Georgia (ΜΠΛΕ) στο Rock Overdose:’Σε ότι αφορά στα προσωπικά μου σχέδια, υπάρχουν τραγούδια σχεδόν έτοιμα’.

Η Τζώρτζια Κεφαλά, τραγουδίστρια των pop - rockers ΜΠΛΕ στα πλαίσια του River Party στο Νεστόριο της Καστοριάς μίλησε για όλους και για όλα στο Rock Overdose και στον Ζήση Πετκανά, σε ότι αφορά στον νέο δίσκο του συγκροτήματος “20”, τη σχέση της με την ακραία μουσική, αλλά και τα επόμενα μουσικά της σχέδια. 

 

Rock Overdose: Georgia σε καλωσορίζω για άλλη μια φορά στο Rock Overdose.

Georgia: Γεια χαρά Ζήση φίλε καλέ και αγαπημένε.

 

Rock Overdose: Τι κάνετε;

Georgia: Μια χαρά. Είμαστε έτοιμοι να παίξουμε, είμαστε αισθητικά ξεκούραστοι, και έτοιμοι για να ανακαλύψουμε καινούργιες μουσικές εμπειρίες.

 

Rock Overdose: Πόσες φορές έχετε παίξει σαν ΜΠΛΕ στο Νεστόριο;

Georgia: Στο Νεστόριο είναι η δεύτερη φορά που παίζουμε. Η προηγούμενη ήταν πριν από δέκα χρόνια. Το θυμάμαι χαρακτηριστικά γιατί τον γιο μου τον είχα πολύ μικρό μαζί μου (γέλια), οπότε δεν είχα καταλάβει και πάρα πολλά από την ‘ατμόσφαιρα’ . Θυμάμαι ότι ήταν πολύ ωραία, με πολύ κόσμο, αλλά ξέρεις δεν το ευχαριστήθηκα, είχα το μυαλό μου στο παιδί.

Georgia mple μεσα 7

Rock Overdose: Πως πηγαίνουν τα πράγματα για τους ΜΠΛΕ μέσα στο 2016;

Georgia: Μέσα στο 2016…. Κοίταξε να δεις. Ο χρόνος είναι ένα πράγμα σχετικό. Εμείς διανύουμε τον εικοστό χρόνο που κάνουμε παρέα και ανακαλύπτουμε διάφορες ‘μουσικές’ που έχουν επηρεάσει και τους τέσσερις μας στη μπάντα. Δεν ξέρουμε πόσο θα τραβήξει όλο αυτό και με τι ποσοστό επιτυχίας. Δεν μας ενδιαφέρει άλλωστε αυτό. Το σημαντικό είναι ότι ζήσαμε μαζί είκοσι ολόκληρα χρόνια, τα ευχαριστηθήκαμε, και φτιάξαμε και έναν δίσκο ο οποίος λέγεται “20”, ο οποίος αναφέρεται στα είκοσι χρόνια της μπάντας, και νομίζω ότι με τον δίσκο αυτόν κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας άλλος.

 

Rock Overdose: Έχετε κυκλοφορήσει και το video clip ‘Τίποτα’, έτσι;

Georgia: Ναι. Σαν single έχουμε βγάλει και το ‘Κοίτα’ αλλά χωρίς video clip ακόμη.

 

Rock Overdose: Ποιο θεωρείς το πιο εμπορικό τραγούδι του δίσκου;

Georgia: Αααα… να σου πω την αλήθεια δεν έκατσα να προβληματιστώ πολύ με αυτό το θέμα, αλλά απ’ότι δείχνει το ‘Κοίτα’ έχει μια πολύ καλή πορεία μέχρι στιγμής. Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο δίσκος έχει δυο πολύ δυνατές μπαλάντες μέσα, αλλά και κάποια άλλα πειραματικά funky-jazz ακούσματα, τα οποία τα κάναμε με πολύ κέφι, και προφανώς δεν σκεφτόμασταν το ποιο θα αρέσει περισσότερο στον κόσμο (γέλια), γιατί αυτού του είδους οι μουσικές δεν είναι και οι πλέον ‘προσβάσιμες’  στο κοινό. Πάντα βγαίνουν εκπλήξεις από τον κάθε μας δίσκο.

Rock Overdose: Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για το τραγούδι σας ‘Φίλα με στο στόμα’;

Georgia: Το ‘Φίλα με στο στόμα’ είναι η αρχή της συνεργασίας μας με τον Απόστολο Παπαποστόλου. Ο Απόστολος είναι ένα νέο παιδί πολυτάλαντο. Παίζει κιθάρες, βιολιά, τύμπανα, και σπουδάζει στο Berkeley αυτή τη στιγμή σύνθεση και παραγωγή. Ουσιαστικά όταν ήταν μικρός ηλικιακά εμείς ξεκινούσαμε, δηλαδή το μεγαλώσαμε το παιδί (γέλια), και τώρα που μεγάλωσε έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα φρέσκια οπτική, την οποία τη συνδύασε με τη γνώση του για τη μπάντα μας, επειδή μας ξέρει πολύ καλά (είναι ανιψιός του Γιώργου του Παπαποστόλου του συνθέτη), οπότε μας ξέρει και τον ξέρουμε, και έχει βγει μια πολύ όμορφη και αβίαστη μουσική συνεργασία. Μας ξελάσπωσε ίσως και λίγο όσον αφορά στις ιδέες παραγωγικά, και νομίζω ότι έδωσε μια καινούργια ΄νότα’. Έτσι το πρώτο κομμάτι στο οποίο συνεργαστήκαμε ήταν το ‘Φίλα με στο στόμα’, γιατί κάπου κολλήσαμε, δεν ξέραμε που ακριβώς θέλαμε να το πάμε σε επίπεδο παραγωγής, και μας ξελάσπωσε ο Απόστολος. Αυτή ήταν και η αρχή της συνεργασίας μας.

Βεβαία το ‘Φίλα με στο στόμα’ έχει και κάποια άλλα πράγματα τα όποια θα πρέπει να αναφέρω, όπως το ότι σκηνοθέτης ήταν ο Μανώλης ο Τζιράκης, ο οποίος ‘έφυγε’ από τη ζωή λίγο μετά αφού είχε σκηνοθετήσει το video clip και ήταν ένα συμβάν αναπάντεχο και δυσάρεστο για εμάς γιατί έχουμε κάνει πολλές συνεργασίες με τον Μανώλη.   Άλλωστε ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος συνεργάστηκε με πάρα πολλούς καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της καριέρας του, και μόλις τελείωσε το μοντάζ ουσιαστικά ‘έφυγε’. Ήταν ένα σοκ για εμάς.

Georgia mple μεσα 6

Rock Overdose: ‘Έφυγε’ από φυσικό αίτιο;

Georgia: Ναι ήταν φυσικό το αίτιο. Είχε πρόβλημα με τη καρδιά του.

 

Rock Overdose: Ας αλλάξουμε θέμα. Σαν συγκρότημα έχετε γνωρίσει ποτέ την αποτυχία, και εάν ‘ναι’ πως τη διαχειριστήκατε;

Georgia: Αποτυχία… περιστασιακά ναι. Υπήρξαν τραγούδια τα οποία τα πιστέψαν κάποια από τα μέλη μας, και τα οποία δεν είχαν την απήχηση που περιμέναμε. Νομίζω πως η αποτυχία είναι πιο εύκολη από την επιτυχία, και  από τη στιγμή που εμείς σαν συγκρότημα είχαμε περάσει από αυτόν τον ‘σκόπελο’ που λέγεται επιτυχία, ο οποίος σε οδηγεί σε δύσκολα μέρη, σκοτεινά και τρικυμιώδη (γέλια), μετά η αποτυχία νομίζω ότι ελέγχεται. Ίσα ίσα σε βοηθάει να προσανατολιστείς και να επιλέξεις το που βρίσκεται η αλήθεια μέσα σου.

 

Rock Overdose: Τη κατάσταση της δισκογραφίας στην Ελλάδα σήμερα πως την κρίνεις;

Georgia: Νομίζω ότι γκρεμίστηκε όλο το σύστημα όπως το ξέραμε και έχει αρχίσει να δημιουργείται κάτι διαφορετικό που έχει να κάνει με το internet και το streaming. Νομίζω ότι θα μας οδηγήσει σε καινούργιους δρόμους κάποια στιγμή. Ακόμα παίρνει μορφή όλο αυτό. Είναι πού δύσκολο για τους νέους ανθρώπους φαντάζομαι να κάνουν έναν δίσκο, όπως τον ξέραμε παλιά. Θα πρέπει να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους και όλα τα σχετικά. Εδώ ακόμη και εμείς που υποτίθεται έχουμε ένα όνομα και μια πορεία χρειάστηκε να χρηματοδοτήσουμε τις δουλειές μας.

Georgia mple μεσα 3

Rock Overdose: Όλα τα έσοδα μιας μπάντας είναι από το merchandise και από τις συναυλίες;

Georgia: Από τις συναυλίες κυρίως, και κάποια δικαιώματα πνευματικά εάν υπάρχουν και εάν είσαι γραμμένος εκεί. Αυτό είναι όλο κι όλο. Κοίταξε να δεις. Εμείς ποτέ δεν είχαμε πολλά έσοδα γιατί είμαστε μπάντα, και ότι έσοδο έρχονταν έπρεπε να το μοιραστούμε, και ταυτόχρονα να κερδίσουμε και στη δουλειά μας. Ποτέ δεν παίζαμε σε μαγαζιά μόνιμα, είμασταν πάντα στο ταξίδι για συναυλίες, οπότε ο κύριος λόγος δεν ήταν τα λεφτά, ήταν να υπάρχεις. Οπότε εφόσον τα καταφέρνουμε με τη μουσική μας ακόμα,… ακόμα δεν έχει πιάσει πάτο το πηγάδι (γέλια).

 

Rock Overdose: Έχεις κάποια πιο προσωπικά μουσικά πράγματα που σκέφτεσαι να υλοποιήσεις στο μέλλον;

Georgia: Ναι έχω κάποια πραγματάκια που με απασχολούν, τα ψάχνω και πειραματίζομαι στο τι θα είναι αυτό που θα έβγαινε και θα έπαιρνε σάρκα και οστά σε ότι αφορά στη μουσική και στον στίχο μέσα από το κεφάλι μου. Νομίζω πως αυτό είναι το επόμενο πολύ σημαντικό βήμα για εμένα, όχι για αυτό που έχει ο κόσμος στο μυαλό του ως Georgia Κεφαλά. Κυρίως έχει να κάνει με το προσωπικό μου ταξίδι, και νομίζω πως θα ήταν ενδιαφέρον κάποια στιγμή εάν πιστέψω πως έχω ένα υλικό το οποίο αξίζει τον κόπο, να το βγάλω προς τα έξω.

Georgia mple μεσα 5

Rock Overdose: Υπάρχει κάτι έτοιμο ή μόνο σκέψεις;

Georgia: Υπάρχουν τραγούδια σχεδόν έτοιμα.

 

Rock Overdose: Έχεις σκεφτεί να κάνεις και κάποια συνεργασία με κάποιον μουσικό για αυτόν τον δίσκο;

Georgia: Προς το παρόν όχι αλλά είναι κάτι το οποίο το δουλεύω στο μυαλό μου και αυτό (γέλια).

Georgia mple μεσα 1

Rock Overdose: Σε κάποια προηγούμενη συνέντευξη στο Rock Overdose μας είχες πει ότι σου αρέσει το Hard Rock και το Heavy Metal. Ισχύει ακόμη;

Georgia: Ε ναι βέβαια. AC/DC, Black Sabbath. Αυτή η μουσική μεγαλώνει σωστά τα παιδιά (γέλια).

 

Rock Overdose: Όπως ξέρεις το Rock Overdose ασχολείται κυρίως με τη ‘σκληρή’ μουσική. Ποια είναι η γνώμη σου γενικότερα για το Heavy Metal, για τους οπαδούς αυτής της μουσικής, για αυτόν τον τρόπο ζωής.

Georgia: Η συγκεκριμένη μουσική βοηθάει τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν τις ευαίσθητες πτυχές τους και τα όρια τους. Αυτό είναι ένα πράγμα που το έχει πολύ ανάγκη ένας έφηβος, ένας άνθρωπος που δημιουργείται σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθεί να ανακαλύψει τις άκρες του, τη σκέψη του που ξεπερνάει τον μεσοαστό και τον μικροαστό. Νομίζω πως το Heavy Metal είναι ο ιδανικός τρόπος για να γίνει αυτό. Πιστεύω και με κάποιες αρχές, γιατί υπάρχει ένας ‘δεκάλογος’ αξιών και σε αυτή τη μουσική, οπότε νομίζω πως είναι ένα ‘σχολείο’ που μόνο καλό κάνει στα παιδιά.

 

Rock Overdose: Για το τέλος της συνέντευξης στείλε ένα μήνυμα στους θαυμαστές σου και στους αναγνώστες του Rock Overdose.

Georgia: Νομίζω πως θα πρέπει να σταματήσουμε τα πολλά λόγια, να σταματήσουμε τις συγκρίσεις και τις κρίσεις που έχουμε συνηθίσει να μεγαλώνουμε με αυτά, έχουμε συνηθίσει να προσδιοριζόμαστε κρίνοντας και συγκρίνοντας, και νομίζω πως όταν πάψει αυτό ανοίγεται ένας καινούργιος κόσμος. Αξίζει να το δοκιμάσει κανείς, και μάλιστα του το προτείνω.

 

Rock Overdose: Georgia σε ευχαριστώ για αυτή εδώ τη συνέντευξη.

Georgia: Να’σαι καλά. Σε ευχαριστώ που ασχολείστε με τη μουσική.

 

Για το Rock Overdose

Ερωτήσεις-συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

Ερωτήσεις-απομαγνητοφώνηση συνέντευξης: Παύλος Γιαννακόπουλος

 

 

 

Comments

css.php