Γιάννης Τσιακόπουλος (SPEEDBLOW) στο Rock Overdose: “Πολλές μπάντες δεν χαίρουν την αναγνώριση που τους αξίζει λόγω της ελληνικής κουλτούρας”

Με αφορμή την επερχόμενή τους συναυλία την Παρασκευή 23 Μαρτίου στο An Club, το Rock Overdose και ο Δημήτρος Αλόρας μίλησαν με τον Γιάννη Τσιακόπουλο των Speedblow, ο οποίος άνοιξε τα χαρτιά του. Απολαύστε τον!

 

Rock Overdose: Αρχικά συγχαρητήρια για το δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν από περίπου 5 μήνες! Πιστεύω πως είναι ότι καλύτερο έχετε κάνει μέχρι στιγμής, με το χέρι στην καρδιά. Αρχικά πείτε μας πως ανταποκρίθηκε μέχρι στιγμής ο κόσμος σ' αυτή την κυκλοφορία.
Γιάννης: Ευχαριστούμε πολύ! Και εμείς πιστεύουμε πως είναι από τις πιο καλές μας δουλειές. Τα σχόλια σε γενικές γραμμές ήταν θετικά από τους περισσότερους καθώς και από όσα review πήραμε.

 

Rock Overdose: Το αποτέλεσμα ακούγεται πολύ σφιχτοδεμένο και στοχευμένο. Η παραγωγή πιστεύω ότι βοηθάει πολύ στο αποτέλεσμα, πόσο καιρό σας πήρε η συνθετική διαδικασία; Υπήρχαν κομμάτια που είχαν ξεμείνει από το 2ο δίσκο και μετά ή γράφτηκαν όλα με τη μία για το νέο άλμπουμ;
Γιάννης: Η συνθετική διαδικασία πρέπει να μας πήρε γύρω στον ένα χρόνο πάνω κάτω. Γράφτηκαν 18 κομμάτια συνολικά εκ των οποίων διαλέξαμε τα 9. Όλα τα κομμάτια γράφτηκαν για τον καινούργιο δίσκο. Είχαν ξεμείνει κάποια riff και κάποιες ιδέες και από την εποχή του “Behold…”, αλλά θέλαμε να γράψουμε φρέσκο υλικό και έτσι δε χρησιμοποιήσαμε κάτι από τα παλιά.

 

Rock Overdose: Ο δίσκος ονομάζεται ''When Giants Walked The Earth'', τον ήχο το λες και γιγάντιο όντως στο πρώτο άκουσμα, είναι αυτό το άλμπουμ ο πράγματι γιγάντιος δίσκος των Speedblow μέχρι στιγμής;
Γιάννης: Αυτό θα το δείξει ο χρόνος σιγά σιγά. Για εμάς σίγουρα είναι ένα βήμα μπροστά από τους προηγούμενους δίσκους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπάμε εξίσου και τις προηγούμενες δουλειές μας. Αν βάλεις κάτω τις διάρκειες τον τραγουδιών και την θεματολογία του ίσως να είναι ο πιο γιγάντιος… μέχρι τώρα.

 

 

Rock Overdose: Αυτό που μου αρέσει στο συγκρότημα είναι ότι δε μπορεί να μπει εύκολα σε μία ταμπέλα, μου ακούγεστε πάντα σαν πιο βρωμιάρηδες και πιό up-tempo Crowbar ας πούμε σαν συναίσθημα, αλλά έχετε το δικό σας ήχο ξεκάθαρα. Πόσο κακό έχουν κάνει οι ταμπέλες στη μουσική μας και γιατί ο κόσμος τις χρησιμοποιεί συνεχώς χωρίς απλά να διασκεδάζει;
Γιάννης: Αυτός είναι ίσως από τους καλύτερους χαρακτηρισμούς που έχουν γίνει για τη μουσική μας. Ευχαριστούμε για αυτό. Οι Crowbar ήταν είναι και θα είναι από τις βασικές μας επιρροές. Σε γενικές γραμμές στη μουσική των Speedblow θα ακούσεις πολλά και διάφορα στοιχεία από το ευρύτερο φάσμα του metal. Έτσι είμαστε και σαν άνθρωποι. Ακούμε πολλά και διάφορα. Μας αρέσει οι ποικιλομορφία και η εξέλιξη. Όσο για τις ταμπέλες, υπάρχουν μερικές που έχουν λόγο ύπαρξης και μερικές που δεν έχουν. Επίσης το τι κατατάσσεται και κάτω από ποια ταμπέλα έχει καταντήσει πλέον σχεδόν υποκειμενικό και αυτό ίσως είναι το λάθος. Υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια για να κατατάξεις (εφ’ όσων θα σκάσεις αν δε το κάνεις) κάποιον κάτω από μια ταμπέλα. Οι περισσότερες ταμπέλες είναι και συνδυασμένες με κάποιου είδους hype και ίσως για αυτό χρησιμοποιούνται ακατάσχετα από τον κόσμο.

 

Rock Overdose: Θα ήταν ενδιαφέρον να ξέρουμε τι στοιχεία έχει φέρει ο καθένας από σας στη μπάντα όσον αφορά το υπόβαθρο επιρροών του, είναι πάντα ενδιαφέρον θεωρώ να συνδυάζονται τα ακούσματα των μελών, όσο ίδια ή διαφορετικά και να είναι μεταξύ τους. Με σας τι παίζει πάνω σ' αυτό το θέμα και πόσο εύκολα συνεννοείστε πάνω στην ηχογράφηση;
Γιάννης: Άλλες φορές φέρνει κάποιος μια ολοκληρωμένη ιδέα πάνω στην οποία μετά βάζει ο καθένας το κατιτίς του και άλλες φορές βγαίνει ένα riff σε ένα jam και χτίζουμε πάνω εκεί ένα ολόκληρο κομμάτι. Δε μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα τη επιρροή φέρνει ο καθένας από εμάς στο σύνολο μιας και όλοι συμμετέχουμε σε όλα τα κομμάτια της σύνθεσης και της ενορχήστρωσης.
Στις ηχογραφήσεις δεν έχουμε δυσκολίες στη συνεννόηση. Φτιάχνουμε ένα πλάνο και το ακολουθούμε. Αν κάποιος έχει κάποια ένσταση κάπου, το συζητάμε και συνήθως πάμε με την πλειοψηφία.

 

Rock Overdose: Κυκλοφορήσατε το δίσκο ανεξάρτητα, χωρίς την υποστήριξη κάποιας εταιρείας. Τι έγινε με την Trailblazer Records και δεν συνεργάζεστε πια μαζί και ποιά τα προτερήματα και ελαττώματα που μπορεί να έχει μία ανεξάρτητη κυκλοφορία στις μέρες μας;
Γιάννης: Δεν έγινε κάτι με την εταιρεία, απλώς ο Γιάννης στον οποίο άνηκε και το label αποφάσισε να την βάλει στον πάγο γενικά και έτσι σταμάτησε τις δραστηριότητες της. Τα προτερήματα της ανεξάρτητης κυκλοφορίας είναι η ελευθερία κινήσεων καθώς αποφασίζεις και πράττεις σαν μπάντα αυτό που θεωρείς καλύτερο καθώς και τον καλύτερο τρόπο για να το κάνεις. Από τη άλλη στερείσαι κάποια οικονομική βοήθεια καθώς και την δικτύωση και τις ευκαιρίες που μπορεί να σου προσφέρει μια υγιής δισκογραφική εταιρεία.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει η πιθανότητα να γυρίσετε κάποιο βίντεο κλιπ για να προωθήσετε το άλμπουμ μελλοντικά; Επίσης σχεδόν όλοι έχουν επιστρατεύσει τα Lyric video για αντίστοιχο τρόπο προώθησης των δουλειών τους, πιστεύεις ότι είναι μέσο οικονομικότερης προσέγγισης, η μήπως υπάρχει η ελπίδα όντως να θέλουν οι μπάντες να βάλουν τον ακροατή ''μέσα'' στη μουσική τους κάνοντας τους στίχους διαθέσιμους;
Γιάννης: Έχουμε ήδη κάνει ένα βίντεο για το κομμάτι “To Cross The Black” το οποίο και κυκλοφορήσαμε τέλος Ιανουαρίου. Ευελπιστούμε να καταφέρουμε να κάνουμε τουλάχιστον άλλο ένα μέσα στους προσεχείς μήνες. Τα lyric βίντεο έχουν ανέβει πάρα πολύ πλέον. Ο συνδυασμός του ακουστικού στοιχείου και του οπτικού πάντα τραβάει περισσότερο τον ακροατή και τα lyric video όπως είπες σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν μια φθηνότερη λύση σε αυτό τον τομέα. Από εκεί και πέρα εγώ προσωπικά προτιμώ τα κανονικά βίντεο κλιπ. Τους στίχους μπορείς να τους διαβάσεις και στο booklet καθώς ακούς τον δίσκο.

 

Rock Overdose: Στις 23 του μήνα παίζετε στο An Club με τους επίσης σεσημασμένους Dream Long Dead. Τι να περιμένει ο κόσμος που θα δώσει το παρών; Θα έχουμε κάτι σαν παρουσίαση του νέου δίσκου ας πούμε ή θα προσφέρετε ένα ωραίο αχταρμά από όλες τις κυκλοφορίες σας;
Γιάννης: Ο κόσμος μπορεί να περιμένει ένα καθώς πρέπει metal show και από τις δύο μπάντες. Όπως το είπες, θα είναι κάτι σαν παρουσίαση του νέου μας δίσκου. Θα παίξουμε τα περισσότερα κομμάτια μέσα από αυτόν αλλά αχταρμά και με κομμάτια από τις προηγούμενες κυκλοφορίες μας.

 

Rock Overdose: Τι φέρνει το μέλλον για τους Speedblow από 'δω και μετά και πως σκοπεύετε να υποστηρίξετε το άλμπουμ; Υπάρχουν κάποιες προτάσεις για συναυλίες ή είναι κάτι που θα το δείτε στην πορεία;
Γιάννης: Θέλουμε να κανονίσουμε κάποια live στην επαρχεία και ίσως κανένα καλοκαιρινό φεστιβάλ αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση πάνω σε αυτό.

 

Rock Overdose: Ο τελευταίος λόγος σας ανήκει, με μία υποερώτηση πως βλέπετε την όλη Ελληνική μεταλλική σκηνή εκ των έσω και πόσα βήματα προς τα μπρος ή πίσω κάνει με τα χρόνια. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και σας ευχόμαστε ανάλογη μουσική έμπνευση και μελλοντικά!
Γιάννης: Η Ελληνική metal σκηνή είναι καλύτερη από ποτέ. Υπάρχουν απίστευτες μπάντες εκεί έξω. Οι περισσότερες δεν χαίρουν την αναγνώριση που τους αξίζει βέβαια δεδομένου του ότι το metal δεν είναι και πολύ μέσα στην ελληνική κουλτούρα. Η σκηνή βαδίζει μπροστά σε γενικές γραμμές. Περισσότερα live, καλύτερες παραγωγές, καλύτερα performances και πολλά άλλα. Το βήμα πίσω γίνεται μερικές φορές όταν έρχεται στην επιφάνεια μερικές φορές φθόνος, καλαμοκαβάλημα και μη υγιής ανταγωνισμός. Αλλά ευτυχώς αυτά δεν είναι πλέον συχνά φαινόμενα. Ευχαριστούμε πολύ και εμείς για τη συνέντευξη και ευχόμαστε καλή συνέχεια.

 

 

Comments