THE MONOLITH DEATHCULT στο Rock OVerdose, ενόψη των συναυλιών τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: “Οι The Monolith Deathcult είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει ιδωθεί ξανά στην Ελλάδα…”

 

Οι Ολλανδοί The Monolith Deathcult έχουν καταφέρει, στα 14 χρόνια ζωής τους, να δημιουργήσουν ένα ηχηρό όνομα και να κάνουν τον κόσμο να μιλάει για αυτούς, εξαιτίας της χιουμοριστικής διάθεσης που τους διακατέχει, πέρα από την πολύ καλή μουσική που γράφουν. Παρόλα αυτά, δεν είναι μία μπάντα που βγαίνει συχνά σε περιοδείες. Έτσι όταν μάθαμε ότι θα επισκεφτούν την Ελλάδα, για 2 συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, σπεύσαμε να μιλήσουμε μαζί τους, σε μία συνέντευξη με άκρως χιουμοριστική διάθεση.

 

Rock Overdose: Γειά χαρά και καλώς ήρθατε στο Rock Overdose. Θα θέλατε να πείτε ορισμένα λόγια στους αναγνώστες μας, σχετικά με το φαινόμενο που ακούει στο όνομα The Monolith Deathcult;

 

Robin: Οι The Monolith Deathcult είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει ιδωθεί ξανά στην Ελλάδα…

 

Rock Overdose: Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο; Διάβασα στο Facebook ότι σχεδιάζετε τώρα την επόμενη επική αποτυχία σας. Θα πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος; Αν ισχύει αυτό, τι μουσική κατεύθυνση θα λάβει ο νέος σας δίσκος, σε σχέση με το “Tetragrammaton”;

 

Robin: Ω, ναι. Το να ανησυχεί ο κόσμος, είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει. Θα προτείναμε ακόμα το να ζητήσει ο κόσμος επαγγελματική βοήθεια, ενώ δεν πρέπει με τίποτα να γραφτεί στο κανάλι μας στη YouTube, καθώς θα βομβαρδιστεί με νέα, σχετικά με τις επικές αποτυχίες μας. Νομίζω ότι το νέο άλμπουμ θα είναι μία ακόμα λογική εξέλιξη σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ, “Tetragrammaton”, που ήταν μία λογική εξέλιξη του προηγούμενου από αυτό άλμπουμ (“Trivmvirate”).

 

Michiel: Μας αρέσει να συνθέτουμε τραγούδια που έχουν το δικό τους χαρακτήρα και τη δική τους ταυτότητα. Όχι μόνο 6/7 τραγούδια που θα ακούγονται το ίδιο. Το αφήνουμε αυτό για άλλες μπάντες.

 

Rock Overdose: Ηλεκτρονικά στοιχεία, συμφωνικά στοιχεία, επική ατμόσφαιρα, χορωδία, ανατολίτικες μελωδίες. Το Death Metal σας είναι σίγουρα πλούσιο, όσον αφορά την ποικιλία. Από που αντλείτε έμπνευση; Σκοπεύετε να εισαγάγετε νέα στοιχεία στην επόμενη δουλειά σας;

 

Robin: Κοιτώντας τα πορτοφόλια μας, μπορώ με σιγουριά να πω ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο είμαστε πλούσιοι, χαχα!

 

Michiel: Όλα τα μέλη της μπάντας διαβάζουμε όλων των ειδών τα βιβλία και γνωρίζουμε καλά τη γεωπολιτική κατάσταση. Από αυτό το κοκτέιλ εντυπώσεων και επιρροών, αντλούμε έμπνευση για τα τραγούδια μας. Από ταινίες επιστημονικής φαντασίας στη σφαγή στη Ρουάντα και από την δυτικογερμανική οργάνωση Rote Armee Fraktion στο ναζιστικό Wunderwaffe (όπλα θαύματα). Όλα είναι πιθανά στο σύμπαν των The Monolith Deathcult.

 

Rock Overdose: Βλέπω ότι δεν βγαίνετε συχνά σε περιοδείες, σε σχέση, βέβαια, με άλλες μπάντες. Δεν πιστεύετε ότι οι ζωντανές εμφανίσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη φήμη μιας μπάντας ή απλά δεν έχετε όρεξη να το κάνετε;

 

Robin: Λατρεύουμε το να παίζουμε ζωντανά, αλλά οι περιοδείες δεν είναι το ίδιο εύκολες, όπως ήταν, ας πούμε, στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι άνθρωποι συχνά ξεχνούν πόσο πολύς προγραμματισμός και υποστήριξη και χρήματα χρειάζονται για μια περιοδεία. Φυσικά και θα μας άρεσε να παίξουμε στο Βερολίνο, για παράδειγμα, αλλά όλοι έχουμε τις δουλειές μας, και για gigs που βρίσκονται σχετικά μακριά από εκεί που μένουμε, πράγμα το οποίο σημαίνει τουλάχιστον 2 μέρες άδεια από τη δουλειά και αρκετά χρήματα για μετακίνηση, ξενοδοχεία, προσωπικό κτλ. Και αυτό δεν είναι θέμα για μας - αν το gig αξίζει. Αλλά, όπως και να έχει, χρειάζεται να επενδύσεις σε χρόνο και χρήμα, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νέο merchendise ή νέα μουσική.

 

Michiel: Μου αρέσει πολύ να παίζω ζωντανά, αλλά μισώ το “Πλήρωσε για να Παίξεις”. Όλοι μας έχουμε καλές δουλειές, δεν χρειαζόμαστε λεφτά για να πληρώνουμε νοίκι και ούτω καθεξής. Αρνούμαι να πληρώσω 6.000 / 7.000 ευρώ για να είμαι σε μια περιοδεία, όπου οδηγείς το δικό σου βαν ή κοιμάσαι στο πούλμαν, για να ανοίξεις για ένα ******** συγκρότημα, που ίσως πλήρωσε 10.000 ευρώ για να έχει καλύτερη θέση στη σειρά εμφάνισης. Αλλά όσο το συγκρότημα σου σου ΚΟΣΤΙΖΕΙ λεφτά, είσαι ανεξάρτητος και κάνεις ακριβώς αυτό που θες, χωρίς συμβιβασμούς.

 

Rock Overdose: Το χιούμορ είναι ένα σημαντικό συστατικό της εικόνας του συγκροτήματος σας. Τι έχετε να πείτε σε εκείνους που νομίζουν ότι το Death Metal ή το Metal γενικότερα δεν πρέπει να είναι κάτι το αστείο, αλλά κάτι που θα έπρεπε να λαμβάνεται στα σοβαρά; Παίζει το χιούμορ σημαντικό ρόλο στη ζωή σας ή κατά βάθος είστε βαρετοί άνθρωποι; 

 

Robin: Είμαστε πραγματικά τα πιο βαρετά άτομα που θα μπορούσες να γνωρίσεις. Αλλά και πάλι, εκείνοι που παίρνουν το Death Metal στα σοβαρά…. Δεν μπορούμε να πάρουμε αυτά τα άτομα στα σοβαρά. Εννοώ, υπάρχουν πράγματα που τα παίρνεις στα σοβαρά και υπάρχουν πράγματα που τα παίρνεις στα σοβαρά. Εμείς παίρνουμε τη μουσική στα σοβαρά, υπό την έννοια ότι βάζουμε τα δυνατά μας για να κάνουμε τη μουσική μας, όπως ακριβώς την έχουμε στο μυαλό μας. Αλλά το όλο “Hail and Kill”, δεν ήταν ποτέ κάτι που μας εξέφραζε (εκτός από το να το διακωμωδήσουμε φυσικά). Θα έλεγα ότι το χιούμορ παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές μας, τόσο πολύ που σε κάθε μας άλμπουμ υπάρχουν ηλίθια (κρυμμένα) αστεία.

 

Michiel: Αυτή είναι μια λεπτή κόκκινη γραμμή, ανάμεσα στο χιούμορ και την ξεκαρδιστική ηλιθιότητα. Μου αρέσει ένα συγκρότημα που να έχει μία εικόνα σαν τους (παλιούς)Slipknot, Behemoth, Ghost, Rammstein και πάει λέγοντας. Αυτά τα παιδιά ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και τα κρατάνε όλα μυστικά και ενδιαφέροντα. ΑΛΛΑ υπάρχουν και πάρα πολλές μπάντες που είναι τόσο κακές, νέκρο και καλτ, που καταντάει γελοίο, και αυτό με ανησυχεί, καθώς αυτές οι μπάντες είναι εξαιρετικά σοβαρές στη συμπεριφορά τους και στα πιστεύω τους. Η σατανική εικόνα τους είναι για μένα η ίδια με εκείνη ενός hardcore χριστιανού ή μουσουλμάνου.

 

surgery

 

Rock Overdose: Αν σας ζητούσαν να κάνετε μία λίστα με τις 5 αγαπημένες σας κωμωδίες, ποιες ταινίες θα διαλέγατε;

 

Robin: Wow. Χμμμ. Δεν θα μπορούσα να τις κατατάξω, αλλά θα έλεγα τουλάχιστον το Stanshall’s Sire Henry at Rawlinson End. Και το Monty Python’s Holy Grail και το Life of Brian. Και το Big Lebowski! Ωωω, πάρα πολλές επιλογές. Επόμενη ερώτηση;

 

Michiel: Χωρίς σειρά, στην τύχη: Der Untergang, Spinal Tap, όλες οι ταινίες των Monty Python, The Decline of Western Civilization – The Metal Years και το The Devils Double.

 

Rock Overdose: Διάβασα ότι αποφασίστε να χωρίσετε τους δρόμους σας με την Season of Mist. Τι έγινε ακριβώς και οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση;

Michiel: Κάναμε τα 2 άλμπουμ, για τα οποία είχαμε υπογράψει, ηχογραφήσαμε κάποια demo τραγούδια, για το επόμενο άλμπουμ, και φρίκαραν εντελώς όταν άκουσαν τη νέα μουσική, γιατί ακουγόμασταν πολύ σαν το τελευταίο Morbid Angel άλμπουμ. Περίεργη κατάσταση, καθώς θέλαμε να τους παρηγορήσουμε που έχασαν τους Morbid Angel, οι οποίοι πήγανε σε άλλη δισκογραφική.

 

Rock Overdose: Σχετικά με τις δύο εμφανίσεις σας στην Ελλάδα, γιατί θα πρέπει ο κόσμος να ασχοληθεί με αυτές; Τι θα πρέπει να περιμένουν από την εμφάνισή σας; Έχετε επισκεφτεί την Ελλάδα στο παρελθόν, ως τουρίστες;

 

Michiel: Γιατί να ασχοληθεί; Γιατί οι The Monolith Deathcult ήρθαν στην πόλη σας. Εγώ προσωπικά δεν θα χαλούσα ούτε σεντ στους The Monolith Deathcult. Έχω έρθει δύο φορές στην Ελλάδα, αλλά μόνο στη Μυτιλήνη. Δεν έχω επισκεφτεί ποτέ την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και πραγματικά ανυπομονώ να έρθω. Ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει έναν συγκλονιστικό τοίχο από μουσική, φώτα και εγωισμών. Θα παίξουμε ένα ισορροπημένο setlist παλιών και καινούργιων τραγουδιών. Νομίζω οι Έλληνες θα είναι οι πρώτοι που θα ακούσουν καινούργια πράγματα.

 

Rock Overdose: Οι στίχοι σας ασχολούνται με ιστορικά γεγονότα, αρχαίους θεούς, πολέμους, τους ναζιστές και το Ολοκαύτωμα. Από πού αντλείτε έμπνευση κάθε φορά, ώστε να καθίσετε μετά να γράψετε τους στίχους;

 

Michiel: Αυτή τη στιγμή είμαι εμπνευσμένος από τη δουλειά του Viktor Schauberger, που δούλεψε στα όπλα θαύματα των Ναζί, όπως στους πυραύλους V1 και V2. Έχουμε ένα τραγούδι πάνω στο The Nazi Bell from Hell a.k.a. Die Glocke, που επρόκειτο για μία συσκευή που δημιουργούσε σκουληκότρυπες και / ή πυρηνική σύρραξη. Επίσης εμπνέομαι από τα audiobooks του Stephen King.

 

Rock Overdose: Τι κάνετε στον ελεύθερο σας χρόνο, όταν δεν ασχολείστε με τους The Monolith Deathcult;

 

Michiel: Ο Robin είναι βοηθός καθηγητή ψυχολογίας σε ένα δανέζικο πανεπιστήμιο και ο Carsten συνθέτει μουσική ως ελεύθερος επαγγελματίας, δημιουργεί βιντεοπαιχνίδια και κατασκευάζει ιστοσελίδες. Εγώ δουλεύω ως καθηγητής ιστορίας σε ένα γυμνάσιο.

 

Rock Overdose: Υπάρχουν άλλες μπάντες που αξίζει κανείς να τις ακούσει, πέρα από τους The Monolith Deathcult; Υπάρχει καμιά μπάντα που να έχει τραβήξει την προσοχή σας και τι είδος μουσικής ακούτε αυτή την περίοδο;

 

Michiel: Hell(uk), Ghost και Solstafir είναι κάποια συγκροτήματα που έχουν τραβήξει πρόσφατα την προσοχή μου. Αυτή την περίοδο ακούω Ministry, Alice in Chains, Cradle of Filth και White Zombie.

 

Rock Overdose: Σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Ελπίζω οι αναγνώστες μας να την εκτιμήσουν. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας και θα σας δούμε στις 9 και 10 του Σεπτέμβρη.

 

Michiel: Ελπίζουμε να σας δούμε όλους εκεί! Ελάτε εκεί που θα είναι το merchandise μας, αν θέλετε να αράξετε μαζί μας. Πάντα μας αρέσει να μιλάμε με τους ανθρώπους που έρχονται να μας δούνε.

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 


Comments

css.php