Ανταπόκριση: Batushka – The Monolith Deathcult – Shadowcraft @ 8ball, Θεσσαλονίκη (9/9/16)

Οι Batushka εμφανίστηκαν πέρυσι με το ντεμπούτο album τους Litourgiya και έκαναν εντύπωση, τόσο με τον θρησκευτικό αποκρυφισμό τους, όσο και με την ποιότητα της μουσικής τους. Οι ταυτότητες των μουσικών που συμμετέχουν δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά λέγεται πως είναι τρεις αρκετά γνωστοί μουσικοί στην Πολωνική σκηνή και πολύ πιθανό και στην παγκόσμια metal σκηνή. Ίσως να μην μάθουμε ποτέ και αυτό προσδίδει μια αίγλη στο σχήμα τους.

Γνωρίζοντας αυτά τα λίγα για τους ανθρώπους πίσω από το συγκρότημα και έχοντας ακούσει αρκετές φορές το album τους, κατηφόρισα προς τον ιερό χώρο των μεταλλικών συνευρέσεων, το 8ball, έχοντας διάθεση για μπύρες και, για να είμαι ειλικρινής, να αράξω κάπου πίσω και να απολαύσω την συναυλία.

Έφτασα σχετικά νωρίς, ακολουθώντας την ρουτίνα μου, με ένα καφέ στο χέρι και παρατηρώντας τους ανθρώπους που μαζεύονταν σιγά σιγά. Είχε αρκετούς και όπως αποδείχτηκε, κατά την διάρκεια της παράστασης των Batushka, το 8ball ήταν γεμάτο από κόσμο, θυμιατό και ψαλμούς.

Πρώτοι ανέβηκαν στη σκηνή οι Shadowcraft. Σαλονικείς, οι οποίοι παίζουν epic/avant-garde black metal. Όλοι φορούσαν μάσκες και μονοχρωματικό make up σε μαύρο ή άσπρο, ενώ στις άκρες της σκηνής στήθηκαν δύο τύποι, μπιλντέρια, οι οποίοι κρατούσαν από ένα λάβαρο με κόκκινη σημαία. Το ένα έγραφε, αν θυμάμαι καλά, Ego Sum Umbra, που σημαίνει ‘Εγώ είμαι ο ίσκιος’ και το άλλο λάβαρο είχε κάποια σύμβολα τα οποία δεν αναγνώρισα.

Ο ήχος ήταν καλός, ιδιαιτέρως για τον τύπο της μουσικής που παίζουν οι Shadowcraft, γεμάτος και πυκνός, με σύνθια από lap top σε διάφορες φάσεις, τα riff να χτίζονται το ένα πάνω στο άλλο και την φωνή να κινείται μέσα στην μουσική και όχι πάνω από αυτήν, δημιουργώντας την κατάλληλη αισθητική. Όλοι φορούσαν μάσκες, ήταν δεμένοι και ορεξάτοι. Συγκεκριμένα ο τραγουδιστής φορούσε μάσκα με κέρατα και η θεατρικότητα των κινήσεων του μου θύμισε τον Floki από την σειρά Vikings. Εκτός από κάποιους περιστασιακούς μικροφωνισμούς, ο ήχος και η παρουσία τους στην σκηνή ήταν καλή και σε έβαζε στο κλίμα. Κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους, Principles Of Chaos, το 2013 και σύντομα θα κυκλοφορήσουν ένα split EP μαζί με τους Diablery, επονομαζόμενο "Entropy. Ακούστε τους. Η σελίδα τους στο fb: https://www.facebook.com/ShadowcraftBand 

Shadowcraft 1 Shadowcraft 2

Shadowcraft 3 Shadowcraf 6

Shadowcraft 4 Shadowcraft 5

 

Επόμενοι ήταν οι The Monolith Deathcult, τους οποίους είχα απλώς ακουστά και έχοντας ακούσει δύο album τους στο utube, τo Triumvirate, που θεωρείτε και το καλύτερο τους και το τελευταίο τους Tetragrammaton, ώστε να μην πάω τελείως αδιάβαστος, περίμενα να δω πως θα αναπαραγάγουν την αισθητική και το βάθος των album στην σκηνή. Παίζουν πομπώδες brutal death metal με industrial αισθητική, samples από ταινίες και πολλά solo. Όταν πρωτοξεκίνησαν τους έλεγαν Nile κλώνους, και αυτό γίνεται κατανοητό από τον τρόπο με τον οποίο τα riff εξελίσσονται και στήνονται. Αργότερα προσέθεσαν τα δικά τους πομπώδη στοιχεία που διαμόρφωσαν τον ήχο τους.

Υπάρχουν φορές που σε αυτό το ρημαδοclub το 8ball τα drums έχουν τόσο καθαρό και επιβλητικό ήχο που κάθε χτύπημα το νιώθεις στο σώμα σου. Αυτόν τον ήχο είχαν και οι TMD και ξεκίνησαν πολύ δυνατά. Η παρουσία τους ήταν επιβλητική, ο ήχος τους μεγαλοπρεπής και τα riff ακούγονταν όπως πρέπει να ακούγονται σε death metal συναυλία. Σαν να αλωνίζουν και να ποδοπατούν. Από την άλλη, η σύνθεση των τραγουδιών δεν μου έκανε εντύπωση και προς το τέλος είχα χάσει το ενδιαφέρον μου. Νομίζω δίνουν υπερβολικό βάρος στην κατασκευασμένη πομπώδη ατμόσφαιρα που δίνουν τα samples και τα ηλεκτρονικά/industrial στοιχεία. Τα τραγούδια τους είναι μεγαλύτερα σε διάρκεια από όσο θα ήθελα. Αυτό που είδα δηλαδή ήταν μια εντυπωσιακή σκηνική παρουσία, με τους μουσικούς να είναι προβαρισμένοι και να έχουν χημεία μεταξύ τους, αλλά δεν με κέρδισε η μουσική τους. Η υποδοχή του κόσμου ήταν ήπια και οι περισσότεροι απλώς παρακολουθούσαν το show, το οποίο φαντάζομαι πως οφείλεται στο το ότι είναι σχετικά άγνωστοι στην Ελλάδα. Μας έπαιξαν και κάποια τραγούδια από το καινούριο τους album, που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 17. Η σελίδα τους στο fb: https://www.facebook.com/monolithdeathcult/

 

Monolith 2 Monolith 3

Monolith 4 Monolith 5

Monolith 6 Monolith 7

Αφού οι TMD κατέβηκαν, είχαμε περίπου μισή ώρα κενό μέχρι οι Batushka να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες στην σκηνή. Ο τρόπος που στήνονται είναι μοναδικός και δεν το έχω ξαναδεί από κανένα συγκρότημα. Το drum kit στήθηκε στην πίσω δεξιά γωνία της σκηνής. Στην αριστερή γωνία στήθηκαν τρία μικρόφωνα. Στο κέντρο της σκηνής και μπροστά, στήθηκε ένα εικονοστάσι με την αγιογραφία της Παναγίας χωρίς πρόσωπο, ακριβώς όπως το εξώφυλλο του δίσκου. Αριστερά και δεξιά στήθηκε από μία απλή στήλη κεριών όπως βλέπουμε στις εκκλησίες. Οι Batushka ανέβηκαν στην σκηνή φορώντας ολόσωμο ράσο με σύμβολα και μάσκες που ήταν απρόσωπες.

Στα μικρόφωνα στήθηκαν τρεις, οι οποίοι έκαναν τα χορωδιακά μέρη, οι κιθαρίστες και ο μπασίστας λίγο μπροστά από τον drummer και δίπλα από το εικονοστάσι ο τραγουδιστής, ο οποίο είχε δύο κεριά στο ένα χέρι και ένα θυμιατό το οποίο χρησιμοποιούσε κάθε τόσο. Η σκηνική τους παρουσία ήταν όπως μια θρησκευτική λειτουργία ενός διαφορετικού, σκοτεινού θεού. Είχαμε τους ψάλτες, τον ιερέα, τις κινήσεις του προς το κοινό, με το σήκωμα του χεριού του σαν να μας ευλογεί, το άρωμα του θυμιατού και τα κεριά που δημιουργούσαν την αισθητική μιας αποκρυφιστικής τελετουργίας.

Ο ήχος ήταν αρκετά καλός, με τις κιθάρες και το μπάσο να δημιουργούν το απαιτούμενο βάθος, την lead κιθάρα να ακούγεται καθαρά και την φωνή να είναι τοποθετημένη ακριβώς πάνω από την μουσική. Σε φάσεις, κυρίως όταν ο drummer έπαιζε δίκαση, ο ήχος μπούκωνε λίγο, αλλά αυτό είναι ένα ψεγάδι της συνολικής παρουσίας και εκτέλεσης των τραγουδιών από τους Batushka.Έπαιξαν όλο το album και επιβεβαίωσαν τις όποιες φήμες. Δεν είναι τυχαίο που έκαναν όνομα τόσο γρήγορα. Έχουν πολλά να μας δώσουν και μην χάσετε την ευκαιρία να τους δείτε. Η σελίδα τους στο fb: https://www.facebook.com/Batushka-1004746209548365/

 

Batushka 2

Batushka 3

Batushka 4

Batushka 5

Batushka 6

Batushka 7

Batushka 8

Batushka 9

 

 

Η Made Of Stone Productions διοργάνωσε μία φοβερή συναυλία. Το 8ball γέμισε από κόσμο και προς το τέλος άρχισε να βρέχει. Φαίνεται πως η Litourgiya έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

 

Για το Rock Overdose

Ρεπορτάζ: Βασίλης Ξενόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Αντωνίου

 

Comments

css.php