Ανταπόκριση: AMON AMARTH – Grand Magus @ Fuzz, Αθήνα (2/12/2016)

 H “Jomsviking European Tour 2016” και η ανακοίνωση των συναυλιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι πλέον γεγοννός. Οι AMON AMARTH μαζί με τους Grand Magus σε ένα ντουέτο- φωτιά και σκέτο ατσάλι. Αμφότεροι με δισκάρες στο ενεργητικό τους, οι μεν Vikings με το -concept παρακαλώ-  “Jomsviking” που τους παρουσιάζει σε μια πιο heavy φάση αλλά πάντα σε death και πολεμική ατμόσφαιρα και οι Μεγάλοι Μάγιστροι με το “Sword Songs”. Σε αρκετές επισκέψεις τους στη χώρα μας δεν είχα την ευκαιρία να δω ζωντανά τους Grand Magus, να λοιπόν η ευκαιρία να απολαύσω στο σανίδι τον Janne Christoffersson (JB) και την παρέα του.

 

Στις 8.00 λοιπόν οι τρεις Μάγιστροι παίρνουν θέση στη σκηνή και ξεκίνησαν να ζεσταίνουν το κοινό που είχε σχεδόν γεμίσει το χώρο. Θετικό σημάδι ότι υπήρχαν πάρα πολλοί οπαδοί που είχαν έρθει και για τους Grand Magus οι οποίοι δεν είχαν το ρόλο του support, όπως τον ξέρουμε, αλλά μιας φτασμένης μπάντας με χρόνια εμπειρίας στο σανίδι. Έπαιξαν 9 κομμάτια, αν δεν κάνω λάθος, σε 45 λεπτά , επιλέγοντας πρόσφατο και σχετικά παλαιότερο υλικό. Εκτελεστικά ήταν άψογοι, με το “Sword of the Ocean” να ρίχνει τις πρώτες επικές τους νότες στο κοινό. O Mats Heden και ο JB, σε μπάσο και κιθάρα αντίστοιχα, ήταν στατικοί (λόγω και του λίγου χώρου που είχαν διαθέσιμο στη σκηνή) αλλά καλοστημένοι, ενώ ο Ludwig Witt στα τύμπανα έδινε τον απαραίτητο πολεμικό τόνο.

 

Ο ήχος από τον εξώστη ήταν άριστος και βοήθησε στο να αναδειχθούν κομμάτια όπως το “Varangian” από τον τελευταίο τους δίσκο και το άκρως συναυλιακό “Steel Versus Steel” από το “Triumph And Power”. Η φωνή του Christoffersson ακούγεται σαν τους δίσκους, το ίδιο και τα σόλο του. Έκλεισαν με το μεγαλειώδες “Hammer Of The North”, με το κοινό να τραγουδά και να τους αποθεώνει.

 

Toυς Amon Amarth είχα την τύχη να τους δω στις δύο πρώτες συναυλίες τους εν Ελλάδι, το 2007 και ’09, σε Gagarin και Fuzz (το παλιό) αντίστοιχα. Η τρίτη ήταν και η καλύτερη όμως. Δεν ήταν μόνο τα απίστευτα σκηνικά (ειδικά για κλειστό χώρο) που έφεραν μαζί τους, ήταν οι χορογραφίες με Vikings επί σκηνής, τα 17 κομμάτια που θα μπορούσαν να είναι και 27, το παθιασμένο κοινό και η απόδοση της μπάντας. Ήταν μια εμφάνιση «κοίτα να μαθαίνεις» που απέδειξε ότι εν έτει 2016 οι Amon Amarth είναι σίγουρα από τις καλύτερες μπάντε στο σανίδι.

dsc_6520 dsc_6563

Στις 9.20 και μετά από μια επική εισαγωγή σκάει στ’ αυτιά και στα μάτια μας ο Johan Hegg και η παρέα του παίζοντας το “The Pursuit of Vikings”. O ήχος είναι μπόμπα, οι κιθάρες του Olavi Mikkonen και του Johan Söderberg ακούγονται πεντακάθαρα και κατόπιν μπαίνει το “As Loke Falls”, το ένα από τα τρία κομμάτια που ακούστηκαν από το “Deceiver of the Gods”. Το κοινό παραληρεί και υποδέχεται σαν κλασσικό το “First Kill”. Oι Amon Amarth πιστεύουν πολύ στο νέο υλικό τους και έπαιξαν 5 κομμάτια από το “Jomsviking”, το οποίο έχει κερδίσει πολλούς νεαρούς οπαδούς.

dsc_6982

Η συνέχεια ήταν ένα πραγματικό ολοκαύτωμα, με τον ένα ύμνο να διαδέχεται τον άλλον. “Cry of the Black Birds”, “Deceiver of the Gods”, “Death in Fire” και το «ξύλο» που πέφτει στις μπροστινές σειρές δεν έχει προηγούμενο. Με διαφορά ήταν το πιο παθιασμένο κοινό που έχω δει εδώ και πολύ καιρό. Το ντραμ σετ ήταν στερεομένο πάνω σε ένα τεράστιο κράνος Viking πολεμιστή και τα πανό άλλαζαν ανάλογα με τη σειρά των τραγουδιών. Ο Hegg γεμίζει τη σκηνή με την πληθωρική του παρουσία και προτρέπει το κοινό να φωνάζει όλο και πιο δυνατά. Το crowd-surfing δίνει και παίρνει μέχρι που φτάνουμε στο κλείσιμο της βραδυάς με τα ισοπεδωτικά “Raise Your Horns”, όπου όλο το συγκρότημα πίνει μπύρα μέσα από ρούνους, καθώς και το “Guardians of Asgaard” που σχεδόν κατεδαφίζει το Fuzz. Τελευταίο, και δικαίως, το “Twilight of the Thunder God” από τον ομώνυμο δίσκο και μετά από μιάμιση ώρα οι Σουηδοί μας χειροκροτούν και εμείς ανταποδίδουμε, αφήνοντας τη σκηνή και τον κόσμο ικανοποιημένο. Αν δεν υπήρχε η, προ εξαμήνου, εμφάνιση του Steven Wilson στη χώρα μας θα μιλάγαμε για τη συναυλία της χρονιάς. Ή μήπως όντως ήταν τελικά;

 

Τέλος, πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στη διοργανώτρια εταιρεία και στο προσωπικό για την άριστη οργάνωση και κάθε είδους εξυπηρέτηση. Ο εξαερισμός ήταν άψογος και δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως ταλαιπωρία μέσα και έξω από το χώρο.

 

Setlist:

  1. The Pursuit of Vikings
  2. As Loke Falls
  3. First Kill
  4. The Way of Vikings
  5. At Dawn's First Light
  6. Cry of the Black Birds
  7. Deceiver of the Gods
  8. On a Sea of Blood
  9. Destroyer of the Universe
  10. Death in Fire
  11. One Thousand Burning
  12. Father of the Wolf
  13. Runes to My Memory
  14. War of the Gods
  15. Raise Your Horns
  16. Guardians of Asgaard
  17. Twilight of the Thunder God

 

Για το Rock Overdose,
Μιχάλης Τσολάκος

Φωτογραφίες: Πέτρος Παπαπέτρος

dsc_7110 dsc_7075 dsc_7054 dsc_6982 dsc_6884 dsc_6863 dsc_6841 dsc_6819 dsc_6780 dsc_6752 dsc_6747 dsc_6544 dsc_6520 dsc_6507 dsc_6494 dsc_6417 dsc_6982 dsc_6563 dsc_6520

 

 

 

Comments