Γενέθλια για τον Brian May (QUEEN), ο οποίος κλείνει σήμερα τα 71 του χρόνια!

Διαθέτει έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς κιθαριστικούς ήχους στην ιστορία της ροκ, χρησιμοποιώντας μάλιστα σχεδόν σε ολόκληρη την λαμπρή καριέρα του, μία και μοναδική κιθάρα την οποία έφτιαξε μόνος του. Είναι ένας δεξιοτέχνης βιρτουόζος, που μετρά σχεδόν μισό αιώνα στο χώρο, με διδακτορικό στην αστροφυσική μάλιστα, γνωστός για τα αστρικά riff και τις μελωδίες που έχουν βγει απ’  την κιθάρα του. Είναι ο Brian May και σήμερα γίνεται 71 ετών. Ήρθε στον κόσμο σε μια πολύ φτωχή οικογένεια, στο Hampton του Middlesex της Αγγλίας και έδειξε από νωρίς ποιος ήταν ο προορισμός του, αφού σε πολύ μικρή ηλικία έμαθε να παίζει μερικές χορδές στο ukulele με τη βοήθεια του πατέρα του. Ένα χρόνο μετά, ξύπνησε ένα πρωί και βρήκε στο μπροστινό μέρος του κρεβατιού του μια ισπανική κιθάρα, ενώ στην ηλικία των επτά, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και παράλληλα άρχισε να παίζει κιθάρα με μεγάλο ενθουσιασμό, έχοντας ως πρότυπα του ονόματα όπως οι Hank Marvin, Scotty Moore και Buddy Holly. Όταν η κιθάρα του χάλασε,  ο ευφάνταστος Brian με τη βοήθεια του πατέρα του, που ήταν ιδιοφυία στη μηχανική, έφτιαξε μια δική του κιθάρα για την ολοκλήρωση της οποίας χρειάστηκαν δύο χρόνια. Η συγκεκριμένη κιθάρα, που πήρε το όνομα “The Red Special”, θα γινόταν αργότερα το ηχητικό και οπτικό σήμα κατατεθέν του, για ολόκληρη την μουσική του πορεία. Ενώ εξερευνούσε  τη μουσική, ανακάλυψε επίσης ενώ πήγαινε σχολείο, τις επιστημονικές αναζητήσεις, ωθούμενος από ένα μικρό βιβλίο που υπήρχε στη σχολική βιβλιοθήκη, με τίτλο “The Earth” και το οποίο περιέγραφε την ιστορία της γης, από το σχηματισμό της, μέχρι την έναρξη της ζωής στον πλανήτη, κάτι που βρήκε συναρπαστικό.

Μετά την αποφοίτησή του από το Hampton Grammar School, γράφτηκε στο πρόγραμμα αστροφυσικής στο Imperial College του Λονδίνου, όπου και έλαβε το πτυχίο στην επιστήμη. Την εποχή που σπούδαζε, σχημάτισε το πρώτο του ροκ γκρουπ, τους Smile. Το πάθος του για τη μουσική, σύντομα επισκίασε το ενδιαφέρον του για την αστροφυσική. Το 1971, έθεσε εκτός στόχων του την απόκτηση του διδακτορικού του και ξεκίνησε να κάνει εμφανίσεις με την μπάντα του, η οποία υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες, κατάφεραν να κυκλοφορήσουν ένα μόνο single και στη συνέχεια αντικατέστησαν τον τραγουδιστή τους, Tim Stafferll, με τον Freddie Mercury, υιοθετώντας το όνομα Queen, όνομα που έμελε ν’ αποκτήσει θρυλικές διαστάσεις στον κόσμο του rock ‘n’ roll. Ο May στην μακρόχρονη πορεία του με  το συγκρότημα ξεχώρισε τόσο  στο ρόλο του κιθαρίστα, του συνθέτη αλλά και του τραγουδιστή περιστασιακά. Ο ίδιος έχει υπογράψει μερικά από τα σημαντικότερα και πιο δημοφιλή τραγούδια του συγκροτήματος, όπως τα “We Will Rock You”, “Who wants to live forever”, “I want it all” κ.α. Πολλά κομμάτια των Queen έχουν χαρακτηριστεί από τις διάφορες τεχνικές που έχει χρησιμοποιήσει ο δημοφιλής κιθαρίστας, όπως το sweep picking, tremolo, tapping και slide, ενώ με την κιθάρα του συχνά δημιουργούσε παράξενα και ασυνήθιστα ηχητικά εφέ. Το 1991, με το θάνατο του Mercury και την παύση εργασιών της μπάντας, ο May, επικεντρώθηκε στην προσωπική του καριέρα και σε διάφορα άλλα project, μεταξύ των οποίων και μια συναυλία το “Guitar Legends”, μαζί με τους Steve Vai και Joe Satriani.

Το πρώτο του άλμπουμ, κυκλοφόρησε το 1992, ενώ την ίδια χρονιά ιδρύθηκε επίσημα το δικό του γκρουπ, οι Brian May Band, μια πρώτη μορφή των οποίων είχε σχηματιστεί από τον Οκτώβρη του 1991. Έκαναν εκτενείς περιοδείες μέχρι το 1993, όταν και κυκλοφόρησαν την μία και μοναδική δουλειά τους, το “Live at the Brixton Academy”. Δύο χρόνια μετά, ο Βρετανός επέστρεψε στο στούντιο για το δεύτερο σόλο άλμπουμ του αποτελούμενο από διασκευές, δουλεύοντας παράλληλα και πάνω σε διάφορα film και τηλεοπτικά project και κάνοντας διάφορες συνεργασίες. Από την τελευταία προσωπική του προσπάθεια το 1998 και μετά, ο May κάνει εμφανίσεις είτε ως σόλο καλλιτέχνης, είτε με τους ανασχηματισμένους Queen, που επανεργοποίησε μαζί με τον Roger Taylor, έχοντας για τραγουδιστή τον Paul Rodgers. Στο ενεργητικό του έχει αμέτρητες συνεργασίες ως guest σε άλμπουμ άλλων ονομάτων, συμπεριλαμβανομένων των Meat Loaf, Black Sabbath, Cozy Powell, Steve Hackett, Tony Iommi, Foo Fighters και Robbie Williams. Επιπλέον έχει κάνει και πολλές εμφανίσεις με διάφορους καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ταυτόχρονα με τη μουσική, διατήρησε και το ενδιαφέρον του για την αστρονομία και το 2006, επέστρεψε στις σπουδές του, ολοκληρώνοντας τη διδακτορική διατριβή του και κερδίζοντας το διδακτορικό του. Επίσης τρέφει έντονο ενδιαφέρον και για την τρισδιάστατη φωτογραφία. Στην προσωπική του ζωή, έχει αποκτήσει με τη σύζυγο του, με την οποία είναι παντρεμένοι από το 1974, έναν γιο και δυο κόρες.

 

Comments