SERENITY – “Codex Atlanticus” Review

SERENITY

"Οι ανερχόμενοι Serenity και η απίστευτη συνέχεια στη μουσική τους πορεία"

Λοιπόν, όποιος ξέρει τους Αυστρο-Γερμανους Serenity, θα ξέρει επίσης ότι είναι συγκρότημα διαμάντι, το οποίο έχει να προσφέρει πολλά στη μουσική σκηνή. Έχοντας μια πολύ καλή αρχή με τον πρώτο τους δίσκο το 2007, η μπάντα έκτοτε βγάζει μόνο πρώτης τάξης δίσκους. Η μουσική και το ταλέντο τους, τους επιτρέπουν να γράφουν πράγματα που εν έτη 2016 είναι σαν ακούς κάτι από Kamelot του 90'- 00', απλά με πολλά μοντέρνα στοιχεία που το κάνουν ακόμα καλυτέρα. 12 χρονιά από την ίδρυση τους, λοιπόν, έχουν 5 πλήρες μήκους στούντιο δουλειές, με την προηγουμένη τους, το “War Of Ages” του 2013 να λαμβάνει πολύ καλές κριτικές. Η καινούρια τους δουλειά τώρα, το "Codex Atlanticus", ο πέμπτος δίσκος της μπάντας, είναι κατά την άποψη μου μία από τις καλύτερες δουλείες τους μέχρι τώρα. 

Λίγο ο μοντέρνος ήχος, λίγο τα Power Metal στοιχεία του δίσκου και λίγο οι έντονες αλλαγές, κάνουν το δίσκο μια τρικυμία από ήχους που με κρατάν αφοσιωμένο για το τι ακολουθεί στη συνέχεια. Κάθε τραγούδι διαφορετικό, κάθε αλλαγή πολύ ενδιαφέρουσα, κάποιοι "σκελετοί" τραγουδιών, όμως, θυμίζουν παλιότερες δουλείες των μουσικών αυτών. Ρίχνοντας μια ματιά στο δίσκο, βλέπουμε το αξιοθαύμαστο έργο του εξωφύλλου, την όλη κατασκευή αυτού, που περιέχει όλα τα θέματα, για τα οποία μας μιλάει ο Georg Neuhauser, και τα οποία ξεκινάν από υδραυλικά και μηχανολογία, από σπουδές και σχέδια πολύπλοκων ζωγραφιών και μουσικολογίας σε μαθηματικά και αστρολογία, από φιλοσοφίες για αυτοανακάλυψη σε τρομερούς μύθους μέχρι και περίεργες ανακαλύψεις όπως μηχανές πτώσεων, όπλα πολέμων και άλλα. Για περισσότερη γνώση, το Codex Atlanticus είναι ένα βιβλίο γραμμένο από τον Leonardo da Vinci -1478 με 1519- με έκταση 1.199 σελίδων...

Αρκετά με την ιστορία και ας πιάσουμε τη μουσική του δίσκου. Από που να αρχίσω. Λοιπόν, ο δίσκος ανοίγει με το ομώνυμο instrumental κομμάτι σχεδόν δυο λεπτών, μια επική σύνθεση με βιολιά, ονειρική ηχητική υπόκρουση και δυναμική κορύφωση, με όλα αυτά να οδηγούν στη συνέχεια του δίσκου. Τα τραγούδια με τις πιο έντονες εισαγωγές είναι τα "Sprouts Of  Terror", "Fate Of Light", "Spirit In The Flesh" και "The Order". Το "Sprouts Of  Terror" είναι το πιο 'άγριο' κομμάτι καθαριστικά και φωνητικά, με τρομερή ενορχήστρωση και κατάλληλα γεμίσματα από τις κιθάρες του Cris Tian. Προχωρώντας στο "Fate Of Light", έχουμε ένα Power – Progressive τραγούδι με κριμένους αραβικούς και ισπανικούς ρυθμούς, καθ'ολη του τη διάρκεια, συν την απίστευτη ενορχήστρωση, που για να μην επαναλαμβάνω συνέχεια, είναι κομμάτι όλου του δίσκου, μιας και το συγκρότημα ανήκει στην κατηγορία του Συμφωνικού Μεταλ. Δεν αναλύω τα υπόλοιπα δυο, πρέπει να ακούσετε το δίσκο.

Μιλώντας για τα υπόλοιπα 10 τραγούδια του δίσκου, στα οποία εμπεριέχονται 2 bonus tracks, μια ενορχηστρωμένη εκδοχή του τραγουδιού "My Final Chapter", για τα οποία δεν θα πω κάτι, μιας και αξίζει να τα ανακαλύψετε με ηχητική επαφή, και 2 metal μπαλάντες, όλα ηπίας εισαγωγής με έντονη χρήση πιάνου η ξυλοφώνου, τα οποία όσο προχωράνε μετατρέπονται σε δυναμικά Symphonic Metal τραγούδια, με πολύ μελωδία σε κάθε τομέα. Τα πιο φανταχτερά από αυτά είναι το "Follow Me", τραγούδι με πολύ παστρικό ρεφρέν και έντονο μουσικό κλίμα από τις καθαρίστηκες μελωδίες, και το "Caught In A Myth", το οποίο έχει πολύπλοκο φτιάξιμο, από ήχους συνθεσάιζερ σε συνθέτους ντραμς ρυθμούς και με την κιθάρα να είναι πιο χαμηλής έντασης, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα κλασσικά όργανα να ακούγονται άψογα...

Δεν περιγράφω άλλο, θέλω μονάχα να πω ότι για να αναγνωρίσουμε ένα άψογο δίσκο από ένα συγκρότημα δεν χρειάζεται να έχει τη διασημότητα των Αvantasia ή των αγαπημένων Dream Theater. Έτσι, το "Codex Atlanticus" των Serenity είναι σίγουρα ένας δίσκος που δεν θα τραβήξει ακόμα την προσοχή που του αξίζει, όπως και πολύ ακόμα δίσκοι ή καλλιτέχνες που είναι ενεργοί για 6-10 χρόνια, αλλά είμαι σίγουρος πως κάποια μέρα η μπάντα αυτή θα είναι headliner σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Οι μουσικοί, των οποίων επιβάλλεται να πούμε τα ονόματα τους, είναι οι Georg Neuhauser, στα πρώτα φωνητικά, ο Fabio D'Amore στο μπάσο και στα δευτερεύοντα φωνητικά, ο Andreas Schipflinger στα ντράμς και στα δευτερεύοντα φωνητικά και ο Cris Hermsdörfer στις κιθάρες, όπως στα δευτερεύοντα φωνητικά. Αυτά από εμένα, καλή ακρόαση..!


Βαθμολογία: 91/100

Για το Rock Overdose

Αντώνης Σαρμάς

Comments

No Comments Yet.

Leave a comment

You must be Logged in to post a comment.