Ο καπετάνιος των IRON MAIDEN, Steve Harris, γίνεται σήμερα 68 ετών!

 Το μυαλό και η ψυχή, ο ιδρυτής, μπασίστας, βασικός συνθέτης και ηγέτης της θρυλικότερης και επιδραστικότερης heavy metal μπάντας όλων των εποχών, ο Steve Harris, γίνεται σήμερα 68 ετών.

 

Ο Stephen Percy "Steve" Harris, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στο Ανατολικό Λονδίνο, στην περιοχή του Leytonstone. Ο πατέρας του ήταν οδηγός, ενώ η μητέρα του έκανε περιστασιακές δουλειές, αφιερώνοντας τον χρόνο της στην ανατροφή των τεσσάρων παιδιών της, του πρωτότοκου Steve και των άλλων τριών κοριτσιών της. Στο σπίτι τους, υπήρχαν όλη τη μέρα σχεδόν, μελωδίες από Beatles και συγκροτήματα της εποχής, σημαντικό γεγονός όσον αφορά την αγάπη που ανέπτυξε για τη μουσική.

 

Το μεγάλο του πάθος όμως, μέχρι τα δεκαπέντε του χρόνια περίπου, ήταν το ποδόσφαιρο. Έπαιζε στη West Ham και το όνειρο του ήταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Μάλιστα λίγο έλειψε να το πραγματοποιήσει, αφού στην ηλικία των 14, τον ανακάλυψε ένας κυνηγός ταλέντων, που του πρότεινε να παίξει σε επαγγελματικό επίπεδο. Μπορεί η πρόταση να φάνηκε αδιανόητη στα μάτια του, όμως εκείνον τον καιρό ο έφηβος Harris, ήθελε περισσότερο να βγαίνει, να πίνει και να κάνει γενικά μια ζωή που δε συμβάδιζε με αυτήν ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, αν αυτό είχε συμβεί ένα – δυο χρόνια αργότερα, ίσως σήμερα όλα να ήταν διαφορετικά.

 

 

 Αποφάσισε λοιπόν, να εστιάσει την προσοχή του στη μουσική και στα δεκάξι του αγόρασε το πρώτο του μπάσο, αν και προτιμούσε τα ντραμς που όμως δεν είχε χώρο σπίτι του για να τα βάλει. Άκουγε τότε, Free, Black Sabbath και παρόμοια μουσικά πράγματα. Σχημάτισε την πρώτη του μπάντα τους Gypsy’s Kiss και όταν πρωτοάρχισαν να παίζουν, μαζευόνταν σπίτι του και έκαναν τον τόπο άνω – κάτω, ενώ επί της ουσίας εκτός από τον κιθαρίστα, κανείς δεν ήταν αρκετά καλός. Μετά από πέντε εμφανίσεις, η μπάντα διαλύθηκε, εκείνος όμως ήταν ενθουσιασμένος με τις ιδέες που του έρχονταν για να γράψει τραγούδια. Μέσω μιας αγγελίας που είδε σε μια εφημερίδα, προσχώρησε στους επαγγελματίες Smiler, που έπαιζαν υλικό από ροκ υλικό κυρίως. Όπως λέει, ήταν μια καλή εμπειρία γι’ αυτόν, έχοντας συμμετάσχει σε δεκάξι συναυλίες τους. Το πρόβλημα ήταν πως όταν ξεκίνησε να γράφει τα δικά του τραγούδια, εκείνοι δεν ήθελαν να τα παίξουν γιατί τα έβρισκαν αρκετά πολύπλοκα, οπότε κατάλαβε πως ήρθε η ώρα να κάνει κάτι δικό του και έτσι σχημάτισε τους Iron Maiden.

 

 

Μουσικά το όραμά του, ήταν να δημιουργήσει ένα στυλ παρόμοιo με των Wishbone Ash και των Thin Lizzy, βασισμένο κυρίως στις δισολίες. Από την ίδρυσή των Maiden, ο Harris ήταν πάντα ο νους, ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα  και σύμφωνα με εκείνον προχώραγε πάντα η μπάντα. Είναι ο κύριος συνθέτης και ο στιχουργός στα κομμάτια των Maiden, ενώ στα τραγούδια του απεικονίζεται ο ήχος σήμα – κατατεθέν του μπάσου του και αναδεικνύονται οι rock του επιρροές. Αυτές περιλαμβάνουν, progressive συγκροτήματα της δεκαετίας του ’70, αλλά και πρώιμα hard rock σχήματα. Μερικά ονόματα απ’ αυτά περιλαμβάνουν τους Black Sabbath, Deep Purple, Jethro Tull, Pink Floyd, Led Zeppelin, UFO και Wishbone Ash. Τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει μια περισσότερο progressive κατεύθυνση στη μουσική του συγκροτήματος.

 

 

 

 

Εκτός από τα προαναφερθέντα, έχει και άλλους ρόλους ανά διαστήματα, όπως αυτόν του συμπαραγωγού. Επιπλέον αρκετές φορές παίζει πλήκτρα και κάνει δεύτερα φωνητικά. Το Σεπτέμβρη του 2012, για πρώτη φορά ο μουσικός κυκλοφόρησε την πρώτη του σόλο δουλειά, με τίτλο “British Lion”, το υλικό για την οποία είχε γράψει απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, θεωρεί το άλμπουμ περισσότερο ως ένα project, παρά ως ένα προσωπικό άλμπουμ, αφού νιώθει πιο άνετα στο περιβάλλον μιας μπάντας.

 

 

Στην προσωπική του ζωή, έχει παντρευτεί δύο φορές. Απ’ τον πρώτο του γάμο έχει τέσσερα παιδιά, από τα οποία η μεγάλη του κόρη, Lauren, είναι τραγουδίστρια, ενώ ο γιος του George, είναι lead κιθαρίστας σε γκρουπ. Ο γάμος του, έλαβε τέλος το 1993, εποχή που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει ως την δυσκολότερη που έχει βιώσει. Μερικά χρόνια αργότερα ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε ακόμη δύο παιδιά.

 

 

 Οι κόρες του, τον περιγράφουν ως έναν ντροπαλό, ήσυχο και κλειστό χαρακτήρα, ενώ οι συνεργάτες του αλλά και η εικόνα του σε όλη του την καριέρα, μαρτυρούν πως πρόκειται για έναν άνθρωπο, ιδιαίτερα προσγειωμένο,ευφυή και ευαίσθητο. Στον ελεύθερο χρόνο του, παίζει απαραιτήτως ποδόσφαιρο, σπορ για το οποίο τρέφει τεράστια αγάπη. 

 

 

 

Steve Harris Iron Maiden Athens22 - Photo Credits: John Metalman Livanos

 

Comments