Γενέθλια για τον Biff Byford (SAXON)

 

Η θρυλική φωνή των πρωτοπόρων του ΝΗΟΒΗΜ, Saxon, ο Biff Byford, κλείνει σήμερα τα 73 του χρόνια!

 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα χωριό του δυτικού Yorkshire με όνειρο της ζωής του να γίνει ένας αστέρας της ροκ. Όπως αναφέρει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του με τίτλο “Never Surrender”, που κυκλοφόρησε το 2007, ήταν ένα εξαιρετικά ντροπαλό παιδί στο σχολείο. Όταν αποφοίτησε, επιθυμώντας διακαώς να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο, δούλεψε για να μαζέψει χρήματα ώστε να τα καταφέρει. Ξεκίνησε να εργάζεται ως ξυλουργός και όταν έφτασε τα 19 του, άρχισε να δραστηριοποιείται παράλληλα και μουσικά.

 

Η πρώτη του μπάντα ήταν οι Blue Condition, μια εμβρυακή μορφή των Saxon, που σχηματίστηκε το 1970 και με τον καιρό μετονομάστηκε σε SOB. Ταυτόχρονα, ο τραγουδιστής δούλεψε για λίγο καιρό σε ένα ανθρακωρυχείο αλλά δεν μπορούσε να συνεχίσει λόγω του ήταν πολύ ψηλός. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ατμομηχανές που μεταφέρουν τα ειδικά μεταλλικά «κλουβιά» πάνω - κάτω. Στο μεταξύ, φτάνοντας στο 1976, ο Byfford μαζί με τους Graham Oliver, Paul Quinn, Steve Dawson και Pete Gill, είχαν μετατρέψει τους SOB σε Son of a Bitch, που έναν χρόνο αργότερα έγιναν οι Saxon. Η υπογραφή του πολυπόθητου δισκογραφικού συμβολαίου με την γαλλική, Carrere και η κυκλοφορία του ντεμπούτου της μπάντας, το 1979, σήμανε το τέλος της εργασίας έξω από το συγκρότημα για τον Byfford και την έναρξη μιας καριέρας, που έμελε να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Με τους Saxon να κυκλοφορούν οκτώ άκρως επιτυχημένα άλμπουμ με σημαντική παρουσία στα chart μέχρι το 1986, η μπάντα αναδείχθηκε σε πρωτοπόρα δύναμη του NWOBHM της δεκαετίας των 80’s.

Ο Byford με τη σειρά του, θεωρείται μετά από 50 χρόνια καριέρας, ένας ακλόνητος θεμέλιος λίθος της βρετανικής metal σκηνής μαζί με τους Rob Halford, Bruce Dickinson και Lemmy. Εκτός από τους Saxon, έχει κάνει guest συμμετοχές και σε άλμπουμ άλλων ονομάτων όπως οι Helloween, Freedom Call, Destruction και Fastway. Η μοναδική του φωνή, έχει διατηρήσει ατόφια την ποιότητα και τη δύναμη που είχε στα 80’s, κάτι στο οποίο ο καλλιτέχνης θεωρεί πως βοήθησε το γεγονός ότι έχει σταματήσει το κάπνισμα και πως όσο ήταν νέος δεν έκανε καταχρήσεις με ποτό και ναρκωτικά, αφού η οικονομική τους κατάσταση δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.

 

Στις αρχές του 2010, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ότι ο Byford ξεκίνησε μια εκστρατεία ώστε να μπορούν οι Βρετανοί να δηλώνουν ως θρησκεία τους το heavy metal στην απογραφή του 2011, εμπνευσμένος από το φαινόμενο της απογραφής του 2001 με τους Jedi. Να πούμε τέλος, ότι κατοικεί σε ένα μεγάλο παλιό σπίτι στη Γαλλία και στον ελεύθερο χρόνο του περνάει όσο χρόνο μπορεί με την οικογένεια του.

 

Comments