Αφιέρωμα στους James

Στο Whalley Range του Μάντσεστερ το 1982 ο Paul Gilbertson,                          ο Jim Glennie και ο Gavan Whelan σχημάτισαν μια μπάντα με όνομα Venerial and The  Diseases. Αργότερα αλλάξανε το όνομά τους σε Volume Distortion και έπειτα σε Model Team.  Ένα βράδυ σε μια φοιτητική ντίσκο, η μπάντα γνωρίζει τον τραγουδιστή Tim Booth.                  Στην αρχή τον κάλεσαν να συμμετέχει στην μπάντα σαν χορευτής και σύντομα προάχθηκε στη θέση του τραγουδιστή. Έτσι, τον Αύγουστο του 1982 μετονομάστηκαν σε James. Μια μπάντα με προσδοκίες να γίνει το “Next Big Thing” αλλά τα προβλήματα του  Gilbertson με τα ναρκωτικά ανάγκασαν την μπάντα να τον αντικαταστήσει με τον Larry Gott.                        Τον Νοέμβριο του 1988, ο  Whelan αντικαταστήθηκε από τον                                 David Baynton- Power. Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, οι James  αποφάσισαν να επεκτείνουν την ηχητική τους παλέτα. Ενσωμάτωσαν στην μπάντα τον βιολιστή – κιθαρίστα  Saul Davies, τον πιανίστα                   Mark Hunter και τον  Andy Diagram στην τρομπέτα. Τα δύο πρώτα άλμπουμ ‘’Stutter ‘’ το 1986 και το ‘’StipMine’’ το 1988 ήταν η αρχή για την δισκογραφική καριέρα της μπάντας .

James - Stutter album art James - Strip-mine album art

Τα singles ‘’Sit Down’’ και ‘’Come Home’’ γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία. Το τρίτο άλμπουμ της μπάντας ‘’Gold Mother’’ κυκλοφόρησε το 1990 και εντάχθηκε στο κίνημα των Indie συγκροτημάτων του Μάντσεστερ και οι James γνωρίζουν την αναγνώριση του mainstream. Ακολουθεί το ‘’Seven ‘’ το 1992.

Seven album cover

 

Από τις πιο μεγάλες στιγμές των James  ήταν η εμφάνισή τους μπροστά σε 30.000 άτομα στο θεματικό πάρκο Alton Towers τον Ιούλιο και μεταδόθηκε ζωντανά από το BBC Radio 1. Αμέσως μετά αποχωρεί από το σχήμα ο Andy Diagram. Το 1993 κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια ακουστική περιοδεία ως support act του Neil Young. Επιστρέφοντας στην Αγγλία, μπήκαν στο στούντιο για να γράψουν το ‘’Laid’’ και σε ένα χρόνο αργότερα το ‘’Wah Wah’’.

Η Δημιουργία των δύο αυτών δίσκων προκάλεσε νεύρα και τσακωμούς με αποτέλεσμα δύο από τα βασικά μέλη των James να παραιτηθούν, ο βασικός συνθέτης  Larry Gott και ο Tim Booth ο οποίος επιθυμούσε να κάνει ένα διάλειμμα για να κάνει ένα δικό του πρότζεκτ με τον Angelo Badalamenti.                              Επέστρεφε, όμως, περιοδικά από την Αμερική για να προσθέτει τα φωνητικά του στο σχήμα. Με τον Adrian Oxaal πλέον στην κιθάρα, οι James βγάζουν το νέο τους άλμπουμ το νέο τους άλμπουμ ‘’Whiplash’’ , ακολουθεί τον Μάρτιο του 1998  το  ‘’ Best Of ’’  και τον επόμενο χρόνο βγάζουν το άλμπουμ  ‘’Millionaires ’’ , το 2001 κυκλοφορεί το ‘Pleased To Meet You ‘’ και ο Tim Booth ανακοινώνει επίσημα ότι αποχωρεί από το σχήμα. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2001 στο Μάντσεστερ  έδωσαν το τελευταίο τους Show το οποίο έγινε CD  - DVD το γνωστό σε όλους ‘’Getting Away With ItLive’’ στο συγκεκριμένο Show έδωσαν το παρόν και τα πρώην μέλη της μπάντας ήταν κάτι σαν το End Of Era για τους James.

Το 2007 ανακοινώνεται ότι ο Tim Booth επιστέφει στην μπάντα και το 2008 κυκλοφορεί το ‘’Hey Ma ‘’ . Το 2010 οι μπάντα ανακοινώνει την κυκλοφορία στων δύο μίνι άλμπουμ                                                 ‘’ The Night Before ‘’ και ‘’ The Morning After’’ . Τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφορεί το ‘’ La Petite Mort ’’ και το 2016                                                           το  ‘’ Girl At The End Of The World’’  , τελευταία δουλειά των James είναι το  ‘’Living In Exraodinary Times’’

            Φέτος οι James θα κάνουν δύο στάσεις στην χώρα μας την Παρασκευή 7 Ιουνίου στην Θεσσαλονίκη στο Fix Factory Of Sound και στην Αθήνα το Σάββατο 8 Ιουνίου στην πλατεία νερού στα πλαίσια του Release Athens Festival   .

Αποτέλεσμα εικόνας για james greece 2019 fix Αποτέλεσμα εικόνας για james greece 2019

May your eyes be opened by the wonderful

 

Για το Rock Overdose,
Κώστας Σαββίδης

Comments