Σαν σήμερα 29 χρόνια πριν, έφυγε από τη ζωή ο Kurt Cobain (NIRVANA)

29 χρόνια συμπληρώνονται από το θάνατο του frontman των Nirvana, Kurt Cobain.

Γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1967 στο Aberdeen Ουάσιγκτον και το διαζύγιο των γονιών του, όταν ήταν επτά ετών, είχε μεγάλες επιπτώσεις στην ψυχοσύνθεσή του.

 

«Ένιωθα ντροπή για κάποιο λόγο για τους γονείς μου και δεν μπορούσα να αντικρίσω τους συμμαθητές μου στο σχολείο. Ήθελα απεγνωσμένα μια τυπική οικογένεια και ήμουν αγανακτισμένος μαζί τους για αρκετά χρόνια», έχει δηλώσει σε συνέντευξη του.

 

Ήθελε από νεαρή ηλικία να ενταχθεί σε ροκ συγκρότημα, αλλά κάποια στιγμή αποφάσισε πως το όνειρο του ήταν να γίνει κασκαντέρ, κάνοντας διάφορους ριψοκύνδινους πειραματισμούς. Όταν στα 14 του χρόνια, πήρε την πρώτη του κιθάρα, επέστρεψε στην αρχική του επιθυμία και έκανε μαθήματα για μία εβδομάδα. Έμαθε να παίζει το “Back in Black” των AC/DC και κάποια μέρη από το “Louie Louie”. Διέκοψε τα μαθήματα και άρχισε να γράφει τραγούδια μόνος του. Τελικά το 1987 σχημάτισε τους Nirvana μαζί  με τον Krist Novoselic και η ιστορία μετά είναι λίγο – πολύ γνωστή...

 

Τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε σε συνδυασμό με τον βαρύ εθισμό του στα ναρκωτικά, έκαναν εμφανές πως τα πράγματα δεν εξελίσσονταν καλά για εκείνον.  Έναν μήνα πριν θέσει τέρμα στη ζωή του, μετά από έναν οικογενειακό τσακωμό, η γυναίκα του, καλούσε την αστυνομία, λέγοντας πως ο ο σύζυγός της, είχε κλειστεί σ’ ένα δωμάτιο μ’ ένα 38άρι περίστροφο και επρόκειτο ν’ αυτοκτονήσει.

 

Τις επόμενες μέρες, οι συνεργάτες του απ’ το συγκρότημα, μαζί με την Courtney Love, προσπάθησαν με απειλές, οι μεν λέγοντας πως θα διαλύσουν τους Nirvana, η δε τονίζοντας πως θα τον εγκαταλείψει, να τον πείσουν να πάει σε κλινική αποτοξίνωσης. Εκείνος δέχτηκε τελικά, όμως ενώ επισκέφθηκε ένα κέντρο στο Los Angeles, έφυγε τρεις μέρες αργότερα.

 

 

 

 

Στις 5 του Απρίλη, στον ξενώνα πίσω από το σπίτι του στο Seattle, υλοποίησε τελικά την ιδέα με την οποία φλέρταρε καιρό. Τοποθέτησε ένα κυνηγετικό όπλο στο στόμα και πυροβόλησε, σκοτώνοντας ακαριαία τον εαυτό του. Το σώμα του, ανακαλύφθηκε τρεις μέρες αργότερα, από έναν τεχνικό που είχε πάει στην κατοικία, ώστε να τοποθετήσει ένα σύστημα ασφαλείας.

 

Ο τραγουδιστής, είχε αφήσει πίσω ένα σημείωμα, στο οποίο έγραφε μεταξύ άλλων πως: «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, σε συνδυασμό με το γράψιμο και το διάβασμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Νιώθω ένοχος για όλα, όπως για παράδειγμα, όταν βρισκόμαστε στα παρασκήνια, τα φώτα σβήνουν και ξεκινάει ο μανιασμένος βρυχηθμός του πλήθους. Αυτό δεν με πειράζει, αλλά με τον τρόπο που γινόταν για τον Freddie Mercury, ο οποίος φαινόταν ν’ αγαπάει, ν’ απολαμβάνει τη λατρεία απ’ το πλήθος, κάτι που ζηλεύω. Το θέμα είναι, ότι δεν μπορώ να ξεγελάσω κανέναν σας. Το χειρότερο έγκλημα που μπορώ να σκεφτώ είναι να εξαπατώ τους άλλους και να προσποιούμαι ότι το διασκεδάζω…. Είμαι πολύ ευαίσθητος. Πρέπει να γίνω λιγότερο μουδιασμένος και να ανακτήσω τον ενθουσιασμό μου… Νομίζω ότι απλά αγαπώ τους ανθρώπους πάρα πολύ, τόσο που νιώθω λύπη. Είμαι λυπημένος, ευαίσθητος, αχάριστος. Γιατί δεν μπορώ απλά να χαρώ; Δεν ξέρω! Έχω μια θεά για σύζυγο μου, φιλόδοξη, που με νιώθει και μια κόρη που μου θυμίζει έντονα το τι ήμουν, γεμάτη αγάπη και χαρά, που φιλά κάθε άνθρωπο που συναντά. Αυτό με τρομάζει τόσο που δεν μπορώ να λειτουργήσω. Δεν μπορώ να αντέξω στη σκέψη ότι η Frances θα γίνει η δυστυχισμένη, αυτοκαταστροφική, death rocker, όπως εγώ… Από την ηλικία των επτά ετών έχω γίνει μισητός προς όλους τους ανθρώπους γενικότερα. Ευχαριστώ για τα γράμματα και την ανησυχία σας, τα τελευταία χρόνια. Είμαι ένα πολύ απρόβλεπτο, κυκλοθυμικό μωρό. Δεν έχω πια το πάθος, και έτσι να θυμάστε, είναι καλύτερα να καείς παρά να μαραζώσεις».

 

Σύμφωνα με τα όσα έδειξαν οι τοξικολογικές εξετάσεις, στον οργανισμό του Cobain βρέθηκε μεγάλη συγκέντρωση ηρωίνης και ηρεμιστικών Valium. Παρά το επίσημο πόρισμα κατά το οποίο ο θάνατος του προήλθε από αυτοκτονία, υπήρξαν αρκετοί που υιοθέτησαν θεωρίες περί δολοφονίας του. Σήμερα, 29 χρόνια μετά, συνεχίζει να βρίσκει νέους οπαδούς και να ιντριγκάρει τους παλιούς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments