Γενέθλια για τον ROGER WATERS, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 80 του χρόνια!

Γενέθλια για την σχεδόν επί δύο δεκαετίες κυρίαρχη δημιουργική δύναμη των Pink Floyd, Roger Waters, έναν μουσικό που έχει προσφέρει πολλά στη ροκ μουσική και ο οποίος κλείνει τα 80 του χρόνια!

 

 

Το τελευταίο από τα τρία παιδιά της οικογένειας, ήρθε στη ζωή σ’ ένα χωριό στο Surrey της Αγγλίας, το Great Bookham, βίωσε όμως την απώλεια του πατέρα του στον πόλεμο ενώ ήταν μόλις τριών μηνών, γεγονός που ανάγκασε τη μητέρα του να μετακομίσει με τα παιδιά της στο Cambridge όπου και τα ανέθρεψε. Εκείνη ήταν δασκάλα και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του, δεν ενθάρρυνε καθόλου τη δημιουργικότητα του. Δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τη μουσική, την τέχνη και οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Ενδιαφερόταν μονάχα για την πολιτική. Δεν είχα ευτυχισμένα παιδικά χρόνια και απεχθανόμουν κάθε λεπτό στο σχολείο, με εξαίρεση τα παιχνίδια. Ειδικά προς το τέλος όταν ήμουν έφηβος, το να πηγαίνω στο σχολείο ήταν απλά μια αντιπαράθεση ανάμεσα σ’ εμάς και αυτούς. Μου άρεσε η βία που αφορούσε την καταστροφή της σχολικής περιουσίας». Συνέχισε ως φοιτητής στο Cambridgeshire, όπου έγινε φίλος με τον κατά τρία χρόνια νεότερο του, Syd Barrett, με τον οποίο μοιράζονταν κοινά ενδιαφέροντα που περιλάμβαναν τη rock ‘n’ roll, τις βόλτες με τις μηχανές, τα ναρκωτικά και το σεξ, όπως λέει. Αν και είχε προσπαθήσει δύο φορές να μάθει κιθάρα όταν ήταν περίπου 14 ετών, τα είχε παρατήσει γιατί το έβρισκε πολύ δύσκολο. Την ενθάρρυνση που του έλειπε την έλαβε από κάποιον επικεφαλή στην πρώτη του χρονιά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου όπου σπούδαζε αρχιτεκτονική. Έτσι ξεκίνησε να δημιουργεί σχέσεις με άτομα που έπαιζαν σε μπάντες, αν και ο ίδιος δεν μπορούσε να παίξει ακόμα πολύ καλά. Επίσης τραγουδούσε λίγο και έπαιζε φυσαρμόνικα.

 

 

Το 1963, γνωρίστηκε με τους Nick Mason και Richard Wright που ήταν στους Sigma Six, με τους Keith Noble και Clive Metcalfe. Οι τελευταίοι αποχώρησαν αμφότεροι σύντομα και το συγκρότημα πέρασε από διάφορα ονόματα και μέχρι το τέλος του έτους, στις τάξεις τους είχε προστεθεί και ο Syd Barrett, που είχε και την έμπνευση να ονομαστούν σε Pink Floyd από τα ονόματα δύο μουσικών της μπλουζ που είχε στη συλλογή δίσκων του, του Pink Anderson και του Floyd Council. Μέσα από την ψυχεδελική μουσική τους που συνδυαζόταν με χρωματισμένες διαφάνειες  και εσωτερικά φώτα που χρησίμευαν στη δημιουργία δυνατών εφέ, η μπάντα κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των δισκογραφικών εταιρειών.

 

 

 

 

 

Τα πιο περιορισμένα συνθετικά καθήκοντα του Waters, αυξήθηκαν δραματικά από το 1968, όταν και έλαβε ηγετικό ρόλο στις τάξεις των Floyd, όντας υπεύθυνος για το μουσικό προσανατολισμό του σχήματος και έχοντας τον πρώτο λόγο στο στιχουργικό τομέα. Ο καλλιτέχνης είδε την επιτυχία να κινείται σε μέτρια επίπεδα για τον ίδιο και την μπάντα μέχρι το 1972. Ένα χρόνο αργότερα παρ’ όλα αυτά, είδε το όνομα του συγκροτήματος και συνεπώς και το δικό του, ν’ ανεβαίνει στην κορυφή του καλλιτεχνικού στερεώματος, μέσα από το θρυλικό “The Dark Side of the Moon”, ένα από τα πιο πετυχημένα άλμπουμ στην ιστορία της ροκ, για το οποίο έγραψε όλους τους στίχους και μέρος της μουσικής.

 

 

Σταδιακά άρχισε να παίρνει έναν ολοένα και πιο κυρίαρχο ρόλο στη συγγραφή των μετέπειτα δίσκων του γκρουπ, αναλαμβάνοντας αποκλειστικά το στιχουργικό μέρος και συμβάλλοντας μουσικά σε κάθε δουλειά που κυκλοφορήσαν οι Floyd μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

 

 

Στα χρόνια της παραμονής του στην μπάντα, ο Waters έπαιζε μπάσο, κιθάρα και πειραματίστηκε και με τα συνθεσάιζερ. Το 1985, αποχώρησε εν μέσω δημιουργικών διαφορών από τους Floyd και μετά από μεγάλη δικαστική διαμάχη με τα υπόλοιπα μέλη, που έληξε το 1987, επέστρεψε σ’ αυτούς  δεκαοκτώ χρόνια αργότερα.

 

 

Από το 1984 μέχρι και το 1992, κυκλοφόρησε και τρία προσωπικά άλμπουμ , έγραψε τα τραγούδια και το soundtrack της ταινίας κινουμένων σχεδίων “When the wind blows”. Το 1990, σκηνοθέτησε μια από τις μεγαλύτερες  και πιο πολυδάπανες συναυλίες που έχουν γίνει ποτέ, το “The Wall – Live in Berlin”, με επίσημη συμμετοχή 200.000 θεατών.

 

 

Το 2010, ο καλλιτέχνης ξεκίνησε μια παγκόσμια περιοδεία με τίτλο “The Wall Live”, χωρίς συμμετοχή άλλων μελών των Pink Floyd, την οποία είχαμε την τύχη ν’ απολαύσουμε και στη χώρα μας δύο φορές. Στην προσωπική του ζωή ο Waters έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και είναι πατέρας τριών παιδιών. Το 2004, αρραβωνιάστηκε με την ηθοποιό και σκηνοθέτη, Laurie Durning, με την οποία παντρεύτηκε το 2012.

 

 

 

 

 

Απο τη στήλη του Rockoverdose "Σαν σήμερα" .

Comments