Αφιέρωμα MADRUGADA – Industrial Silence tour 2019

 

 Για πολλούς η πόλη Stokmarknes είναι άγνωστη. Για τους λάτρεις, όμως, του σκοτεινού και μελαγχολικού ήχου είναι πασίγνωστη καθώς σε αυτή την πόλη, το 1992, ιδρύεται η μπάντα με το όνομα Madrugada. Madrugada στα ισπανικά είναι η χαραυγή ή αλλιώς «Μπλε ώρα». Είναι η μαγική στιγμή μεταξύ μέρας και νύχτας, είναι η ώρα που ξημερώνει και ο ουρανός παίρνει μια βαθιά μπλε απόχρωση. Τέσσερα ονειροπόλα παιδιά Sivert Høyem , Frode Jacobsen , Jon Lauvland , Robert Burås ξεκινάνε ένα ταξίδι προς άγνωστη κατεύθυνση με τις αποσκευές τους να έχουν μελωδικότητα, συναισθήματα και μελαγχολία.

 

Οι Madrugada μελοποιούν την ανθρώπινη μελαγχολία , η μουσική τους ταξιδεύει τον ακροατή σε εγκαταλελειμμένα παλάτια μελαγχολικά και μόνα. Η φωνή του Sivert Høyem χτυπάει χορδές που βρίσκονται στην καρδιά σου και για κάποιον παράξενο λόγο ενεργοποιούν λογική και συναίσθημα. Με συνδυασμό ήχων της rock των 60's και έντονα στοιχεία ψυχεδέλειας των 70's & 80's σε κάνουν να σκεφτείς πως η μοναξιά είναι ένα καλό μέρος για να επισκεφτείς αλλά άσχημο μέρος να μείνεις.

 

 

 

Οι Madrugada έχουν τον ενεργητικό τους πέντε studio δίσκους : 1999( Industrial Silence) , 2001(The Nightly Disease) , 2002 (Grit) , 2005 (The Deep End) , 2008 (Madrugada) και ένα live δίσκο 2005 (Live at Tralfamadore) που περιέχει live εκτελέσεις από πέντε διαφορετικά shows που είχαν δώσει από το 2003-2005 . Από την πρώτη στιγμή που επισκέφτηκαν την Ελλάδα ο Sivert Høyem απέκτησε μια ιδιαίτερη σχέση με το ελληνικό κοινό που τον αγάπησε και του έδειχνε σχεδόν σε όλες του τις επισκέψεις στην χώρα μας ( είτε σαν Madrugada , είτε στην σόλο του καριέρα είτε σαν Paradise) με αποκορύφωμα το live στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού . Η τελευταία του επίσκεψη σαν Madrugada ήταν το 2008. Φέτος ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους καθώς συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου Industrial Silence (κατά την άποψη μου ο καλύτερος δίσκους τους γιατί είναι από τους δίσκους που δεν πατάς το κουμπί να παίξει το επόμενο απλά τον αφήνεις να παίξει ολόκληρος) . On stage θα ανέβουν το τρία από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη της μπάντας Sivert Høyem , Frode Jacobsen , Jon Lauvland καθώς ο Robert Burås επεβίωσε το 2007.

 

Ο κόσμος έδειξε για κόμη μια φορά πόσο αγαπάει τους Madrugada και αυτό αποδεικνύεται πως σε λίγο χρονικό διάστημα έγιναν Sold Out οι δυο προγραμματισμένες συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υποχρεώνοντας τους υπεύθυνους να ανακοινώσουν άλλη μια μέρα στην Αθήνα και αλλαγή χώρου στην Θεσσαλονίκη .

• Θεσσαλονίκη : Παρασκευή 5 Απριλίου στο Helexpo Pavilion 5

• Αθήνα : Κυριακή 7 Απριλίου και Δευτέρα 8 Απριλίου Κλειστό Παλαιού Φαλήρου - Tae Kwon Do Arena

 

Για το Rock Overdose,

Kωνσταντίνος Σαββίδης

Comments