Γενέθλια για τον Michael Kiske!


Μια σημαντικότατη φωνή στο χώρο του metal, ο MichaelKiske, κλείνει σήμερα τα 56 του χρόνια.

 

Γεννήθηκε στο Αμβούργο και από τα εννιά του χρόνια, είχε πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με το τραγούδι, όταν είδε στην τηλεόραση την είδηση του θανάτου του Elvis Presley. Άκουγε τραγούδια του από μικρότερη ηλικία έτσι κι αλλιώς και μάλιστα τον θεωρεί μία από τις σημαντικότερες επιρροές του. Τα ακούσματά του, περιλάμβαναν ακόμη, τους Beatles και τον John Lennon. Όταν έφτασε στην εφηβεία, τραγουδούσε κυρίως τραγούδια από Elvis, Beatles και Garfunkel. Όσον αφορά τις επιρροές του στις τεχνικές ερμηνείες σε ψηλότερους τόνους, αυτές προέρχονται κυρίως από το metal και το rock και εντοπίζονται στους Halford, Dio, Dickinson, Tate αλλά και στον pop τραγουδιστή, John Farnham.

 

Η καριέρα του ξεκίνησε στα 17 του χρόνια, από μια γερμανική μπάντα, τους Ill Prophecy, που ηχογράφησαν μόνο ένα ντέμο. Στην ηλικία των 18 ετών, του προτάθηκε να ενσωματωθεί στους Helloween, όπου τότε τραγουδούσε ο Kai Hansen. Στην αρχή, ο Kiske αρνήθηκε την πρόταση, γιατί δεν του άρεσε ο ήχος της μπάντας για το άλμπουμ “ Walls Of Jericho”, δέχτηκε όμως τελικά μια δεύτερη πρόταση και έγινε μέλος τους στα τέλη του 1986.

 

Έχοντας συμμετάσχει σε μια σειρά από άλμπουμ που καθιέρωσαν την μπάντα στο metal στερέωμα, ο τραγουδιστής, απολύθηκε το 1993, εξαιτίας προσωπικών θεμάτων και μουσικών διαφορών με τα υπόλοιπα μέλη. Η συνέχεια του, λίγο έλλειψε να τον βρει αντικαταστάτη του Dickinson στους Iron Maiden, με τον Blaze Bayley, να καλύπτει τελικά το κενό. Τρία χρόνια μετά, κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο “Instant Clarity”, με guest συμμετοχή των Kai Hansen, Adrian Smith και Ciriaco Taraxes. Ακολούθησε, δεύτερη προσωπική του δουλειά, το 1999, σε ύφος εντελώς άσχετο από το heavy metal.

 

Το ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, τον βρήκε να συνεργάζεται με τον Tobias Sammet, στους Avantasia, μια συνεργασία που διατηρήθηκε και για όλες τις μετέπειτα κυκλοφορίες της μπάντας. Θέλοντας να αναμιχθεί και πάλι με τη ροκ μουσική, έφτιαξε ένα project, το 2003, που ονόμασε SupaRed και κυκλοφόρησε ένα ομώνυμο άλμπουμ σε μοντέρνο ροκ ήχο. Μην έχοντας όμως την επιθυμητή επιτυχία, το project διαλύθηκε. Πέρα από δύο ακόμα προσωπικές δουλειές του, που είδαν το φως το 2006 και το 2008, ο Γερμανός, έλαβε μέρος στο project, Place Vendome,που αποτελούνταν από πρώην μέλη των Pink Cream 69. Μαζί έβγαλαν δύο άλμπουμ, ένα το 2005 που ιδρύθηκαν και ένα τέσσερα χρόνια αργότερα, σε ήχο μελωδικού hard rock και AOR, ο Kiske, βρίσκεται στους Unisonic, μαζί με τους Dennis Ward, Mandy Meyer, Kosta Zafiriou και Kai Hansen.

 

 

To 2012 είχαμε την πρώτη τους δουλειά και η μπάντα σε όλη τη διάρκεια του έτους, έκανε εκτενή περιοδεία. Κατά τα άλλα, ο καλλιτέχνης έχει συμμετάσχει κατά καιρούς, σε δουλειές διαφόρων ονομάτων, όπως οι Gamma Ray, Aina, Timo Tolkki, κ.α., ενώ το 2009 συνεργάστηκε και με την Amanda Somerville, για ένα ντουέτο project. Ο Kiske, να πούμε, ότι δεν έχει κάνει ποτέ μαθήματα φωνητικής, αλλά ήταν πάντα καλός στο να ακούει τεχνικές και να τις προσαρμόζει στα δεδομένα της φωνής του. Δεν πίνει, δεν καπνίζει και βρίσκει τα πάρτι άκρως βαρετά. Η φωνή του θεωρείται ιδιαίτερα επιδραστική και πολλοί τραγουδιστές τον συγκαταλέγουν στις βασικές επιρροές τους. Απο το 2016 ειναι ξανά πλήρες μέλος των Helloween όπου έβγαλαν μαζί και τον ομώνυμο δίσκο το 2021.

 

Το καλοκαίρι του 2023 είχαμε την ευκαιρία να τον απολαύσουμε με τους επανενωμένους Helloween στην ιστορική πλέον εμφάνισή τους στο Release Athens Festival, όπου και αποθεώθηκαν!

 

Διαβάστε την ανταπόκρισή μας από εκείνη την ιστορική πλέον βραδυά - εδώ-.

 


 

Photo credits: John Metalman Livanos

 

Comments