Αντώνης Κουμιώτης (GOLDEN R. FESTIVAL) στο Rock Overdose:” Φέτος, όλο το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ του Golden R. Festival”.

Και όμως... το ημερολόγιο έχει κολλήσει στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, οπότε η Καστοριά κινούνταν στους ρυθμούς του 41ου River Party και ένας πολύ καλός φίλος, ο Αντώνης Κουμιώτης, έρχεται μέσα στη νύχτα από τα παλιά, για να θυμίσει στο Rock Overdose και στον Ζήση Πετκανά και σε όλους εμάς όμορφες και δυνατές στιγμές από το εγχώριο φεστιβαλικό παρελθόν και να μας μιλήσει για το συναυλιακό παρόν και μέλλον της αγαπημένης μας μουσικής και του θρυλικού δημιουργήματός του, που δεν είναι άλλο από το GoldenR. Festival του Βόλου.

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Αντώνη, ομολογώ ότι δεν περίμενα ποτέ να κάνουμε αυτή τη κουβέντα εδώ, στην έδρα μου, στη Καστοριά, πόσο μάλλον στο Νεστόριο και μάλιστα λίγα λεπτά μετά τη ζωντανή εμφάνιση των Panx Romana.

 

Αντώνης Κουμιώτης: Οι οποίοι έπαιξαν δυνατά, δίνοντας όπως κάθε φορά, όλο τους το είναι. Και τελικά εκεί προφανώς βρίσκεται το μυστικό, στο απόλυτο δόσιμο στην ίδια τη μουσική και στον κόσμο που γουστάρει και αναγνωρίζει όλα όσα πιστεύει και εκφράζει μια μπάντα μέσα από τη μουσική της. Πάντως, αντίθετα με εσένα, εμένα δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι τα λέμε εδώ κι αυτό γιατί η Καστοριά και τούτο με αιτία, έχει μετατραπεί σε συναυλιακό πόλο έλξης ιστορικότερων και νεότερων συγκροτημάτων και σ'αυτό, εσείς, οι άνθρωποι του Rockoverdose.gr, έχετε παίξει καταλυτικό ρόλο.

 

Αντώνης Κουμιώτης (Golden R. Festival)- Ζήσης Πετκανάς (Rock Overdose)

 

 

Rock Overdose: Ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Θα ήθελες να το αναλύσεις;

 

Αντώνης Κουμιώτης: Μπα, μη νομίζεις, δε χρειάζεται και πολύ ανάλυση. Ορισμένα πράγματα είναι τόσο απλά... Βλέπεις, για να λειτουργήσει το όλο θέμα χρειάζονται όλοι μαζί. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξει συναυλία χωρίς κόσμο ή συναυλία χωρίς συγκροτήματα και για να υπάρξουν συγκροτήματα και κόσμος, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση και η ενημέρωση διοχετεύεται σε συγκεκριμένα στέκια και από συγκεκριμένους ανθρώπους. Κοντολογίς για να υπάρξει σε μια πόλη metal σκηνή, χρειάζονται τα πάντα.

 

Χρειάζεται αρχικό ενδιαφέρον, το οποίο συσπειρώνεται από metal εκπομπές και δίαυλους επικοινωνίας όπως το Rockoverdose.gr. Έτσι δημιουργούνται τα metal στέκια, σταδιακά αυξάνεται το ενδιαφέρον του κόσμου και τέλος γεννιέται η ανάγκη της άμεσης επικοινωνίας του κόσμου με τα συγκροτήματα. Πάντα έτσι λειτουργούσε, έτσι συμβαίνει και τώρα και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αν κάτι από αυτά πάψει να υπάρχει, η σκηνή της κάθε πόλης αρχίζει να βιώνει την παρακμή της.

 

 

 

Rock Overdose: Δεν έχεις και άδικο. Εκεί πιστεύεις ότι οφείλεται και η πτώση της δημοτικότητας του Golden R. Festival τα τελευταία χρόνια και η εντυπωσιακή φετινή του επανεκκίνηση;

 

Αντώνης Κουμιώτης: Κοίταξε, το Golden R. Festival προέκυψε τελείως φυσικά το 2002. Μιλάμε για πριν από 17 ολόκληρα χρόνια και προήλθε μέσα από ένα τόσο αυθόρμητο κάλεσμα της ραδιοφωνικής μας τότε εκπομπής, η οποία μετρούσε ήδη 6 χρόνια στον αέρα των F.M. Είχαμε ξεκινήσει κι εμείς τότε δειλά - δειλά και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι εκπομπές μας μετατράπηκαν σε πάρτι, ο κόσμος που γούσταρε την metal μουσική άρχισε να αυξάνεται και τελείως αυθόρμητα απευθύναμε ένα κάλεσμα στα συγκροτήματα της Κεντρικής Ελλάδας εκείνης της εποχής.

 

Η απάντηση που πήραμε ήταν τόσο ενθαρρυντική, που συνεχίσαμε με ιδιαίτερο ζήλο, καταφέρνοντας μέσα στα επόμενα χρόνια να μετατρέψουμε το Βόλο σε συναυλιακό πόλο έλξης, με αποτέλεσμα όλο αυτό να γιγαντωθεί και η πόλη να αποκτήσει πέραν από ένα πολυπληθές κοινό και πάρα μα πάρα πολλά δικά της συγκροτήματα. Όπως σου εξήγησα όμως νωρίτερα με το παράδειγμα της Καστοριάς, όλα αυτά πάνε πακέτο, αν κάτι πάψει να υπάρχει, τότε σιγά - σιγά σπάει ο συνδετικός κρίκος. Το Golden R. Festival μπορεί να συνέχισε να υπάρχει, ωστόσο οι εκπομπές σταμάτησαν, πολλά από τα τοπικά συγκροτήματα, επειδή άλλαξε και η γενιά διαλύθηκαν και σταδιακά όλο αυτό άρχισε να μικραίνει.

 

Μπορεί να μην εξαφανίστηκε, έγινε όμως τόσο μικρό, με αποτέλεσμα μοιραία να μικρύνει και το Golden R. Festival. Ξέρεις, μπορεί η ποιότητα των συναυλιών να ήταν όσο το δυνατόν καλύτερη, ωστόσο οι χιλιάδες του κόσμου -γιατί είχαμε ξεπεράσει τις εκατοντάδες στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 2.000, μέσα στα χρόνια μετατράπηκαν σε λίγες εκατοντάδες.

 

ELDER TUSK

 

 

 

Rock Overdose: Και φέτος; Τι άλλαξε;

 

Αντώνης Κουμιώτης: Φέτος, όλο το σύμπαν συνωμοτεί ώστε να υπάρξει μια νέα άνθιση της metal κοινότητας του Βόλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και κινητικότητα γύρω από το Golden R. Festival. Από τη μία η επιστροφή της ραδιοφωνικής μας εκπομπής από πέρυσι τον Φεβρουάριο, κάθε Τετάρτη βράδυ 9.00 με 12.00 στο Radio Marconi 96,1 F.M., η οποία συνοδεύτηκε από parties και εκδρομές σε συναυλίες, όπως αυτή των τεράστιων SLAYER στην Αθήνα και από την άλλη η επανεκκίνηση ή η δημιουργία νέων τοπικών συγκροτημάτων στην περιοχή, συμβάλλουν σε μια αναγέννηση.

 

STORMBRINGER

 

 

 

Rock Overdose: Βέβαια, θα παίζει και ρόλο ότι φέτος, στο Golden R. Festival, έχετε δημιουργήσει και ένα πολύ καλό line up συγκροτημάτων.

 

Αντώνης Κουμιώτης: Κοίταξε, δε θεωρώ ότι είναι τα ονόματα αυτά που κάνουν τη διαφορά. Και στο προηγούμενο και στο προ-προηγούμενο είχαμε εξαιρετικά συγκροτήματα, αυτό το οποίο πιστεύω πως κάνει τη διαφορά είναι η επανεκκίνηση της ίδιας της metal κοινότητας στο Βόλο, η οποία δημιουργεί και το κατάλληλο κλίμα.

 

Είναι ξέρεις, τελείως διαφορετικό να φέρνεις μια μπαντάρα και από κάτω να παίζουν άλλα δυο - τρία εξίσου καταπληκτικά συγκροτήματα και ένα τοπικό support και τελείως διαφορετικό να φέρνεις τρία συγκροτήματα και από κάτω να παίζουν πέντε τοπικά συγκροτήματα.

 

Όταν παίζουν πέντε τοπικές μπάντες, η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη είναι κατάσταση πάρτι για πολλές εβδομάδες και αυτό είναι που δημιουργεί το κλίμα. Αυτό είναι, αν θέλεις, που λειτουργεί και σαν κίνητρο δημιουργίας νέων συγκροτημάτων για την επόμενη χρονιά. Πάντα πίστευα ότι μετά από ένα live δημιουργείται και ένα συγκρότημα, τουλάχιστον.

 

Στόχος, εξάλλου, του Golden R. Festival δεν ήταν ποτέ οι διοργανωτές του να βγάλουν φράγκα! Στόχος μας ήταν η συσπείρωση της metal κοινότητας και η γιγάντωση της αγαπημένης μας μουσικής. Και για να το πετύχεις αυτό πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη βάση στο underground κίνημα και στα τοπικά συγκροτήματα.

 

Προτιμάμε να διοργανώνουμε συναυλίες που θα παίζουν φίλοι και γνωστοί, παρά να υπογράφουμε συμβόλαια με γραφεία που θα μας φέρνουν μπάντες από το εξωτερικό απλά για να παίξουν αυτές και να κερδίσουμε εμείς. Το κέρδος για εμάς είναι να παίζουν τοπικές μπάντες και να δημιουργούνται καινούργιες.

 

HUMAN GENOM

 

 

 

Rock Overdose: Δεν ακούγεται κάπως όλο αυτό;

 

Αντώνης Κουμιώτης: Φυσικά, ακούγεται και μάλιστα πολύ τοπικιστικό. Αλλά ποιο είναι το κέρδος της Βολιώτικης metal κοινότητας από μία μπάντα που θα έρθει να παίξει, να πληρωθεί και να φύγει, αν δεν παίξουν από κάτω Βολιώτικα συγκροτήματα;

 

MY TURN

 

 

 

Rock Overdose: Χαίρομαι πραγματικά που το βλέπεις έτσι και μακάρι να το έβλεπαν κι άλλοι, δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει πάντα. Πες μας όμως ορισμένα πράγματα για το φετινό Golden R. Festival.

 

Αντώνης Κουμιώτης: Θα ξεκινήσω από τα τοπικά για τα οποία είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος και πρώτους -πρώτους τους φοιτητές Elder Tusk, μια progressive μπαντάρα που ανέλαβε το opening, όχι επειδή υστερεί σε αξία ή ποιότητα, αλλά γιατί κάποιος απ' όλους έπρεπε να ανοίξει.

 

Θα συνεχίσουν οι Stormbringer, μια επίσης απίστευτη μπαντάρα, με πιο true ρίζες, εξίσου όμως progressive στον ήχο και στην φιλοσοφία της, η οποία αποτελείται από μουσικαράδες και το μικρόφωνο κρατάει μια φωνάρα της τοπικής μας σκηνή.

 

Συνέχεια με τους γνήσιους heavy metallers Human Genom και ακολούθως με τους hard-corers My Turn, οι οποίοι παίζουν ζωντανά όπου σταθούν και όπου βρεθούν, σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετρώντας εκατοντάδες ζωντανές εμφανίσεις.

 

Τέλος, οι Silent Winter, οι τιμώμενοι της βραδιάς κι αυτό γιατί μετά από πολλά χρόνια απουσίας επέστρεψαν, κυκλοφορώντας μια δισκάρα, έναpower metal διαμάντι, το οποίο σάρωσε κυριολεκτικά σε όλες τις κριτικές, ακόμα και των μεγαλύτερων περιοδικών και sites σε όλο τον κόσμο και γνωρίζει τέτοια αναγνώριση, κάνοντας όλους εμάς εδώ πέρα στο Βόλο παγκόσμια υπερήφανους.

 

ANORIMOI

 

 

 

 

Όσο για τους υπόλοιπους... Τι να πρωτοπώ...

 

Οι Anorimoi αποτελούν πραγματικά την έκπληξη της βραδιάς, ερχόμενοι στη Βολάρα με τρελή διάθεση και έναν ολοκαίνουργιο δίσκο στις αποσκευές τους, οι θρυλικοί Acid Death του Σάββα του Μπετίνη περιοδεύουν για τα 30 ολόκληρα χρόνια παρουσίας τους στη σκηνή και φέρνουν μαζί τους ακόμα μια μπομπάτη δισκάρα και ο φίλος μου, ο Μάριος ο Ηλιόπουλος, μαζί με τους Ελληνοσουηδούς Nightrage, αναμένεται να δώσουν ένα από τα πιο λυσσαλέα τους live σε ένα κυριολεκτικό ραντεβού με την ιστορία.

 

Και το λέω αυτό, γιατί ο Μάριος, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, αποτελεί ζωντανό θρύλο της ιστορίας του παγκόσμιου metal. Και είμαι πολύ χαρούμενος που σε αυτή την επανεκκίνηση είναι μαζί μας.

 

SILENT WINTER

 

 

 

Rock Overdose: Για πάμε και σε μία πρωτοτυπία του Golden R. Festival. Αληθεύει ότι το show θα οπτικοποιηθεί;

 

Αντώνης Κουμιώτης: Όχι απλά θα οπτικοποιηθεί, θα κινηματογραφηθεί θα έλεγα καλύτερα και μάλιστα από μία από τις πλέον ανερχόμενες δυνάμεις στον χώρο, την Rough Stage TV. Πρόκειται για την προσπάθεια ενός ιδιαίτερα ταλαντούχου Βολιώτη, του Γιώργου Καρυώτη, η οποία ξεκίνησε το ταξίδι της το 2017 και ειδικεύεται ακριβώς σε αυτό, την οπτικοποίηση, μέσω βίντεο και φωτογραφίας, ζωντανών μουσικών παραστάσεων και διαφόρων άλλων event, προσμετρώντας ήδη στη φαρέτρα της την οπτικοποίηση αρκετών μουσικών φεστιβάλ στην Κεντρική Ελλάδα και αλλού σε ολόκληρη την επικράτεια.

 

Στο Golden R. Festival, η ομάδα του Rough Stage TV, θα οπτικοποιήσει, μέσω βίντεο και φωτογραφίας, ένα αρκετά μεγάλο μέρος του show των 8 συνολικά συγκροτημάτων, σε μια προσπάθεια να καταγράψει τον πραγματικό παλμό της βραδιάς.

 

ACID DEATH

 

 

 

Rock Overdose: Επομένως, Σάββατο 5 Οκτωβρίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Βόλο...

 

Αντώνης Κουμιώτης: Στην ομορφότερη πόλη της Ελλάδας… άντε σε μια από τις δύο ομορφότερες, για να βάλω μέσα και την Καστοριά (γέλια). Σε ένα show, Ζήση και αυτό θέλω να το τονίσουμε, η παραγωγή του οποίου θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αφού το Lab Art πραγματικά θα μεταμορφωθεί και το οπτικοακουστικό σκέλος θα συνιστά υπερθέαμα.

 

Ένα υπερθέαμα το οποίο προσπαθήσαμε να κρατήσουμε σε χαμηλό κόστος, αφού το εισιτήριο στην προπώληση κοστίζει μόλις 10 και στο ταμείο 12 ευρώ. Ενώ για το τέλος να σου πω, ότι σε συνεργασία με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας έχουν εξασφαλιστεί θέσεις από την Αθήνα με προνομιακή τιμή, για τις οποίες όποιος ενδιαφέρετε μπορεί να επικοινωνήσει με τη σελίδα του Golden R. Festival...!!!

 

NIGHTRAGE

 

 

 

Rock Overdose: Εγώ Αντώνη να σε ευχαριστήσω και να ευχηθώ καλή επιτυχία...

 

Αντώνης Κουμιώτης: Εγώ να σε υπερευχαριστήσω Ζήση, ζητώντας σου να συνεχίσεις ότι κάνεις με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο μεράκι, γιατί το έχουμε πραγματικά ανάγκη. Όσο για την επιτυχία που εύχεσαι... η επιτυχία είναι  να σας δούμε όλους εκεί !

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

 

 

Comments