Αφιέρωμα σε ξεχωριστές στιγμές των Moonspell

 

 

Ξεκίνησαν σαν black metal σχήμα. Στην πορεία βέβαια, επέλεξαν να προσθέσουν την λέξη gothic ώστε να προσδιορίσουν καλύτερα αυτό που έπαιζαν. Ψάχνοντας την ιστορία ήδη από τις πρώτες τους μέρες, βρίσκει κανείς κάποιες χρονιές ιδιαίτερα σημαντικές για τους Moonspell.

 


 

1993:

Οι Moonspell βρίσκονταν στο ξεκίνημά τους, κυκλοφορώντας μόνοι τους το “Anno Satanæ” σε κασσέτα και αργότερα σε 12" βινύλιο.

Anno Satanæ (Cassette, Numbered) album cover


 

Λίγο πιο μετά, μέσω της ελληνικής Molon Lave Records, βγαίνει σε 7" single το “Goat On Fire/Wolves From The Fog”, αμφότερα κινούμενα σε black metal ύφος.

 

Goat On Fire / Wolves From The Fog album cover

 


 

1994:

Η μπάντα κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά το ΕΡ “Under The Moonspell”.

Under The Moonspell album cover


 

1996:

Οι Πορτογάλοι βρίσκονταν στο δεύτερο δίσκο τους, το “Irreligious”. Απλώνουν τον ήχο τους, κοιτάζοντας προς folk/goth rock και doom metal, με το “Opium” να ξεχωρίζει και να κυκλοφορεί και σαν single.

 


1997:

Οι Moonspell κυκλοφορούν το maxi-single “Sin/Pecado” κινούμενοι σε goth rock δρόμους.

 

Sin / Pecado (CD, Maxi-Single, Promo) album cover

 


 

1999:

Η μπάντα κυκλοφορεί το maxi-single “Soulsick” σε promo cardsleeve, παντρεύοντας τον gothic ήχο της με το doom metal.

 

 

Soulsick (CD, Maxi-Single, Promo) album cover

 


2007:

O Fernando Ribeiro και η παρέα του επανηχογραφούν ολόκληρα τα demo τους “Serpent Angel” (’92), “Anno Satanæ” (’93) και “Under The Moonspell” (’94) και τα κυκλοφορούν σαν συλλογή υπό τον γενικό τίτλο “Under Satanæ”.

Under Satanæ album cover

 


 

2015:

Οι Moonspell κυκλοφορούν το “Extinct”, συνεχίζοντας ένα σερί πολύ καλών και ποιοτικών δίσκων. Εδώ, το goth rock ταιριάζει με το πιο heavy metal ύφος των Πορτογάλων, κάτι που αποτυπώνεται σε συνθέσεις όπως τα “Breathe (Until We Are No More)”, “Medusalem”, “The Future Is Dark”, “La Baphomette” και “The Past Is Darker”. Ένα χρόνο αργότερα πέρασαν και από τα μέρη μας για την προώθηση του άλμπουμ.

 


2017:

“1755”, η νέα κυκλοφορία των Moonspell, γραμμένο στη μητρική τους γλώσσα. Εξαιρετικό, ηχητικά κινείται όπου σταμάτησε το “Extinct”, περιέχοντας τη μεγάλη επιτυχία του “In Tremor Dei” (με συμμετοχή του Paulo Bragança).

 


2021:

To "Hermitage" είναι ένας εξαιρετικός δίσκος, απολαυστικός. Πολύ γοτθική προσέγγιση συνθετικά, με πολλά rock και λιγότερα metal στοιχεία. Φέρνει τους Moonspell (και για την συμπλήρωση 30 ετών από το ξεκίνημα τους), παρέα με τους Green Carnation (στην χώρα μας θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι Νορβηγοί, δημιούργημα του κιθαρίστα και πρώην μπασίστα των Emperor, Terje Vik Schei, γνωστού περισσότερο ως Tchort, οι οποίοι παίζουν ποιοτικότατο progressive/avant-garde metal/rock) ξανά στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις, στις 21/11, ημέρα Δευτέρα, στο Fuzz της Αθήνας και δύο μέρες νωρίτερα στο Principal Club Theater στην Θεσσαλονίκη (με ακουστικό και ηλεκτρικό πρόγραμμα και τις 2 ημερομηνίες).

 

 

 

 

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

Comments