Πέντε πράγματα που ίσως να μη γνωρίζατε για τους VOIVOD

Οι Καναδοί Voivod χαίρουν καθολικής αναγνώρισης στο metal κι όχι μόνο στερέωμα ως ένα από τα ευφυέστερα και πιο επιδραστικά συγκροτήματα, που έχουν εμφανιστεί στο είδος. Διανύοντας το τριακοστό έκτο έτος της πορείας τους κι εν όψει των εν Ελλάδι εμφανίσεων τους φωτίζουμε πέντε πτυχές της καριέρας τους, που ίσως να μην είναι γνωστές στο ευρύ κοινο.


Η πρώτη τους προσπάθεια ήταν παταγωδώς αποτυχημένη

Οι Voivod δημιουργήθηκαν αρχικά το 1981 όταν ο Denis "Piggy" D'Amour έψαχνε μουσικούς για να φορμάρει μια μπάντα. Αρχικά ανταποκρίθηκε ο Jean-Yves "Blacky" Theriault και στη συνέχεια μπήκε στο σχήμα και ο Michel "Away" Langevin, με τον οποίο γνωρίζονταν από το σχολείο. Το πρόβλημα ήταν ότι πέραν του Piggy, οι μουσικές ικανότητες των υπολοίπων μελών βρίσκονταν σε εμβρυακό στάδιο. Ο Blacky στην ουσία, έμαθε να παίζει μπάσο χάρη σε μαθήματα, που του έκανε ο Piggy. Αυτή η πρώιμη μορφή των Voivod μπήκε στον πάγο για περίπου ένα χρόνο. Στο τέλος του 1982 το συγκρότημα επανασυνδέεται και με την προσθήκη του Denis "Snake" Belanger στα φωνητικά την επόμενη χρονιά, το νερό μπήκε στο αυλάκι.



Έχουν κερδίσει τα "Καναδικά Grammy"

Στους Voivod απονεμήθηκε το φετινό Juno Award -τα αντίστοιχα Grammy του Καναδά δηλαδή- στη Μetal/Hard Music Album Of The Year κατηγορία για το τελευταίο album τους The Wake”. Το συγκρότημα είχε διεκδικήσει το βραβείο και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα το 1991 με το Nothingface” και το 1993 με τοAngel Rat”, χωρίς εν τέλει να καταφέρει να το αποσπάσει. 26 χρόνια μετά γεύθηκαν τη δικαίωση χάρη σε έναν ακόμη καταπληκτικό δίσκο.



Έχουν περιοδεύσει με τους RUSH

Πίσω στο 1990, όταν οι Rush περιόδευαν για το Presto”, είχαν επιλέξει τους Voivod για να τους συνοδεύσουν σε τέσσερις συναυλίες, σε μια εποχή που δεν ήταν καθόλου εύκολο για ένα metal σχήμα να ανοίξει για τους Rush. Την πρώτη νύχτα τους περίμενε στα παρασκήνια ένα μεγάλο μπουκάλι με ιδιόχειρη αφιέρωση από τη μπάντα, λουλούδια και σοκολάτες. Οι Voivod έχουν ακόμα να το λένε για το πόσο gentlemen στάθηκε το θρυλικό τρίο απένταντι τους.



Έχουν στα σκαριά βιογραφικό ντοκυμαντέρ

Το ντοκυμαντέρ ξεκίνησε σαν ιδέα του ιθύνοντα νου της Banger TV Sam Dunn, αλλά στην πορεία πέρασε από σαράντα κύμματα. Αυτή τη στιγμή σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας είναι ο Felipe Belalcazar, που μετράει στο ενεργητικό του το αντίστοιχο ντοκυμαντέρ για τους Death με τίτλο “Death By Metal”. Σύμφωνα με τον Snake θα περιέχει αποσπάσματα από όλα τα ως τώρα lineup των Voivod.



Ο Dave Grohl δηλώνει ορκισμένος fan τους

Ο ηγέτης των Foo Fighters και κάποτε ντράμμερ των Nirvana έχει κυριολεκτικά μεγαλώσει με τη μουσική τους και πάντα εκθειάζει το συγκρότημα με την πρώτη ευκαιρία, όπως θα διαπιστώσετε και από το video παρακάτω. Στο παρελθόν μάλιστα είχε συνεργαστεί με τον Snake για τους Probot -το τότε metal side project που διατηρούσε- και το κομμάτι “Dictatosaurus”, το οποίο βρήκε το δρόμο του για τον ομώνυμο δίσκο του 2004.



Υπενθυμίζουμε ότι οι Voivod θα εμφανιστούν ζωντανά την Τετάρτη 21 Αυγούστου στο Temple Athens


Comments