Οι metal οπαδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι & οι πιο ενωμένοι από τους οπαδούς όλων των άλλων μουσικών ειδών!

 "Η metal υγεία θα σας τρελάνει", διατυμπάνιζαν οι Quiet Riot στον ομότιτλο κομμάτι εκείνου του δίσκου τους, του πρώτου heavy metal δίσκου που σκαρφάλωσε στην κορυφή του Billboard, το 1983.

Καθώς φαίνεται, όμως, δεν πρόκειται περί μιας απλής παρανόησης, αλλά περί ενός ξεκάθαρου λάθους. Μία πρόσφατη μελέτη φανέρωσε ότι οι metal οπαδοί των 80s "ήταν αρκετά ευτυχέστεροι στα νιάτα τους, και αυτήν την περίοδο προσαρμόζονται ευκολότερα" από τους συνομήλικους τους, και τους σημερινούς φοιτητές.

Η έρευνα, με τίτλο "Three Decades Later: The Life Experiences and Mid-Life Functioning of 1980s Heavy Metal Groupies, Musicians and Fans" - που εκδόθηκε στο περιοδικό Self and Identity -, συμπέρανε ότι παρόλο που οι "λάτρεις της metal συχνά διήγαγαν τραυματικές και ριψοκίνδυνες ζωές γεμάτες 'sex, drugs and rock'n'roll', [...] η ταυτότητα του metal οπαδού λειτούργησε επίσης ως ένας προστατευτικός παράγοντας κατά αρνητικών αποτελεσμάτων".

Στη μελέτη συμμετείχαν 377 ενήλικες: 154 εξ αυτών υπήρξαν metal οπαδοί, μουσικοί και groupies στα 80 s, 80 άτομα άκουγαν διαφορετικά είδη μουσικής εκείνη την περίοδο, και 153 φοιτητές του πανεπιστημίου της California. Όπως φάνηκε στο πόρισμα, οι metal οπαδοί "ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα νεανικής ευτυχίας" από τις υπόλοιπες ομάδες και "ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν μετανιώσει για κάτι που έκαναν στα νιάτα τους".

Υπήρχε μία προειδοποίηση, η οποία εξηγεί ότι η έρευνα συμπεριέλαβε εκείνους που με ευχαρίστηση μίλησαν για τη ζωή τους, ενώ εκείνοι που δεν ήταν πολύ πρόθυμοι ήταν λιγότερο πιθανό να συμμετάσχουν στην έρευνα. Σύμφωνα με την έκθεση, το κλειδί για όλους τους metal οπαδούς που εξελίχθηκαν μετέπειτα σε χαρούμενους ενήλικες ήταν η γνωστή σε όλους αίσθηση της ομαδικότητας στη metal. "Η στήριξη από την κοινωνία είναι ένας καίριος προστατευτικός παράγοντας για τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα", ανέφεραν οι ερευνητές. "Οι οπαδοί και οι μουσικοί ένιωθαν ότι η metal κοινότητα αποτελούσε ένα είδος οικογένειας, και έναν τρόπο να βιώσουν ενισχυμένα συναισθήματα με όμοια σκεπτόμενους ανθρώπους".

Η έμφυτη ειρωνεία αυτής της μελέτης είναι ότι, τη δεκαετία του '80, η metal θεωρούταν ότι έφθειρε τις κοινωνικές αξίες και την κοινωνικοποίηση, με ομάδες όπως το PMRC του Tipper Gore να κάνουν καμπάνιες εναντίον της. Οι Judas Priest είχαν βρεθεί στις δικαστικές αίθουσες, έπειτα από κατηγορίες ότι ο δίσκος τους "Stained Glass" περιείχε υποσυνείδητα μηνύματα, τα οποία και οδήγησαν δύο νέους στην αυτοκτονία το 1985.

 

 

Για το Rock Overdose,
Στέργιος Γκουτσινούδης

 

Comments

css.php