33 χρόνια από την κυκλοφορία του “Painkiller” των JUDAS PRIEST!

Σαν σήμερα, πριν από 33 χρόνια ο metal χώρος δέχεται ένα ευχάριστο ισχυρό σοκ. Βρισκόμαστε στο 1990, εκεί που όλοι παρακολουθούν την ασταμάτητη βουτιά της metal, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις να ανατρέπουν τον κανόνα, όταν οι Judas Priest επιστρέφουν στα δισκογραφικά δρώμενα με ένα επικό Painkiller προκαλώντας αλλεπάλληλα κύματα ενθουσιασμού και φτάνοντας στο απόγειο της καριέρας τους.

 

Το δυνατό συνθετικό τρίο των Halford – Downing – Tipton ενισχύεται ιδιαίτερα από την έλευση του Scott Travis που έρχεται να αντικαταστήσει των επί χρόνια ντράμερ της μπάντας Dave Holland. Το Painkiller σηματοδοτεί την πρώτη συμμετοχή σε άλμπουμ του Travis με το συγκρότημα και την τελευταία του Rob Halford ως το 2003. Σηματοδοτεί την μεγάλη επιστροφή για τους Metal Gods, ενδεχομένως την καλύτερη δουλειά που έχουν να επιδείξουν μέχρι σήμερα αλλά και μια απ’ τις καλύτερες στην ιστορία του heavy metal, με την εν λόγω σύνθεση να κάνει πράματα και θάματα!

 

judas priest painkiller 1990

Φρέσκος ήχος αποτελούμενος από ατόφια heavy - speed metal, ίσως ό,τι πιο heavy έχει να επιδείξει η μπάντα στη Halford εποχή, αψεγάδιαστη παραγωγή, κιθάρες που κόβουν την ανάσα, αξεπέραστες συνθέσεις. Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται είναι τρομερές και η δύναμη του δίσκου αποτυπώνεται σε κάθε νότα, στις ερμηνείες του Halford στα τύμπανα του Travis, ακόμα και στο χαρακτηριστικό του εξώφυλλο. Ο ήχος είναι εντυπωσιακά καθαρός φτάνοντας ίσως στα υψηλότερα στάνταρ που έχουν πετύχει ποτέ οι Priest. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία που καθιστούν το άλμπουμ απλά “…Killer”.

Αν κάποιος θέλει να μιλήσει για ένα αμφιλεγόμενο σημείο του δίσκου αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο το στιχουργικό κομμάτι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι στίχοι στο σύνολο τους αδύναμοι. Άλλωστε όταν έχεις να κάνεις με τέτοιας ανεκτίμητης αξίας δουλειές, που περιέχουν μελωδίες αυτού του βεληνεκούς, είναι μάλλον υπερβολή ή και κακεντρέχεια να προσπαθήσεις να βρεις ψεγάδια. Εδώ μιλάμε απλά για ένα speed metal αριστούργημα και τίποτα παραπάνω, το οποίο φυσικά άσκησε μεγάλη επιρροή σε μελλοντικά αλλά και ανερχόμενα ονόματα του χώρου, την εποχή που κυκλοφόρησε.

 

 

 

Από τη στήλη του rockoverdose " Σαν σήμερα" .

Comments