Ελληνικές μπάντες: Σταματήστε να τρώγεστε μεταξύ σας & παλέψτε ενωμένες!

Καλησπέρα σε όλους τους αναγνώστες του Rock Overdose! Είμαι ο Ζήσης Πετκανάς, ιδιοκτήτης του ηλεκτρονικού περιοδικού, και αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω και εγώ το πρώτο μου άρθρο, αναλύοντας τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου, αλλά και προσπαθώντας να εξωτερικεύσω και να μοιραστώ μαζί σας, την οργή και ίσως και αγανάκτηση μου όσο αφορά τη ρημάδα την Ελληνική σκηνή... Επίσης με αυτό το άρθρο εγκαινιάζω τη νέα μου στήλη, στην οποία όποτε έχω κάτι ουσιαστικό να γράψω, θα αρθρογραφώ.

Να τονίσω ότι το γεγονός του ότι μένω στην επαρχία εκτιμώ ότι συμβάλει στο να κοιτάω τα γεγονότα στην ουσία ποιό αντικειμενικά και μακριά από "κλίκες" και συμφέροντα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι οι απόψεις μου θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτές τον υπολοίπων συντακτών, και κατα επέκταση και με το αναγνωστικό κοινό. Χαρά μου θα είναι να ανταλλάσουμε απόψεις και σκέψεις μέ αφορμή το κάθε άρθρο στο οποίο εκτιμάται ότι θα πρέπει να απαντήσετε. Και αυτό μπορεί να γίνει γράφοντας στο πλάισιο με τα σχόλια, ακριβώς κάτω από το κείμενο.

Επίσης, προτού ξεκινήσω να γράφω σχετικά με το σημερινό θέμα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και δημόσια για τη μέχρι τώρα συμμετοχή αλλά και υποστήριξη που δείχνετε στο Rock Overdose, κατατάσσοντας το σε ένα από τα πλέον αναγνώσιμα ροκ-μέταλ ηλεκτρονικά περιοδικά.

Η μόνιμη γκρίνια των Ελληνικών μπαντών είναι ότι δεν υπάρχει υποστήριξη από τον τύπο αλλά και από τους Έλληνες οπαδούς. Το κακό δε ξεκινάει όμως από εκεί, αν και κατά τη γνώμη μου η υποστήριξη υπάρχει εκατέρωθεν, μιας και ο χώρος όπου μπορούνε να προβληθούνε υπάρχει, και άτομα - κλειδιά που μπορούν να βοηθήσουν υπάρχουν, αλλά και οι οπαδοί οι οποίοι στηρίζουνε τις Ελληνικές μπάντες, όσο αυτό είναι εφικτό (θα μου πείτε ίσως, που είναι η υποστήριξη από το κόσμο, όταν στις συναυλίες μαζεύονται κυρίως μόνο οι φίλοι των συγκροτημάτων, αλλά και εδώ θα διαφωνήσω προτάσοντας ως παράδειγμα το πρόσφατο sold out των Planet Of Zeus στο Gagarin 205. Σίγουρα δε θα γίνει το ίδιο με τη "τάδε" Ελληνική μπάντα, αλλά είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα ότι όσο μια μπάντα δουλεύει και κυνηγάει το όνειρο της, τόσο και θα ανταμοίβεται. Μη ξεχνάτε ότι πλέον γίνονται άπειρες συναυλίες εν μέσω κρίσης και ο κόσμος γίνεται επιλεκτικός (ακόμα και το 5ευρω για τη μπύρα που θα δώσει το σκέφτεται), και θα προτιμίσει να επενδύσει τα χρήματα του σε επιλεκτικές συναυλίες...

Το κακό λοιπόν ξεκινάει από τις ίδιες τις μπάντες οι οποίες αντί να αλληλουποστηρίζονται, κοτάνε πως θα φάει και πως θα θάψει η μία την άλλη. Δηλαδή, έχω κουραστεί να διαβάζω παράπονα από τις μπάντες ότι δεν τις υποστηρίζουνε στις συναυλίες τους, αλλά μήπως - λέω μήπως - και αυτοί οι ίδιοι δεν υποστηρίζουν τις άλλες μπάντες με τη παρουσία τους, αντίστοιχα;

Μήπως με το που θα κυκλοφορήσει μια μπάντα ένα videoclip στο youtube ορισμένα μέλη άλλων συγκροτημάτων καραδοκούν για να αφήσουνε το πικρόχολο τους σχόλιο, αντί να γράψουνε τη καλοπροαίρετη πρατήρηση τους με σκοπό να βελτιωθεί η μπάντα; Ή ακόμα (επειδή οι πιό πολλοί είναι φίλοι στο facebook) στείλε ρε παιδί μου ένα προσωπικό μύνημα και κράξτον, βρίστον, κάνε εκέι τη παρατήρηση σου, μη τη κάνεις επιδεικτικά δημόσια, θα σου άρεσε το ίδιο για τη δική σου μπάντα;

Πιστέψτε με είναι υπερβολικά άσχημο να γίνονται φοβερές προσπάθειες από μουσικούς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να βλέπεις ότι ανεβάζουν, το λιγότερο, αξόλογα videos και να διαβάζεις από κάτω σχόλια μίσους και ζήλειας...

Θα σας παραθέσω κάποια παραδείγματα από ένα πρόσφατο Ελληνικό videoclip, του οποιου τα αρνητικά σχόλια διαγράφηκαν από τους uploaders, αλλά και μόνο από τις απαντήσεις θα καταλάβετε ότι πρόκειτε για έναν άτυπο και βλακώδες πόλεμο, δίχως λόγο και αιτία:

"esas tous 65 sas xalase pou oi ........... pirane 8 sto metal hammer eee kai kanane kai liveara me ............ ee? zilevete poly magkes kai krima.. to video clip gamaei apla kai an exete dei kati paromoio apo ellada peite mou kai mena na kserw..to kommati apisteuto!"

"Eseis oi 65 sklhroi metalades pu murise hardcorila me ta dislikes sas, an htane h zhlia psora... Epidh panta 8a ste sthn afania kai pote dn 8a petuxete kati allo arneiste na ektimiste th mousikh pu akoute. Lupamai polu paidakia alla to kommati ein upertato kai to video tromero. Ade na akouste kana sfakianaki twra pozerakia."

"eleos re min kanei kanenas ellinas kati pio proxo amesos kra kra ke dislike. egw lew na arxisete na iremite tromeroi animators ke metallades pou eiste kaliteroi . to tragoudi sperni ke to clip ine prototipo ke kollaei me to tragoudi . kai as ektimoume ligo tis aksioprepestates prospatheies merikon atomwn"

Μήπως όμως ακόμα και μπάντες που έχουνε ιδρώσει και έχουνε κάνει τρομερές θυσίες και αυτή τη στιγμή κάνουν επιτυχημένη διεθνή καριέρα, δε δέχονται αρνητικά σχόλια και χαρακτηρισμούς, ακόμα και από άτομα που βρίσκονται χρόνια στο χώρο, και αυτό με θλίβει ακόμα περισσότερο. Έχω διαβάσει τους απίστευτους χαρακτηρισμούς για τις τεράστιες Ελληνικές μπάντες οι οποίες κρατάνε ψηλά την Ελληνική σημαία στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, που κανονικά άγαλμα θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει και όχι να τις χαρακτηρίζουμε ακόμα και "gay" επειδή ανοίξανε τους μουσικούς τους ορίζοντες, χώρις όμως να ξεφεύγουν από το δρόμο της metal... Λίγος σεβασμός τουλάχιστο για τον ιδρώτα που έχυσαν κάποια άτομα και το αποτέλεσμα που έχουν επιφέρει δε βλάπτει...

 

Μήπως κάποιες μπάντες χωρίς δισκογραφία καν και χωρίς κάτι ουσιαστικό έχουνε απαιτήσεις ακόμα και απο τους διοργανωτές να παίξουνε σε κάποιο live  πάνω από την άλλη Ελληνική, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, ούτε την ιστοριά της άλλης μπάντας, ούτε το γεγονός του ότι έστω και τρίτοι τους έγινε η τιμή να πάιξουνε στο τάδε live για το οποίο άλλες μπάντες παρακαλάνε να πάιξουν, έστω και 10 λεπτά;

Έτυχε να είμαι παρών σε live όπου 20 λεπτά προτού να ξεκινήσει οι support μπαντες να πιάνονται σχεδόν στα χέρια για το ποιός θα ξεκινήσει το live, ενώ η σειρά είχα βγεί προ ημερών από το διοργανωτή και ενω και οι δύο μπάντες είχανε σχεδόν την ίδια πορεία και θα παίζανε την ίδια ώρα ο καθένας και μάλιστα σε ολιγάριθμο κοινό, και χώρις προοπτικές να μπεί και άλλος κόσμος να δεί τη συναυλία. Μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουνε το εγώ τους, να προβάλουνε τον εαυτό τους και να πούνε "φίλε έπαιξα από πάνω σου, είσαι πολλύ μικρός". Με πέντε γράμματα... Ε-Λ-Ε-Ο-Σ.

 

Μήπως επίσης σε σχετικά πρόσφατο διαγωνισμό για το ποιά μπάντα θα ανοίξει συναυλία για γνωστό συγκρότημα, οι μπάντες κατέφυγαν ακόμα και στη δημιουργία ψεύτικων profiles στο facebook ακόμα και με υβριστικό προς την άλλη μπάντα όνομα - περιεχόμενο, μόνο και μόνο για να πάρουνε ψεύτικους ψήφους και να "τεραματίσουν" πρώτοι στο διαγωνισμό; Δε λέω,σε αυτού του τύπου τους διαγωνισμούς που είναι μέσω facebook, δεν είναι κακό να βάλεις όσους ξέρεις και δε ξέρεις να σε ψηφίσουνε, αλλά όχι και να καταφεύγεις σε δημιουργία εικονικών profiles και μάλιστα με αισχρή και προσβλητική προς την άλλη μπάντα ονομασία...

 

Και βέβαια το κακό δεν περιορίζεται μόνο στις Ελληνικές μπάντες, αλλά ακόμα και στα (ηλεκτρονικά) περιοδικά, σε διοργανωτές, σε μαγαζία. Ίντριγκες και κόντρες, πικρόχολα σχόλια χωρίς λόγο...

Βλέπουμε για παράδειγμα άπειρα ηλεκτρονικά περιοδικά να ξεπετιούντε σα τα μανιτάρια, μάνατζερς από εδώ και από εκεί, διοργανωτές από το πουθενά, στούντια ηχογράφησης, και χίλια δύο, μόνο και μόνο για να προβάλουμε το ΕΓΩ και όχι το ΕΜΕΙΣ.

Πως θα πάει λοιπόν μπροστά η ρημάδα η σκηνή αν εμείς οι ίδιοι είμαστε εγωιστές και κακοπροαίρετοι και σταναχωριόμαστε με την επιτυχία του άλλου και αντιθέτως είμαστε μες στη τρελή χαρά στο στραβοπάτημα του?

Να τονίσω ότι χαίρομαι όταν βλέπω να γίνονται διάφορες προσπάθειες, είτε με επιτυχία είτε όχι, για την ένωση των συγκροτημάτων, τη συμπόρευση και την ομόνοια μεταξύ συγκροτημάτων και όχι μόνο.

Μία τέτοια κίνηση που μου έρχετε στο μυαλό είναι το "MANIFESTO"  τη μουσική κοινότητα συγκροτημάτων της ελληνικής underground σκηνής, τα οποία με κοινό άξονα (όπως αναφερόταν στο Δελτίο Τύπου)  την αγάπη για την metal μουσική, αλλά και την συνειδητοποίηση μιας κατάστασης όσον αφορά στην ελληνική metal σκηνή, αποφασίσαn να πάρουbε πρωτοβουλίες ώστε να κάνουν όλοι μαζί κάτι καλύτερο γι' αυτό. Βέβαια δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο αυτή η κονότητα πέτυχε στο στόχο της, και κατά πόσο συνεχίζει να το κάνει, όμως σαν ιδέα τη βρήκα καλή.

Επίσης η κίνηση του κάθε ηλεκτρονικού περιοδικού να προωθήσει την Ελληνική σκηνή σωστά και ουσιαστικά εμένα προσωπικά θα με βρίσκει σύμμαχο και συμπαραστάτη του. Πρόσφατο παράδειγμα το ROCK HARD LIVE στο οποίο Rock Hard και Rock Overdose συνεργάζονται, στη προσπάθειά τους να στηρίξουν την Ελληνική σκηνή. (http://www.rockoverdose.gr/news_details.php?id=16178)

Αν δε καθήσουν οι Ελληνικές μπάντες της κάθε περιοχής να δούνε που βρίσκονται και τί μπορούνε να κάνουνε ώστε ενωμένες και με μία φωνή να πραγματοποιήσουν τα επόμενα τους βήματα, αν δεν αποβάλλουν τον εγωϊσμό τους και τη ζήλεια τους, αν δε σταματήσουνε να καραδοκούν στη γωνία περιμένοντας το λάθος, την αποτυχία του άλλου, η ρημάδα η Ελληνική σκηνή δε πρόκειται να προοδεύσει ποτέ. Μόνο κάποια πυροτεχνήματα θα έχουμε όπως αυτά με τις καταξιωμένες μπαντες μας, οι οιποίες είμαι σίγουρος ουδέποτε ασχολήθηκαν με τη διπλάνη μπαντα, αλλά με το κεφάλι κάτω και κοιτάζοντας να βελτιώσουν τις δικές τους ατέλειες και ασκόντας την αυτοκριτική τους φθάσανε εδώ που φθάσανε..

 

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΠΑΝΤΕΣ και παράγοντες του χώρου: ΑΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΟ ΕΓΩ ΣΑΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΤΡΩΓΕΣΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ & ΠΑΛΕΨΤΕ ΕΝΩΜΕΝΕΣ για να πετύχετε τους στόχους και τα όνειρά σας...

 

Για το RockOverdose.gr: Ζήσης Πετκανάς

 

 

 

 

 

Comments