Μελέτη ισχυρίζεται ότι η παρακολούθηση μιας συναυλίας μία φορά κάθε δύο εβδομάδες προσθέτει 9 χρόνια στη ζωή σας!

 

Οι συναυλίες μπορεί να είναι αποθαρρυντικές καθώς γερνάτε, με τους αργούς χρόνους έναρξης και την προοπτική να στέκεστε δίπλα σε ψηλούς, ιδρωμένους ανθρώπους για αρκετές ώρες. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, ισχυρίζεται ότι η προσπάθεια αξίζει τον κόπο.

 

Μελέτη, που διεξήχθη από τον εμπειρογνώμονα της συμπεριφορικής επιστήμης Patrick Fagan και την Ο2, δείχνει ότι η τακτική παρακολούθηση συναυλιών μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής κάποιου μέχρι και εννέα χρόνια. Η λογική είναι ότι η ζωντανή μουσική αυξάνει τα αισθήματα της αυτοεκτίμησης, της εγγύτητας με τους άλλους και, ιδιαίτερα, της ψυχικής διέγερσης, τα οποία συμβάλλουν στην αίσθηση της ευημερίας κάποιου. Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχει μια «θετική συσχέτιση μεταξύ της κανονικότητας της συμμετοχής και της ευημερίας» και η «πρόσθετη επιστημονική έρευνα συνδέει άμεσα τα υψηλά επίπεδα ευημερίας με μια αύξηση της διάρκειας ζωής εννέα ετών».

 

Αυτές οι αισθήσεις ευεξίας μετρήθηκαν με τη χρήση ψυχομετρικών εξετάσεων και εξετάσεων καρδιακού ρυθμού και η μελέτη αναφέρει ότι η συμμετοχή σε μια συναυλία για μόλις 20 λεπτά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα 21% αύξηση των συναισθημάτων ευεξίας. Η σύσταση της μελέτης είναι ότι μια συναυλία κάθε δύο εβδομάδες θα εκτοξεύσει την ευτυχία, την ικανοποίηση, την παραγωγικότητα και την αυτοεκτίμησή κάποιου στο υψηλότερο επίπεδο.

 

Μήπως αυτό ακούγεται χάλια σε σας; Ναι, ίσως, αλλά ποιοι είμαστε για να διαμαρτυρηθούμε; Μερικές από τις πιο διασκεδαστικές στιγμές που είχαμε ποτέ ήταν σε συναυλίες και ποιος θα διαφωνήσει ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο;

 

Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα.

 

Για το Rock Overdose,
Μιχάλης Τσολάκος

Comments