Ανταπόκριση: HELLOWEEN @ Armeec Arena, Σόφια, Βουλγαρία (14.12.2017)

Helloween & Michael Kiske. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της σκληρής μουσικής, ένα τεράστιο συναυλιακό αποθημένο για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μεταλλάδων. Η 14η Δεκεμβρίου 2017 θα μείνει χαραγμένη στις μνήμες περίπου 10.000 ατόμων που βρέθηκαν στην Armeec Arena της Σόφιας για την περιοδεία “Pumpkins United”, η οποία ήταν πραγματικά η ζωντανή και όχι μόνο ιστορία των Helloween μέσα από ένα τρίωρο show!

Το πρωί έγινε η αναχώρηση της εκδρομής του Eightball και του Nephelim από τη Θεσσαλονίκη με τους καλύτερους οιωνούς. Καλή διάθεση, καλός καιρός και ενθουιασμός για το τι θα ακολουθούσε. Αν και περιμέναμε έστω και μικρές δυσκολίες στη Βουλγάρικη πρωτεύουσα, όλα κύλησαν απολύτως ομαλά, με την ηλιοφάνεια να είναι έντονη και τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 10 βαθμούς, πράγμα που σήμαινε μια καλή ευκαιρία για μια βόλτα πριν το live. Φτάνοντας στην Armeec Arena ελάχιστα λεπτά πριν ανοίξουν οι πόρτες υπήρχε ήδη αρκετός κόσμος που περίμενε υπομονετικά να μπει μέσα. Η είσοδος μας ήταν πολύ γρήγορη χωρίς την παραμικρή ταλαιπωρία και καθυστέρηση. Κάτι το οποίο δυστυχώς δεν ίσχυε και για την εξυπηρέτηση στο merchandise που περίμενα περίπου 45 λεπτά και έφυγα κακήν-κακώς χωρίς να πάρω κάτι για να μην χάσω την αρχή της συναυλίας. Τέλος κακό, όμως όλα καλά έστω και χωρις “λάφυρα”.


Γύρω στις 20:00 λοιπόν σβήνουν τα φώτα και ακούγονται οι πρώτες νότες του “Halloween”. Η μπάντα εμφανίζεται μέσα σε αποθέωση και το όνειρο πολλών γίνεται πραγματικότητα. Οι Helloween ήταν μπροστά μας, με τον Michael Kiske πίσω από το μικρόφωνο και τον Kai Hansen στην κιθάρα, και όλα τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας δίπλα τους! Η πρώτη μας επαφή με την φωνή του Kiske δεν ήταν και η καλύτερη, η οποία κακά τα ψέματα δεν είναι κοντά σε αυτά που ηχογραφήθηκαν τριάντα χρόνια πριν, πράγμα το οποίο μοιάζει και λογικό. Εκτός από το πέρασμα του χρόνου, ο Kiske ήταν άπραγος φωνητικά για ουκ ολίγα χρόνια. Ευτυχώς ο κύριος Andi Deris τον κάλυπτε πολύ καλά, αν και προσωπικά θα προτιμούσα να άκουγα τα τραγούδια της περιόδου του “Keepers” μόνο από τον Kiske έστω και σε μια πιο μέτρια φόρμα, παρά να είναι ένα σχεδόν συνεχές ντουέτο. Ξεκίνημα λοιπόν με “Halloween” και “Dr. Stein” με ντουέτο από Kiske & Deris, και στη συνέχεια ακούσαμε το “I'm Alive” αποκλεισιτκά από τον Kiske. Όνειρο! Το playlist της μπάντας ήταν μεγάλο, προσπαθόντας να καλύψει όλη την ιστορία της μπάντας, με επιτυχία θα μπορούσα να πω. Ακούστηκαν αρκετά κομμάτια από την περίοδο του Deris, δόθηκε μεγάλη βάση στα 2 “Keeper of the Seven Keys”, και δεν έλειψε και ένα όμορφο medley της περιόδου του “Walls of Jericho” με τον Kai Hansen πίσω από το μκρόφωνο!

 

Το show που προσέφερε η μπάντα ήταν πολύ όμορφο και αρκετά εντυπωσιακό. Ένα μεγάλο video wall βρισκόταν πάνω στη σκηνή το οποίο σε κάθε τραγούδι μας έδειχνε και διαφορετικά πράγματα, ακόμα και στίχους, ενώ δεν έλειψαν και κάποια χιουμοριστικά βιντεάκια animation τύπου που μας προλόγιζαν το τι θα βλέπαμε πριν από μερικά τραγούδια. Από άποψη φωνητικής απόδωσης, ο Andi Deris πιστεύω ήταν ο καλύτερος και μάλιστα με διαφορά. Απέδωσε άψογα όλα τα δικά του τραγούδια, ενώ κάλυπτε και τον Kiske σε διάφορα σημεία που πήγαινε να ξεφύγει. Ο οποίος Kiske πιστεύω έδωσε ότι καλύτερο μπορούσε να δώσει μεν, αλλά δεν μπορούσε να φτάσει ούτε στο ελάχιστο τη φωνάρα που έχουμε συνηθίσει στο στούντιο (όπως προείπα). Ο Kai Hansen έκανε το δικό του πάρτι σε όλη τη διάρκεια του live, αναλαμβάνοντας και τα δεύτερα φωνητικά στα κομμάτια που δεν τραγουδούσε, χαμογελαστός, παίζοντας την κιθάρα του με μεγάλη ευχαρίστηση την οποία και περνούσε στον κόσμο. Ο Michael Weikath ήταν απλά ο μαέστρος, εξαιρετικός παικτικά, από τον οποίο δεν θυμάμαι να άκουσα ούτε μισό λάθος. Πράγμα που ισχύει και για τον τρομερό Markus Grosskopf ο οποίος παρέα με το μπάσο του όργωνε! Η “ήρεμη δύναμη” της μπάντας, o Sascha Gerstner ενώ περίμενα να βρίσκεται απλά στην άκρη της σκηνής και να παίζει τα κιθαριστικά του μέρη, βρισκόταν αρκετά μπροστά παρέα με τους άλλους δύο ιστορικούς κιθαρίστες της μπάντας, δίνοντας το δικό του show. Πίσω από τα τύμπανα ο Dani Loble ήταν φοβερός, βγάζοντας πολύ καλά και πιστά τα κομμάτια που δεν είχε ηχογραφήσει, και με μαθηματική ακρίβεια όλα τα δικά του μέρη. Όμως έλειπε ένα original μέλος της μπάντας. Ο λόγος για τον Ingo Schwichtenberg, του οποίου η μνήμη τιμήθηκε με ένα πολύ όμορφο βίντεο κατά τη διάρκεια του drum solo τού Loble.

 

Το live σε γενικές γραμμές ήταν πολύ όμορφο αγγίζοντας τις τρεις ώρες! Προσωπικά περίμενα κάποια πράγματα να είναι καλύτερα, και φυσικά είχα περισσότερες απαιτήσεις από την φωνή του Kiske. Δεν έφυγα με έναν τεράστιο ενθουσιασμό από το Armeec, όμως ήταν ένα live το οποίο δεν θα ήθελα να χάσω με τίποτα. Και πραγματικά,αν κάποιοι οπαδοί της μπάντας σκέφτονται να κάνουν κάποιο ταξίδι και να τους δουν σε κάποιον σταθμό της περιοδείας τους, δεν πρέπει να χάσουν με τίποτα αυτή την ευκαιρία!

 

Setlist:

 

Let Me Entertain You (Intro song)

Halloween (Kiske, Deris)

Dr.Stein (Kiske, Deris)

I'm Alive (Kiske)

If I Could Fly (Deris)

Are You Metal? (Deris)

Kids of the Century (Kiske)

Waiting for the Thunder (Deris)

Perfect Gentleman (Kiske, Deris)

Starlight/Ride The Sky/Judas/Heavy Metal is the Law (Hansen)

Foreven & One (Kiske, Deris)

A Tale That Wasn't Right (Kiske)

I Can (Deris)

Drum solo (Dani Loble & Ingo Schwichtenberg recorder parts)

Livin' Ain't No Crime (part – Kiske)

A Little Time (Kiske)

Why? (Deris)

Sole Survivor (Deris)

Power (Deris)

How Many Tears (Hansen, Kiske, Deris)

Invitation

Eagle Fly Free (Kiske)

Keeper of the Seven Keys (Kiske, Deris)

Future World (Kiske)

I Want Out (Kiske, Deris)

 

 

Για το RockOverdose, 

Μιχάλης Ζουναράκης

Φωτογραφίες: Γιάννης Λιβανός - John Metalman Photography 

https://youtu.be/8W7JjB7wAVY

https://youtu.be/456su8lEkwY

 

Comments