Γενέθλια για τον Tony Martin (ex-Black Sabbath) ο οποίος σήμερα γίνεται 60 ετών!

Γεννημένος σαν σήμερα 19 Απριλίου του 1957, στο Birmingham της Αγγλίας, ο Anthony Philip Harford - κατά κόσμον Tony Martin - με το δικό του ιδιαίτερο στυλ - έγραψε την δική ιστορία στους Black Sabbath!

Η πολυτάραχη 50χρονη καριέρα των Black Sabbath έφερε πολλές ανακατατάξεις και αλλαγές μελών και  ιδιαίτερα από τη θέση του τραγουδιστή έχουν κατά καιρούς περάσει μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές φωνές του hard’n’heavy χώρου (Ozzy Osbourne - Ronnie James Dio , Ian Gillan, Glenn Hughes , Ray Gillen,Tony Martin).

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας για το “Seventh Star”, το 1986 , ο τότε τραγουδιστής των Sabbath Glenn Hughes απολύθηκε και τη θέση του ανέλαβε ο Ray Gillen, ο οποίος με την εκπληκτική φωνή και σκηνική του παρουσία κέρδισε τη θέση πίσω από το μικρόφωνο των Sabbath, γρήγορα όμως την έχασε, καθώς τότε ήταν εντελώς άπειρος σε θέματα σύνθεσης και γνώσης πάνω στη διαδικασία της studio ηχογράφησης, αφήνοντας πίσω του ως μοναδικό ηχογραφημένο ντοκουμέντο, τα demo για τον επερχόμενο τότε δίσκο με τον τίτλο “The Eternal Idol”.

Στη θέση του ο Iommi προσλαμβάνει τον Tony Martin, ο οποίος μέχρι τότε είχε ασχοληθεί με συγκροτήματα όπως οι Orion, οι The Alliance και οι Tobruk. Έτσι λοιπόν, επαναηχογραφόντας ουσιαστικά τα φωνητικά του Gillen, το Νοέμβριο του 1987, ο δίσκος "The Eternal Idol" βρίσκεται στα ράφια των δισκοπωλείων, αποσπώντας μεν μέτριες κριτικές στην εποχή της , αλλά σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους καλύτερους δίσκους του συγκροτήματος, εμπορικά έφτασε μέχρι το #168 των αμερικάνικων charts.

Έχοντας πλέον προσαρμοστεί στο κλίμα του group και βοηθούμενος από τις τρομερές συνθέσεις του Iommi, ο Martin κάνει ίσως τις καλύτερες ερμηνείες της καριέρας του στην δεύτερη κυκλοφορία τους μαζί του, το “Headless Cross”(1989). Σε αυτόν το δίσκο δεν υπάρχει ούτε ένα ψεγάδι και πως να έχει άλλωστε όταν περιλαμβάνει κομμάτια – ύμνους όπως τα "Devil And Daughter", "When Death Calls", "Nightwing", "Black Moon" και πάνω απ’όλα, το εκπληκτικό ομώνυμο “Headless Cross”-  το videoclip του οποίου παιζόταν συχνά τότε από το MTV δίνοντας του επιπλέον ώθηση. Ο δίσκος τα πήγε εξαιρετικά τόσο εμπόρικα, μετά από καιρό (#31 στη Βρετανία, #115 στις Η.Π.Α), όσο και καλλιτεχνικά καθώς όλοι είπαν τα καλύτερα.

Το 1990, επέστρεψαν στο στούντιο για την ηχογράφηση του album "TYR", ο οποίος θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί αναγέννηση των Sabbath! Αντλώντας θέματα από τη βόρεια μυθολογία ο δίσκος απoτελεί ουσιαστικά τη πρώτη προσπάθεια τους για ένα concept. Κομμάτια όπως τα "Anno Mundi", "Lawmaker", "Jerusalem", "Sabbath Stones", είναι από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν συνθέσει ποτέ ενώ η ερμηνεία του Martin είναι εξαιρετική! Επίσης ένα τραγούδι που ξεχωρίζει είναι η μπαλάντα "Feels Good To Me", κομμάτι που βρίσκεται σε κάθε συλλογή του είδους που σέβεται τον εαυτό της... Ο δίσκος τα πήγε εξίσου καλά ( #24 στη Βρετανία) και το μέλλον διαγράφονταν λαμπρό...

Business is business όμως και ... rock n' roll is rock n' roll....

O Iommi, φαίνεται πως  δεν είχε βγάλει απ το μυαλό του την ιδέα του reunion με την αρχική σύνθεση της μπάντας  και αφού απέτυχε η προσπάθεια επαννένωσης με τον Ozzy, τα βρίσκει με τον Dio, και με τη σύνθεση του προ δεκαετίας “The Mob Rules”, κυκλοφορεί το Dehumanizer(1992). Ο δίσκος μόνο σε στιγμές φέρνει στο μυαλό το μεγαλείο των 2 προηγούμενων δίσκων – μνημείων με τον Dio, και σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις των μελών, αυτή η επανασύνδεση λαμβάνει γρήγορα άδοξο τέλος.

Για μία ακόμη φορά ο Tony Martin έρχεται να "ξελασπώσει" τους Black Sabbath, οι οποίοι με το line up του TYR (Iommi, Martin, Powell, Nichols, Murray), κυκλοφορούν το “Cross Purposses” (1994). Παρότι ο δίσκος είναι καλός, δε φτάνει στα επίπεδα των 3 προηγούμενων συνεργασιών με τον Martin. Επιπλέον, η περιοδεία εκείνης της περιόδου εισπρακτικά ήταν αποτυχημένη για τα μεγέθη του συγκροτήματος, και ένα μεγάλο μέρος αυτής της αποτυχίας χρεώθηκε στον Martin καθώς ο Iommi τον κατηγορούσε ότι δεν είχε την απαραίτητη σκηνική παρουσία ώστε να μαγνητίσει το κοινό.... (λογικό - εδώ που τα λέμε - σε σύγκριση με Dio και Ozzy!)

Παρόλαυτά το 1996 κυκλοφορεί ένας ακόμη δίσκος των Black Sabbath με τον Martin στα φωνητικά, το “Forbidden”, album που μέχρι σήμερα θεωρείται ως η πιο αδύναμη κυκλοφορία του τεράστιου συγκροτήματος. Ενώ ο δίσκος αρχικά προριζόταν για solo άλμπουμ του Iommi, η επιμονή της δισκογραφικής να κυκλοφορήσει κάτω από το όνομα των Sabbath υπερίσχυσε, με αποτέλεσμα την αταίριαστη με τον ήχο των Sabbath παραγωγή και τη μικρή αποδοχή από τον κόσμο.

Κάπου εκεί αρχίζει εκ νέου η προσπάθεια επανασύνδεσης της αυθεντικής σύνθεσης των Black Sabbath που φέρει την οριστική (;) εκπαραθύρωση του Tony Martin, η οποία συνοδεύτηκε και με μερικά άκομψα σχόλια του Iommi προς το πρόσωπο του. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ο Tony Martin ο μόνος από όλους τους τραγουδιστές που είχαν ποτέ οι Black Sabbath, που μπορούσε στα live να αναπαράγει χωρίς πρόβλημα τραγούδια απ’ όλες τους τις περιόδους και μετά τον Ozzy Osbourne ο μακροβιότερος τραγουδιστής στο σχήμα, κάτι που αποδεικύει την αναμφισβήτητη αξία του.

Ο Martin μετά τους Sabbath, κυκλοφόρησε προσωπικό δίσκο με τίτλο "Back Where I Belong" μέσω της  Polydor με την συμμετοχή των Neil Murray και Geoff Nicholls, αλλά και του Brian May και Cozy Powell .  Έπειτα από διάφορες συνεργασίες το 1999 επανεμφανίστηκε  με τους The Cage, δυο χρόνια μετά έγινε μέλος των Rondinelli μαζί με τον Νιλ Μάρεϊ στο μπάσο και τον πρώην ντράμερ των Rainbow και των Black Sabκαι επίσης εμφανίστηκε ζωντανά για μερικές συναυλίες με τους Bailey's Comet, ενώ τον Μάρτιο του 2003 ανακοίνωσε το project Μ3. Το 2004, συμμετείχε στο συγκρότημα Whole Lotta Metal, παίζοντας διασκευές σε γνωστά κομμάτια του είδους. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο δίσκο "Psychofantasy" των Phenomena, ενώ έγινε γνωστό ότι δοκίμασε την τύχη του και με τους Candlemass χωρίς να συνεργαστούν τελικά.

Το 2005, δημιούργησε τους Headess Cross και κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Scream", με τη συμμετοχή του αλησμόνητου drummer Cozy Powel στις αρχικές ηχογραφήσεις των κομματιών "Raising Hell" και "Wings Of Thunder", αλλά και του γιου του Martin, Joe Harford . Στις 23 Ιουνίου 2005, ο Martin και ο κιμπορντίστας Jeff Nichols έκαναν guest εμφάνιση μαζί με τους Helloween στο φεστιβάλ "Bang Your Head", παίζοντας το τραγούδι "Headless Cross" των Black Sabbath.

Στη συνέχεια περιόδευσε στη Ρωσία και εμφανίστηκε με τους Candlemass στη Στοκχόλμη, στη συναυλία για την εικοστή επέτειο του συγκροτήματος. Το 2008, περιόδευσαν στη Βραζιλία, ενώ αργότερα διαδόθηκαν φήμες για συνεργασία του με τους Black Sabbath ή τους Heaven and Hell, κάτι που ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά.

Η μόνη του ζωντανή εμφάνιση κατά το 2012 πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου στο "Asylum" του Μπέρμιγχαμ στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ το 2013 συμμετείχε στο άλμπουμ "Herman Rarebell & Friends - Acoustic Fever" του πρώην drummer των Scorpions, Herman Rarebell.

Μετά την ανακοίνωση της τελευταίας και αποχαιρετιστήριας περιοδείας των Black Sabbath φήμες θέλουν τον Toni Iommi να είναι ξανά σε επαφές με τον Tony Martin προκειμένου να συνεργαστούν εκ νέου!

Η αφορμή για τις φήμες εκτός από επιθυμία των απανταχού οπαδών των Sabbath αλλά και του Martin, ενισχύθηκε τον περασμένο Ιανουάριο όταν συναντήθηκαν μετά από πολλά χρόνια στα πλαίσια μιας τελετής βράβευσης και μνήμης του μεγάλου εκλιπόντα ντράμερ, Cozy Powell. Μετά το event ο Martin έγραψε στη σελίδα του στο facebook:

«Υπέροχη μέρα. Βρέθηκα σε μια ιδιαίτερη τελετή για τον Cozy Powell μαζί με τους Brian May, Neil Murray και Tony Iommi… Με έκπληξή μου είδα τον Tony να με προσεγγίζει με ιδιαίτερη θέρμη. Είναι η πρώτη συζήτηση που κάναμε τα τελευταία 15 χρόνια! Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας…».

Σε αποκλειστική δήλωση του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο RockOverdose, ο ίδιος ο Tony Martin τον Αύγουστο του 2017 δήλωσε πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον Iommi αρκεί εκείνος να του το ζητήσει! (Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ)

Επίσης στις πρόσφατες συνεργασίες του δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την συμμετοχή του στο album των Arryan Path, Ira Imperium για το τραγούδι The Damned.

Τέλος να αναφέρουμε πως η παρθενική εμφάνιση των Black Sabbath στην Ελλάδα το 1987 ήταν με τον Tony Martin στα φωνητικά, μια εμφάνιση που σημαδεύτηκε με επεισόδια... και αυτό στοίχησε στην πορεία καθώς οι Sabbath έκαναν 18(!!!) χρόνια για να επιστρέψουν συναυλιακά στη χώρα μας!

Ας ελπίσουμε σύντομα να έχουμε την τύχη να ακούσουμε ξανά ζωντανά τον Tony Martin και να του ευχηθούμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ! 

Comments