Αφιέρωμα: ARCTIC MONKEYS – “Από το Sheffield… στην κορυφή του κόσμου!”

 

Οι Arctic Monkeys πρόκειται σύντομα να επισκεφθούν για πρώτη φορά τη χώρα μας στα πλαίσια του Rockwave Festival στο Terra Vibe Park στην Αθήνα! Προτού όμως τους απολαύσουμε on-stage στα πλαίσια μιας πολλά-υποσχόμενης μοναδικής συναυλίας, ας κάνουμε μια σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία της μπάντας, από την ίδρυση έως και σήμερα!

Οι Arctic Monkeys ιδρύθηκαν το 2002 στο High Green, ένα προάστιο του Sheffield της Αγγλίας. Η πρώτη τους live εμφάνιση έγινε τον Ιούνιο του 2003 στην Pub “The Grapes” στο Sheffield.  Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2005, υπέγραψαν συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Domino, δηλώνοντας ότι τους προσέλκυσε η DIY νοοτροπία του ιδιοκτήτη της εταιρείας, Laurence Bell, ο οποίος διοικούσε την εταιρεία από το διαμέρισμά του και υπέγραφε συμβόλαια μόνο με μπάντες που του άρεσαν προσωπικά.

Το ντεμπούτο άλμπουμ των Arctic Monkeys με τίτλο ‘Whatever People Say I Am, That's What I'm Not’ ολοκληρώθηκε από πλευράς ηχογραφήσεων το Σεπτέμβρη του 2005 στα Chapel Studios του Lincolnshire και κυκλοφόρησε το 2006, έτος κατά το οποίο απέσπασε και το Βραβείο Mercury.  Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε το δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ της μπάντας, ‘Favourite Worst Nightmare’ (2007).  Στα NME Awards του 2007 οι Arctic Monkeys έλαβαν το Βραβείο για το Καλύτερο Άλμπουμ (‘Favourite Worst Nightmare’) και το Καλύτερο Music DVD. Ο ίδιος ο Alex Turner υποστήριξε ότι η μπάντα επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το δίσκο ‘Music For The Jilted Generation’ των The Prodigy για να συνθέσει το ‘Favourite Worst Nightmare’.

Το τρίτο studio album μπάντας με τίτλο ‘Humbug’ (2009) συνοδεύτηκε από την πρώτη παγκόσμια περιοδεία των Arctic Monkeys που έφερε, όπως ήταν αναμενόμενο, τον τίτλο του τελευταίου τους δίσκου.

Δύο χρόνια αργότερα, το Μάρτιο του 2011 τα μέλη της μπάντας αποκάλυψαν τον τίτλο του επερχόμενου τους άλμπουμ, ‘Suck It and See’  το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Καθοριστικές για τη σύνθεση του δίσκου ήταν οι επιρροές της country μουσικής και συγκεκριμένα η μουσική των Johnny Cash, George Jones και Patsy Cline.

Ο Alex Turner έλαβε τη 16η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους Βρετανούς κάτω των 30 ετών με την περιουσία του να αγγίζει τα £7.5 εκατομμύρια, ακολουθώντας τις Cheryl Cole και Amy Winehouse.

Το ‘Suck It and See’ διαδέχτηκε ο "πιο original δίσκος της μπάντας έως τώρα", με βάση τα λεγόμενα του ίδιου του Turner. Το ‘AM’ (2013) αποτελεί μια αρμονική μίξη hip-hop drum beats με στοιχεία 1970s heavy rock, με το κομμάτι ‘Arabella’ να εκφράζει καλύτερα απ’ όλα αυτό το συνδυασμό των δύο στυλ. Ο Turner συνέχισε να πειραματίζεται με το στιχουργικό περιεχόμενο, όπως φαίνεται και από το πασίγνωστο "I Wanna Be Yours" το οποίο περιέχει λόγια του ομώνυμου ποιήματος του John Cooper Clarke. Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας για την προώθηση του ‘AM’, τα μέλη της μπάντας ανακοίνωσαν ότι οι Arctic Monkeys θα βρισκόταν σε ύφεση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, το Δεκέμβριο του 2016, ο Turner επιβεβαίωσε στο BBC Radio Sheffield ότι η περίοδος ύφεσης είχε λήξει και ότι οι Arctic Monkeys είχαν αρχίσει ήδη να δουλεύουν για το έκτο κατά σειρά studio album τους.

Στις 11 Μαίου 2018 κυκλοφόρησε το ‘Tranquility Base Hotel & Casino’, μια εντελώς διαφορετική δουλειά σε σχέση με τα όσα είχαμε ως τώρα συνηθίσει από τους Arctic Monkeys. Κυριότερο γνώρισμα του δίσκου αποτέλεσε το ότι τα κομμάτια περιείχαν περισσότερο πιάνο και λιγότερη κιθάρα, μια εξαιρετικά καινοτόμος πρωτοβουλία από μέρους της μπάντας. Ο δίσκος έχει λάβει έως τώρα εξαιρετικές κριτικές ενώ οι Arctic Monkeys θα είναι headliners του φεστιβάλ Voodoo Experience 2018 μαζί με τους Childish Gambino και τους Mumford & Sons. Όσον αφορά στην επερχόμενη εμφάνιση τους στο Terra Vibe…απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες! Stay tuned!

Για το Rock Overdose.gr,

Ελπίδα Βουνζουλάκη (Hope Vnz)

Πηγή φωτογραφιών: nme.com

Comments