Ανταπόκριση:ROTTING CHRIST,Afterblood,Lord Impaler,Psyanide @ Prague Live Stage,Καστοριά (13/05/2016)

Κάθε εβδομάδα, συνήθως περιμένουμε με ανυπομονησία την Παρασκευή, για να βγούμε, να διασκεδάσουμε, να ξεδώσουμε. H metal κοινότητα στην πόλη της Καστοριάς ωστόσο, είχε ένα παραπάνω λόγο να αδημονεί για την Παρασκευή 13 Μαΐου. H σκηνή του Prague Live Stage θα φιλοξενούσε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του extreme metal – τόσο σε Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό-  τους Rotting Christ.  Μετά από τρία χρόνια λοιπόν(τελευταία φορά το 2013 στο Blue Note) οι Rotting Christ επέστρεψαν στην Καστοριά και μαζί με τους Psyanide, Lord Impaler και Afterblood που συμπλήρωναν το εκπληκτικό αυτό πακέτο, συνέθεσαν μια βραδιά που δύσκολα θα ξεχάσουν όλοι όσοι παρευρέθηκαν.

IMG_5751

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, οι πόρτες άνοιξαν γύρω στις 20:00, με την προσέλευση του κόσμου να είναι ήδη μεγάλη, με προδιαγραφές για μία εκρηκτική συναυλία. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρω πόσο σημαντικό είναι να εμφανιζόμαστε από νωρίς στα lives και να στηρίζουμε όλες τις μπάντες που παίζουν πριν από το main act, πράγμα που οι Καστοριανοί metalheads φάνηκε να γνωρίζουν καλά. Στις 20:40, πρώτοι στη σκηνή ανέβηκαν οι Θεσσαλονικείς groove/death metallers Psyanide και κάτω από επευφημίες άνοιξαν τη βραδιά με ένα απολαυστικό set 5 κομματιών. Πολύ καλή εμφάνιση από τα παιδιά, που γεμάτοι ενέργεια κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό του Prague από το πρώτο λεπτό. Βrutal «γεμάτα» φωνητικά και άψογος συνδυασμός groove riffs και μελωδιών από το κιθαριστικό δίδυμο της μπάντας, μαζί με δυνατό drumming και πολύ καλή δουλειά στο μπάσο,  είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που έκαναν την εμφάνιση των Psyanide ιδανική. Μας παρουσίασαν νέα κομμάτια, μεταξύ τους τα When Honor Is Gone” και “From Flesh To Gold”, ενώ το πιο πρόσφατο Theheroinside” ξεχώρισε. Εμφανείς οι επιρροές από Lamb Of God, πράγμα που φυσικά με επιβεβαιώνει όταν λέω πως το headbanging σε πολλές περιπτώσεις ήταν μονόδρομος για εμάς από κάτω. Εν ολίγοις, οι Psyanide είναι σίγουρα μία πολλά υποσχόμενη μπάντα, που είχε μια εξαιρετική ζωντανή απόδοση και η ανταπόκριση του κοινού ήταν πολύ θερμή. Ευτυχώς, τα παιδιά δουλεύουν πάνω στο ντεμπούτο full-length τους και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ακούσουμε σύντομα από αυτούς. Όσοι όμως δεν τους γνωρίζετε, σας συνιστώ να τους τσεκάρετε άμεσα.

Psyanide Setlist:
Buried Alive
When Honor Is Gone
From flesh To Gold
THEHEROINSIDE
The Underdogs

IMG_6033

Τη σκυτάλη πήραν οι Καστοριανοί black metallers Lord Impaler. Είναι δύσκολο να περιγράψω τι επικράτησε στο μαγαζί απλά και μόνο στο αντίκρισμα του συγκροτήματος όταν αυτό έκανε την είσοδο του πάνω στη σκηνή. Επιβλητικοί, βαμμένοι με corpse-paint και αίμα όπως αρμόζει σε μπάντες του είδους, οι Lord Impaler ξεκίνησαν χωρίς πολλά-πολλά το set τους με το κομμάτι Babylon Whore”. Στην ατμόσφαιρα επικρατούσε τόσο η απόκοσμη αισθητική που μετέφερε το συγκρότημα, όσο και ο ενθουσιασμός των παρευρισκόμενων που αντιλαμβάνονταν πως παρακολουθούσαν το πρώτο live show της μπάντας μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Στην αρχή του live υπήρχε κάποιο θέμα με τον ήχο, ενώ το συγκρότημα εμφανίστηκε με κενή θέση πίσω από το drum-kit, καθώς ο μέχρι τότε drummer αποφάσισε πως μάλλον ήταν καλή ιδέα να κάνει πίσω μόλις μία εβδομάδα πριν. Παρ’ όλα αυτά με το πέρας του set τα πράγματα διορθώθηκαν και παρ’ ότι με προ-ηχογραφημένα drums, οι Lord Impaler έκαναν αυτή την έλλειψη να μοιάζει αμελητέα κάνοντας μια πραγματικά εκπληκτική εμφάνιση. Τα blast-beats στα drums και οι black metal riff-άρες στις κιθάρες έκαναν πολλά κεφάλια να φύγουν, τα harsh φωνητικά του Tragon έδεναν απίστευτα με το σύνολο, ενώ κάπου εκεί ξεκίνησαν και τα πρώτα moshpits.  Μέσα στο set τους συμπεριλήφθηκε και το ολοκαίνουργιο A Fire That Burns” από το spit EP τους με Dizziness και Hellpoemer, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, οι Lord Impaler έχουν μέσα τους μια.. «φωτιά που καίει» και η δημιουργικότητα τους παραμένει ανέπαφη, παρ’ όλες τις δυσκολίες στη διάρκεια της μέχρι τώρα πορείας τους. Χαμός επικράτησε σε παλιά διαμάντια όπως The Lord Impaler” και Travel Through Abyss”, ενώ η αυλαία της φορτισμένης αυτής εμφάνισης έπεσε με το επίσης καινούργιο The Last With Prophetic Blood” που θα περιέχεται στον επερχόμενο δεύτερο full-length δίσκο της μπάντας, με τίτλο In Full Regalia”. To κοινό της Καστοριάς είχε την ευκαιρία να απολαύσει μια ιστορική επιστροφή, που την περίμενε καιρό. Σίγουρα όμως με την ίδια όρεξη την περίμενε και το συγκρότημα, που απ’ ότι φάνηκε είχε δουλέψει σκληρά για να παρουσιάσει μια αξιομνημόνευτη εμφάνιση – και το κατάφερε. Τα χειροκροτήματα έπεφταν βροχή μετά το τέλος του set τους, με το κοινό να ζητάει περισσότερο, ωστόσο το πρόγραμμα έπρεπε να τηρηθεί. Ελπίζουμε το live στην Καστοριά να ήταν μόνο η αρχή και να δούμε σύντομα τους Lord Impaler σε περισσότερες εμφανίσεις!!

Lord Impaler Setlist:
Babylon Whore
A Fire That Burns
The Lord Impaler
Howling At The Sea
Travel Through Abyss
The Last With Prophetic Blood

IMG_6246

Συνέχεια στη βραδιά δόθηκε με τους Αθηναίους death metallers Afterblood. Ιδανική προσθήκη στο line-up κατά τη γνώμη μου, οι Afterblood συνεπήραν το κοινό που πλέον είχε ζεσταθεί αρκετά, ενώ το μαγαζί είχε γεμίσει για τα καλά. Το συγκρότημα επέλεξε να παρουσιάσει ένα γεμάτο set 6 κομματιών, μεταξύ των οποίων και μία διασκευή από Satyricon (Black Crow Οn A Tombstone”). Ξεκίνησαν όμως παρουσιάζοντας νέα κομμάτια, όπως τα δυναμικά Enemy In Me” και Fragmented Balance”, που ανέδειξαν το ταλέντο της μπάντας στο song-writing, ενώ το παλιότερο Before Time Runs Out” ξεσήκωσε το κοινό για τα καλά. Απίστευτα τα brutal φωνητικά από την front-woman Hel Pyre, που απέδωσε εκπληκτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του live και μας πήρε τα μυαλά. Από την άλλη, τα γεμάτα επιθετικότητα riffs στην κιθάρα έδιναν και έπαιρναν, ενώ τα καταιγιστικά τύμπανα σκορπούσαν πανικό. Η διασκευή στο κομμάτι των Satyricon ήταν εξαιρετική, η ανταπόκριση από το κοινό πολύ θερμή και οι Afterblood έδειξαν να απολαμβάνουν το κάθε λεπτό τους πάνω στη σκηνή, γεμάτοι ενέργεια και συνάμα επαγγελματισμό. Το set τους έκλεισαν με ένα επίσης νέο κομμάτι, ονόματι Terror In Somnum” που άφησε το κοινό κατάλληλα προετοιμασμένο και διψασμένο για τη συνέχεια. Συνοψίζοντας, η εμφάνιση των Afterblood ήταν συναρπαστική και προστιθέμενη στις εξίσου πολύ καλές εμφανίσεις των δυο προηγούμενων, κατάφερε να «χτίσει» μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που πλέον αναμέναμε να κορυφωθεί με τους Rotting Christ. Τα παιδιά θα κυκλοφορήσουν σύντομα ένα καινούριο EP με τίτλο Blood Art Triptych”, που ανυπομονούμε να ακούσουμε και φυσικά ελπίζουμε να τους ξαναδούμε live το συντομότερο δυνατό.

Afterblood Setlist:
Enemy In Me
Fragmented Balance
Before Time Runs Out
Behold The Fallen
Black Crow On A Tombstone (Satyricon cover)
Terror In Somnum

received_10157125408910727

Με την ανυπομονησία να έχει χτυπήσει κόκκινο, το κοινό περίμενε αγωνιωδώς πλέον τους Rotting Christ. Ευτυχώς, μετά από ελάχιστη ώρα και τις απαραίτητες αλλαγές στη σκηνή, το συγκρότημα έκανε την είσοδο του στη σκηνή και από κάτω επικράτησε το αδιαχώρητο. Το set τους άνοιξε η κομματάρα από το νέο δίσκο Rituals”, δηλαδή το Ze Nigmar” με τα αργά και βασανιστικά riffs του να δίνουν ρυθμό στο headbanging μας, ενώ τη συνέχεια πήρε το “Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού” με κοινό και συγκρότημα να γίνονται ένα, δεν νομίζω να μπορώ να το περιγράψω κάπως καλύτερα. Οι διπεταλιές του Θέμη Τόλη τράνταξαν για τα καλά το μαγαζί, ενώ ο Σάκης Τόλης τόσο στα κιθαριστικά όσο και στα φωνητικά του καθήκοντα, ήταν –όπως πάντα- 100% εκεί. Με το γνωστό χαμό που επικρατεί κάθε φορά στο “Αθάνατοι Έστε” νομίζω πως οι περισσότεροι από εσάς είστε γνώριμοι, ενώ το δυναμικό “Έλθε Κύριε” –επίσης από το νέο δίσκο- που ακολούθησε απλά έριξε λάδι στη φωτιά, και η ένταση κορυφώθηκε. Εξαιρετική δουλειά και από τον Γιώργο Εμμανουήλ στην κιθάρα, που ήταν συνεχώς γεμάτος ενέργεια και ξεσήκωνε το κοινό, ενώ ο επιβλητικός Βαγγέλης Καρζής στο μπάσο τα έδωσε όλα. Το fan-favorite “Nemecic” δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει από το set, ενώ στη συνέχεια οι Rotting Christ μας ταξίδεψαν στα πρώτα τους χρόνια, με κλασσικές κομματάρες όπως The Sign Of Evil Existence” και Fgment Thy Gift” από το τεράστιο Thy Mighty Contract”, καθώς και το απίστευτο The Forest Of N’Gai” στο οποίο τα κεφάλια πήγαιναν πάνω-κάτω ασταμάτητα. Ο Σάκης πολλές φορές εξέφρασε την ευχαρίστηση του για την ανταπόκριση του κοινού, ενώ τόνισε πόσο ωραία είναι για αυτούς να επιστρέφουν στην πόλη της Καστοριάς. Societas Satanas” στη συνέχεια (από Thou Art Lord) και σήμα για moshpit και ξύλο. Προς το τέλος, ακούσαμε ένα επίσης αγαπημένο από το δίσκο “Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού”, το In Yumen – Xibalba” και το κανονικό set έκλεισε με τα Quintessence” και Noctis Era”. Φυσικά, δεν ήταν το τέλος της εμφάνισης τους, καθώς το κοινό τους ζητούσε απεγνωσμένα πίσω στη σκηνή και όπως ήταν αναμενόμενο δεν μας χάλασαν χατίρι. Encore λοιπόν με το πλέον καθιερωμένο “ΧΞΣ” (666) και φυσικά το λατρεμένο Non Serviam” το οποίο αποτέλεσε το ζενίθ του ενθουσιασμού κάθε παρευρισκόμενου οπαδού. Συγκρότημα και κοινό ένας παλμός, έφυγαν κεφάλια, ποτά και όλα τα συναφή. Με μία λέξη, εκστασιασμός. Η αυλαία έτσι έπεσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι Rotting Christ ίσως διανύουν την πιο ώριμη φάση της καριέρας τους - για άλλη μία φορά κατάφεραν να αποδείξουν γιατί αποτελούν την πιο πετυχημένη ελληνική μπάντα στο χώρο του extreme metal, στέκονται στην κορυφή και κρίνοντας τόσο από τις live εμφανίσεις τους, όσο και από τις δουλειές τους, βρίσκονται εκεί επάξια.

Rotting Christ Setlist:
Ze Nigmar
Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού
Αθάνατοι Έστε
Ἐλθὲ Κύριε
Nemecic
The Sign Of Evil Existence
Fgmenth Thy Gift
The Forest Of N'Gai
Societas Satanas (Thou Art Lord)
In Yumen/Xibalba
Quintessence
Noctis Era
ΧΞΣ (666)
Non Serviam

received_10157125408980727

Αναμφίβολα, κανείς δεν έφυγε παραπονεμένος από το Prague Live Stage το βράδυ εκείνο. Η συναυλία τα είχε όλα – stagediving, crow-surfing, αίμα-δάκρυα και ιδρώτα (κυριολεκτικά, αφού μέχρι και μύτες άνοιξαν απ’ το πολύ headbanging!!), ενώ προσέλκυσε κόσμο απ’ όλη τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα καθώς και από Βουλγαρία και Αλβανία. Τόσο οι μπάντες όσο και το κοινό εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους στο RockOverdose και στο Ζήση Πετκανά για τη διοργάνωση όλης της βραδιάς, ενώ συγχαρητήρια αξίζουν τόσο σε όλες τις μπάντες για τις άψογες εμφανίσεις τους, όσο και στο μαγαζί που φιλοξένησε το event.

Ανταπόκριση:
Σοφία Ντούσκα
Φωτογραφίες:
Maria Hd Photography
https://www.facebook.com/Maria-Hd-Photography-444875372214502/?fref=ts
Παναγιώτης Ντούρος
https://www.facebook.com/Panagiotis-Douros-Depictions-791801307628380

IMG_5931IMG_5503IMG_5620
gfghfjh      IMG_5725IMG_5709IMG_5676IMG_5775IMG_5691IMG_5635IMG_6107IMG_6074IMG_6108IMG_6071IMG_6122

IMG_6084IMG_6054
IMG_6220 IMG_6205IMG_6213ffff
IMG_6243IMG_6262    IMG_6138 IMG_6142 IMG_6195IMG_6147IMG_6193


13223422_10157129558845727_532347749_o13234908_10157129559855727_66454009_o13242306_10157129568260727_1949856196_o  IMG_6369received_10157125408560727
IMG_6294 IMG_6295 
IMG_6347received_10157125409120727

received_10157125408810727
IMG_6392

 

 

Comments