέρασμα και την δοκιμασία του χρόνου, αλλά ρίζωσε βαθιά μέσα μας ως ένα από τα καλύτερα album των αγαπημένων, ειδικά στην Ελλάδα, Iced Earth, με τραγούδια ύμνους, όπως το “Violate”, “I Died For You”, “The Hunter”,την τριλογία του “The Suffering” με το έπος του “A Question Of Heaven”. Πολλοί οπαδοί τους άφησαν σε αυτό τους το εγχείρημα, άλλοι τους έμαθαν και δεν τους αποχωρίστηκαν ξανά. Το σίγουρο είναι πως πέρασε στην ιστορία και θα συνεχίσει να διχάζει ή να αγαπιέται για πολλά χρόνια ακόμα.

 

Ευχαριστώ για τον κόσμο που μου ανοίξατε, ευχαριστώ για τις αναμνήσεις.

 

Για το Rock Overdose,

Κωνσταντίνος Μάρης

 

 


Comments

css.php