Γενέθλια για τον Bono (U2), ο οποίος κλείνει σήμερα τα 60 του χρόνια!

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους frontman στην ιστορία της ροκ, μια σπουδαία φωνή που έχει ξεχωρίσει και συνεχίζει να ξεχωρίζει κοντεύοντας τα 40 χρόνια παρουσίας στο χώρο, ένας χαρισματικός καλλιτέχνης που βάζει το πάθος του σε ότι καταπιάνεται, είτε αυτό λέγεται τέχνη, είτε ακτιβισμός, είτε επιχειρηματικότητα, ο Bono, γίνεται σήμερα 60 ετών. Ο Paul David Hewson, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Δουβλίνο, από πατέρα ταχυδρομικό υπάλληλο, Καθολικό και μητέρα Αγγλικανή. Έτσι εκείνος μεγάλωσε σε ένα πνευματικό περιβάλλον, αν και ποτέ δεν αποδέχτηκε πλήρως ούτε τη μία εκκλησία, ούτε την άλλη. Ο τρόπος που βίωσε και αντιλήφθηκε όλη αυτή τη θρησκευτική διαμάχη στην Ιρλανδία, σε συνδυασμό με τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, που υπέστη εγκεφαλικό ανεύρυσμα, όταν εκείνος ήταν 14 ετών, ήταν τα σημαντικότερα πράγματα που τον επηρέασαν στιχουργικά, στη σύνθεση τραγουδιών των πρώτων χρόνων του με τους U2. Έχει δηλώσει μάλιστα σε συνέντευξη του, ότι δε θυμάται πράγματα για την μητέρα του και πως έχει ξεχάσει τη μορφή της, προσθέτοντας πως δεν ήταν ποτέ κοντά της, γι’ αυτό και όταν πέθανε, ένιωσε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν είχε αισθανθεί την άνευ όρων αγάπη μεταξύ μητέρας και παιδιού. Λίγο μετά το θάνατό της, υιοθέτησε το νέο του όνομα, που αρχικά ήταν “Steinhegvanhuysenolegbangbangbang”, εξελίχθηκε σε “Bonavox of O'Connell Street” από ένα κατάστημα με ακουστικά βαρηκοΐας του Δουβλίνου και για λόγους συντομίας έγινε, “Bonavox” από το λατινικό “Bono vox” που σημαίνει «καλή φωνή». Στο τέλος, επικράτησε το “Bono”.  Ως παιδί δεν ήταν κατασταλαγμένος στο τι ήθελε να κάνει τη ζωή του. Έτσι μπορεί να ξύπναγε μια μέρα, έχοντας επιθυμία να γίνει ο καλύτερος σκακιστής και την άλλη ζωγράφος.

Τα μουσικά  του ακούσματα όταν ήταν μικρός περιλάμβαναν την Ιρλανδική folk μουσική, μεγαλώνοντας όμως, έδειξε ενδιαφέρον για την Patti Smith και τους Sex Pistols, ενώ έβρισκε μεγάλη υπόθεση πως μπορούσες να παίξεις τα τραγούδια των Ramones μόνο με τρεις χορδές. Αυτές τις τρεις χορδές, του τις έμαθε ο, κατά οκτώ χρόνια, μεγαλύτερος αδερφός του. Το 1976, ξεκίνησε να βγαίνει με την Alison Stewart και οι δυο τους τελικά παντρεύτηκαν τον Αύγουστο του 1982, αποκτώντας τέσσερα παιδιά, με την οικογένεια να ζει μέχρι σήμερα στο Δουβλίνο. Παρά την αρχική του φιλοδοξία να γίνει ηθοποιός, η τάση του να είναι επιπόλαιος με τις φιλοδοξίες του, όπως έχει πει, τον οδήγησε να ανταποκριθεί σε μια ανακοίνωση που είδε, για επίδοξους μουσικούς που ενδιαφέρονταν για το σχηματισμό ροκ μπάντας, την οποία είχε αναρτήσει ένας συμμαθητής του, ο Larry Mullen Jr. Οι 15 και 16 ετών εκείνη την εποχή, αρχάριοι μουσικοί τζάμαραν παίζοντας διασκευές, μην μπορώντας όμως να τα καταφέρουν καλά, είχαν αρχίσει να γράφουν δικά τους τραγούδια. Η πρώτη συνάντηση του Hewson, με τον κιθαρίστα Dave Evans και τον μπασίστα Adam Clayton, έγινε στην κουζίνα του Mullen. Αν και δεν μπορούσε να τραγουδήσει τόσο καλά, η επιβλητική παρουσία του Hewson, του έδωσε τη δουλειά ως frontman της μπάντας. Για λίγους μήνες, έπαιζαν με το όνομα Feedback, το οποίο άλλαξαν σε The Hype. Μετά την αποχώρηση του Dik Evans, η τετράδα μετονομάστηκε σε U2. Τον πρώτο καιρό, ο τραγουδιστής, που πλέον χρησιμοποιούσε αυστηρά όνομά του για τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες το Bono, έπαιζε κιθάρα, αλλά δεν τα κατάφερνε, μέχρι που κάποια μέρα ανακάλυψε πώς να τραγουδά.

Απ’ την αρχή της καριέρας του, καλλιέργησε σημαντικά τη φήμη για την ικανότητα  του να συνδέεται σωματικά και συναισθηματικά με τους οπαδούς σε εκπληκτικό βαθμό, κατά τη διάρκεια των live εμφανίσεων του με το συγκρότημα. Όσον αφορά τη φωνή του όμως, ο ίδιος δηλώνει εκνευρισμένος με τις επιδόσεις του απ’ τα πρώτα χρόνια του με τους U2, και όπως έχει πει, σπάνια ακούει τραγούδια που ηχογράφησε κατά τη δεκαετία του ’80, γιατί θεωρεί πως ακούγεται σαν κορίτσι. Το σίγουρο πάντως είναι πως σήμερα, αποτελεί μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές στο μουσικό στερέωμα, που χαίρουν της βαθιάς εκτίμησης και αποδοχής κοινού και κριτικών.  Σε όλη του την πορεία με τους U2, έχει γράψει τους περισσότερους στίχους για τα κομμάτια τους, οι οποίοι συχνά επικεντρώνονται σε μη παραδοσιακά θέματα όπως η πολιτική και η θρησκεία και γενικότερα κοινωνικά ζητήματα. Έτσι κι αλλιώς, ο κοινωνικός ακτιβισμός, ήταν πάντα μέσα στην καρδιά του τραγουδιστή και ο ίδιος, μέχρι και σήμερα, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τη μουσική του για την αύξηση της συνείδησης του κόσμου, με εμφανίσεις στο Band Aid, Live 8 και Net Aid, μεταξύ άλλων. Το 2006, οι U2 ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους Green Day, για να ηχογραφήσουν μια διασκευή των Skids, το “The Saints Are Coming" προς όφελος της ανοικοδόμησης της Νέας Ορλεάνης μετά τον τυφώνα Κατρίνα.

Στο ενεργητικό του έχει μια πληθώρα συνεργασιών με καταξιωμένα ονόματα της μουσικής, από διάφορα είδη και στυλ, όπως οι  Frank Sinatra, Johnny Cash, Luciano Pavarotti, Sinéad O'Connor, Roy Orbison, Bob Dylan,Tina Turner και B.B. King. Ακόμη, έχει κάνει και πολλές ηχογραφήσεις με αρκετούς καλλιτέχνες, όπως οι Bruce Springsteen, Kylie Minogue, Carl Perkins κ.α. Εκτός της μουσικής, ο Bono, έχει αξιοποιήσει τη διασημότητα του προκειμένου να ευαισθητοποιήσει σχετικά με διάφορα παγκόσμια προβλήματα. Κατά καιρούς, έχει συναντηθεί με ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο και με πλήθος πολιτικών των Η.Π.Α. για να συζητήσει θέματα όπως η ελάφρυνση του χρέους για τις αναπτυσσόμενες χώρες, η παγκόσμια φτώχεια και το AIDS. Επίσης, είναι γνωστός για τον ακτιβισμό του όσον αφορά την καταπολέμηση του AIDS και την εξάλειψη της φτώχειας στην Αφρική. Ο τραγουδιστής, έχει και επιχειρηματικές δραστηριότητες, όντας ιδιοκτήτης μαζί με τον The Edge, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στο Δουβλίνο, ενώ επίσης έχει επενδύσει σε διάφορες επιχειρήσεις ψυχαγωγίας. Σε συνδυασμό και με τις επενδύσεις του σε μετοχές του Facebook, αναδείχθηκε ο πλουσιότερος μουσικός του πλανήτη για το 2012, με περιουσία 1,5 δις δολάρια. Να πούμε τέλος, πως ο  Ιρλανδός, έχει μεγάλη ευαισθησία στο φως και για το λόγο αυτό, δεν αποχωρίζεται σχεδόν ποτέ τα γυαλιά του, με τα οποία όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, φαίνεται και πιο ωραίος.

 

Από τη στήλη του Rock Overdose "Σαν σήμερα" 

Comments