Αφιέρωμα Riot: Heavy metal runs through their veins

Τους μάθαμε σαν Riot, συνεχίζουμε να τους απολαμβάνουμε σαν Riot V και έτσι τους περιμένουμε στην Ελλάδα το Νοέμβριο. Όπως καταλαβαίνετε, είναι παράλογο και δύσκολο να χωρέσουν 41 (!) δισκογραφικά χρόνια σε ένα μικρό αφιέρωμα. Ας πούμε περιληπτικά τις σημαντικότερες ημερομηνίες της πορείας αυτής:

 • 1975, κάπου στη New York City, ο μεγάλος Mark Reale σχηματίζει μια hard rock/ heavy metal μπάντα και την ονομάζει Riot.

 

 • 1977, το “Rock City” κυκλοφορεί με κάθε επισημότητα σε βινύλιο μέσω της Fire Sign Records. Ηχογραφήθηκε στα The Big Apple Recording Studio, στην 112 Green Street της Νέας Υόρκης μεταξύ Νοέμβρη του 1976 και Ιούνιο 1977. Ο «αρχηγός» Mark μάζεψε τους Guy Speranza (φωνή), Jimmy Iommi (μπάσο), Peter Bitelli (ντραμς) και τον Louis A. Kovaris στη δεύτερη κιθάρα και η περιπέτεια ξεκίνησε. Ξεχωρίστε τα “Tokyo Rose”, “Overdrive”, “Warrior”, “Angel” και το ομώνυμο και λιώστε το δίσκο στις ακροάσεις.

 • 1979, ο Kovaris αποτελεί παρελθόν και τη δεύτερη κιθάρα αναλαμβάνει ο Rick Ventura. Αυτή είναι και η πρώτη αλλαγή μέλους στους Αμερικάνους. Κυκλοφορεί το “Narita” μέσω της Capitol Records στα ίδια στούντιο με τον προκάτοχό του, εδραιώνοντας τον heavy metal ήχο των Riot και περιέχοντας τα “Do It Up”, “White Rock”, “Kick Down The Wall”, “Road Racin'” και το ομώνυμο.

 • 1981, δίσκος με δύο σπουδαία hits. “Swords And Tequila” και “Fire Down Under” είναι συνθέσεις που κάνουν το “Fire Down Under”, τον τρίτο κατά σειρά δίσκο της μπάντας, ένα απαραίτητο άκουσμα. Νέα μέλη στο συγκρότημα είναι οι Kip Leming στο μπάσο και Sandy Slavin στα ντραμς και νέα εταιρεία η Elektra.

 • 1988, “ThunderSteel”. Συγκλονιστικός δίσκος αν και χωρίς τον Guy Speranza (φωνή), αλλά με τον Tony Moore. Στα ντραμς συναντάμε τον τεράστιο Bobby "The Zombie" Jarzombek και τον Don Van Stavern στο μπάσο. Κυκλοφόρησε μέσω της CBS, θεωρείται το καλύτερό τους για πάρα πολλούς και έχει τους αιώνιους ύμνους “Fight Or Fall”, “Sign Of The Crimson Storm”, “Johnny's Back”, “Bloodstreets” και το ομώνυμο.

 • 1989, κυκλοφορεί το “Riot Live”, το πρώτο ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ της μπάντας στο Hammersmith Odeon και στο πρώτο Monsters Of Rock του 1980, στο Castle Donington. Εδώ συναντάμε και δύο ακυκλοφόρητα κομμάτια των Riot, τα “Back On The Non-Stop” και “Train Kept A Rollin'”. Η πρώτη και σημαντικότερη περίοδος της μπάντας σφραγίζεται εδώ.

Από τα επόμενα άλμπουμ αξίζουν προσοχής αρκετές συνθέσεις, όπως το “On Your Knees” από το speed/ heavy metal “The Privilege Of Power” του 1990 και άλλες που αναφέρονται παρακάτω.

The Privilege Of Power album cover

 • 8 Νοεμβρίου 2003, πεθαίνει ο Guy Speranza. Γεννημένος στις 12 Μαρτίου 1956, έπασχε από καρκίνο του παγκρέατος, χάνοντας την μάχη τελικά στο Orlando της Florida.

Guy Speranza on Discogs

 • 2011, το “Wings Are For Angels” ξεχωρίζει από το “Immortal Soul”, το τελευταίο άλμπουμ με τον Mark Reale στην κιθάρα.

 • 25 Ιανουαρίου 2012, San Antonio, δυστυχώς μας αφήνει και ο Mark Reale ύστερα από επιπλοκές της νόσου του Crohn (γεννημένος στο Brooklyn, 7 Ιουνίου 1955). Μετά από πολλή σκέψη η μπάντα συνεχίζει ως Riot V την μέχρι τώρα πορεία της με τον φοβερό και τρομερό Todd Michael Hall στα φωνητικά.

Mark Reale on Discogs

 • 2014 και τα “Ride Hard Live Free”, “Take Me Back” και “Metal Warrior”, παρμένα από το ανέλπιστα καλό “Unleash The Fire”, σκορπούν χαμόγελα και αισιοδοξία. Η μπάντα είναι ακόμα ζωντανή.

 • 2018, “Armor Of Light” και όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό. Τέτοια ωδή στο heavy metal είχε να γραφτεί πολλά χρόνια. “Victory”, “End Of The World”, “Messiah”, “Angel‘s Thunder, Devil‘s Reign”, “Burn The Daylight”, “Heart Of A Lion”, “San Antonio” και “Caught In The Witches Eye” αποτελούν τις νέες μεγάλες επιτυχίες του συγκροτήματος, μέσα από έναν δίσκο που ξεχωρίζει ως ένας από τους καλύτερους της περσινής χρονιάς.

Οι Riot V θα εμφανιστούν στο Κύτταρο την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019. Μαζί τους θα είναι οι Tanith και οι Strikelight σε μια ονειρεμένη βραδιά. Δύο μέρες αργότερα θα εμφανιστούν και στο Eightball της Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν όλοι οι σταθμοί της περιοδείας τους:

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Comments