Τελικά πόσο σπουδαίο γεγονός υπήρξε η συναυλία των FOO FIGHTERS στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού;

Η νύχτα που οι ιαχές από το ‘Best Of You’ ξύπνησαν την θεά Αθηνά…ελπίζουμε και τους διοργανωτές!

Foo Fighters στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού 10/7/2017.

Λίγες ημέρες μετά και αφού ήδη οι περισσότεροι έχετε διαβάσει σχόλια και αναφορές για την εν λόγω ιστορική συναυλία ας προσπαθήσουμε με ήρεμη πλέον σκέψη να συνειδητοποιήσουμε πόσο τελικά σπουδαίο γεγονός υπήρξε η πρώτη κανονική Ροκ συναυλία από ξένο γκρουπ σε ένα χώρο για… καθήμενους. Σε ένα μνημείο της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομίας που από την ημέρα ανέγερσης του έως και  τις 10 του Ιούλη 2017 δεν είχε ροκάρει ποτέ.

Ενθουσιασμένος ακόμα από την τύχη που είχα να καταφέρω να βρω και γω ένα από τα λίγα μαγικά χαρτάκια που έγιναν καπνός σε λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα διάθεσης. Ακόμα πιο ενθουσιασμένος όμως για αυτό που έζησα αυτές τις δύο ώρες. Διότι κατά κοινή ομολογία όσων παραβρέθηκαν, το όλο σκηνικό και η εμφάνιση της μπάντας ξεπέρασαν και τις προσδοκίες του πιο αισιόδοξου θαυμαστή τους.
Ένιωσα πως το συγκρότημα, μέσω του άκρως επικοινωνιακού φροντμαν Dave Grohl, είχε πλήρης αντίληψη και γνώση για το που ήρθαν να παίξουν. Μας το ανέφερε λιγό μετά την σόλο είσοδο του στη σκηνή και μας το υπενθύμισε ουκ ολίγες φορές στη συνέχεια της συναυλίας τόσο με λόγια αλλά πολύ περισσότερο εκείνες τις στιγμές που πιανόταν να κοιτάζει γύρω του. Άλλοτε τον χώρο και άλλοτε προς τον Παρθενώνα που δέσποζε λίγο παραπέρα, με βλέμμα γεμάτο δέος και εμφανής ενθουσιασμό.

 

’Πρώτη φορά αντικρίζω ένα τείχος από κόσμο’’ ήταν μια αξιομνημόνευτη ατάκα του, μια από τι αμέτρητες που μας χάρισε. Λίγε εβδομάδες νωρίτερα ήταν το headline σε ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, στο Glastonbury σε τεράστιο όγκο κόσμου που τους αποθέωνε διαρκώς. Έχουν ζήσει και έχουν ζήσει συναυλίες και λαοθάλασσες, μπορεί να είμασταν βαριά-βαριά 5 χιλιάδες άτομα αλλά η ατμόσφαιρα αυτό το υπέροχο βράδυ, η εκπληκτική ακουστική που γεννάνε οι βράχοι στο Ηρώδειο και φυσικά η Ακρόπολη ήταν τα στοιχεία εκείνα που θα τυπώσουν με μεγάλα και χρυσά γράμματα την ημερομηνία αυτή στην ιστορία όχι μόνο των F.F άλλα γενικότερα της δυτικής ροκ μουσικής.
Υπερβολή; Καθόλου.
Άλλωστε η συναυλία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια τηλεοπτικής εκπομπής με τίτλο ‘’Landmarks Live in Concert’’. Landmark = ορόσημο, ένα γεγονός που διακρίνει μια σημαντική ιστορική αλλαγή.
Άλλο ένα λάβαρο στη συλλογή της ροκ κουλτούρας, ένα βαρύγδουπο λάβαρο κατάκτησης ενός χώρου που δεν είχε συνδεθεί ποτέ με κάτι ανάλογο.
Χωρίς παρακαλώ να συμβεί το παραμικρό ευτράπελο, ο σεβασμός που έδειξε και ο τελευταίος παραβρισκόμενος ήταν αξιοσημείωτος. Πληθώρα νέου σε ηλικία κόσμου δεν είχε παραβρεθεί ποτέ σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που είναι δίπλα μας. Αυτό διότι οι περισσότερες επιλογές των παραστάσεων και δρωμένων που διαχρονικά λαμβάνουν χώρα στο Ηρώδειο δεν συγκινούν το νεανικό κοινό και απευθύνονται σε έναν αρκετά κλειστό κύκλο των βελούδινων σαλονιών και μεγαλύτερων ηλικιών. Τα όποια καιρό τώρα έχουν θέσει σε λήθαργο έναν χώρο που χρειάζεται να σφύζει από ζωντάνια και ενέργεια.
Ελπίζω το γεγονός να ανοίξει τον δρόμο ώστε να ζήσουμε ανάλογα βράδια στο μέλλον και με άλλα μεγάλα γκρουπ της ροκ μουσικής που θα άξιζαν μια βραδιά εκεί. Αποδείχθηκε περίτρανα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, με ανάλογα μέτρα ασφαλείας και την υποδειγματική οργάνωση που είχε, γίνεται. Γίνεται και πρέπει να γίνει, δεν θεωρώ πως ένα μεγάλης εμβέλειας συγκρότημα με το πρέπον επικοινωνιακό πειστήριο που ακούει στο όνομα ‘’μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς’’ θα αρνηθεί την πρόσκληση. Έστω κ αν χωράει μόνο 5χιλιάδες, έστω και αν σίγουρα οι απολαβές θα είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που έχουν συνηθίσει. Όμως η ευκαιρία να συνδέσεις μια για πάντα το όνομα σου με το λίκνο του πολιτισμού και ίσως το σπουδαιότερο αμφιθέατρο του κόσμου, είναι ανεκτίμητης αξίας.  Ακόμα πιο ανεκτίμητη να καταφέρεις να ξυπνήσεις την Αθηνά και τους υπόλοιπους θεούς με τις ιαχές του κόσμου που θα αναφωνεί τα τραγούδια σου…

 

Ποιος δεν θα ήθελε αλήθεια να έχει αυτή την τιμή; Ξυπνήστε διοργανωτές και αρμόδιοι φορείς. Τώρα που καίει το πράγμα…. Σε λίγο καιρό θα μεταδοθεί στην αμερικάνικη τηλεόραση η συναυλία, εκμεταλλευτείτε το. Διαδώστε το. Αυτοί θα παρακαλούν να παίξουν εδώ όχι εμείς…

Comments