Σαν σήμερα 10/8/1993, δολοφονήθηκε ο Euronymous (MAYHEM)!



30  χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 10/8, από το θάνατο ενός σημαντικού μουσικού, αμφιλεγόμενης προσωπικότητας και μιας ιδιαίτερα επιδραστικής μορφής για τη black metal μουσική, ιδιαίτερα όσον αφορά την άνθιση του είδους στη χώρα του, τη Νορβηγία, του Euronymous.

 

O κατά κόσμον Øystein Aarseth, γνωστός ως Euronymous, γεννήθηκε to 1968  και έμελε να αποτελέσει ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς της Νορβηγικής black metal σκηνή και γενικότερα όλου του ιδιώματος.


Από τα 16 του χρόνια, ξεκίνησε να δραστηριοποιείται μουσικά, σχηματίζοντας τους Mayhem, μαζί με τον μπασίστα Jørn 'Necrobutcher' Stubberud και τον drummer Kjetil Manheim, με ως βασικές τους επιρροές, τους Venom, Slayer, Motörhead και Celtic Frost. Το πρώτο σκηνικό όνομα που επέλεξε ήταν το “Destructor”, αργότερα όμως κατέληξε στο Euronymous, δανεισμένο από το δαίμονα Eurynomos, λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεων που διατεινόταν πως είχε: «Πιστεύω στον κερασφόρο διάβολο, μια προσωποποίηση του Σατανά. Κατά τη γνώμη μου, όλες οι άλλες μορφές του σατανισμού είναι μαλακίες. Είμαι θρησκευόμενο πρόσωπο και θα αγωνιστώ ενάντια σε όσους καταχρώνται το όνομά Του», είχε δηλώσει.

 

Το 1988, τραγουδιστής της μπάντας έγινε ο Per "Dead" Ohlin και ντράμερ της, ο Axel 'Hellhammer' Blomberg. Μέχρι το 1991, ο Euronymous, έμενε μαζί με τους Dead και Hellhammer σε ένα σπίτι στο δάσος, που χρησιμοποιούσαν και τις ηχογραφήσεις τους και όπως προκύπτει από δηλώσεις τους, οι σχέσεις τους δεν ήταν και οι καλύτερες, αφού ήταν όλοι τους αρκετά ιδιόρρυθμοι χαρακτήρες.

 

 

Το 1991, ο Dead αυτοκτόνησε ενώ βρισκόταν μόνος του στο σπίτι και ο μουσικός που τον βρήκε, τράβηξε φωτογραφίες το άψυχο σώμα του, που αργότερα τις χρησιμοποίησε ως εξώφυλλο για ένα bootleg live άλμπουμ. Με  τον καιρό, άρχισαν να διαδίδονται φήμες ότι ο Euronymous, είχε κάνει κάνει στιφάδο με κομμάτια του εγκεφάλου Dead και ένα κολιέ με κομμάτια απ’ το κρανίο του, γεγονότα, που αρχικά ο ίδιος αρνήθηκε αλλά μετά επιβεβαίωσε.  Μετά το όλο συμβάν πάντως, υπήρξε ρήγμα μεταξύ εκείνου και κάποιων απ’ τους φίλους του, που ένιωσαν απέχθεια απ’ τη στάση και τη συμπεριφορά του. Ο Necrobutcher μάλιστα τερμάτισε τη φιλία του μαζί του και έτσι οι Mayhem έμειναν με δύο μέλη μόνο, τον κιθαρίστα και τον ντράμερ Hellhamer. Στη θέση του τραγουδιστή και μπασίστα, προσλήφθηκε ο Stian 'Occultus' Johannsen, αλλά για μικρό διάστημα, αφού αποχώρησε όταν η ζωή του απειλήθηκε από τον Euronymous.

 

Το 1991, ο μουσικός άνοιξε ένα δισκάδικο στο Όσλο, το Helvete και ξεκίνησε και μια ανεξάρτητη δισκογραφική, την called Deathlike Silence Productions . Μέσω αυτής κυκλοφόρησαν άλμπουμ των Mayhem και Burzum, αλλά και σουηδικών συγκροτημάτων, όπως οι Merciless και Abruptum.

 

 


Στο Helvete συναντιόντουσαν διάφορα ονόματα του χώρου και μέσα σε λίγους μήνες από τα εγκαίνια του, είχε γίνει το επίκεντρο της νορβηγικής black metal σκηνής. Πολλοί νέοι μουσική είχαν αποκτήσει εμμονή με τον Euronymous και τις ιδέες του και σύντομα πολλές νορβηγικές death metal μπάντες μεταμορφώθηκαν σε black. Πιο τρανταχτή περίπτωση ήταν η αποχώρηση του κιθαρίστα Kristian Vikernes, από τους Old Funeral ώστε να σχηματίσει τους δικούς του, Burzum.

Ο Euronymous, πήρε τον κατά πέντε χρόνια νεότερο Vikernes υπό την προστασία του, καλώντας τον να παίξει μπάσο για τους Mayhem και προσφέροντας του τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει τη μουσική του ως Burzum. Ωστόσο, φημολογείται πως η φιλία τους μετατράπηκε σε αντιπαλότητα.

Το 1992, ο Vikernes θεωρήθηκε ύποπτος ως ένοχος για τον εμπρησμό μιας χριστιανικής εκκλησίας. Ακολούθησε μια σειρά από ανάλογους εμπρησμούς σε ολόκληρη τη Νορβηγία, τους οποίους φέρεται να διέπραξαν μουσική και οπαδοί της black metal σκηνής της χώρας. Ο Euronymous, λέγεται πως ήταν παρόν σε ένα απ’ τα περιστατικά. Μάλιστα προκειμένου να συμπέσει με τη κυκλοφορία του “De Mysteriis Dom Sathanas”, οι δύο μουσικοί, φέρονται να σχεδίασαν την ανατίναξη του καθεδρικού ναού Nidaros, που απεικονίζεται στο εξώφυλλο, κάτι που δεν έγινε αφού ο Euronymous πέθανε το καλοκαίρι του 1993.

 

Από τις αρχές του ίδιου έτους, ο Euronymous με τον Vikernes είχαν αρχίσει να έχουν εχθρικές σχέσεις. Αποκορύφωμα αυτών ήταν η νύχτα της 10ης Αυγούστου του 1993, όταν ο Vikernes με τον Snorre 'Blackthorn' Ruch, επισκέφθηκαν τον Euronymous στο διαμέρισμά του. Κατά την άφιξή τους, ξεκίνησε μια αντιπαράθεση, με τον Vikernes να μαχαιρώνει τελικά θανάσιμα τον κιθαρίστα. Το σώμα του βρέθηκε στις σκάλες έξω από το διαμέρισμα του με 23 τραύματα στο κεφάλι, το λαιμό και την πλάτη. Ως αιτία για τη δολοφονία του, θεωρήθηκε πως ήταν οικονομικά ζητήματα για τις κυκλοφορίες των Burzum. Ο Vikernes πάντως ισχυρίστηκε πως βρισκόταν σε αυτό-άμυνα και πως ο Euronymous, σχεδίαζε να του κάνει ηλεκτροσόκ, να τον δέσει και να τον βασανίσει μέχρι θανάτου και πως δεν είπε κάτι, γιατί κανείς δε θα τον έπαιρνε σοβαρά. Παρ’ όλα αυτά οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτοί και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 ετών, τόσο για το φόνο όσο και για τον εμπρησμό των εκκλησιών.

 

Κάπως έτσι, σε ηλικία 25 ετών, ήρθε το τέλος μιας έντονα επιδραστικής προσωπικότητας και σημαντικού μουσικού για το ιδίωμα του black, του Euronymous, τον οποίο το Guitar World, κατατάσσει στην 51η θέση των σπουδαιότερων heavy metal κιθαριστών.

 

 

Το 2018 κυκλοφόρησε η ταινία "Lords Of Chaos", βασισμένη στα συγκλονιστικά γεγονότα που συνέβησαν στη Νορβηγία τις αρχές του '90 και σε μεγάλο βαθμό επίσης στο βιβλίο "Lords οf Chaos: The Bloody Rise οf the Satanic Metal Underground" του 1998, που περιγράφει το δεύτερο κύμα του σκανδιναβικού black metal. Η ταινία είναι σκηνοθετημένη από τον αυθεντικό drummer των Bathory, Jonas Åkerlund, και επιτυχημένο σκηνοθέτη κυρίως στον τομέα των video-clips (από Madonna και Rolling Stones μέχρι Candlemass!). Στην ταινία ενσαρκώνονται διάφορες προσωπικότητες της τότε νορβηγικής σκηνής, με πρωταγωνιστές τους Øystein "Euronymous" Aarseth και τον Kristian "Varg" Vikernes, αλλά και τους Hellhammer, Dead, Occultus, Manheim και Necrobutcher κ.ά..

 

 

Comments