Διαμάντια στην λάσπη – Το πανέμορφο σκοτάδι της Ισπανικής σκηνής

 

Κάθε εποχή έχει παραδοσιακά μια χώρα που βγάζει το μεγαλύτερο όγκο μουσικής ενός είδους, έχοντας και την μεγαλύτερη παρουσία στα charts και τις πωλήσεις. Για παράδειγμα, την δεκαετία του ’70 σχεδόν μονοπώλησε η Αγγλία στον χώρο του Rock, στα τέλη του ’80 η Νορβηγία έβγαζε τον ένα μετά τον άλλον Black metal δίσκο, στην σύγχρονη μουσική τα ηνία έχουν πάρει οι ΗΠΑ.

 

Όμως αν παρατηρήσουμε λίγο πιο προσεκτικά την κάθε εποχή, όσο τα charts κατακλύζονταν από καλλιτέχνες μιας χώρας, πάντα υπήρχαν χώρες που πήγαιναν ένα βήμα παραπέρα τον ήχο και επειδή δεν είχαν το marketing με το μέρος τους, έμειναν σχεδόν στην αφάνεια ή περίμεναν μύστες του είδους να τους ανακαλύψουν.

 

Πολύ χαρακτηριστική περίπτωση της δεκαετίας ’70 είναι το Krautrock. Εκείνη την περίοδο οι Led Zeppelin, οι Pink Floyd, οι Black Sabbath, οι Deep Purple πουλούσαν εκατομμύρια δίσκους όμως λίγο πιο κεντρικά της Ευρώπης, η Γερμανία έβραζε έχοντας συγκροτήματα όπως οι EloyLucifer’s FriendCanAmon DuulNektarTangerine Dream κ.α.,  τα οποία δεν κατάφεραν ουσιαστικά ποτέ να ξεπεράσουν τα μονοπάτια του underground, με φωτεινές εξαιρέσεις τους Scorpions και τους UFO, οι οποίοι τίμησαν το Psychedelic και Space Rock στα πρώτα τους βήματα.

 

Τα “Διαμάντια στην λάσπη” θα προσπαθήσουν να φωτίσουν τέτοια παραδείγματα ξεκινώντας από το πανέμορφο σκοτάδι της Ιβηρικής χερσονήσου.

 

Σχεδόν αντανακλαστικά, όταν κάποιος ρωτήσει τι μουσική βγάζει η Ισπανία, η απάντηση που θα πάρει θα είναι είτε Flamencopunk\hardcore (στην πιο χίπικη μορφή του βέβαια) και Hip-Hop. Η δήλωση αυτή δεν απέχει από την πραγματικότητα καθώς αυτά τα είδη μονοπωλούν την ισπανόφωνη μουσική μέσα και έξω από τη χώρα. Όμως τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο των πιο εναλλακτικών ήχων στο Metal και το Rock, η Ισπανία μας έχει δώσει Stoner Rock, Post Rock και Post Metal διαμάντια στις πιο σκοτεινές τους εκφάνσεις.

 

 IKARASS

 

 

Οι IKARASS δημιουργήθηκαν τον 2013 στην χώρα των Βάσκων και μόνο με μία κυκλοφορία έχουν καταφέρει να ταράξουν τα νερά της Post Metal σκηνής. Το Relapse Into Desolation είναι ο πρώτος και ο μοναδικός δίσκος που έχει κυκλοφορήσει το συγκρότημα. Οι φίλοι των Amenra θα το λατρέψουν, οι fan των Neurosis θα γουρλώσουν τα μάτια και οι fan των Cult Of Luna θα το έχουν συνέχεια στο repeat.

 

 

Βαριές μελωδίες, ατμοσφαιρικά περάσματα, growls, τσιρίδες, καθαρά περάσματα και οτιδήποτε άλλο για να δημιουργήσουν μια ασφυκτική και λασπώδη ατμόσφαιρα.

 

◉ Bandcamp https://ikarass.bandcamp.com/releases

◉ Facebook https://www.facebook.com/ikarasscvlt/

◉ Official Site http://www.ikarasscvlt.com/

 

TOUNDRA

 

 

 

Οι συστάσεις για τους TOUNDRA ίσως είναι περιττές. Αγαπημένο συγκρότημα του ελληνικού κοινού και από τα λίγα που έχει καταφέρει να υπογράψει σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία.

 

 

 

 

Κύριοι εκφραστές του Post Rock το οποίο είναι καταδικασμένο να επαναλαμβάνεται, οι TOUNDRA καταφέρνουν να δίνουν μία φρεσκάδα στο ιδίωμα σε κάθε τους δίσκο. Με την ίδια άνεση που εισάγουν στοιχεία Flamenco, μπαίνουν και σε πιο metal γραμμές με αποτέλεσμα σε λίγο καιρό να έχουμε στα χέρια μας τον έβδομο ολοκληρωμένο δίσκο του συγκροτήματος.

 

◉ Bandcamp https://toundra.bandcamp.com/

◉ Facebook https://www.facebook.com/toundra/

◉ Official Site http://www.toundra.es/

 

 

ACID MESS

 

 

 

Οι ACID MESS είναι ένα Stoner\Psychedelic Rock συγκρότημα από τις μαγευτικές Αστούριες βόρεια της Ισπανίας. Απότελείται από 4 μέλη με τα distorted πλήκτρα να παίζουν πoλύ σημαντικό ρόλο στις συνθέσεις τους.

 

 

Τα φωνητικά τους είναι διφωνίες και τριφωνίες οι οποίες ακολουθούν τις μελωδίες της κιθάρας, δημιουργώντας ένα απόκοσμο mantra με την παραδοσιακή μουσική να υπάρχει κάπου στο βάθος.

 

Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει 3 δίσκους (Ι – 2015, ΙΙ  2015, Sangre De Otros Mundos – 2020) και 3 EP ( Acid Mess – 2010, Creedless – 2013, Madre Muerte 2014)

 

◉ Bandcamp https://acid-mess.bandcamp.com

◉ Facebook https://www.facebook.com/acid.mess.1/ 

 

 

 

DEGRAEY

 

 

 

 

Οι DEGRAEY δημιουργήθηκαν λίγο μετά το 2010 στην Βαρκελώνη. Ο ήχος τους φέρνει πιο κοντά στο Post Metal των Isis και των Baroness. Αρκετά blogs αναφέρουν ότι μοιάζουν τόσο πολύ στους Isis που διώχνει μακριά ακροατές που θέλουν κάτι πιο φρέσκο. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πολύ άδικος.

 

 

 

 

 

Σίγουρα κάποιος καταλαβαίνει από τις πρώτες νότες ότι είναι παιδιά των Isis αλλά μια πιο προσεχτική ματιά στις δύο κυκλοφορίες τους ( Chrysalis – 2016, Reveries – 2019) θα δείξει ότι μιλάμε για ένα συγκρότημα, το οποίο αν καταφέρει να ξεπεράσει όλες τις κακουχίες που βιώνουν τα underground συγκροτήματα αυτήν την περίοδο, θα μας απασχολήσει αρκετά στο μέλλον.

◉ Bandcamp https://degraey.bandcamp.com/ 

◉ Facebook https://www.facebook.com/degraey/

 

Προφανώς, σε ένα άρθρο δεν μπορούμε να καλύψουμε όλο το φάσμα μιας σκηνής αλλά με συγκεκριμένα παραδείγματα προσπαθούμε να αναδείξουμε την ποιότητα και το βάθος που έχει η Ισπανική εναλλακτική μουσική σκηνή. Όπως πάντα μέσα σε τόνους υποκειμενικότητας.

 

Για το Rockoverdose

Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 

 

 

 

Comments