Ανταπόκριση: An evening with PATTI SMITH στο Piraeus Academy, Αθήνα (25/6/2016)

Οι ζωντανοί θρύλοι δε χρειάζονται προλόγους, ξέρεις πως το όνομά τους και μόνο αποτελεί εγγύηση και πραγματικά είσαι τυχερός αν τους δεις - ακούσεις από κοντά, έστω και μιά φορά στη ζωή σου. Λίγοι δυστυχώς απέμειναν, ανάμεσά τους και η Patti Smith, η πολυπράγμων καλλιτέχνιδα που με την ιδιαίτερη προσωπικότητά της δίκαια έχει ονομαστεί ιέρεια της rock!

Μπορεί το Horses να κυκλοφόρησε πριν 40 χρόνια, το βράδυ όμως της 25ης Ιουνίου 2016 η Patti Smith κατάφερε να το ζωντανέψει και να το γιορτάσει μαζί μας όπως του αρμόζει, επετειακά και ποιοτικά - παραδίδοντας μαθήματα rock ... τί κι αν η ίδια κοντεύει τα 70!

Αειθαλής, αεικίνητη και άκρως σεμνή και ευγενική -  δε σταμάτησε ούτε λεπτό να ροκάρει από τη σκηνή του γεμάτου Piraeus Academy, τραγουδώντας κάθε νότα και ερμηνεύοντας κάθε στίχο με ευλάβεια, χορεύοντας μαζί με το κοινό στην κυριολεξία (αφού στο 2ο μέρος κατέβηκε από τη σκηνή και έγινε ένα με τον κόσμο στις πρώτες σειρές!) και στο τέλος ... ξετινάζοντας την ηλεκτρική της κιθάρα σε μια στιγμή υπέρτατης έκστασης! Η σκηνική της παρουσία ήταν ένα πραγματικό μάθημα - σεμινάριο καθαρόαιμης rockιας!

Το κοινό ανάμεικτο από καθαρόαιμους λάτρεις της Smith - που δε σταμάτησαν να τραγουδούν μαζί της στίχο - στίχο όλο το Horses, αλλά και νεότερους τόσο σε ηλικία όσο και σε εμπειρία από συναυλίες τέτοιου είδους που παρακολουθούσαν με σεβασμό και αποσβολωμένοι, την θρυλική rock persona της Patti Smith ζωντανά μπροστά τους, να ερμηνεύει ένα από τα σπουδαιότερα rock albums όλων των εποχών αλλά και ένα medley από τις πιο γνωστές της επιτυχίες!

Το Gloria άνοιξε δυναμικά το setlist - το οποίο ακολούθησε ακριβώς την σειρά του album και όπως μας περιέγραψε και η ίδια η Patti ήταν σαν να αλλάζαμε πλευρά στο βινύλιο από το side A στο side B, όλα τα υπόλοιπα ήταν ένα μαγικό ταξίδι - όνειρο στο χρόνο γεμάτο ενέργεια, μελαγχολία, rock n' roll, 70-ίλα, ποίηση...και συγκίνηση! Από τις καλύτερες στιγμές ήταν φυσικά η αναφορά στους Jim Morrison, Jimi Hendrix, Ramone brothers, Frederick "Sonic" Smith, Lou Reed, Prince.. και η λίστα συνεχίζεται.. καθώς με σεβασμό τόσο η Patti - όσο και το κοινό έκανε μια μουσική σπονδή με το Elegie - μνημονεύοντας τα αθάνατα μουσικά του είδωλα. Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε ένα rock n' roll medley από Velvet Underground μέχρι Τhe Who, ενώ φυσικά και δεν έλειψαν και οι mainstream επιτυχίες When Doves Cry και Because The Night!

H Patti Smith και η μπάντα της,"προκλητικά" ενεργητικοί κατάφεραν να μας μεταφέρουν από την καυτή Αθήνα και το Piraeus Academy, στη σφαίρα της Rock ιστορίας, με "όπλο" ένα θρυλικό album κλείνοντας και αυτό το κεφάλαιο στην Ελλάδα, έχοντας όμως πολλές σελίδες ακόμη να γεμίσουν ... καθώς την επόμενη μέρα ακολούθησε acoustic show!

Η Patti Smith είναι μια ολοζώντανη rolling stone - πέτρα που τσουλάει ποτέ δε χορταριάζει - και θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον ευγνώμονες που ζήσαμε αυτή την εμπειρία μαζί της δημιουργώντας με μια φωνή - όπως είπε - την Ελευθερία! (With one voice we created Freedom!) We Won't Give Up! We Have The Power....

 

Comments