ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ στο Rock Overdose:”Διανύουμε μια εποχή που μέσα στο σκοτάδι μπορεί να γεννηθεί φως!”

Για τον Γιάννη Γιοκαρίνη οι συστάσεις είναι περιττές. Ένας από τους πρωτεργάτες του Ελληνόφωνου Ροκ μεταπολιτευτικά ο οποίος έχει γράψει μερικά τραγούδια must, τα οποία τραγουδιούνται πάνω από δυο δεκαετίες, και θα τραγουδιούνται ‘στον αιώνα των αιώνων’.

 

Με αφορμή την επικείμενη εμφάνιση του στο θρυλικό Kyttaro live club μαζί με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Μηλιώκα και Νίκο Ζιώγαλα, το Rock Overdose και ο Παύλος Γιαννακόπουλος είχαν τη χαρά να έχουν μια εγκάρδια συνομιλία με τον καλλιτέχνη, για πολλά και διάφορα που αφορούν στη ζωή και στη μουσική πορεία του, και όχι μόνο.

 

Ας δούμε τι μας είπε….

 

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Γιάννη. Όλα καλά; Πως πάνε τα πράγματα για σένα τώρα στις αρχές του 2017;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Πώς να πάνε; Δεν θέλω να χάνω την αισιοδοξία μου. ‘Την παλεύω’ όπως όλος ο κόσμος.

 

 

Rock Overdose:  Πες μας κάποια πράγματα για εσένα. Πότε και που γεννήθηκες;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Γεννήθηκα στον Πειραιά τον Σεπτέμβρη το ’55, σε μια γειτονιά με προσφυγικά σπίτια και καλούς ανθρώπους. Η οικογένεια μου δεν ήθελε να ασχοληθώ με τη μουσική, αλλά τελικά ο,τι είναι να γίνει… θα γίνει.

Rock Overdose: Απ’ότι ξέρω έχεις σπουδάσει κλασική μουσική. Πες μας δυο λόγια για αυτό.

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Αν και άρχισα να σπουδάζω μεγάλος σε ηλικία 14 χρονών, μου έδωσε βάσεις και μου άνοιξε ορίζοντες! Η θεωρία έγινε πράξη, γιατί η γνώση… είναι δύναμη !!!

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα, και τα κατά πόσο σε έχουν επηρεάσει στη σύνθεση των τραγουδιών σου;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Τα ακούσματα μου έχουν μεγάλο φάσμα. Ξεκινάνε από το Woodstock, περνάνε μέσα από τη παράδοση, συναντάνε τον Μάρκο (Βαμβακάρη), τον Τσιτσάνη, κάνουν μια στάση στον Hendrix, στους Deep Purple, χαιρετάνε τον Rory (Gallagher), και όπως με δίδαξε ο δάσκαλος μου ο Άκης ο Σκαμάγκας «Η μουσική είναι μια, και οι νότες είναι επτά».

 

 

Rock Overdose: Αγάπανθος, 2002 gr, Λερναία Ύδρα, είναι κάποιες από τις μπάντες όπου υπήρξες μέλος στο παρελθόν. Τι θυμάσαι από εκείνες τις μέρες;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Μουσικές ανησυχίες για τζαμαρίσματα. Πολλές μπάντες, πολλές και οι εμπειρίες. Η κάθε μια είχε το δικό της στίγμα και τις δικές της επιρροές.

 

 

Rock Overdose: Έχεις δηλώσει στο παρελθόν (αλλά και μέσα από τα τραγούδια σου) « κι’όταν οι σκυλάδες εκτονώνονταν και φεύγαν, έπαιζα τα σόλα που γι’αυτά με αποφεύγαν» ότι έχεις δουλέψει σε μαγαζιά σαν μέλος λαϊκής ορχήστρας. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από εκείνες τις δουλειές;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Μεγάλο σχολείο !!!

 

Δεν υπάρχει μουσικός (ό,τι είδος και να παίζει) που να μην έχει περάσει από τα λαϊκά πατάρια.

 

Εκεί δίνουμε όλοι εξετάσεις και παίρνουμε το ‘πτυχίο’!

 

 

Rock Overdose: Το 1984 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός σου δίσκος με τίτλο ‘Φόρα Παρτίδα’. ‘Νοσταλγός του Rock’n’Roll’ ‘Ευλαμπία’ τραγούδια που σε έκαναν αμέσως γνωστό στη μεγάλη μάζα του κόσμου, και απογείωσαν την καριέρα σου. Πες μας δυο λόγια για αυτό.

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Με τις μπάντες που έπαιζα είχα γνωρίσει επιτυχία και ήμουν προετοιμασμένος. Παρόλα αυτά ήρθε η στιγμή που φοβήθηκα με όσα συνέβαιναν γύρω μου…και αυτός ήταν ο λόγος που σταμάτησα για έντεκα χρόνια ! Και για να μη ξεχνιόμαστε… η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή είναι να έχουμε την υγεία μας.

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για την ‘Ευλαμπία’; Πως σου ήρθε η έμπνευση της σύνθεσης του τραγουδιού, και τελικά….ποια είναι η Ευλαμπία;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Ήμουν στο studio 111 και καθώς περίμενα τους φίλους μου τους μουσικούς, επάνω στο πακέτο από τα τσιγάρα μου ‘συναντήθηκε’ ο στίχος με τη μουσική, και βγήκε η  ‘Ευλαμπία’. Αυτό ήταν…

 

Το έχω πει χιλιάδες φορές…η ‘Ευλαμπία’ είναι πρόσωπο της φαντασίας μου και μόνο.

Rock Overdose: Αξιόλογες συνεργασίες με τον Γιάννη Κούτρα, τον Βαγγέλη Γερμανό στο συγκρότημα Σημαδούρα, αλλά και η συνεργασία σου με τον Διονύση Σαββόπουλο. Πες μας δυο λόγια για αυτές.

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Μάζεψα εμπειρίες απ’όλες μου τις συνεργασίες.

 

Δεν θα ξεχάσω όμως ποτέ το σοκ που έπαθα όταν έκατσα για πρώτη φορά απέναντι από τον Σαββόπουλο στο πιάνο, και δεν μπορούσα να παίξω ούτε νότα !!! Έκανα καιρό να το ξεπεράσω. Ευτυχώς μου βγήκε σε καλό !

 

 

Rock Overdose: Το χειμώνα του 1988 παίζεις στο Κύτταρο (όπως ήταν διαμορφωμένο τότε), με τον Σάκη Μπουλά, την Αφροδίτη Μάνου, αλλά και τον Άκη Τουρκογιώργη. Είχα έρθει και σας είχα δει, και μπορώ να πω ότι ήταν μια υπέροχη παράσταση. Μάλιστα ο Μπουλάς είχε και τον ρόλο του ‘κωμικού’. Τι θυμάσαι από εκείνη τη συνεργασία σας;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Η επιτυχία ήταν τεράστια !!!

 

Δουλέψαμε όλοι πολύ σκληρά για να βγει αυτό το αποτέλεσμα.

 

Τους θυμάμαι όλους με αγάπη!

 

Την απώλεια του Σάκη δεν μπορώ να την ξεπεράσω ακόμα…

 

Όσο για το “Κύτταρο” τι να πω; Ήταν το δεύτερο σπίτι μου!

Rock Overdose: Δέκα χρόνια μετά την τελευταία δισκογραφική δουλειά σου, και ύστερα από μια πετυχημένη σειρά εμφανίσεων με τους Δ.Τσακνή, Σ.Μπουλά, Λ.Μαχαιρίτσα, Φ.Πλιάτσικα στην Πλάκα, και αρκετές συναυλίες παρέα με τον Λάκη «με τα ψηλά ρεβέρ» Παπαδόπουλο, στο «Rodeo», το 2006 συναντάς τον Γιάννη Λογοθέτη και επενδύεις με την μουσική σου 15 στιχουργήματα του. Τι θυμάσαι αυτή σας τη συνεργασία;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Μια υπόσχεση που είχε δοθεί πριν πολλά χρόνια απ΄τον έναν Γιάννη στον άλλον, και πραγματοποιήθηκε το 2007.

 

Πάντα μου άρεσε η ‘ματιά’ και το χιούμορ του ΛΟΓΟ.

 

Το γούστο μας λοιπόν ‘γέννησε’ τον «Ναυαγό μεσ’την Αθήνα”.

 

Δεκαπέντε όμορφα τραγούδια, που εμείς τουλάχιστον όταν τα φτιάχναμε το διασκεδάσαμε πολύ !

 

 

Rock Overdose : Παπακωνσταντίνου, Μπονάτσος, Μπουλάς, Τσακνής, Μάνου, Σαββόπουλος, Μικρούτσικος, Βόσσου… αλλά και Μαρινέλα, Βοσκόπουλος, Ζαμπέτας (απ’ότι ξέρω), έχεις συνεργαστεί σε δίσκους ή σε μαγαζιά με όλους σχεδόν τους Έλληνες μουσικούς .  Είσαι ‘γεμάτος’ καλλιτεχνικά μετά από όλα αυτά;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Όσο και να ‘γεμίσω’ καλλιτεχνικά, πάντα θα είμαι ‘ανήσυχος’ ! Μ’αρέσει να εξελίσσομαι !!!

 

 

Rock Overdose: Επίσης ξέρω ότι έχεις παίξει με τον Rory Gallagher. Μπορείς να μας πεις κάποια πράγματα για αυτό;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Γνώρισα έναν χρυσό άνθρωπο και έναν σπουδαίο καλλιτέχνη!!!

 

Εάν δεν είχε ‘φύγει’ τόσο γρήγορα θα μας είχε χαρίσει και άλλα ΄διαμάντια’. Είχε να δώσει πολλά ακόμα!

 

 

Rock Overdose: Αν κάτι ‘καλό’ βγήκε από όλη αυτή την οικονομική κρίση, αλλά και την κρίση αξιών στην Ελληνική κοινωνία, είναι το γεγονός ότι ο κόσμος σταμάτησε (ή σχεδόν σταμάτησε) να ακούει τόσα πολλά μουσικά ‘σκουπίδια’ που άκουγε για τουλάχιστον μια δεκαετία πριν. Σήμερα  ίσως να είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους πραγματικούς καλλιτέχνες να αναδείξουν τη δουλειά τους, και αυτή να εκτιμηθεί από τον κόσμο. Συμφωνείς;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Πράγματι διανύουμε μια εποχή που μέσα στο σκοτάδι μπορεί να γεννηθεί φως! Όμως είναι τόσο σάπιο το σύστημα, που δεν αφήνει να ακουστούν καινούργια πράγματα, γιατί  στην ουσία ‘θίγουν’ τη σαπίλα του, και αυτό δεν το αντέχει !

 

Υπάρχουν καλλιτέχνες. Δρόμος δεν υπάρχει για να ακουστούν!

Rock Overdose: Το Σάββατο 4 Μαρτίου θα εμφανιστείς στο θρυλικό Κύτταρο για άλλη μια φορά, μαζί με τον Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Μηλιώκα και Νίκο Ζιώγαλα, αφού στις παραστάσεις του Οκτωβρίου εκεί ξεσηκώσατε το κοινό. Τι καινούργιο να περιμένουμε από αυτή τη παράσταση; Πες μας λίγα λόγια για αυτήν.

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Χαίρομαι να παίζω με αυτά τα παιδιά! Είμαστε ωραία παρέα.

 

Ποτέ μια παράσταση δεν είναι ίδια με την προηγούμενη…ο,τι βγάλει ο σάκος!

 

Ο κόσμος δίνει τον παλμό… και εμείς ακολουθούμε!!!

Rock Overdose: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια σαν μουσικός;  Έχεις καινούργιο υλικό και εάν ναι, προς τα πού πηγαίνει αυτό;

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Έχω στο συρτάρι πάρα πολύ ‘υλικό’. Κάποια τραγούδια όταν έρθει η ώρα θα ακουστούν!

 

 

Rock Overdose: Κάτι τελευταίο. Επειδή το Rock Overdose απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο hard και metal κοινό, θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για αυτό το είδος μουσικής.

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Σε όλα τα είδη της μουσικής υπάρχουν και καλά και άσχημα πράγματα.

 

Τα καλά πάντα θα ξεχωρίζουν!

 

Τώρα , το γούστο του καθενός είναι υποκειμενικό. Με ο,τι ‘τη βρίσκει’ ο καθένας….

 

 

Rock Overdose: Εάν θέλεις μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα στους αναγνώστες του Rock Overdose.

 

Γιάννης Γιοκαρίνης: Να είμαστε καλά και να γουστάρουμε! Η ζωή είναι μικρή για να μιζεριάζουμε. Να μη μασάμε και να κάνουμε τη ζωή μας όσο μπορούμε καλύτερη!!!

 

Καλά γούστα σε όλους !

https://youtu.be/2JeVt6QfccM

 

Για το Rock Overdose

 

Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Φωτογραφίες

 

Κων/νος Σαλασίδης

Comments