Μάνος Κουντούρης στο Rock Overdose :’Πιστεύω ότι θέλει θάρρος να εκθέσεις τον εαυτό σου,ειδικά όταν είσαι μόνος’.

Ο Μάνος Κουντούρης είναι ένας σολίστας μουσικός με έδρα την Θεσσαλονίκη. Στην συνέντευξη που παρέθεσε στο Rock Overdose μίλησε για την πρόσφατη συνεργασία του με εταιρία κατασκευής μουσικών οργάνων, και για τις απόψεις του γύρω από την μουσική σκηνή της Ελλάδας.

 

Rock Overdose: Σε παρακολουθώ αρκετό καιρό θα έλεγα, και πάντα είχα κάποιες απορίες που ελπίζω να απαντηθούν σε αυτήν την συνέντευξη! Αλλά ας ξεκινήσουμε λέγοντας στους αναγνώστες του περιοδικού, κάποια βασικά στοιχεία για σένα όπως είναι οι επιρροές σου, το από πότε ξεκίνησες να παίζεις, και τι είναι αυτό που σε έκανε να θες να ασχοληθείς με την μουσική;

Μάνος Κουντούρης: Όσον αφορά το Metal project οι επιρροές μου ειναι τα ακόλουθα συγκροτήματα, Annihilator, Testament, Megadeth, Cacophony και καλά φαντάζεσαι Marty Friedman και Jason Becker. Επίσης έχω επιρρεαστεί αρκετά απο τα δύο πρώτα album του Richie Kotzen.
Όσο αφορά το Cover project, φαίνονται πολλές επιρροές από άλλα μουσικά στυλ πέραν του Μetal.
Ακούω πολλά χρόνια μουσική και οι επιρροές αυξάνουν όσο περνά ο καιρός.
Ξεκίνησα να μαθαίνω κιθάρα το 1996. Μέσα σε 3 χρόνια σκληρής μελέτης έφτασα στο επίπεδο να μπορώ να σταθώ εξιοπρεπώς σε ένα συνοικιακό group και το 1999 έπαιξα live για πρώτη φορά.
Απο πολύ μικρος άκουγα ρόκ και μέταλ. Η αγάπη μου προς αυτά τα δύο είδη ήταν τεράστια και δε μου άφησε περιθώρια να μείνω εκτός μουσικής. Πάντα ήθελα να δω πως είναι να παίζεις και να γράφεις μουσική και με την πρώτη ευκαιρία ξεκίνησα μαθήματα.

Manos kountouris mesa 2

Rock Overdose: Είσαι ένας από τους λίγους σολίστες μουσικούς της Ελλάδας! Όλοι ξέρουμε το τι γίνεται με τα συγκροτήματα, αλλά πραγματικά υπάρχει κάποια διαφορά και για τους σόλο μουσικούς;

Μάνος Κουντούρης : Πιστεύω ότι θέλει θάρρος να εκθέσεις τον εαυτό σου παρα έξω ειδικά όταν είσαι μόνος. Πριν το κάνω ήμουν προετοιμασμένος και ψυχολογικα διότι εμείς που βγαίνουμε μόνοι και καταθέτουμε δημόσια την δουλειά μας είμαστε εύκολος στόχος χλευασμού και αποδοκιμασίας.
Όταν δουλεύεις μόνος υπάρχει το βασικό μειονέκτημα του ότι δεν μπορείς να παίξεις live, αλλά μπορείς με την δουλειά σου μελλοντικά να προσεγγίσεις πιο εύκολα μουσικούς και να καταφέρεις να κάνεις live εμφανίσεις. Τα πλεονεκτήματα ειναι πολλά. Δεν έχεις προβλήματα με περίεργες συμπεριφορές από τα άλλα μέλη. Μπορείς να εκφράσεις 100% την μουσική σου άποψη. Πράγμα που παλαιότερα δεν το ήθελα. Ήθελα μια συλλογική προσπάθεια αλλά αναγκάζεσαι να γίνεις ‘’μια μπάντα μόνος σου’’ αν για χ λόγους δεν έχεις καταφέρει να φτιάξεις μπάντα.
Όταν έχεις την ανάγκη να εκφραστείς μουσικά το κάνεις μόνος σου με οποιοδήποτε κόστος. Άλλο ένα πλεονέκτημα είναι οτι δεν μπαίνεις εύκολα σε καλούπι διότι μπορείς να συνεργαστείς με όποιον μουσικό θέλεις και να κάνεις πράγματα που ούτε εσύ ο ιδιος δε φανταζόσουν οτι θα έκανες, π.χ. να παίζεις με διάφορα μουσικά στυλ ακόμα και να έχεις διαφορετικές φωνές σε κάθε κομμάτι σου.
Ο κάθε τραγουδιστής σου δίνει κάτι διαφορετικό και έτσι γράφεις κάθε φορά κάτι καινούριο.
Τέλος υπάρχει κοινή γραμμή προώθησης της δουλειάς σου, δεν έχεις τα ‘‘κολλήματα’’ που μπορεί να παρουσιαστούν σε ένα μέλος, αν είχες μπάντα. Πίστεψε με και εκεί υπάρχουν θέματα.

 

Rock Overdose: Πραγματικά αυτό που είπες για την μουσική άποψη και τις κοινές γραμμές είναι ίσως από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα έπρεπε να είναι κοινά στα μέλη ενός συγκροτήματος. Ποια είναι η δική σου μουσική άποψη; Και ποια η φιλοσοφία σου γύρω από την μουσική;

Μάνος Κουντούρης: Έχω προσωπική άποψη για τον ήχο και όταν παίζεις live και όταν ηχογραφείς στο studio. Εννοώ ποιον εξοπλισμό θα έχω μέχρι και τις τεχνικές ηχοληψίας, ηχογράφησης και μίξης. Είναι δύσκολο να μπω σε τεχνικά θέματα, παράδειγμα πώς ηχογραφώ αλλά μπορώ να πω για το θέμα της σύνθεσης λίγα πράγματα. Δεν ξέρω αν θα ακουστεί κοινότυπο αλλά δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην μουσική. Δηλαδή κοιτώ τα κομμάτια μου να είναι πλούσια σε ιδέες και riff και να μην κουράζω με μεγάλης διάρκειας σόλο. Επίσης προσαρμόζω την χροιά των φωνητικών μου να ταιριάζει με την υπόλοιπη μουσική. Η μουσική για μένα είναι μια ευχάριστη και εποικοδομητική ενασχόληση που με βοηθά να εξελίσσομαι ως άνθρωπος βοηθώντας παράλληλα και στην ψυχολογία μου.

 

Rock Overdose: Πριν το 2014 δεν είχες προσθέσει φωνητικά στις δουλειές σου, τι έγινε αυτήν την χρονιά και αποφάσισες να το κάνεις;

Μάνος Κουντούρης : Από το 1999 μέχρι το 2014 έπαιζα με συγκροτήματα, ο καθένας είχε τον ρόλο του, δηλαδή έπαιζα μόνο κιθάρα και έγραφα την μουσική. Το 2014 δεν μπορούσα να βρω τις φωνές που ήθελα και αναγκάστηκα να τραγουδήσω για πρώτη φορά στην ζωή μου στο cover ‘’it's so easy’’ το οποίο ήταν το πρώτο κόβερ που ανέβηκε στο κανάλι μου στο youtube και ηχογραφήθηκε με μικρόφωνο κιθάρας διότι δεν είχα μικρόφωνο φωνής... μη το κάνετε ποτέ χαχαχα.

Manos Kountouris mesa

Rock overdose: Πρόσφατα συνεργάστηκες με μια εταιρία κατασκευής μουσικών οργάνων. Πως προέκυψε αυτό;

Μάνος Κουντουρης: Η εταιρία Schuriken Guitars εκτός από το official site της, έχει και facebook page, εκεί είδα τα όργανα και ενθουσιάστηκα, ήρθα σε επαφή με τον σχεδιαστή των οργάνων, του έστειλα τη μουσική μου και ξεκίνησε η συνεργασία μας

 

Rock Overdose: Αυτήν η συνεργασία, επακριβώς, τι αφορά;

Μάνος Κουντούρης : Έχω στην κατοχή μου ένα από τα μοντέλα Chateau de Vandiere στο οποίο πρόθεσα το δικό μου προφίλ hardware και ξύλων. Έτσι δημιουργήθηκε το προσωπικό μου μοντέλο. Αυξήσαμε τις δυνατότητες του αρχικού σχεδίου για να ταιριάξει με το δικό μου παίξιμο, τις δικές μου απαιτήσεις.
Η συνεργασία μας βασίστηκε περισσότερο στην συζήτηση που είχα με το σχεδιαστή Schuriken και τον κατασκευαστή Athan Kazakis (από REDRUM). Αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχω στη διάθεση μου ένα όργανο καλύτερης ποιότητας για τις ηχογράφησεις και τις εμφανίσεις μου.
Το όργανο ειναι φτιαγμένο με υψηλής ποιότητας ξύλα και hardware και υπάρχουν προσωπικές λεπτομέρειες στην κατασκευή και στην χωροταξία μερικών part, έτσι δημιουργήθηκε το signature μοντέλο μου.

 

Rock Overdose: Οπότε έχεις το δικό σου signature model. Ποια τα υλικά που επέλεξες και γιατί;

Μάνος Κουντούρης: Η κατασκευή τα ξύλα και τα high-end hardware είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον ήχο . Ο συνδυασμός ξύλων για το συγκεκριμένο σχέδιο V, είναι το ελαφρύ Basswood σώμα για ισορροπία βάρους, satin μπράτσο μαόνι για ταχύτητα και ταστιέρα έβενος με custom inlays. Επέλεξα δύο EMG 89 split μαγνήτες γιατί με αυτούς παίζω 20 χρόνια και Schaller hardware.

 

Rock Overdose: Ζούμε σε μια εποχή, όπου το έχει εισχωρήσει για τα καλά στην καθημερινότητα μας, και ως φυσικό επακόλουθο και στην ίδια την μουσική. Αυτό έχει τόσο τα θετικά του όσο και τα αρνητικά του. Εσένα με ποιούς τρόπους σε έχει επηρρεάσει αυτό και ποια η άποψη σου για την πειρατεία;

Μάνος Κουντούρης: Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο για να προβάλω την μουσικά μου, να συνομιλήσω πιο γρήγορα με ανθρώπους που θέλω. Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Κάποιοι μουσικοί ειδαν την δουλειά μου και κάναμε συνεργασίες. Το χρησιμοποιώ με σεβασμό προς τους άλλους και προς τον εαυτό μου. Η πειρατεία ηθικά δεν είναι σωστή διότι αν το κατεβάσεις τζάμπα, πολλοί άνθρωποι δεν θα ανταμειφθούν χρηματικά και επειδή όλα ειναι κύκλος μπορεί κάποιοι να χάσουν την δουλειά τους (ηχολήπτες,παραγωγοί) και εσύ στο τέλος να απορείς γιατι οι Χ μπάντα δεν έβγαλε ξανά δίσκο. Βέβαια πολλοί λάτρεις της μουσικής κατα καιρούς ξόδεψαν ενα κάρο χρήμματα σε άλμπουμ ''πατάτες'' και το μόνο που έχω να προτείνω ειναι να προσπαθήσουν να ακούσουν απο κάποια πηγή το άλπουμ που τους ενδιαφέρει και τότε να κρίνουν αν θα πληρώσουν για να το αποκτήσουν.

 

Rock Overdose: Μιας και μιλήσαμε για ηθική, υπάρχει κάτι άλλο που θεωρείς ανήθικο στην μουσική βιομηχανία πέρα από την πειρατεία;

Μάνος Κουντούρης: Η κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, που είναι παράνομη, για μένα είναι και ανήθικη.

 

Rock Overdose: Το θέμα με τις χρηματικές απολαβές είναι ένα σοβαρό θέμα όσον αφορά τα νέα συγκροτήματα! Βλέπουμε πως πολλά από αυτά παίζουν σε μαγαζιά που οι ιδιοκτήτες των, τους λένε πως λεφτά δεν θα πάρουν αλλά θα λάβουν δόξα σε εισαγωγικά, φήμη κτλ. Εκμετάλλευση κανονική θα έλεγα. Η άποψη σου σε αυτό;

 

Μάνος Κουντούρης: Είναι ο λόγος που σταμάτησα να ασχολούμαι με μαγαζιά και μαγαζάτορες εδώ και πολλά χρόνια.Το μόνο που επιθυμώ είναι να παράγω ακριβώς την μουσική που θελω χωρίς
εξωτερικούς παράγοντες. Ειναι απαράδεκτο αυτό που βιώνουν οι μουσικοί από τις επιχειρήσεις ειδικά στις μέρες μας. Δυστυχώς δεν εχω κάποια συμβουλή να δώσω διότι απέχω εδω και χρόνια συνειδητά από τα μαγαζιά.

Manos Kountouris mesa kainoyrgia

Rock Overdose: Τι πιστεύεις πως θα μπορούσε να καλυτερέψει στην ελληνική μουσική σκηνή όσον αφορά την Rock και Metal, και ποια πράγματα θαυμάζεις σε αυτήν;
Μάνος Κουντούρης: Όλα ξεκινάνε από την βάση, για μένα η βάση είναι underground χώρος και πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες που κάνουν για αυτόν.
Την Παρασκευή που πέρασε, πήγα σε ενα live που η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους και η μπύρα είχε 1 ευρώ.
Η μπάντα έπαιξε όλα τα κομμάτια από τους 2 πρώτους δίσκους των Ιron Maiden. Ήταν καταπληκτικοί. Στον χώρο ήταν μόνο 45 άτομα. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Επίσης πρέπει οι Rock και Μetal JD της χώρας μας να παίζουν και ελληνικές μπάντες και να μη τις αγνοούν. Ας ξεκινήσουμε με αυτά τα δυο που ανέφερα και που είναι εύκολο να γίνουν και βλέπουμε και για τα άλλα, τα δύσκολα. Από την βάση χτίζεις. Μπάντες υπάρχουν και παίζουν πολύ καλά, απλά δώστε τους βήμα και λόγο ύπαρξης. Θαυμάζω πάρα πολλές ελληνικές μπάντες για το υψηλό τους επίπεδο και χαίρομαι πολύ που είναι από την χώρα μου. Οι προσπάθειες τους δεν έχουν σκοπό το κέρδος, μόνο την αγάπη για την μουσική, και αυτό ‘’βγαίνει’’ και στις δουλειές τους.

 

Rock Overdose: Οδεύοντας προς το τέλος αυτής της συνέντευξης, θα ήθελα να μας πεις τα μελλοντικά σχέδια σου.

Μάνος Κουντούρης: Σε λίγες μέρες θα ανέβει ένα music video. Είναι μια διασκευή από Tina Turner που ερμηνεύει η Νatasha Jovanov. Το cover είναι Μetal.
Μετά το Πάσχα θα ανέβει ένα clip ενός νέου μου τραγουδιού από το metal project μου. Γενικά ετοιμάζω καινούρια κομμάτια, επίσης υπάρχουν νέες συνεργασίες με εκλεκτούς μουσικούς.

 

Rock Overdose: Και τελευταία ερώτηση, και μαζί της να σε ευχαριστήσω για αυτήν την ωραία συνέντευξη που είχαμε, πως προέκυψε η συνεργασία με την Νatasha;

Μάνος Κουντούρης: Η Natasha παρακολουθούσε την δουλειά μου. Μου έκανε πρόταση να συνεργαστούμε και με μεγάλη μου χαρά δέχθηκα την συνεργασία. Τιμή μου να συνεργάζομαι με μια τόσο χαρισματική καλλιτέχνιδα. Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ με την σειρά μου για την ευκαιρία που μου δώσατε μιλήσω για την ενασχόληση μου με την μουσική .


Για το Rock Overdose

Ευθύμης Κοκκινόπουλος

Comments