Γενέθλια για τον SERJ TANKIAN, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 49 του χρόνια!

Τραγουδιστής, μουσικός, ποιητής, συνθέτης, ακτιβιστής και ηγέτης για μια από τις πιο επιτυχημένες σύγχρονες metal μπάντες, ο Serj Tankian, έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια, ως ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους frontman στο είδος, ξεχωρίζοντας για την ιδιαίτερη φωνητική του προσέγγιση και το πνεύμα της δουλειάς του. Γεννήθηκε 49 χρόνια πριν στο Λίβανο από Αρμένιους γονείς, το 1975 όμως, όταν ήταν οκτώ ετών, η έναρξη του εμφύλιου πολέμου,  ανάγκασε την οικογένεια του  να μεταναστεύσει στην Αμερική και να εγκατασταθεί στο Los Angeles στους κόλπους της Αρμενικής κοινότητας, όπου εισήχθη στη συγχώνευση πολιτισμών, ιδεών και ιδανικών από πολύ νεαρή ηλικία. Μεγάλωσε ακούγοντας τον πατέρα του να τραγουδά παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του και μολονότι δεν μπορούσε να ζήσει απ’ αυτό ήταν πάντα το πάθος του. Του άρεσε επίσης η funk και η soul μουσική αλλά και οι πιο δημοφιλείς μπάντες της εποχής του. Όταν αποφοίτησε από το σχολείο, παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο της California, όπου κέρδισε πτυχίο bachelor, στις Business και το Marketing. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον του για τον ακτιβισμό συνεχίστηκε να μεγαλώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του στο κολέγιο, όπως και η αγάπη του για τη μουσική που πλέον περιλάμβανε punk και metal συγκροτήματα.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, άρχισε να περνά από διάφορες δουλειές σχετικές με το λιανικό εμπόριο, τα λογιστικά κ.α. μέχρι που ξεκίνησε μόνος του μια μικρή επιχείρηση, όπου εργαζόταν ανεξάρτητος, ως αυτοαπασχολούμενος. Παράλληλα, ανέπτυξε σταδιακά τη δεξιότητα του ως πληκτράς και τραγουδιστής, διανύοντας περίπου το 23ο έτος της ηλικίας του. Ενώ συνέχιζε να λειτουργεί την επιχείρηση του, ενσωματώθηκε στην πρώτη του μπάντα με μερικούς Αμερικανούς φίλους του, αρμενικής καταγωγής. Ήταν ο άνθρωπος πίσω απ’ τα πλήκτρα, ενώ οι έντονες επιρροές του από τη μουσική της Ανατολής, ιδίως τα αρμενικά δημοτικά τραγούδια, γίνονταν εμφανείς. Η μπάντα κατέληξε στο όνομα Forever Young και το 1994, μοιραζόταν το χώρο που έκανε τις πρόβες της, με μια άλλη τοπική καθαρά αρμενική μπάντα, τους Soil. Αυτοί είχαν στις τάξεις τους τον κιθαρίστα Daron Malakian, τον Dave Hagopyan στο μπάσο και έναν ντράμερ, ονόματι Domingo, στερούνταν όμως τραγουδιστή. Ο Tankian, γνωρίστηκε γρήγορα μαζί τους και έγιναν φίλοι, δεδομένου ότι τα δύο γκρουπ, πέρναγαν τον χρόνο τους στον ίδιο χώρο. Το μεγάλο ταλέντο του, έπεσε στην αντίληψη των μελών των Soil, όχι μόνο όσον αφορά τα πλήκτρα αλλά και την ιδιαίτερα αύρα του στο τραγούδι και τους ήχους της λαϊκής μουσικής της χώρας του που επηρέαζε ασφαλώς τη δημιουργικότητά του. Σύντομα του ζήτησαν να συγχνευθεί στο δυναμικό τους και εκείνος δέχθηκε. Προσέλαβαν ως μάνατζερ τους τον Shavo Odadjian, που αργότερα έγινε rhythm κιθαρίστας τους. Μετά από αλλαγές στη σύνθεσή τους, οι Soil διαλύθηκαν και σχηματίστηκαν οι System of a Down, όνομα που εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Malakian. Το 1998, το συγκρότημα υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο και στα επόμενα επτά χρόνια κυκλοφόρησε πέντε άλμπουμ, με σημαντική δική του συμβολή συνθετικά και στιχουργικά,  τα οποία γνώρισαν μεγάλη αποδοχή.

Το δεύτερο δε από αυτά, το “Toxicity”, τους ώθησε στα υψηλότερα σκαλιά της metal κοινότητας, χαρίζοντας τους μία υποψηφιότητα για Grammy και εκατομμύρια πωλήσεις. Ο μουσικός, αξιοποίησε την επιτυχία του, προκειμένου να επηρεάσει τον πολιτικό κόσμο που συχνά επέκρινε με τους στίχους του, συνίδρυσε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με το όνομα Axis of Justice, μαζί με τον Tom Morello. Παρέμεινε ενεργός με τους S.O.A.D. μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 και κυκλοφόρησε επίσης, ένα βιβλίο ποίησης, με τίτλο Cool Gardens, πρωτού το συγκρότημα αποφασίσει να διακόψει τις δραστηριότητες του για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Εκμεταλλευόμενος την διακοπή, βρήκε το χρόνο να αφοσιωθεί στην προσωπική του καριέρα, κυκλοφορώντας το πρώτο του άλμπουμ, “Elect the Dead”, το φθινόπωρο του 2007. Τρία χρόνια μετά συνεργάστηκε με της φιλαρμονική ορχήστρα του Ώκλαντ, προκειμένου να κυκλοφορήσει το “Elect the Dead Symphony”. Στα ίδια ορχηστρικά μονοπάτια συνέχισε και για τη δεύτερη δουλειά του, ενώ για την τρίτη, το “Harakiri”, επέλεξε έναν περισσότερο ροκ προσανατολισμό. Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία του, που τιτλοφορείται Jazz-Iz-Christ, κινείται σε jazz εδάφη. Από το Νοέμβρη του 2010 που ανακοινώθηκε η επανένωσή τους, βρίσκεται και πάλι με τους S.O.A.D. που μέχρι στιγμής έχουν κάνει μόνο κάποιες ευρωπαϊκές εμφανίσεις. Εδώ και ένα χρόνο περίπου είναι παντρεμένος με την επί χρόνια φίλη του Angela Madatyan.

Comments

css.php