Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το μνημειώδες Holy Diver του τεράστιου DIO!

Διαχρονικό, μνημειώδες, ασύγκριτο, ανεπανάληπτο!

Είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που μπορούν να περιγράψουν μια τέτοια αλμπουμάρα σαν το Holy Diver, που κυκλοφόρησε σαν σήμερα, τριάντα τρία χρόνια πριν! Τότε που ο πανμέγιστος Dio, παρουσίαζε στους αναρίθμητους οπαδούς του και σ’ολόκληρη τη metal κοινότητα που αδημονούσε, την πρώτη του προσωπική δουλειά. Πλέον γίνεται ο ίδιος η κινητήρια δύναμη στην δική του μπάντα, είναι αυτός που αποφασίζει για το πώς θα κινήσει τα νήματα. Για το νέο του εγχείρημα, επιστράτευσε τους Vivian Campbell, Jimmy Bain, Vinny Appice καθώς και το άφθονο τάλεντο του, αξιοποιώντας παράλληλα την τεράστια εμπειρία από τις προηγούμενες μπάντες του (Black Sabbath, Rainbow, Elf) αλλά και τις αδιαμφισβήτητες συνθετικές του ικανότητες.

Αρχές του 1983 ξεκινούν οι εργασίες πάνω σε ένα άλμπουμ  που έμελε να γίνει θρυλικό. Πως αλλιώς να το χαρακτηρίσεις, όταν κλείνει μέσα του ύμνους όπως το ομώνυμο, το “Rainbow in the Dark”, το “Don't Talk to Strangers” και τόσα ακόμη; Για τη δημιουργία αυτών, είχε στο πλευρό του ασφαλώς τον Bain, με θητεία σε Rainbow, Thin Lizzy/Phil Lynott, ενώ συμμετοχή είχαν και ο Appice με τον Campbell, αν και ο ίδιος ο Μεγάλος Κοντός, ισχυριζόταν  πως η συνθετική συμβολή του δεύτερου ήταν μικρή σχετικά. Η αλήθεια σίγουρα είναι πως ο Vivian Campbell, πιάνει ίσως την πιο εντυπωσιακή επίδοση στην καριέρα του, πιστώνεται το riff του εκπληκτικού “Rainbow in the dark”, μέρος ενός δικού  του παλιού κομματιού, ενώ απ’ την κιθάρα του βγαίνουν riff που σφηνώνουν στον εγκέφαλο και σόλο που  τον αποχαυνώνουν.

Κατά γενική ομολογία, η συνέπεια και η κορυφαία ποιότητα του δίσκου, είναι αναντίρρητα αποτέλεσμα και της εξαιρετικής ομάδας που τον συνοδεύει και απαρτίζεται από φοβερούς μουσικούς. Τα τύμπανα κρατούν ιδανικά το τέμπο, χωρίς να υπερκαλύπτουν τις κιθάρες και βγάζουν έναν ήχο ποικιλόμορφο. Τα πλήκτρα είναι πολύ σωστά τοποθετημένα, προσδίδοντας άλλοτε ατμόσφαιρα, γεμίζοντας άλλες φορές τον ήχο και σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν τον heavy χαρακτήρα του άλμπουμ. Το ότι η αιθέρια φωνή του Dio καθορίζει απόλυτα τα τραγούδια, τα απογειώνει, τους χαρίζει όλην τους της μαγεία, είναι μάλλον αυτονόητο. Οι στίχοι του δε, μόνο ως έξυπνοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν, αφού περιλαμβάνουν διάφορες μεταφορές και αινιγματικούς συμβολισμούς που επιδέχονται διάφορων ερμηνειών.

Είναι μάλλον αδύνατο να βρεθούν αδυναμίες σε μια δουλειά σαν το “Holy Diver”, έναν απ’ τους κλασσικότερους σταθμούς στην ιστορία του heavy metal.  Ο σπουδαίος Ronnie James Dio, μας έδειξε ευθύς εξ’ αρχής το όραμα του, που δεν ήταν άλλο απ’ το να πετύχει τον απόλυτο heavy metal ήχο, ήχο πάνω στο οποίο πολλοί στηρίχτηκαν και απ’ τον οποίο αμέτρητοι εμπνεύστηκαν.

Και το όραμα έγινε πραγματικότητα!

Comments