Ανταπόκριση: Dirty Granny Tales @ Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη (25/3/2016)

Αυτή τη φορά λέω να ξεκινήσω αντίστροφα, παραθέτοντας κατευθείαν τις θετικότατες αντιδράσεις μου από τη χθεσινή βραδιά: οι Ιστορίες της Βρόμικης Γιαγιάς ήταν ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο που σε κρατούσε σε εγρήγορση από την αρχή ως το τέλος, με εξαιρετικές σκηνικές παρουσίες, μαγνητική κινησιολογία χορευτών και μελών του συγκροτήματος και, φυσικά, απίστευτο ηχόχρωμα και ερμηνείες.

 

Οι Dirty Granny Tales αποτελούνται από τους (ευφάνταστα!) ονομασμένους Mouldbreath (φωνητικά, κιθάρα, μαντολίνο, και κύριος μουσικός συνθέτης της παράστασης, αλλά και των animation που συνόδευαν την ιστορία), Worm Eaten Vagus (μπάσο, glockenspiel), Heartbeat Zero (κρουστά), Brocken Nails (κιθάρα, μαντολίνο), Slime Skin (τσέλο), καθώς και από το χορευτικό/χορογραφικό τους εντυπωσιακό κομμάτι. Η βασική ιδέα της ομάδας, που ξεκίνησε στη Αθήνα το 2005, ήταν να συνδυαστούν ο χορός, οι μαριονέτες, η μουσική και η κινούμενη εικόνα σε ένα πλαίσιο σκοτεινού, ονειρικού εξπρεσιονισμού, που σωστά πολλοί παρομοιάζουν με τους φανταστικούς τόπους και ήρωες του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο ή του Τιμ Μπάρτον. Πριν το “Telio’s Garden”, που παρακολουθήσαμε χθες, προηγήθηκαν 3 άλλες παραστάσεις, το “Inversed World” , το “Didi’s Son” και το “Rejecton”, που ολοκλήρωσε την τριλογία “Jealous”. Το 2012 η ομάδα μετέφερε τη «βάση των επιχειρήσεων» της στο Βερολίνο, και ερχόμενοι από εκεί μας παρουσίασαν σε ένα υπερπλήρες Principal το “Telio’s Garden”.

 

Το Principal για τις ανάγκες τις παράστασης είχε γεμίσει με τραπεζάκια τα οποία, αν και κατανοητό να βρίσκονται εκεί για ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, περιόριζαν πολύ τον κόσμο από το να προσεγγίσει τη σκηνή και να κερδίσει μια καλύτερη ορατότητα. Ευτυχώς, το θέαμα ήταν εξίσου χορταστικό από όπου και να βρισκόσουν. Το “Telio’s Garden” αφηγείται την ιστορία του Φαίδωνα, ο οποίος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε έναν ονειρικό κόσμο ισότητας και ευτυχίας, τον Κήπο του Τέλειου, και την αγάπη του για την Έλλη σε ένα κόσμο συνεχούς καταστροφής και δυστυχίας. Ο καινούριος κόσμος που ανοίγεται στον Φαίδωνα είναι όντως ελκυστικός, Τέλειος, καθώς καμία φωτιά δεν μπορεί να τον καταστρέψει, μιας και δεν επιτρέπεται να ανάψει καμία φλόγα: όλοι όσοι εισέρχονται στον κήπο μεταλλάσσονται στον ίδιο άνθρωπο και υπακούν στους ίδιους κανόνες νομοτέλειας, αναλαμβάνουν τους ίδιους ρόλους, για να εξασφαλιστεί η αέναη, απρόσκοπτη λειτουργία του. Έτσι, και ο Φαίδωνας μεταλλάσσεται και εναρμονίζεται με τους κανόνες του Κήπου, ώσπου μια μέρα βλέπει δυο πλάσματα που κατοικούν εκεί να ερωτοτροπούν. Θυμάται την Έλλη και μια φλόγα ξυπνάει μέσα του. Ο καρπός που κουβαλάει, απαράβατος κανόνας του Κήπου, του πέφτει και αυτόματα προκαλείται αναστάτωση στον Κήπο: κανείς δεν ρίχνει τον καρπό του. Τελικά, το οικοδόμημα του Κήπου καταρρέει, γιατί αντιπροσωπεύει ένα ψυχρό κόσμο, χωρίς συναισθήματα, χωρίς ισορροπία. Η ζωή και ο άνθρωπος νικούν γιατί οι φωτιές χρειάζονται, το σκοτάδι χρειάζεται το φως και χωρίς μια τέτοια ισορροπία, η τελειότητα είναι αυταπάτη.

 

Η παραπάνω πλοκή δινόταν εντυπωσιακά στη σκηνή με τους βαμμένους και ντυμένους μουσικούς να μας παρασέρνουν σε ένα ταξίδι έντασης και συναισθημάτων, με την ερμηνευτική ικανότητα του Mouldbreath να αγγίζει από φαλτσέτα μέχρι μέταλ κραυγές. Η κινησιολογία και το χορευτικό κομμάτι ήταν το πιο υπέροχο στοιχείο της παράστασης τους για μένα: συμβολικά, κατάφερναν να περάσουν τα νοήματα τους με ποικίλα εφευρήματα επί σκηνής, που εναρμονίζονταν με τις κινούμενες εικόνες που προβάλλονταν πίσω τους, πετυχαίνοντας ένα εξαιρετικά καλοδουλεμένο αποτέλεσμα.

 

Κλείνοντας, οι Dirty Granny Tales καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό και μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Μπορούν να φτάσουν ψηλά και τους το ευχόμαστε ολόθερμα. Εξάλλου, ο σκοτεινός μαγικός τους κόσμος είναι ακαταμάχητα ελκυστικός για εμάς, όπως ήταν και ο Κήπος του Τέλειου για τον Φαίδωνα … αλλά, αντιθέτως από αυτόν, εμείς δεν ζήσαμε καμία απογοήτευση στο τέλος του ταξιδιού μας!

 

Για το Rock Overdose,
Κατερίνα Ομουρίδου

Φωτογραφίες: Λάμπρος Φλιούκας
(https://www.facebook.com/Flioukas-Lampros-Photography-1504299436506342/?ref=bookmarks&__mref=message_bubble)

1 2 3 4 5 6 8 9 10 11

Comments