Γράφτηκε ιστοριά!Tο πρώτο πικάπ που εκτοξεύτηκε & έπαιξε βινύλιο στο διάστημα είναι γεγονός!

Η Third Man Records του Jack White γράφει ιστορία με το Icarus Craft! (VIDEO)

 

Η Third Man Records έγραψε κι επίσημα ιστορία στον εορτασμό της 7ης επετείου της, εκτοξεύοντας για πρώτη φορά ένα πικάπ στο διάστημα. Η εκτόξευση του Icarus Craft, ενός ειδικά προσαρμοσμένου για το διάστημα πικάπ, ενσωματωμένου σε ένα αερόστατο υψηλών πτήσεων, πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουλίου έξω από το Marsing, του Idaho των ΗΠΑ, ενώ στο πικάπ τοποθετήθηκε ο τρισεκατομμυριοστός  δίσκος που παρήγαγε η δισκογραφική. Το Icarus Craft σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Kevin Carrico, μακροχρόνιο φίλο και σύμβουλο ηλεκτρονικών για τη Third Man Records, και εκτοξεύτηκε χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του SATINS (Μαθητές και Καθηγητές στο Εγγύ Διάστημα).

 

Ο στόχος της αποστολής ήταν να αποσταλεί ένας δίσκος από βινύλιο όσο το δυνατόν υψηλότερα και να καταγραφεί ότι παίχτηκε σ’ εκείνο το υψόμετρο. Το εγγύ διάστημα (που ήταν ο τελικός προορισμός) είναι ένας συχνός προορισμός για τη NASA, καθώς οι συνθήκες εκεί είναι παρόμοιες με αυτές της ατμόσφαιρας του Άρη και χρησιμοποιείται για πειράματα. Η αποστολή, όμως, ήταν πολύπλοκη, αφού δεν έπρεπε μόνο να σταλεί ένα αντικείμενο εκεί, αλλά ένα πικάπ το οποίο και ήταν αναγκαίο να λειτουργήσει καλά και σωστά, οπότε η προσπάθεια έγινε αρκετά πιο επαγγελματική απ’ όσο ήλπιζαν οι υπεύθυνοι. Εξαιτίας αυτού, ήταν απαραίτητο να εξασφαλιστούν κάποια πολύ αυστηρά κριτήρια ενώ βελτιωνόταν το σχέδιο της συσκευής, προσαρμόζονταν οι γωνίες λήψης των καμερών και η ανθεκτικότητα της συσκευής στις καιρικές συνθήκες που ήταν ενδεχόμενο να συναντήσει κατά την άνοδο της. Ταυτόχρονα, οι κατασκευαστές έπρεπε να μην υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο βάρους και να προσαρμόσουν καταλλήλως τις δυνατότητες της μπαταρίας της συσκευής, ώστε να μπορέσει το πικάπ να λειτουργήσει στην ψυχρή άνω ατμόσφαιρα της Γης.

 

Στο 1:21:20 του βίντεο, η συσκευή έφτασε στο ανώτατο υψόμετρο των 28777 μέτρων, οπότε και έσκασε το μπαλόνι και ξεκίνησε η κάθοδος. Για μια ολόκληρη ώρα και είκοσι λεπτά ανόδου, το πικάπ του Icarus Craft έπαιξε κατ’ επανάληψη το “A Glorious Dawn” του Carl Sagan (από το “Cosmos” του συνθέτη John Boswell), χάρη σε μια εξαιρετικά σταθερή συσκευή και έναν υπολογιστή πτήσης προγραμματισμένο να αναλαμβάνει διάφορες ενέργειες προκειμένου ο δίσκος να συνεχίσει να παίζει, όταν αυτό ήταν ασφαλές. Όταν ξεκίνησε η επιστροφή στο έδαφος (με τη συσκευή να είναι προσδεμένη σ’ ένα αλεξίπτωτο) με τέσσερις φορές μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ όση είχε στην άνοδο, το πικάπ μπήκε σε ‘λειτουργία για αναταραχές’. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο δίσκος συνέχισε να γυρίζει, αλλά ανασηκώθηκε η κεφαλή από την επιφάνεια του δίσκου, προκειμένου να προστατευθεί και η βελόνα και ο δίσκος. Όταν το Icarus Craft προσγειώθηκε, ο δίσκος ακόμα περιστρεφόταν, ανεπηρέαστος από την πτώση.

 

Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση της διαμεσολάβησαν πάνω από τρία χρόνια, κυρίως λόγω της εκτενούς έρευνας που έπρεπε να διεξαχθεί, αφού ο Carrico εξέταζε κάθε υλικό ξεχωριστά αλλά και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα. Ένας σημαντικός παράγοντας που έπρεπε να ληφθεί υπόψιν ήταν η ποιότητα του βινυλίου, λόγω των διάφορων θερμοκρασιών, στις οποίες θα εκθετόταν, και της ανάλογης συστολής/ διαστολής του υλικού. Ένας άλλος λόγος για την μεγάλη καθυστέρηση ήταν και η ενασχόληση του Carrico με άλλα μηχανήματα της Third Man Records, όπως η αποκατάσταση του Θαλάμου Ηχογραφήσεων και το Wax-O-Matic. Οι παράλληλες αυτές εργασίες, βέβαια, βοήθησαν στη βελτίωση και στην κατασκευή του Icarus Craft.

 

Σχετικά με το εγχείρημα, ο ιδιοκτήτης της Third Man Records, Jack White, δήλωσε: «Ο κύριος στόχος μας από τη σύλληψη στην ολοκλήρωση αυτού του project ήταν να εμφυσήσουμε φαντασία και έμπνευση στην καθημερινή ζωή των λάτρων της μουσικής και του βινυλίου. Συνδυάζοντας τις δημιουργικές μας ορμές με αυτές της ανακάλυψης και της επιστήμης είναι το πάθος μας, και ακόμα και στην κλίμακα που εργαζόμαστε τώρα, ήταν συναρπαστική η απόφαση μας να κάνουμε κάτι που δεν είχε ξαναγίνει και να εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση του. Και μας δημιουργεί μεγάλη ικανοποίηση να τιμάμε τον απίστευτο επιστήμονα και ιδεαλιστή Carl Sagan. Ελπίζουμε ότι με την επίτευξη του στόχου μας θα εμπνεύσουμε άλλους να κάνουν μεγάλα όνειρα και να ξεκινούν τις δικές τους αποστολές, όποιες κι αν είναι αυτές».

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της αποστολής παρακάτω, το οποίο οργάνωσε και σκηνοθέτησε ο Brad Holland.

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Γκουτσίδης Στέργιος

Comments