Οι δίσκοι που άλλαξαν τις ζωές των συγκροτημάτων του Extreme Assault Festival

Το Extreme Assault επιστρέφει για τέταρτη συνεχόμενη φορά, παρουσιάζοντας τρεις μέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στον ακραίο ήχο. Για να γνωρίσουμε καλύτερα τα συγκροτήματα και τις επιρροές τους, ζητήσαμε από αυτά να μας παρουσιάσουν έναν δίσκο,  ο οποίος άλλαξε τις ζωές τους και θα ήθελαν οι ίδιοι να είχαν ηχογραφήσει. 13 από τις 15 μπάντες του line-up μας δίνουν άκρως ενδιαφέρουσες απαντήσεις! Απολαύστε υπεύθυνα!

 

WARTHORN (L-Drac) – “Seven Churches” by POSSESSED

 

Σίγουρα το “Seven Churches” των Possessed. Mάλιστα, σε 3 live μας έχουμε κάνει διασκευή το “The Exorcist”, ενώ υπάρχει μια πρόβα με την παλιότερη σύνθεση στο Youtube την οποία σχολιάζει από κάτω ο ίδιος ο Beccera (εδώ η διασκευή https://www.youtube.com/watch?v=MAJGXoRY4Bg). O λόγος αυτής της επιλογής είναι ότι ήταν από τους πρώτους Death Metal δίσκους, άσχετα με το ότι οι μετέπειτα καταβολές των Possessed ήταν Thrash. Ένας δίσκος χαώδης, πολύ σκοτεινός που άσκησε τρελή επιρροή, ειδικά σε Underground συγκροτήματα, είτε του Death είτε του Black. Tην ατμόσφαιρά του την οφείλει πολύ στην κακή παραγωγή, η οποία δεν νομίζω να έγινε επίτηδες. Ειλικρινά, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο La Londe μετά τους Possessed πήγε στους Primus. Είναι πραγματικά το άλλο άκρο! Κρίμα για ότι συνέβηκε στον Jeff και κρίμα που δεν έχουν άλλα μέλη από την κλασική σύνθεση, λογικά δεν πρέπει να ασχολούνται πλέον με την μουσική.

 

 

DIMLIGHT (Peter) – “Sabbath Bloody Sabbath” by BLACK SABBATH

 

Θα πούμε τον δίσκο που θεωρούμε ως ένα απ τα τρανότερα παραδείγματα μουσικής ιδιοφυΐας στον ήχο του μέταλ. Πολύ μπροστά για την εποχή του και δίχως αμφισβήτηση άρτιο σε όλα του. Το “Sabbath Bloody Sabbath”, λοιπόν. Θα είναι πάντα μεγάλη επιρροή για πολλούς μουσικούς. Παντρεύει διάφορους ήχους με απόλυτη επιτυχία και κάτι τέτοιο αρέσει και σε εμάς όταν γράφουμε μουσική.

 

 

ARKHANGELSK (Άγγελος Κριτσωτάκης) – “Anthems to the Welkin at Dusk” by EMPEROR

 

Το “Anthems to the Welkin at Dusk” των Emperor, είναι ο δίσκος που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το black metal, όπως και για πάρα πολύ κόσμο που ανακαλύπτει αυτή την μουσική. Ηχογραφημένος το 1997 και σε στάδιο σύνθεσης ήδη από το 1994, ήταν ο διάδοχος ενός από τα καλύτερα δείγματα που είχε να δείξει το black μέχρι τότε, του “Into the Nightside Eclipse”. Χτίζοντας πάνω σε αυτό, και απολαμβάνοντας ήδη τις δάφνες του χαρακτηρισμού από πολλούς ως «καλύτερη black metal μπάντα», ο Ihsahn τόλμησε και πάντρεψε ένα είδος που για τους οπαδούς του ήταν κάτι πολύ συγκεκριμένο -εντός και εκτός μουσικής- με στοιχεία το λιγότερο πρωτόγνωρα για το είδος. Jazz συγχορδίες, καθαρά επικά φωνητικά περάσματα, μεγαλειώδη πλήκτρα και οι κλασικοί κιθαριστικοί Ihsahn -Samoth συνδυασμοί ενώθηκαν με όλα αυτά τα στοιχεία που μας κάνουν να αγαπάμε αυτοό το είδος. Σαν κερασάκι στην τούρτα, ο Trym έδωσε ρεσιτάλ με τα blast του και στο Bergen γράφτηκε ιστορία. "Emperor performs Sophisticated Black Metal Art exclusively!" δηλώσανε στο sleeve του δίσκου και αυτό ακριβώς είναι η επιθυμία μας στους Arkhangelsk. Να εξερευνήσουμε το δικό μας μονοπάτι στο είδος και να αφήσουμε το στίγμα μας. LEM.

 

 

VIOLENT DEFINITION (Νίκος) – “Time Does Not Heal” by DARK ANGEL

 

Είναι δύσκολη ερώτηση, αλλά προσωπικά θα πήγαινα προς Dark Angel με το “Time Does Not Heal”. Ίσως λόγω της εποχής που άλλαζε το thrash, οι αρχές της δεκαετίας '90, ο ήχος γενικότερα και η ατμόσφαιρα που έβγαλαν σε αυτόν τον τελευταίο τους δίσκο. Αν και αρκετά διαφορετικό στυλ από το δικό μας, πιστεύω πως θα έβγαινε κάτι πολύ καλό. Αν όμως προσγειωθούμε λίγο στην πραγματικότητα θα θέλαμε να ηχογραφήσουμε ξανά το “Cursed Cross” από Crucifier. Περισσότερο γιατί ενώ είχε αρκετά στοιχεία που το έκαναν να ξεχωρίζει, χαντακώθηκαν τότε στην παραγωγή που κάναμε με τα τότε μέλη της μπάντας.

 

 

PIRANHA (Γιάννης Κοσκινάς) – “Leprosy” by DEATH

 

Στην ερώτηση αυτή η απάντηση μας είναι ο δίσκος των Death, τo “Leprosy” που πιστεύουμε αποτελεί ένα από τα καλύτερους και κλασικούς δίσκους της ακραίας metal μουσικής. Περιέχει το υπέροχο “Pull Τhe Plug” που κατά την γνώμη μας ένα από τα καλύτερα κομμάτια της μπάντας. Ο δίσκος αυτός έστησε τις βάσεις για το επιθετικό αλλά τεχνικό στυλ του death metal που υιοθέτησαν μεγάλες μπάντες μετά. Επίσης, έθεσε καινούργια standards στο θέμα ηχογράφησης και επεξεργασίας ήχου (Morrisound Studios) για εκείνη την εποχή που κυκλοφόρησε, που μετά έγιναν προκαθορισμένα για πολλές μεγάλες μπάντες.

 

 

OBDUKTION (Τάκης) – “Cause of Death” by OBITUARY

 

Σεπτέμβριος 1990. Florida. Πέντε πιτσιρικάδες κυκλοφορούν το 2ο τους άλμπουμ. Από τις πρώτες νότες γίνεται αντιληπτή μια ατμόσφαιρα θανατίλας και σαπίλας. Οι κιθάρες σπέρνουν, τσακίζουν κόκκαλα, τύμπανα και μπάσο ογκόλιθοι ρυθμού, σκυρόδεμα μπετόν-αρμέ, φωνή από τα βάθη της αβύσσου, ωδή στον τρόμο, παραγωγή που θα πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάρια ηχοληψίας. Συναισθήματα The Walking Dead, ζόμπι να περιφέρονται, παντού μια νεκρική αίσθηση. Εννέα ύμνοι στο θάνατο. Ένα μέταλ ευαγγέλιο που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα βρίσκεται πάντα στην κορυφή. Διαχρονικό, ανεξίτηλο, ανέγγιχτο από το χρόνο. Ο λόγος του να θες να παίξεις αυτό το είδος μουσικής. Αν θα θέλαμε να το είχαμε ηχογραφήσει; Ρητορική ερώτηση…

 

 

EVIL WITHIN (Παναγιωτης Βαρβαρόπουλος) – “Time” by WINTERSUN

 

Υπαρχουν πολλοι δίσκοι ου θα θέλαμε να ηχογραφήσουμε , αλλά ένας από τους αγαπημένους μας δίσκους είναι το “Time” των Wintersun. Το άλμπουμ αυτό είναι μια ιστορία , ένα παραμύθι που έχει μια αρχή που σε συνεπαίρνει , μια μέση και ένα τέλος όπως ακριβώς στα παραμύθια. Είναι μια ιστορία όπου μιλάει για τον άνθρωπο , την αγάπη, την μοναξία, την θλίψη, την απώλεια , τον χρόνο και όλα τα συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος. Ταιριάζει τόσο πολύ στις ιδέες μας τόσο μουσικά με δυνατά ατμοσφαιρικά ριφ όσο και μελωδικά έτσι ώστε ακούγοντάς το να σε ταξιδεύουν.

 

 

FLESH MARTYR (Μαριος) – “Shadows of the Past” by SENTENCED

 

Ένας δίσκος που θα γουστάραμε να ηχογραφήσουμε είναι το ντεμπούτο των Φινλανδών Sentenced “Shadows of the Past” το οποίο βγάλανε το 1992. Γενικά το ύφος των Flesh δεν είναι καθαρό death metal και ούτε έχουμε τέτοια extreme παιξίματα, αλλά είμαστε όλοι φανς του συγκεκριμένου άλμπουμ. To  “Shadows Of The Past” αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα του «ακατέργαστου», γεμάτο λύσσα death metal με αρκετές doom μελωδίες. Σου βγάζει ένα ανατριχιαστικό συναίσθημα και έπειτα σε σαρώνει με τις βαριές και αργές μελωδίες συνδυασμένες με επιθετικά riffs και ένα μανιακό drumming που σε διαπερνάει δίχως αμφιβολία. Είναι το άλμπουμ που διατηρεί μελωδικότητα και επιθετικότητα σε τόση καλή ισορροπία!

 

 

CHAOS UNDIVIDED (George) – “Haunted” by SIX FEET UNDER

 

Για μας ένας από τους δίσκους που επηρέασαν αρκετά το ύφος της μπάντας και που θα μπορούσαμε να ηχογραφήσουμε, είναι το “Haunted” από Six Feet Under. Mιλάμε για έναν από τους πιο δυνατούς death metal δίσκους από όλες τις πλευρές γιατί συνδυάζει την σαπίλα του old school death metal με την groovia της τότε εποχής. Έχουμε παίξει παλαιότερα διασκευές σε κάποια live, όπως το Ηuman Τarget και το Lycanthropy.

 

 

PROCREATION (Mark) – “Storm of the Lights Bane” by DISSECTION

 

Το “Storm of the Lights Bane”, των Dissection. Αυτό το άλμπουμ ξεπέρασε τα σύνορα του black και death metal, μας έδωσε μια πανέμορφη και τέλεια μίξη μεταξύ των δύο αυτών μουσικών ειδών και έτσι ξεκίνησε μια νέα εποχή.

 

 

MOUFLON (Richard) – “Left Hand Path” by ENTOMBED

 

Αυτό το άλμπουμ ξεχωρίζει για τα θεμέλια που έβαλε στην μουσική μας, το αργό death metal. Είναι αυτό που βλέπουμε ως μεγαλύτερή μας επιρροή και αυτό που κάνουμε ως Mouflon.

 

 

DEAD END (Alwin) – “Where No Life Dwells” by UNLEASHED + “Epicus Doomicus Metallicus” by CANDLEMASS

 

Για την ακρίβεια έχω να αναφέρω δύο άλμπουμ ως μεγάλες μας επιρροές. Κάποιοι θα πουν για τους Paradise Lost, όμως το βλέπω διαφορετικά. Το πρώτο θα ήταν από Unleashed το “Where No Life Dwells”. Τα αργά σημεία στη μουσική μας έχουν τις ρίζες τους στο old school death metal της Σουηδίας και οι Unleashed το έκαναν αυτό πολύ καλά. Το δεύτερο άλμπουμ που θα διάλεγα, θα ήταν το “Epicus Doomicus Metallicus” των Candlemass. Ένα επικό αριστούργημα που δεν θα ξεπεραστεί ποτέ. Προσωπικά, όταν γράφω μουσική σκέφτομαι αυτό το άλμπουμ. Η χημεία που υπάρχει, η αγνή του ωμότητα, το έντονο μελοδραματικό doom metal. Σίγουρα, μια από τις μεγαλύτερες επιρροές των Dead End.

 

 

MORAL CORRUPTION (Μίνωας) – “Ashes of the Wake” by LAMB OF GOD and “Horizons” by PARKWAY DRIVE

 

Μάλλον κανένας!  Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάτι στο βεληνεκές του  “Ashes of the Wake” (Lamb of God) ή του “Horizons” (Parkway Drive), για παράδειγμα, που θα αλλάζαμε. Στην τελική, εάν διαφοροποιούταν κάτι, θα έπαυαν να είναι οι δισκάρες  που είναι. Θα ήταν κάτι άλλο, κάτι  διαφορετικό. Μπορεί να το αγαπούσαμε περισσότερο, μπορεί όμως και όχι! Σημασία έχει ότι κάποιοι δίσκοι μας επηρέασαν έτσι όπως είναι, όπως τους πρωτοακούσαμε. Πήραμε πολλά από αυτούς, αλλά δεν θα τους αλλάζαμε ποτέ γιατί έτσι τους αγαπήσαμε!

 

 

***

 

Το Extreme Assault Festival θα λάβει χώρα στο MODU στις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου και υπόσχεται για ακόμη μια φορά, εκκωφαντικές στιγμές ισοπεδωτισμού και κτηνωδών ηχητικών ξεσπασμάτων! 12 μπάντες από την Ελλάδα και 3 από την Ολλανδία, σας υπόσχονται ένα από τα πιο ποιοτικά line-up ακραίου ήχου που θα συναντήσετε στο underground. Δείτε, παρακάτω, το πρόγραμμα του festival και όλους τους χρήσιμους συνδέσμους:

 

***

 

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου

 

  • DIMLIGHT

www.facebook.com/Dimlighttheband

  • EVIL WITHIN

www.facebook.com/evilwithinband

  • FRAGMENTS OF DESPAIR

www.facebook.com/Fragmentsofdespair

  • CHAOS UNDIVIDED

www.facebook.com/chaosundividedband

  • MORAL CORRUPTION

www.facebook.com/moralcorruptionband

 

Σάββατο 28 Οκτωβρίου

 

  • OBDUKTION

www.facebook.com/obduktionband

  • DEAD END (Holland)

www.facebook.com/DeadEndHolland

  • MOUFLON (Holland)

www.facebook.com/Mouflon-544807228919159

  • SKIN ERASED

www.facebook.com/Skin.Erased

  • FLESH MARTYR

www.facebook.com/fleshmartyr

 

Κυριακή 29 Οκτωβρίου

 

  • PIRANHA

www.facebook.com/piranhagreekmetalband

  • PROCREATION (Holland)

www.facebook.com/procreationmetal

  • WARTHORN

www.facebook.com/ThornsOfWar

  • ARKHANGELSK

www.facebook.com/ArkhangelskBand

  • VIOLENT DEFINITION

www.facebook.com/ViolentDefinition

 

***

 

EVENT PAGE: www.facebook.com/events/1920786191466956

 

LINKS:

 

***

Comments