Αφιέρωμα CULT OF FIRE: Μυστικές τελετουργίες από την κεντρική Βοημία

Από το πιο όμορφο μέρος σ'αυτό τον πλανήτη, τον γαλαξία και το σύμπαν γενικότερα, αυτής και της επόμενης ζωής, την μαγευτικά πανέμορφη Πράγα της Τσεχίας, ξεπήδησε το 2010 ένα νέο τότε συγκρότημα που σκόπευε να κυνηγήσει το όνειρο του και να γίνει σαν τους μέντορες της πατρίδας τους Masters Hammer και Root. Οι δύο συγκεκριμένοι έπαιζαν ένα παράξενου είδους black metal το οποίο και τους έκανε ξεχωριστούς και άνοιξε τις πόρτες και για άλλα Τσέχικα συγκροτήματα που μεγαλούργησαν σε άλλους ήχους (με κυριότερο παράδειγμα τους Krabathor που παίξανε death metal). Οι Cult Of Fire -διότι περί αυτών ο λόγος- σχηματίστηκαν από το ανίερο τρίο των Devilish (κατά κόσμον Petr Kudlacek) στα φωνητικά, Τom Coroner (κατά κόσμον Tomáš Corn) στα τύμπανα και του Σλοβάκου Infernal Vlad (κατά κόσμον Vladimír Pavelka) στις κιθάρες. Γρήγορα θα μάζευαν τις ιδέες τους για να κυκλοφορήσουν ένα χρόνο μετά, στις 26 Απριλίου του 2011 το πρώτο τους EP ''20:11'', το οποίο κυκλοφόρησαν ανεξάρτητα σε 10'' βινύλιο 45 στροφών. Το ΕΡ περιείχε δύο κομμάτια, τα ''Návrat zářného zla'' και ''Bytosti z prázdnoty'', αρκετά μεγάλα σε διάρκεια και έτσι οι Cult Of Fire κάνανε το άνοιγμα τους στον έξω κόσμο και άρχισαν να λογίζονται στους underground κύκλους ως μία ήδη cult και ξεχωριστή κατάσταση. Να σημειωθεί ότι αργότερα τα κομμάτια αυτά θα χρησιμοποιούταν ως μπόνους στον πρώτο επερχόμενο δίσκο.

 

 

Η αίσθηση που υπήρχε ήταν ότι το συγκρότημα αυτό ήταν έτοιμο για μεγάλα πράγματα και δεν άργησαν να το δείξουν και στην πράξη. Η επόμενη χρονιά θα έφερνε και την μεγάλη αναγνώριση, καθώς το συγκρότημα στα τέλη της χρονιάς (26 Νοεμβρίου 2012) θα κυκλοφορήσει το παρθενικό του full-length ''Τriumvirat'' από την Demonhood Productions. Occult ήχος ως το κόκκαλο, με απίστευτες δόσεις μελωδίας (με ουσία, όχι φιρουλί-φιρουλό) και ακρότητας σε ισόποσες δόσεις, έναν αέρα πρωτοπορίας κι ας ήταν νέο συγκρότημα και μερικές απίστευτες ιδέες που είχαν χρόνια να ακουστούν (ή και δεν είχαν ακουστεί ποτέ αντίστοιχα). Το τρίο έβλεπε πλέον τα όνειρα του να παίρνουν σάρκα και οστά και η μεγάλη ανταπόκριση για το δίσκο (στον οποίο είχαν καλεσμένο τον Zdeněk Šikýř στα πλήκτρα) ήταν ήδη γεγονός, με τον τύπο και τους οπαδούς να κάνουν λόγο για μία μπάντα με απίστευτο ταλέντο και με αύρα μεγάλου συγκροτήματος από τις παλιές καλές εποχές, ειδικά για το black metal. Αν και στο δίσκο δεν λείπουν ακόμα και ξεσπάσματα και άρρωστες στιγμές που παραπέμπουν απευθείας στη Βίβλο του είδους ''De Mysteriis Dom Sathanas'' των Mayhem, με τον Devilish να κρυφοπροσκυνάει τον Attila Csihar, οι Cult Of Fire παρά τις επιρροές τους (με ορατή και την Frost-ίλα σε πάρα πολλά σημεία), ήταν μία νέα υπαρκτή πραγματικότητα και το μόνο που έμενε να δούν όλοι ήταν αν επρόκειτο για στιγμιαία έμπνευση (περίπτωση πυροτέχνημα δηλαδή) ή αν θα υπήρχε και συνέχεια.

 

 

Το συγκρότημα έδωσε παράδειγμα προς μίμηση και τον επόμενο κιόλας χρόνο χτύπησε ύπουλα για 2η φορά (να τα βλέπουν αυτά μερικοί που βγάζουν ένα δίσκο κάθε ολυμπιάδα). Πάλι χειμώνα και στις 2 Δεκεμβρίου του 2013, οι Cult Of Fire κυκλοφορούν το ΄΄मृत्यु का तापसी अनुध्यान'' μέσω της Iron Bonehead Productions αυτή τη φορά. ΟΚ τι τίτλος είναι αυτός ε; Η ακριβής μετάφραση σε Τσέχικα και Αγγλικά είναι αντίστοιχα Mr̥tyu kā tāpasī anudhyāna και Ascetic Meditation of Death, οπότε φαντάζομαι καταλαβαίνετε γιατί οι οπαδοί αναφέρονται στο δίσκο με τον Αγγλικό τίτλο (τα Τσέχικα το ίδιο ιερογλυφικά με τα Θηβετιανά-Σανσκριτικά φαίνονται, πιστέψτε με). Εδώ το τρίο αλλάζει αισθητά τον ήχο του και αν και η επιθετικότητα δεν είναι η ίδια σε σχέση με τις 2 πρώτες τους κυκλοφορίες, υπάρχει ένα ξεκάθαρο άνοιγμα σε νέους ήχους και τεχνοτροπίες, ενώ το παίξιμο όλων είναι βελτιωμένο και καθαρότερο (αλλά όχι χάνοντας σε όγκο). Για λόγους καθαρά πρακτικούς, παραθέτω μία κατά προσέγγιση μετάφραση των 8 κομματιών του δίσκου σε Τσέχικα και Αγγλικά διότι από Σανσκριτικά όσο νά'ναι δύσκολο το βλέπω να υπάρχει γνώστης (αν ναι, βγάζω το καπέλο).

1. Samhāra rakta kālī (Black Blood Slaughter)
2. Astitva kī citā (On the Funeral Pyre of Existence)
3. Śava sādhanā (Silence Bodies)
4. Kālī mā
5. Mr̥tyu hī satya hai (When Death Is All)
6. Mr̥tyu kā vībhatsa nr̥tya (Gruesome Dance of Death)
7. Khaṇḍa maṇḍa yōga
8. Divya prēma kī jvālā sē dagdha (Burned by the Flame of Divine Love)

 

 

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε 12'' βινύλιο 33 1/2 στροφών ενώ υπήρξαν και 100 κόπιες σε κόκκινο και μπλε splatter βινύλιο αντίστοιχα, γενικώς από τις πιο προσεγμένες εκδόσεις βινυλίου. Αν με το ''Triumvirat'' έγινε μία πιο ευρεία αναγνώριση της μουσικής, τους με το ''Αscetic Meditation Of Death'' (δεν πιστεύω πάλι να θέλετε να κάνω copy/paste το Σανσκριτικό τίτλο και να σας βγουν τα μάτια) ήρθε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία και όλοι πλέον μιλούσαν για κάτι παραπάνω από ένα underground/occult black metal συγκρότημα. Οι Τσέχοι όμως δεν είχαν πολύ καιρό για να χαρούν την επιτυχία καθώς προείχε υλικό το οποίο προοριζόταν να κυκλοφορήσουν μετά το ''Triumvirat'' και πριν τους συνεπάρει η Ινδική κουλτούρα και βγάλουν το 2ο άλμπουμ. Έτσι στις 8 Δεκεμβρίου του 2014 κυκλοφορεί το ΕΡ ''Čtvrtá symfonie ohně'' (Αγγλιστί ''Fourth Sympbony Of Fire'' και το οποίο αποτελείται από δύο κομμάτια, τα οποία αναφέρονται σε δύο ποτάμια, το Τσέχικο ''Vltava'' και το Σλοβάκικο ''Váh'' και είναι αφιερωμένο στον Τσέχο συνθέτη Bedřich Smetana ο οποίος δεσπόζει και στο εξώφυλλο. Κυκλοφόρησε κι αυτό από την Iron Bonehead Productions σαν picture disc 7'' βινύλιο σε μόλις 300 κόπιες. Για το ''Vltava'' τονίζεται ότι εμπνεύστηκε από το ομότιτλο ποίημα του προαναφερθέντος συνθέτη. Με τις δύο αυτές ορχηστρικές συνθέσεις, αποδείχτηκε ότι το τρίο μπορούσε να γράψει υπέροχη μουσική και χωρίς λόγια και νέες περιπέτειες τους περίμεναν στο δρόμο τους.

 

 

Κι αν το majestic στυλάκι αυτού του ΕΡ ήταν κάτι που πολλοί δεν περίμεναν και το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά εκτός από αυτή της ίδρυσης τους που δεν κυκλοφόρησαν κάτι, δεν άφησαν τον κόσμο παραπονεμένο κι επιστρέφουν το 2016 με νέο ΕΡ το ''Life, Sex & Death'', το μέχρι στιγμής μεγαλύτερο σε διάρκεια από τα 4 συνολικά που έχουν κάνει.. Νέα αλλαγή στυλ με πιο αργόσυρτες συνθέσεις που και πάλι κέντρισαν το ενδιαφέρον του κόσμου, ενώ είναι αισθητά βελτιωμένοι στην απόδοση των μελωδικών στοιχείων και έχουν ξεφύγει επίπεδο στη δημιουργία ατμόσφαιρας. Ο δε Devilish ακούγεται πραγματικά στοιχειωτικός. Kυκλοφόρησε από την Beyond Eyes Productions στις 15 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς, με την ημερομηνία να είναι η 1η ημέρα από τις συνολικά 3 του φεστιβάλ Prague Death Mass, όπου και έγινε διαθέσιμη αυτή η κυκλοφορία. Οι οπαδοί στην αρχή σίγουρα θα δυσκολεύτηκαν να αναγνωρίσουν το συγκρότημα που ακολουθούσαν από την αρχή, καθώς έχουμε από γυναικεία φωνητικά μέχρι και κρυφό-ambient περάσματα μέσα. Τα έχουν όμως ενσωματώσει τόσο σπουδαία που δε γίνεται να μην τους παραδεχτεί κάποιος για τον τρόπο με τον οποίο τα κατάφεραν (χωρίς να λείπει ο βασικός τους χαρακτήρας φυσικά). Από την ίδια εταιρεία κυκλοφόρησε και το άτιτλο ΕΡ του 2017 στις 14 Μαρτίου σε 12'' βινύλιο 45 στροφών έχοντας δύο κομμάτια, άτιτλα και τα δύο.

 

 

Τελευταία κυκλοφορία τους μέχρι στιγμής είναι το ζωντανό άλμπουμ ''Kali Fire Puja'' που βγήκε μόλις σε 250 κόπιες 12'' βινυλίου, πάλι από την Beyond Eyes Productions. Hχογραφήθηκε στις 13 Ιουνίου του 2017 στο Futurum music bar στην Πράγα. Oι Cult Of Fire είναι ένα συγκρότημα που στην ως τώρα 8ετή πορεία του έχει κάνει ελάχιστες συναυλίες, με λιγότερες από 40 να είναι επίσημα καταγεγραμμένες. Καταλαβαίνει κανείς ότι συνιστά μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι το Ελληνικό κοινό είναι ένας από τους επιλεκτικούς -το δίχως άλλο- προορισμούς τους όλα αυτά τα χρόνια και πως σίγουρα θα παρακολουθήσει ένα συγκρότημα που κάθε του κίνηση είναι στοχευμένη και μελετημένη από καιρό. Εκεί που το πρώιμο black metal συναίσθημα συνάντησε την ενασχόληση με την Ινδουιστική ταντρική λογική και εκεί που η εξέλιξη έγινε συνώνυμο σε κάθε κυκλοφορία, οι Cult Of Fire τέμνουν το χθες με το σήμερα κοιτάζοντας προς το αύριο με το κεφάλι ψηλά και δείχνοντας ότι έχουν ακόμα πολλά να προσφέρουν και πάντα με την πιθανή αύρα της έκπληξης. Και το να έχεις προσδοκίες από ένα συγκρότημα εν έτει 2018 -πόσο μάλλον έχοντας ξεκινήσει από το underground- είναι υπερπολύτιμο.

 

 

Οι Cult Of Fire εμφανίζονται το Σάββατο 6 Οκτωβρίου στο Temple Athens

Fb Event: https://www.facebook.com/events/182450515695134/

 

 

Για το Rock Overdose,

Δημήτρης Αλόρας

Comments