Ανταπόκριση: Rotting Christ @ Gagarin 205, 07-08/12/2013 (Αθήνα)


«Ξύλο, Θρας, Metal, Σατανάς»

 

Με τι λόγια να εκφράσεις την εμπειρία σου μετά από δύο μέρες σερί σε live των Rotting Christ χωρίς να χρησιμοποιήσεις κλισέ εκφράσεις όπως : Κόλαση - Πώρωση και τέτοια; Όχι πως δεν ισχύουν, αλλά τα λόγια καμιά φορά αποτυγχάνουν και η υπερβολική ανάλυση, πάντα μα πάντα μικραίνει και απομυθοποιεί το βίωμα!

Ναι ξέρω πως τέτοια περιμένατε, αλλά τι να πρωτο-σχολιάσω; Τη χαρά, το πάθος , τη ζωντάνια, την απόδοση ... λοιπές τεχνικές λεπτομέρειες που μπροστά στο τελικό αποτέλεσμα είναι ανάξιες λόγου; Τι απ’ όλα; Πιστέψτε με δεν είναι τόσο εύκολο να επικοινωνήσω το βίωμα, αρκεί να έβλεπε κανείς τα πρόσωπα όλων μετά το κάθε live!


Πρώτη Ημέρα: 07/12/2013 Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Gagarin

Ένας μικρόκοσμος το Gagarin με άπειρο χώρο "εντος", για την καλύτερη ροή της ενέργειας και την (ψευδ)αίσθηση της ενότητας. Ορθάνοιχτα τα κανάλια της επικοινωνίας, λεκτικής και μη, ικανής να επιτρέψει στο “εγώ” την εξισορρόπηση μέσω του συνθήματος : «Ξύλο, Θρας, Metal, Σατανάς», που οδήγησε εκεί που κάθε επιτυχημένη “παράσταση” οδηγεί, στην ΚΑΘΑΡΣΗ!!!

Το show ξεκινά με βιντεοπροβολή από εικόνες της Κόλασης προετοιμάζοντάς μας καταλλήλως για αυτό που θα ακολουθούσε τις επόμενες τρεις ώρες τουλάχιστον. Αμέσως μετά την είσοδο της μπάντας στη σκηνή ... “ο αριθμός αυτού Χξς'και οι Rotting Christεσάλπησαν με τις κραυγές του Dub Sag Ta Ke από το "Aealo".

Το πρώτο pit σχηματίζεται με το "Athanatoi Este" από το "Sanctus Diavolos" και στη συνέχεια δίνει τη σκυτάλη στο πιο φρέσκο KΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ! Περιττό να αναφέρω τις αντιδράσεις του κόσμου, όσοι ήσασταν στο pit ξέρετε πώς αυτό που χρειαζόταν ήταν λίγο Nemecis for the anxious heavy spirit, for the generation free

Στο "After Dark I Feel’" ήδη επικρατούσε μια παραληρηματική και σχεδόν ακατάληπτη ευφορία για να ακολουθήσουν 2 κομμάτια από το Dead Poem, δίνοντας σαφές μήνυμα πως The battle will be fought Fight now.Fear not”. Έτσι ακριβώς και έγινε, Μάχη!

Στα highlights της βραδυάς πρέπει να σημειωθεί το απαραίτητο slideshow tribute στο παρελθόν της μπάντας, με εικόνες της πρώιμης εποχής και υπό τους ήχους του Gloria De Domino Inferni απέτιναν φόρο τιμής στους Jim Mutilator και στον Magus Wampyr Daoloth, ιδρυτικά μέλη των Christ πίσω στο μακρινό 1989! Ιδανικός τρόπος να τιμήσουν την ιστορία τους ήταν σαφώς να παίξουν στη συνέχεια ολοζώντανα μερικά κομμάτια μέσα από τα πρώτα τους demo και album Satanas Tedeum, Dawn Of The Iconoclast και Passage To Arcturo, μια στιγμή που δε την ζεις συχνά και πραγματικά είμαστε τυχεροί όσοι το ζήσαμε!

 

Άλλη μια έκπληξη ήρθε αμέσως μετά, χωρίς ακόμη να έχουμε συνέλθει από το flashback. Τέσσερα κομμάτια μέσα από το "Mighty Contract", λατρεμένο album ίσως από τους περισσότερους, απ’ ότι κατάλαβα ιδανικό για να «φτιάξει» ατμόσφαιρα! Το πρώτο μέρος «έκλεισε» με το "Societas Satanas" (Thou Art Lord cover) ενώ το διάλλειμα υπό τους ήχους του Orders From The Dead … αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη αλλά και απωθημένο να ακουστεί live κάποια στιγμή.

 

Το 2ο μέρος μας ταξίδεψε ξανά στα albums "Khronos", "Genesis" και "Theogonia", με το μυαλό ... (μα ποιό μυαλό;) να στροβιλίζεται κι αυτό μαζί με τα υπόλοιπα “υλικά της δημιουργίας” στη χαοτική δίνη που είναι το "Sign Of Prime Creation" ... Με απλά λόγια, για να μην μακρηγορώ - κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά - ΧΑΟΣ ΕΓΕΝΕΤΟ!

Στα In Yumen Xibalba και Grandis Spiritus Diavolos ήταν η στιγμή που εξαντλήσαμε τα όρια του headbangin’ και του moshpit, ενώ καθώς το live έφτανε προς το τέλος του μετά από 3 ώρες σχεδόν ο Sakis κάνει το «λάθος» να ρωτήσει: “Αθήνα θέλεις άλλα 2;;;” , δε ρωτάμε τα αυτονόητα … Demonon Vrosis” και φυσικά NON SERVIAM!

Αυτό ήταν! Σχεδόν 3 ώρες γεμάτες Rotting Christ, αυτό και μόνο τα λέει όλα. Ηγετική εμφάνιση από την μπάντα που άξια βρίσκεται στην κορυφή τουλάχιστον της ελληνικής σκηνής, από την μπάντα που πραγματικά σε κάνει περήφανο/η. Ένα τεράστιο RESPECT για την ανεξάντλητη δύναμη, τον επαγγελματισμό και το σεβασμό που επέδειξαν για μια ακόμη φορά τόσο στην ιστορία τους όσο και στον κόσμο που τίμησε και με το παραπάνω την μπάντα που λατρεύει εδώ και 25 χρόνια.




Δεύτερη Ημέρα: Rotting Christ, Necrovorous, Slaughtered Priest @ Gagarin 205, 8/12/2013

 

Με νωπές τις μνήμες από την πρώτη μέρα αλλά και με ανεξάντλητες δυνάμεις, ξανά στο Gagarin, όπου αυτή τη φορά τους Rotting Christ συνόδευαν 2 support μπάντες, οι Slaughtered Priest και οι Necrovorous.Έχοντας επιβιώσει από την αρένα με τα “θηρία” της προηγούμενης βραδυάς, προτίμησα να παρακολουθήσω από τον εξώστη ώστε να έχω και μια πιο «πανοραμική» θέα σε ότι εξελισσόταν στο χώρο.

Πρώτη γεύση από οld school death metal με ότι αυτό συνεπάγεται και από τις 2 μπάντες, οι οποίες είχαν την τιμή να γραφτούν στην ιστορία ως οι μπάντες που «άνοιξαν» την 2η επετειακή βραδιά των Rotting Christ, καθόλου τυχαία, μιας και είναι εξαιρετικοί στο είδος τους και οι λάτρεις αξίζει να τους ανακαλύψουν, αν δε το ‘χουν ήδη κάνει!

Κακά τα ψέματα, ο κόσμος ήταν εκεί για τους Rotting Christ! Το σκηνικό, για όσους ήμασταν εκεί και την 1η μέρα σχεδόν το ίδιο και από διάρκεια μόλις 15 λεπτά λιγότερο ενώ το setlist ήταν σχεδόν το ίδιο με κομμάτια διαλεγμένα ώστε να μην μείνει κανείς σχεδόν παραπονεμένος. Έλειψαν βέβαια κομμάτια από το "Dead Poem" όμως σε αντάλλαγμα, θα μπορούσαμε να πούμε, αποζημιωθήκαμε από το "King Of A Stellar War" στο οποίο έγινε πανικός! Το slideshow tribute απαραίτητο στοιχείο της βραδυάς, συνοδεία κομματιών από την μακρινή εποχή των late 80’s, early 90’s – για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι. Επίσης μια επιπλέον “δαιμονική πινελιά” που διέκρινα ήταν πως το μικρόφωνο του Σάκη είχε στολιστεί με ένα κρανίο τράγου, με κόκκινα φωτεινά μάτια, δίνοντας μια ιδιαίτερη αισθητική στην όλη εμφάνισή τους.

Όσο αφορά το performing o Σάκης ήταν εξαιρετικός ως frontman, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει πολλές φορές τον κόσμο, ορεξάτος έδινε «εντολές» για να σχηματιστεί circle pit συνεχώς , ενώ η φράση «Π@*#!να Όλα» νομίζω πρέπει να του κατωχηρωθεί με copyright! Ο Θέμης στα τύμπανα ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει όρθιο, ενώ οι Βαγγέλης στο μπάσο και Γιώργος στην 2η κιθάρα, τρομεροί εμψυχωτές και με πάθος, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ήμασταν όλοι εκεί, φίλοι & γνωστοί, ανεξαρτήτως μουσικού γούστου, όλοι όσοι αναγνωρίζουν την αξία των Rotting Christ. Τι κι αν φέτος είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε αρκετές φορές, μιας και για μια ακόμη φορά δεν άφησαν σχεδόν καμιά πόλη της Ελλάδος που να μην επισκέφτηκαν, φαίνεται πως η λατρεία του κόσμου είναι κάτι παραπάνω από τεράστια. Αυτό απέδειξε και το sold out σε χρόνο dt τόσο για την πρώτη όσο και για την 2η μέρα, που προς τιμήν τους οι Rotting Christ πρόσθεσαν στο ήδη φορτωμένο πρόγραμμά τους.

Και κάπως έτσι Τhe flight of Lucifer over … Athens” απογειώθηκε!

Μεταξύ μας, πιστεύω πως και τρίτη μέρα να έπαιζαν…πάλι sold out θα ήταν!


 

 

Για το Rock Overdose, 

Βιβή Ζαπαντιώτου

Φωτογραφίες (7/12): Γιάννης Λιβανός

 

 

 

       Setlist 7/12/2013

  1. 666

  2. dub-sag-ta-ke

  3. Athanati Este

  4. Kata ton Demona Eautou

  5. Nemecic

  6. After Dark I Feel

  7. Sorrowful Farewell

  8. Among Two Storms

  9. Gloria de Domino Inferni

  10. Feast of the Grand Whore

  11. The Nereid of Esgalduin

  12. The Forest of N Gai

  13. The Sign of Evil Existence

  14. Transform All Suffering Into Plagues

  15. Fgmenth, Thy Gift

  16. Exiled Archangels

  17. Societas Satana s(Thou Art Lord cover)

  18. Orders from the Dead(Diamanda Galás cover)

  19. Enuma Elish

  20. The Call of the Aethyrs

  21. Eon Aenaos

  22. Quintessence

  23. Lucifer Over London

  24. Middle Intro

  25. In Yumen-Xibalba

  26. Grandis Spiritus Diavolos

  27. Welcome to Hell

  28. Chaos Geneto (The Sign of Prime Creation)

  29. Phobos Synagogue

  30. Noctis Era

  31. Encore:

  32. Demonon Vrosis

  33. Non Serviam

  34. Encore 2:

  35. Archon

  36. 300

 

Comments