Ματθαίος Δακουτρός (ART OF SIMPLICITY) στο Rock Overdose: “Το καινούργιο άλμπουμ, σε σχέση με το ντεμπούτο μας, είναι πιο αφαιρετικό, με περισσότερη συνοχή, και σίγουρα πολύ καλύτερη παραγωγή!”

 

Στις 3 Φεβρουαρίου οι Art of Simplicity θα παρουσιάσουν ζωντανά το νέο τους δίσκο “When Fables Have a Bitter Taste” στο Modu, και μαζί τους θα εμφανιστούν 3 ακόμα συγκροτήματα, οι Immensity, οι Celéne και οι AlphaState, σε ένα live που προμηνύεται δυνατό. Το Rock Overdose θα δώσει το παρόν στο live και επί ευκαιρίας αυτού μίλησε με τον Ματθαίο Δακουτρό των Art of Simplicity, σχετικά με το συγκρότημα και τον καινούργιο του δίσκο.

 

Rock Overdose: Καλώς ήρθες στο Rock Overdose. Ας ξεκινήσουμε μιλώντας σχετικά με τη μπάντα. Πώς βρίσκει τους Art of Simplicity το 2017;

 

Ματθαίος: Ευχαριστούμε και για το χώρο, και για την πολύ καλή κριτική! Είμαστε σε πολύ καλή φόρμα, έχουμε δεχτεί μόνο καλές κριτικές και ανυπομονούμε να μοιραστούμε αυτή την ενέργεια στη σκηνή!

 

Rock Overdose: Πριν 3 μήνες κυκλοφόρησε ο καινούργιος σας δίσκος, “When Fables Have a Bitter Taste”. Τι θα πρέπει να περιμένει κάποιος που θα τον ακούσει και τι αλλαγές υπάρχουν στη μουσική, σε σχέση με το “Caught in this Iless Storm”;

 

Ματθαίος: Είναι ένας αρκετά ατμοσφαιρικός δίσκος, αν κάποιος περιμένει επίδειξη τεχνικής θα απογοητευτεί, θα το περιέγραφα σκοτεινό και με νοοτροπία progressive. Σε σχέση με το ντεμπούτο μας, είναι πιο αφαιρετικό, με περισσότερη συνοχή, και σίγουρα πολύ καλύτερη παραγωγή!

 

Rock Overdose: Από το 2010 η μπάντα υπέστη αλλαγές στη σύνθεσή της, η οποία και σταθεροποιήθηκε το 2013. Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε, αλλά ήθελα να ρωτήσω τι έφεραν μαζί τους τα καινούργια μέλη και πώς επηρέασε αυτό τη δημιουργία του καινούργιου δίσκου;

 

Ματθαίος: Τα κομμάτια ως συνθέσεις υπήρχαν πριν την προσθήκη των “καινούριων” μελών τα οποία επέτρεψε μου να τα αναφέρω, είναι ο Χρήστος Κουνέλης στη Φωνή, Δημήτρης Κοσκινάς στη κιθάρα και ο Γιώργος Παγίδας στο μπάσο. Παρόλο που λοιπόν οι συνθέσεις υπήρχαν, όταν μπήκαμε στο στούντιο ο κάθε ένας πρόσθεσε και κάτι δικό του οπότε τα κομμάτια ακούγονταν σαν καινούρια. Η αλήθεια είναι ότι το υλικό δεν θα ήταν τόσο καλό χωρίς αυτές τις προσθήκες.

 

 

Rock Overdose: Πέρασαν αισίως 9 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου. Γιατί χρειάστηκε τόσος πολύς καιρός; Ήταν ίσως απαραίτητος ώστε να επαναπροσδιορίσουν οι Art of Simplicity την ταυτότητά τους;

 

Ματθαίος: Δεν σκοπεύαμε να αφήσουμε τόσο καιρό να περάσει, αλλά συνέβησαν αρκετές αλλαγές στο line up, όπως είπες και εσύ σταθεροποιήθηκε το 2013. Επίσης πέσαμε και σε κάποιες “ατυχίες” λόγο της οικονομικής κρίσης που έγινε πολύ πιο αισθητή από το 2009 και μετά. Αλλά αφού η σύνθεση του συγκροτήματος ήταν ικανοποιητική, και έχοντας αφήσει τόσο καιρό να περάσει αποφασίσαμε να μην βιαστούμε και να δώσουμε όσο χρόνο χρειαστεί για να βγει καλό.

 

 

Rock Overdose: Πώς πηγαίνει ο νέος δίσκος; Τι feedback έχετε λάβει γενικά για αυτόν;

 

Ματθαίος:  Όπως είπα μέχρι τώρα έχουμε θετικές κριτικές από όπου και αν τις έχουμε εισπράξει, περιμένουμε κι άλλες αλλά θέλω να πιστεύω θα συνεχίσουν έτσι! Αλλά το πιο σημαντικό είναι η αντίδραση του κόσμου στο υλικό που φαίνεται να εντυπωσιάζει. Βεβαίως ο δίσκος έχει κυκλοφορήσει μόλις από τον Οκτώβρη οπότε έχει δρόμο ακόμα!

 

Rock Overdose: Η μουσική σας χαρακτηρίζεται ως Progressive / Experimental. Το ότι πειραματίζεστε με τη μουσική σας είναι κάτι που το θέλατε από την αρχή ή βγήκε στην πορεία; Από που αντλείτε έμπνευση για να γράψετε τα τραγούδια σας, τόσο στο κομμάτι της μουσικής όσο και των στίχων;

 

Ματθαίος: Η έμπνευση δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι κάτι που ξέρεις που να το βρεις κάθε φορά, οπότε την κυνηγάμε με κάθε τρόπο. Εμπνεόμαστε τόσο από την ίδια τη μουσική, όσο και από την καθημερινότητα γύρω μας, δεν είναι ποτέ κάτι σταθερό και δεν θέλουμε κιόλας να είναι έτσι. Όταν φτιάξαμε το συγκρότημα αποφασίσαμε να οικειοποιηθούμε την ταμπέλα “progressive metal” τόσο γιατί οι αφετηρίες μας ήταν από εκεί, όσο και γιατί έτσι όπως καταλαβαίναμε τον όρο αυτό, μας έδινε προοπτικές ελιγμών αλλά και ένα μεγάλο εύρος να κινηθούμε. Βέβαια τα τελευταία χρόνια προσωπικά δεν νιώθω άνετα με τον όρο, βασικά γιατί πλέον αντιμετωπίζεται όχι σαν προοδευτική λογική αλλά σαν ένα συγκεκριμένο ηχόχρωμα. Είναι ένας από τους λόγους που τον τελευταίο καιρό βάζουμε και το “experimental” μέσα στον τίτλο, γιατί από την αρχή του συγκροτήματος είχαμε σαν στόχο να εξελισσόμαστε και να πειραματιζόμαστε χωρίς αναστολές με τη μουσική μας. Είμαι σίγουρος ότι κάπου εκεί έξω, μέσα στους χιλιάδες μουσικούς όρους υπάρχει ο κατάλληλος για εμάς, αλλά από την άλλη ποτέ δεν τρελαινόμασταν με αυτού του είδους τις κατηγοριοποιήσεις.

 

Rock Overdose: Το γεγονός ότι φέρνετε διάφορα είδη μαζί στη μουσική σας, πώς επηρεάζει το κομμάτι της σύνθεσης; Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν πρόκειται να συνθέσετε νέο υλικό; Είναι μια διαδικασία εύκολη ή είναι χρονοβόρα;

 

Ματθαίος: Αν ρωτάς αυτό που καταλαβαίνω, όχι δεν υπάρχει μια στάνταρ διαδικασία όπου μέσα από ένα brainstorming αποφασίζουμε τι θα ταιριάξουμε με τι. Όπως είπα για την έμπνευση ότι δεν έρχεται από ένα σημείο, έτσι και δεν υπάρχει ένας τρόπος σύνθεσης. Το κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό και όλα δημιουργούν ένα σύνολο. Κοιτάζουμε κάθε φορά το τι στα αυτιά μας ταιριάζει πιο πολύ, ή τι μπορεί να μας εξάψει την περιέργεια. Απλά κανένας μας δεν ακούει ένα είδος μουσικής, οπότε κοιτάμε πως μπορούν όλα αυτά να ακουμπήσουν μεταξύ τους. Παράδειγμα, στο Sweetest Denial υπάρχουν ακόμα και drone στοιχεία, τα οποία όμως δεν είναι σε πρώτο πλάνο, γιατί συνδικάζονται με όλα τα υπόλοιπα και συνθέτουν κάτι διαφορετικό.

 

 

Rock Overdose: Στις 3 Φλεβάρη θα παρουσιάσετε το “When Fables Have a Bitter Taste” ζωντανά στο Modu. Το setlist θα επικεντρωθεί μόνο σε αυτό το δίσκο ή θα ακούσουμε και παλιότερα τραγούδια;

 

Ματθαίος: Έχουμε κάνει ήδη μια παρουσίαση ολόκληρου του δίσκου, που πήγε αρκετά καλά. Αυτή τη φορά, εκτός από το When Fables have a Bitter Taste στην ολότητά του, θα παίξουμε και κάποια κομμάτια από το πρώτο δίσκο, να πω εδώ ότι για ένα από αυτά θα είναι η παρθενική του live εκτέλεση, και ετοιμάζουμε και κάποιες διασκευές, μια από ένα πολύ σημαντικό Gothic συγκρότημα και μια από ένα πολύ σημαντικό progressive metal συγκρότημα.

 

Rock Overdose: Έχετε ως σκοπό να συνεχίσετε να παίζετε ζωντανά στο μέλλον; Θα εμφανιστείτε κάπου αλλού για την προώθηση του δίσκου;

 

Ματθαίος: Ναι, γενικά θέλουμε να εμφανιστούμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Μετά τις 3 Φεβρουαρίου κανονίζουμε μια συναυλία στη Πάτρα, ξανά με τους Celene, μάλλον για τις 12 Φεβρουαρίου, ενώ είμαστε και σε συνεννοήσεις και για άλλα πράγματα που θα ανακοινωθούν αργότερα. Πάντως μας ενδιαφέρει αρκετά να παίξουμε εκτός Αθήνας, αλλά και στο εξωτερικό, ιδανικά σε κάποιο φεστιβάλ. Θα δούμε τι θα κάτσει τελικά.

 

Rock Overdose: Πώς βλέπεις την εγχώρια Progressive σκηνή; Θα έλεγες πως είναι το ίδιο ισχυρή με άλλες παραδοσιακά ισχυρές σκηνές, όπως το Heavy/Power και το Black;

 

Ματθαίος: Το ίδιο ισχυρή, από θέμα δημοσιότητας ή φήμης, σε καμία περίπτωση. Όμως κυρίως τον τελευταίο καιρό έχουν βγει κάποιες κυκλοφορίες που προσωπικά τουλάχιστον τις θεώρησα πολύ καλές δουλείες. Βεβαίως αυτό δεν εγγυάται αυτόματα καριέρα, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Θα ήθελα πάντως να δω να καθιερώνεται κάποιο φεστιβάλ με συγκροτήματα του χώρου, πιστεύω μπορούν εύκολα να μαζευτούν 6 – 7 συγκροτήματα που παίζουν καλή μουσική, και αυτό σημαίνει ότι ο χώρος είναι σε εξαιρετική φόρμα.

 

Rock Overdose: Τι καινούργιο σχήμα έχει πιάσει το αυτί σου τελευταία; Πηγαίνεις σε live άλλων συγκροτημάτων και τι καλό είδες, αν είδες βέβαια, τον τελευταίο καιρό;

 

Ματθαίος: Ωχ, δεν μου αρέσει να αναφέρω άλλα συγκροτήματα, γιατί με αρκετά έχω σχέσεις και έρχομαι σε δύσκολη θέση. Με ευκολία θα αναφέρω πάντως τα συγκροτήματα που συσχετιζόμαστε, το καινούριο EP των Disharmony, που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, όσο έχω ακούσει είναι αρκετά καλό, όπως και το ντεμπούτο των Dryed, επίσης ακόμα ακυκλοφόρητο ακόμα. Ο τρίτος δίσκος των September Code και των Verbal Delirium ήταν πάρα πολύ καλά δείγματα, προσωπικά από θέμα γούστου μου άρεσε το δεύτερο πιο πολύ και περιμένω να τους δω στο Κύτταρο στις 22 Ιανουαρίου. Θα μπορούσα να σου πω αρκετά ακόμα αλλά θα σταματήσω εδώ.

 

 

Rock Overdose: Τι επιφυλάσσει το γενικότερο μέλλον για τους Art of Simplicity; Που έχει σκοπό να φτάσει η μπάντα;

 

Ματθαίος: Η πιο ρεαλιστική απάντηση είναι το όπου μας βγάλει! Για την ώρα θέλουμε να προωθήσουμε το καινούριο υλικό όσο μπορούμε. Έχουμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε πάνω σε καινούρια κομμάτια, με στόχο μάλλον περίπου ένα χρόνο από τώρα, αλλά ακόμα είναι στα χαρτιά. Όλα εξαρτώνται εννοείτε τόσο από την ανταπόκριση του κόσμου, αλλά και κάποια “τυχερά”, αν εμφανιστούν.

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.

 

Ματθαίος: Περιμένουμε να δούμε όσους πιο πολλούς φίλους του συγκροτήματος γίνεται στο Modu, θα είναι μια πολύ ωραία βραδιά, και τα υπόλοιπα συγκροτήματα (Immensity, Celene, AlphaState) είναι πολύ ενδιαφέροντα. Από εκεί και πέρα, εμείς ευχαριστούμε για τη στήριξη και για τα καλά λόγια για τη μουσική μας!

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 

 


Comments