Σάββας Κωφίδης στο Rock Overdose:”Το metal δε το αφήνουμε ποτέ, ειναι ανεξίτηλο & ανάταση ψυχής!”

 

 Ο Σάββας Κωφίδης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, παλαίμαχος των γηπέδων – μια από τις πιο συμπαθείς προσωπικότητες του χώρου, εκτός από το ποδόσφαιρο μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή του είναι και το heavy metal!  Ο Ζήσης Πετκανάς είχε την ευκαιρία να συζητήσει πολύ φιλικά και χαλαρά μαζί του, για κάτι κοινό που μας συνδέει – την ΜΟΥΣΙΚΗ και όχι μόνο. Η μουσική και το ποδόσφαιρο είναι για εκείνον τρόπος ζωής, δηλώνει ασυμβίβαστος μιας και δε θα έκοβε τα μαλλιά του ή δε θα αποχωριζόταν ποτέ το δερμάτινό τζάκετ του, και με ειλικρίνεια και χωρίς κόμπλεξ δηλώνει: «Αν φορέσω γραβάτα, δε θα γίνω καλύτερος άνθρωπος!»

 

 Πάμε να διαβάσουμε παρακάτω την απολαυστική συνέντευξη:

 

RockOverdose.gr: Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής αλλά και παλαίμαχος του metal Σάββα σωστά;

 

Σ.Κ.: Έτσι ακριβώς… κι εκεί παλαίμαχος αλλά συνεχίζουμε. Η μουσική δεν έχει ηλικία.

 

RockOverdose.gr: Ε ναι, μπορεί να είμαστε μεγάλοι ηλικιακά αλλά δεν ακολουθούμε το κατεστημένο. Πολλοί πιστεύουν πως το metal είναι μόνο για πιτσιρικάδες.

 

Σ.Κ.: Όχι βέβαια! Το metal δε το αφήνουμε ποτέ!

 

RockOverdose.gr: Ξέρεις πολλοί μικροί ακούγαν metal και μετά το γύρισαν στα σκυλάδικα.

 

Σ.Κ.: Όσοι πραγματικά ασχολούνται με την ποιοτική κατ’ εμέ μουσική δεν αλλάζουν ποτέ. Και ειδικά με το heavy metal.

 

RockOverdose.gr : Γενικά πως βλέπεις την κατάσταση στο metal στις μέρες μας;

 

Σ.Κ.: Το heavy metal στις μέρες μας αν και περνάει βέβαια κι αυτό την δική του «κρίση» παραμένει ακμαίο και ακλόνητο πιστεύω. Έζησα έντονα την εποχή των 80’s που τα πράγματα ήταν ακόμα στην αρχή τους. Έχω ζήσει κι αυτές τις στιγμές  στην ελληνική σκηνή. Ωραία χρόνια. Πλέον στην Ελλάδα, έχει ανέβει δυναμικά η σκηνή. Ελληνικά συγκροτήματα όπως οι Rotting Christ, οι Firewind έχουν ταξιδέψει την μουσική τους σε όλο τον κόσμο. Πιστεύω πως αν κάτι είναι ποιοτικό αντέχει στο χρόνο.

 

RockOverdose.gr: Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος metal, αγαπημένο group;

 

Σ.Κ.: Ακούω όλα τα είδη του heavy metal.  Power, thrash, death … γενικά ό,τι κατά την κρίση μου έχει ποιότητα και  διάρκεια στο χρόνο το ακούω. Ξεκίνησα από hard rock, Deep Purple, Sabbath … τότε είχε αρχίσει να δημιουργείται και να ανθίζει το metal.

Θα είμαι άδικος αν αναφέρω μία μόνο μπάντα που να μ’ αρέσει. Δύσκολο να αποφασίσω. Μπορώ να σου πω τουλάχιστον 50. Μέσα σε αυτές είναι σίγουρα οι Dream Theater, και ειδικά ο πρώτος τους δίσκος, οι Metallica (πρίν το Reload),οι Iron Maiden κ.ά

 

RockOverdose.gr: Σε ποια συναυλία πήγες πρόσφατα;

 

Σ.Κ.: Πρόσφατα πήγα στους Fates Warning. Πολύ καλοί. Ακμαιότατοι. Πιστεύω πως ζωντανά όταν τους ακούς είναι καλύτεροι από το studio  και το διαπίστωσα για μία ακόμη φορά.

 

RockOverdose.gr:  Ήσουν μπροστά στις επάλξεις;

 

Σ.Κ.: Όταν πάω σε συναυλίες κάθομαι συνήθως πίσω - πίσω και απολαμβάνω… Εκτός από μια φορά που πήγα μπροστά με την μεσαία μου κόρη που ακολουθεί τα ακούσματά μου. Δε ξέρω αν το γνωρίζεις αλλά έχω 3 κόρες. Η μία από αυτές λοιπόν είναι φανατική και μάλιστα όταν ήταν μικρή ακόμα το θυμάται που τραγουδούσε το κομμάτι των HammerfallGlory to the Brave, … όταν το έβαζα στο αυτοκίνητο και το άκουγε!

RockOverdose.gr: Γενικότερα, ποια συναυλία θυμάσαι πιο έντονα απ’ αυτές που έχεις πάει;

 

Σ.Κ.: Μια συναυλία που είναι χαραγμένη στη μνήμη μου ήταν στις Βρυξέλλες πριν χρόνια, Queensryche και Metallica μαζί! Απίστευτοι και οι δύο τότε, ήταν στα φόρτε τους! Είχαν βγάλει και δισκάρες. Operation Mindcrime και “...And Justice for All!”

Μία ακόμη αξέχαστη εμπειρία ήταν η συναυλία των Dream Theater στο Νταχάου! Είχε 2000-3000 κόσμο… Φοβερά! Υπάρχουν κι άλλες συναυλίες που πλέον αποκλείεται να δεις μιας και τα συγκροτήματα δεν υπάρχουν, όπως πχ. Heir Apparent με Savage Grace κ.ά.. Γενικά πήγαινα σε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό αρκετά συχνά παλιότερα.

 

RockOverdose.gr: Ακούς και Nightwish;

 

Σ.Κ.: Ναι, μ’ αρέσουν αλλά με τη φωνή της Tarja αλλά και η καινούργια που πήραν οι Floor Jansen είναι καλή. Η προηγούμενη, η φωνή της Annete νομίζω δεν ταιριάζει με το heavy metal. Η Tarja είναι μια από τις καλύτερες φωνές στο χώρο. Υπάρχουν κι άλλες αξιόλογες γυναικείες φωνές, διαμάντια. Όπως η τραγουδίστρια των Epica.

 

RockOverdose.gr: Ποιο κομμάτι επιλέγεις να ακούσεις όταν είσαι στεναχωρημένος;

 

Σ.Κ.: Χμμμ… όταν έχω τέτοιες τάσεις  περιέργως βάζω Draconian. Επιλέγω κάτι που θα με ανεβάσει ψυχικά. Η μουσική άλλωστε έχει αυτή την τάση, είτε είναι θλιβερή είτε χαρούμενη , να σε σηκώνει. Η ποιότητα φαίνεται στην μελαγχολική μορφή.

 

RockOverdose.gr: Συναθλητές που να ακούνε metal είχες;

 

Σ.Κ.: Εντάξει, προσπάθησα κατά κάποιο τρόπο να τους «μυήσω» αλλά ήταν παροδικό. Άκουσαν αλλά στην πορεία άλλαξαν. Ο Παχατουρίδης άκουσε για λίγο αλλά ήταν ίσως από περιέργεια…Δεν υπήρχε κάποιος που να ακούει.

 

RockOverdose.gr: Με την πολιτική ασχολείσαι ;

Σ.Κ.: Με την πολιτική ασχολούμαι βεβαίως. Όχι με την έννοια ότι πολιτεύομαι ή με ενδιαφέρει να πολιτευτώ. Θεωρώ πως δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος να μην ασχολείται με τα κοινά. Ενδιαφέρομαι για τα κοινά. Ιδεολογικά ανήκω στον αριστερό χώρο…αν και αυτός ο χώρος είναι μπερδεμένος πλέον. Η ιδεολογία μου είναι όπως και η μουσική που μ’ αρέσει δηλαδή επαναστατική. Είναι μουσική για τον άνθρωπο και την ύπαρξή του. Η μουσική που ακούω έχει κοινωνικοπολιτικά μηνύματα όχι απαραίτητα ιδεολογικά. Όπως είπα και πριν ότι έχει ποιότητα είναι και αναλλοίωτο στο χρόνο. Η κλασική και η heavy metal μουσική κατά τη γνώμη μου έχει αντέξει στο χρόνο. Παροδικά μπορεί να υπάρξουν άλλα είδη που να είναι στη μόδα αλλά ο ρυθμός είναι κάτι το διαφορετικό από την μουσική.

 

RockOverdose.gr: Υπάρχουν στερεότυπα για τους metallάδες, τους θεωρούν περιθωριακούς, σατανιστές … κλπ κατηγορώντας τη μουσική μας. Ποιά η γνώμη σου;

Σ.Κ.: Μα είμαστε περιθωριακοί! Δεν είμαστε με την μάζα. Ξεχωρίζουμε γι’ αυτό και στοχοποιούμαστε. Είναι αστείο όλο αυτό που συμβαίνει, δεν είναι σοβαρό να πιαστείς από ένα στίχο…ενός group από μια γκάμα χιλιάδων συγκροτημάτων. Φυσικά και θα υπάρχουν κάποιες τάσεις αλλά το ποσοστό είναι πολύ μικρό. Αν δεν ενοχλούν και δεν δρουν εις βάρος κάποιων, τότε ο καθένας τραβά το δρόμο του. Και οι θρησκείες αν δεν ενοχλούν τραβά η καθεμιά τον δρόμο της. Για τις θρησκείες έχει χυθεί πολύ αίμα, ακόμη και για τον Χριστιανισμό. Δε μπορούμε όμως να κατηγορήσουμε τον Χριστό για αυτό, ούτε μπορούμε να κατηγορήσουμε το heavy metal επειδή κάποιος μπορεί να πιστεύει στο Σατανά. Πιστεύω πως όλο αυτό το concept με τα black metal συγκροτήματα είναι απλά μια θεατρική άποψη – παράσταση και όσοι δεν το καταλαβαίνουν το παρεξηγούν.

 

RockOverdose.gr: Με αφορμή το DJ set στο 8ball την επόμενη Παρασκευή 1/11, θέλω να σε ρωτήσω το metal κοινό στην Θεσ/νικη πως το βλέπεις;

Σ.Κ.: Σίγουρα δεν είναι όπως παλιά στα 80’s και 90’s. Καταλαβαίνετε πως η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς τη ζωή μας. Τα μαγαζιά που υπήρχαν δεν υπάρχουν πια., δεν γίνονται πια μεγάλες συναυλίες. Είναι δύσκολα τα πράγματα, υπάρχουν αδυναμίες.

 

RockOverdose.gr: Τι αναμνήσεις έχεις απ’ το Empire (σημ. θρυλικό metalαδικο  club της Θεσ/νικης );

Σ.Κ.: Από τα χρόνια του Empire είναι πολλές οι αναμνήσεις. Ωραία χρόνια. Βρεθήκαμε τις προάλλες με την παρέα του Empire (Νίκος Κοκονεζάκης και Δημήτρης Βερβερας) και αναπολήσαμε τα παλιά, τις στιγμές από τα καλύτερα χρόνια για όλους. Το Empire μπορεί να μην υπάρχει πια αλλά δεν σταματάμε. Ακούμε μουσική έτσι κι αλλιώς σε άλλους χώρους και στιγμές. Έτσι προέκυψε και η ιδέα για το DJ set που θα γίνει σε λίγες μέρες (σημ. 1/11/2013) .

 

RockOverdose.gr: Metal For Ever επομένως;

Σ.Κ.: Ε ναι, το heavy metal είναι ανεξίτηλο! Πιστεύω πως αν δεν ακούς μουσική έχεις ένα κενό μέσα σου σαν άνθρωπος. Η μουσική είναι ψυχική ανάταση!

 

Ευχαριστούμε τον Σάββα Κωφίδη για την συνέντευξη που μας παραχώρησε. Η όμορφη κουβέντα μας απέδειξε για μία ακόμη φορά πως δε χρειάζεται να είσαι απαραίτητα μουσικός για να αντιληφθείς το μεγαλείο της μουσικής. Η κοινή αγάπη για την μουσική – και το heavy metal ειδικότερα, συνδέει ανθρώπους που αναζητούν την ψυχική ανάταση μέσω αυτής σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

 

Επιμέλεια ερωτήσεων - Απομαγνητοφώνηση: Βιβή Ζαπαντιώτου

 

Comments