ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ στο Rock Overdose:”Ο δίσκος μας ‘Αστική Ραψωδία’ μιλάει για ατέλειωτες νύχτες, μοναχικούς περιπάτους στη πόλη και γυναίκες δηλητήριο”.

Οι ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ είναι μια Cinematic Punk μπάντα από τη Θεσσαλονίκη.

Το Rock Overdose και η Βιβή Ζαπαντιώτου είχαν μια όμορφη κουβέντα με δυο από τα μέλη του συγκροτήματος, τον Jim και τον Mr.Cosmix, οι οποίοι είπαν πολλά και διάφορα για τη μπάντα, αποσαφήνισαν το τι σημαίνει Cinematic Punk,  αλλά και μας μίλησαν για τον δίσκο τους “Αστική Ραψωδία”.

 

 

 

Rock Overdose: Ποιοι είναι οι ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ;

 

Jim: Οι ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ είναι μια συμμορία καλών παιδιών από τη Θεσσαλονίκη που λατρεύουν τις παλιές ταινίες και το πανκ ροκ. Οι ιστορίες του καθενός συνδέονται στο Νουαρ. Βροχή, γυναίκες με κόκκινα χείλη, τζαζ και ιδιωτικοί ντετέκτιβς. Αντιλαμβανόμαστε κάθε συναυλία σαν μια σκηνή εγκλήματος, όπου απλώς εμφανιζόμαστε μέσα από καπνούς με τον Mr. Cosmix, τον Johnny και τον Guru, για να πούμε τη δική μας ιστορία, μέσα από τα κομμάτια μας. Μυστήριο και μπύρα, όχι άσχημα, έτσι;

 

Mr. Cosmix: Με τον Jim έμπλεκα από μικρός σε περιπέτειες, συν το ότι τον είχα πάντα σαν τον μεγάλο μου αδελφό. Μια μέρα, λοιπόν, που ήμουν στο λεωφορείο με παίρνει ο Jim και μου λέει να πάμε να τζαμάρουμε. Με τον Johnny και τον Guru είχα ξαναπαίξει παλιότερα και έτσι κάποια στιγμή τους είπαμε να έρθουν να παίξουν μαζί μας και δέσαμε. Η χημεία ήταν εξαρχής περίεργη και ακόμα πιο περίεργος ο τρόπος που εκδηλώνουμε την αγάπη μας. Ο Jim στην φωνή και στην rhythm κιθάρα, ειδικός στο σπάσιμο χορδών, εγώ πάλι όταν ερωτευόμουν ή είχα προβλήματα έλεγα και κανένα τραγούδι, αλλά κυρίως έπαιζα lead κιθάρα. Ο.Johnny βρίσκεται πίσω από τα ντραμς, μάλιστα είναι από τους λίγους με ταλέντο και υπομονή και ο Guru είναι έτοιμος να μοιράσει την σοφία και γνώση του για το μπάσο.

 

 

Rock Overdose: Είστε μια νέα μπάντα που μετρά ήδη πολλές εμφανίσεις τόσο εντός αλλά και εκτός έδρας. Ποια στιγμή από αυτές ξεχωρίζετε, και γιατί;

 

Jim: Η πιο δυνατή μας στιγμή θεωρώ πως ήταν όταν παίξαμε στον τελικό του Battle of the Bands Thessaloniki 2017, όπου και ήρθαμε δεύτεροι, με τη Φιλμ Νουάρ Σχολή (όλους δηλαδή αυτούς που μας στηρίζουν και μας ακολουθούν) σύσσωμη από κάτω. Το πιο ωραίο για μας βέβαια ήταν κάτι που προέκυψε από αυτόν το διαγωνισμό, η μουσική συνάντηση μας με τον Στέλιο Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, όταν παίξαμε στο επετειακό live για τα 30 χρόνια του συγκροτήματος.

 

Mr. Cosmix: Προσωπικά, ξεχώρισα την περσινή μας εμφάνιση στο River Party, γιατί πολύ άπλα δεν είχα ξαναδεί τόσο πολύ κόσμο να χορεύει, να ερωτεύεται και να τα σπάει με τα κομμάτια μας. Ήταν η δεύτερη φορά που παίξαμε στο River Party και πέρα από αυτό, ήταν μια αξέχαστη εμπειρία γιατί είχαμε μπύρες, είχαμε punk και όλοι μας παίξαμε σαν να μην υπάρχει αύριο, δε μας ένοιαζε τίποτε άλλο.

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι δυσκολίες και ποιες οι προκλήσεις που έχετε αντιμετωπίσει ως τώρα;

 

Jim: H κύρια πρόκληση που αντιμετωπίσαμε όταν ξεκινούσαμε με τους Φιλμ Νουάρ ήταν το να μεταφέρουμε το σκηνικό που επικρατεί στις αστυνομικές ταινίες μυστηρίου επί σκηνής και να υποβάλουμε τον ακροατή μας σε μια ατμόσφαιρα κινηματογραφική. Κάτι βεβαίως που προσπαθούμε να πετύχουμε με έναν πιο ηλεκτρικό ήχο και μια αφήγηση σκοτεινή και ρομαντική.

 

Mr. Cosmix: Νομίζω πως ήταν το να βγούμε από την φάση της σχολικής μπάντας και να προσεγγίσουμε περισσότερο κόσμο στα live μας, πέρα από φίλους κτλ. Πέρα από αυτό, όμως, ήταν και το να δεχθεί ο κόσμος πως αυτό που κάνουμε είναι κάτι το αυθεντικό και ότι το γουστάρουμε, πράγμα το οποίο προσπαθούμε να το αποδεικνύουμε σε κάθε live.

 

 

Rock Overdose: Επιλέξατε τον ελληνικό στίχο σε μια εποχή που οι περισσότεροι στρέφονται προς τον ξένο.  Αιτιολογήστε μας την επιλογή σας αυτή.

 

Mr. Cosmix: Κοίτα, πιστεύω ο ελληνικός στοίχος τα πάει πολύ καλά γιατί είναι εμφανές πόσους οπαδούς έχει η ελληνική ραπ ή τα έντεχνα. Είναι πιστεύω περισσότερο το με τι μουσική θα συνδυάσεις τον ελληνικό στίχο, που στην περίπτωση μας διαλέξαμε punk, γιατί πολύ άπλα θέλαμε μπύρες, party και punk.

 

Jim: Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης, ο ελληνικός στίχος ήταν κάτι που συνέβαλε καθοριστικά στο να πετύχουμε αυτή την ατμόσφαιρα. Το punk rock εξάλλου κινείται αντίθετα με αυτό που θεωρείται mainstream, οπότε, αφενός, ενώ στα ελληνικά γράφονται κυρίως κομμάτια με εμπορική κατεύθυνση, εμείς επιλέγουμε ελληνικό στίχο κόντρα σε αυτό το ρεύμα, κι αφετέρου, βοηθάμε τον ακροατή να πιάσει πιο άμεσα το νόημα μας. Βεβαίως δεν αποκλείουμε τον ξένο στίχο (αγγλικό, γαλλικό) σε μελλοντικές μας δουλειές.

 

 

Rock Overdose: Ποιες είναι οι κύριες μουσικές επιρροές σας, ατομικά αλλά και ως μπάντα;

 

Jim: Από την χρυσή εποχή των The Doors και το 90s grunge των Nirvana, μέχρι τον tropical urban αέρα των La Femme, η έμπνευση υπάρχει παντού για τους Φιλμ Νουάρ. Τα άλλα παιδιά έχουν διαφορετικά ακούσματα, και μια τάση προς τον πιο σκληρό ήχο, αλλά συναντιόμαστε στο cinematic punk...

 

Mr. Cosmix: Σαν Mr.Cosmix, ακούω alternative rock, metal αλλά γενικά δεν έχω κολλήματα στην μουσική. Για παράδειγμα, δε θα μπορέσω ποτέ να αντισταθώ στην jazz. Είναι η μουσική που με έκανε και θα με κάνει τον κιθαρίστα που είμαι και θέλω να γίνω, άλλα και η μουσική την οποία πότε δεν μπορώ να αρνηθώ.

 

 

Rock Overdose: O ήχος σας χαρακτηρίζεται ως punk/garage rock, εσείς ορίζεστε ως cinematic punk και σύνθημά σας είναι το «punk rock για την ελίτ». Σε ποιους απευθύνεστε εν τέλει;  

 

Jim: Σκεφτείτε λοιπόν η Finos Film να είχε ανακαλύψει το γρήγορο ηλεκτρικό ήχο των υπόγειων κλαμπ του Βερολίνου την ίδια εποχή, και να εμφανιζόταν ο Αλεξανδράκης με μαύρα γυαλιά, μοτοσυκλέτα και attitude καμικάζι του έρωτα. Δεν ξέρω αν θα άρεσε στο Morrison να δει αυτή την ταινία,  αλλά ξέρω σίγουρα πως εμάς θα μας άρεσε πολύ. Αυτό είναι το Cinematic Punk.

 

Mr. Cosmix: Punk rock για την ελίτ! Η μουσική μας πιστεύω είναι για όλους και ούτε κλίνει περισσότερο προς ένα κομμάτι, όποτε κάθε αυτί μπορεί να την ακούσει. Όμως οι στίχοι σίγουρα απευθύνονται σε ένα πιο συγκεκριμένο κομμάτι ανθρώπων που «κινείται» πιο μυστικά και υπόγεια, ερωτεύεται εύκολα, έχει προβλήματα και μερικές φορές του αρέσει να χάνεται. Ιδού...η ελίτ!

 

 

Rock Overdose: Πείτε μας δύο λόγια για τον δίσκο σας “Αστική Ραψωδία”. 

 

Jim: Ατέλειωτες νύχτες, μοναχικοί περίπατοι στην πόλη, γυναίκες δηλητήριο και ρετρό ήχοι στα ακουστικά ήταν η πρώτη έμπνευση για μερικά από τα κομμάτια του δίσκου μας. Από εκεί και πέρα και με τη βοήθεια της Έβδομης Τέχνης προέκυψε μια ιστορία, για έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, το στοιχειωμένο παρόν του και η αναζήτηση του Ορφέα, ενός νεαρού κυνηγημένου αυτοεξόριστου στην “Κάτω Πόλη”. Πολλή βροχή, πολλά πακέτα τσιγάρα και σημάδια από κόκκινο κραγιόν μιας femme fatale συνθέτουν την αφήγηση που παρεμβάλλεται ανάμεσα στα κομμάτια. Είναι κινηματογραφικό και  λίγο ψυχεδελικό, σαν ταινία των 50s...

 

Mr Cosmix: Πολύ απλά, είναι ότι με τον Jim γράφαμε κάθε φορά που είχαμε λόγο να γράψουμε, ποτέ γιατί άπλα έπρεπε να το κάνουμε. Έρωτες, μυστήρια, σκοτεινές σκέψεις και λάθος επιλογές — όλα μας τα τραγούδια, ακόμα και η ίδια ιστορία είναι η ζωή μας όλη άπλα την έχουμε μελοποιήσει με έναν πιο κινηματογραφικο τρόπο. Κάθε τραγούδι και μια ανάμνηση για εμάς και πολύ χορός για όλους!

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον; (Εμφανίσεις, δισκογραφία…)

 

Jim: Aρχικά η κυκλοφορία του δίκου. Η Αστική Ραψωδία κυκλοφορεί την 1η Μαρτίου από τη Phonographic Society σε digital μορφή. Από εκεί και πέρα, θέλουμε να προωθήσουμε το δίσκο με μια σειρά από εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και άλλες πολείς κι αν όλα πάνε καλά, σε κάποια φεστιβάλ το καλοκαίρι.

 

Mr. Cosmix: Έχουμε κάνει μια μεγάλη διαδρομή από όταν γράψαμε τα πρώτα μουσικά σημεία της Αστικής Ραψωδίας ως τώρα που βρισκόμαστε μερικές μέρες πριν την κυκλοφορία της. Νιώθουμε πως έχουμε πολύ καλό υλικό στα χέρια μας και βρισκόμαστε σε μια περίοδο μακράς αποχής από lives, οπότε ανυπομονούμε να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου και να επιστρέψουμε στη σκηνή.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Βιβή Ζαπαντιώτου

 

Comments