Για όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τη μουσική

 

Λοιπόν, το να ξεκινήσετε ένα μουσικό όργανο δεν θα είναι εύκολη διαδικασία, φίλοι αναγνώστες, και συνήθως μόνο το αρχικό στάδιο εκμάθησης μπορεί να διαρκέσει έως και τρία χρόνια. Στο κείμενο που ακολουθεί θα αναφερθούν κάποια μόνο επιχειρήματα για το γιατί θα έπρεπε να ξεκινήσετε κάποιο μουσικό όργανο; και κάποια πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να σκεφτείτε πριν κάνετε το βήμα και ξεκινήσετε την μουσική σας πορεία.

 

Ξεκινώντας θέλω να πω ότι η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου είναι πολύ καλή για την καταπολέμηση του άγχους. Καλό ε; Και ακόμα δεν άρχισα...

 

Παίζοντας ένα μουσικό όργανο, οποίο και αν είναι αυτό, κιθάρα, ντραμς, πιάνο, μπάσο, σαξόφωνο κλπ, θα βοηθήσει στο να γίνετε ένα πιο οργανωμένο και πειθαρχημένο άτομο, όχι μόνο στην καθημερινή σας ρουτίνα και στις συνήθειες σας αλλά και στις αποφάσεις που επηρεάζουν και τη ζωή σας. Με αυτό εννοώ ότι θα αναπτύξετε τη δυνατότητα να βάζετε προτεραιότητες, με βάση τις υποχρεώσεις σας, πολύ πιο εύκολα γιατί θα μπορείτε να διαλέξετε και να διακρίνετε τι είναι καλύτερο για εσάς, σε μια συγκεκριμένη στιγμή / φάση της ζωής σας. Αυτές οι ικανότητες θα είναι αποτέλεσμα του να διαβάζετε τη μουσική σας και ναεξασκείστε πάνω στο όργανο σας κάθε μέρα, με τον σωστό τρόπο και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

 

Έτσι, η μουσική και η εκμάθηση της θα σας βοηθήσουν στην επέκταση των επιπέδων συγκέντρωσης σας, γιατί θα πρέπει να είστε πολύ συγκεντρωμένοι όταν διαβάζετε είτε μουσική είτε κάποιο όργανο. Θα γίνετε καλύτεροι στην απομνημόνευση και θα "μεγαλώσει" η μνήμη σας, γιατί ξεκινώντας κάποιο όργανο θα πρέπει κάποια στιγμή να μάθετε ένα τραγούδι απέξω και ανακατωτά, ενώ και ο βαθμός κατανόησης και ανάγνωσης θα αναπτυχθούνε ραγδαία. Και, αφού μάθετε ένα τραγούδι από την αρχή μέχρι το τέλος για πρώτη φορά, θα αυτοδημιουργηθεί ένα συναίσθημα κατορθώματος και επιτυχίας. Έτσι, μετά από τόσο διάβασμα, μετά από τόση εξάσκηση και αφού μάθατε ένα τραγούδι ολόκληρο, θα έχετε τη δυνατότητα να γράψετε ένα δικό σας κομμάτι.

 

Αν είστε λοιπόν ένα πρόσωπο που οι λέξεις δεν σας φτάνουν να εκφραστείτε ή ντρέπεστε, η μουσική και η γνώση σας πάνω σε αυτή θα σας βοηθήσουν με αυτό σας το πρόβλημα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα συναισθήματα και τα ερεθίσματα σας, την φαντασία σας η οτιδήποτε άλλο επηρεάζει τη ζωή σας και να γράψετε ένα τραγούδι που να σας εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το να εκφράζεστε είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με τη μουσική σας.!

 

Τέλος, αφού καταφέρετε όλα αυτά με τη μουσική, θα έχετε γίνει ένας πιο προσγειωμένος άνθρωπος και ίσως πιο χαρούμενος. Έτσι, η μουσική μπορεί να φέρει χαρά σε εσάς και τους γύρω σας.

 

Αλλά. Πριν αγοράσετε ένα όργανο και ξεκινήσετε να σαχλαμαρίζετε μονοί σας είτε πάτε σε ωδείο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε πριν το πάρετε απόφαση. Θα προσπαθήσω να καλύψω τους πιο σημαντικούς τομείς. Ας ξεκινήσουμε!

 

 

 

Πρώτον, γιατί θέλετε να ξεκινήσετε?

Αν και είναι το πρώτο πράγμα, είναι και το πιο σημαντικό. Υπάρχουν διάφορες απαντήσεις για αυτήν την ερώτηση, ίσως και μια διαφορετική απάντηση από κάθε διαφορετικό άνθρωπο. Αλλά, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αν θέλετε να  ξεκινήσετε κάποιο όργανο είτε για να τραβάτε προσοχή (attention whore), κάτι που θέλετε να αποφύγετε, είτε για να γίνετε διάσημοι και απίστευτα πλούσιοι, τότε θα αποτύχετε μεγαλειωδώς. Αλλά αν αφοσιωθείτε σε αυτό και το ακολουθήσετε, τότε ο κόσμος θα σας αναγνωρίσει. Για να σας βοηθήσω λοιπόν να βρείτε το γιατί, γράφω την παρακάτω παράγραφο.

Ας πούμε ότι θέλετε να ξεκινήσετε κιθάρα. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας, κοιτάξτε μερικά χρόνια στο μέλλον και φανταστείτε τον εαυτό σας να παίζει κιθάρα, φτιάξτε μια σκηνή με το επιθυμητό σας αποτέλεσμα! Αν είναι σοβαρή σκέψη είστε σε καλό δρόμο. Θέλετε λοιπόν πραγματικά να μάθετε το όργανο; Θέλετε να παίζετε για τη ψυχική σας υγεία; Πιστεύετε ότι θα είστε πολύ καλοί πάνω σε αυτό; Αν κάποιες από τις προηγούμενες ιδέες είναι κοινή με μια από τις δικές σας, τότε, ξεκινήστε κάποιο μουσικό όργανο..!

 

"Αγάπησα την κιθάρα όσο τίποτα γιατί μου προσέφερε το μεγαλύτερο λεξιλόγιο που είχα ποτέ"

-Αντώνης Σαρμάς

 

 

 

Δεύτερον, τι όργανο σας ταιριάζει καλυτέρα?

Εδώ ίσως να δυσκολευτείτε αν δεν έχετε κάποιο είδωλο ή μουσικά ερεθίσματα που να σας προτρέψουν σε κάποιο όργανο. Έτσι το κίνητρο είναι κάπως σημαντικό. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το τι είδος μουσικής σας αρέσει και τι είδους χαρακτήρα έχετε! Θα αναφέρω κάποια επιφανειακά είδη χαρακτήρων και ελπίζω να σας βοηθήσω (έχετε κατά νου ότι σε κάθε μια από τις παρακάτω κατηγορίες υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις).

Αν είστε 'επιθετικός' ή ατίθασος χαρακτήρας και σας αρέσει η γρήγορη μουσική οποιουδήποτε είδους, τότε το να ξεκινήσετε ηλεκτρική κιθάρα ή ντραμς θα ήταν αρκετά καλή επιλογή. Και τα δυο όργανα σας δίνουν αρκετό χώρο για να ξεδώσετε πάνω σε αυτά!

Αν είστε ένας πιο ήρεμος και μπαλαντοειδές άνθρωπος, τότε κλασσική η ακουστική κιθάρα ή πιάνο θα ήταν κατάλληλα όργανα για την αρχή της πορείας σας. Με το πέρασμα των χρόνων ίσως να σας ενδιέφερε η εκμάθηση αρπας ή κάποιου πνευστού οργάνου.

Αν είστε ντροπαλός χαρακτήρας και θέλετε να ξεκινήσετε κάποιο όργανο συμβουλευτείτε τις δυο προηγούμενες παραγράφους, γιατί σίγουρα μια από τις δυο θα αντιπροσωπεύει και το είδος της μουσικής που σας αρέσει επιλεκτικά.

"Η μουσική ήταν φωνή που ποτέ δεν είχα."

-James Hetfield

Metallica

 

 

 

Τρίτον, πρέπει να πάτε σε κάποιο ωδείο η να ξεκινήσετε μόνοι σας?

Αυτή η επιλογή είναι από τις πιο εύκολες θα έλεγα. Αν έχετε κάποια χρήματα να επενδύσετε για τη διδασκαλία, θα ήταν πολύ καλό, γιατί θα μαθαίνατε ότι έπρεπε και όπως έπρεπε, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στον κόσμο της μουσικής και ειδικά στην εκμάθηση κάποιου οργάνου, γιατί αν μάθετε κάτι λάθος θα είναι πολύ πολύ δύσκολο να το διορθώσετε. Αλλά, σε περίπτωση που δεν έχετε αυτή την δυνατότητα μπορείτε να ξεκινήσετε μόνοι σας ψάχνοντας στο ιντερνέτ, εν έτη 2016 υπάρχουν τα μπάντα στο διαδίκτυο όσον αφορά τη μουσική και την εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου.

 

 

 

Τέταρτον, πόσο από το χρόνο σας μπορείτε να αφιερώσετε στην εξάσκηση?

Ακόμα ένα πολύ σημαντικό πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε. Το να ξεκινήσετε κάποιο όργανο ίσως να μην είναι δύσκολη απόφαση, αλλά, το ότι θα πρέπει να αφιερώνετε από 3-6 ώρες κάθε μέρα για την, σχεδόν αρίστη, εκμάθηση και κατανόηση του οργάνου της επιλογής σας. Αν είστε λοιπόν ένας άνθρωπος, νέος, είτε όχι, με πολλές ασχολίες και υπερδραστήριος, θα είναι δύσκολο για εσάς να καταφέρετε να διαβάζετε σωστά. Είναι καλύτερα να μην ξεκινήσετε ποτέ, πάρα να  ξεκινήσετε και να τα παρατήσετε! Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα νιώσετε άσχημα!

 

 

 

 

Πέμπτον, μπορείτε να δεσμευτείτε με αυτό?

Η δέσμευση με το όργανο σας δεν μπορεί να είναι ανοιχτή, πρέπει να είναι συνεχές, χωρίς διακοπές μεγάλων διαστημάτων. Ειδικά αν είστε αρχάριος, η αποστασιοποίηση από το όργανο σας ακόμα και για 2-4 μέρες μπορεί να είναι κρίσιμη. Γιατί? Γιατί το σύστημα σας δεν έχει συνηθίσει την ύπαρξη του οργάνου σας και επόμενο είναι να γυρνάτε συνέχεια στο μηδέν μετά από τέτοια διαλείμματα. Έτσι, η δέσμευση με το όργανο σας, σας κρατεί σε μια φόρμα που δεν επιτρέπει το πισωγύρισμα, διαβάζοντας κάθε μέρα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα κάνει τα πάντα πιο εύκολα.

 

 

 

Τέλος, τι θέλετε να καταφέρετε με αυτό?

Μέσα σε όλα, ίσως να υπάρχει και ένας απώτερος σκοπός. Το τι θέλετε να καταφέρετε, δηλαδή, όταν ολοκληρώσετε την μουσική σας εκμάθηση. Αυτό είναι κάτι τελείως προσωπικό και η απάντηση μπορεί να έχει μεγάλη έκταση, από το να κάνει κάποιος sold out συναυλίες στο να παίζει για την αυτοϊκανοποίηση του και από την διδασκαλία μουσικής στην μουσικοθεραπεία και πολλά άλλα.!

 

"Εκεί που τελειώνουν οι λέξεις, η Μουσική ξεκινά"

-Heinrich Heine

 

 

 

Αυτά. Πάρτε λοιπόν αυτές τις "συμβουλές" και εφαρμόστε τες, και δείτε που θα καταλήξετε. Στη μουσική το καλό αποτέλεσμα θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά αξίζει όλους τους αγώνες και όλες τις ώρες εξάσκησης που κάποιος θα αφιέρωση. Το να παίζει κάποιος μουσική που τον εκφράζει είναι κάτι πολύ μοναδικό, ξεχωριστό και όμορφο. Και σε καμία περίπτωση, χάσιμο χρόνου. Επίσης, η μουσική έχει την ικανότητα να σας κάνει ένα καλύτερο άνθρωπο και ίσως και πιο χαρούμενο. Έτσι είναι καλή για εσάς και τους γύρω σας...!

 

"Ένα από τα καλά που έχει η Μουσική είναι ότι όταν σε χτυπάει δεν νιώθεις πόνο"

-Bob Marley

 

*ΜΟΥΣΙΚΗ*

 

Για το Rock Overdose

Αντώνης Σαρμάς

Comments